Gå till innehåll

MatCan

Medlem
  • Antal inlägg

    56
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Yes. Inser att jag tänkte helt galet. Får skylla på julstressen :-)
  2. Nej det funkar inte. I en durso rinner vattnet ner. Om du vill att den ska suga upp vattnet (hävert) så måste du sätta igen lufthålet i durson, och då är det ju ingen durso längre. Om du ska köra med hävert så kan du lika gärna köra med ett rakt rör som slutar i den nivå som du nu ritat in durson på.
  3. Haha, nej... Måste nog göra mig av med lite annat då... Typ fru och barn :-)
  4. Synd att man inte har plats för det. Bor 500 m därifrån :-)
  5. Om det är tangit du ska ha så finns det på Bauhaus. Kanske lite smidigare än att åka iväg till triton
  6. Är ny i hobbyn... Är alla musslor ajabaja eller finns det musslor som är ok att handla med?
  7. Jag skulle byggt en egen bänk av MDF om jag vore som du. Här är en länk till mitt förra bygge. 25mm MDF med köksluckor från IKEA. Självklart mer jobb än med köksskåp, men också väldigt stabilt. http://www.ciklid.org/forum/showthread.php?t=56926
  8. Kan jag absolut göra. Gäller bara att hitta tiden till det. Ska se vad vi kan ordna. Har fått lite problem med min bänk som måste lösas också. Har lyckats bygga den snett. Riktigt irriterande eftersom jag mätt och mätt och mätt och mätt. Nu är den är så jäkla stadig så det är svårt att räta upp den för att åtgärda felet.
  9. Kommer bli en hel baksida av 22mm spånskiva och framssida och sidor i 12mm MDF. Jag räknar med att det ska räcka. Bakstycket och sidorna kommer alltså vara limmade och skruvad mot hela stommen, vilket gör att benen inte kommer kunna rubba sig. Dessutom kommer det vara en hel skiva under av 22mm spån som benen kommer vara skruvade i underifrån. Med tanke på hur stabil den redan är kan jag inte tänka mig att det kommer bli något problem. Den är både kexad, limmad, skruvad och ihopsatt med vinkeljärnså det ska nog till en bomb för att kunna knäcka den :-)
  10. Har fått ihop stommen nu. Ska måla den innan jag fortsätter monteringen. Tyvärr har man ju inte så mycket tid som man skulle vilja så det går lite långsamt. Bänken kommer bli ljudisolerad inuti med dämpmatta från Biltema. Är allergisk mot plaskljud Funderar på hur avrinningen ska göras, med durso eller med hävert. Lutar åt durso med ett extra rör som backup
  11. Hahaha. det förklarar en del. Tyckte du var onödigt försiktig. Funderade på plastskruv till nivåvakten, men har inte orkat leta rätt på det. Har limmat, skruvat och kexat ihop en del av stommen nu. Den blir väldigt stabil så det kommer definitivt inte behövas några vinkeljärn.
  12. Borde det inte räcka med rostfria skruv? Kommer måla hela stommen innan jag bygger vidare på den så det borde räcka. Hade tänkt sätta vinkelbeslag i alla hörn men kanske ska skippa det pga rostrisken?
  13. Äntligen kommit igång med bygget. Delarna till stommen är uppkapade, men än så länge är inget monterat. Inte så jättemycket att se ännu. Lägger ut mer bilder så fort nått händer.
  14. Nja. Glad om jag slipper ytterliggare ett rör upp till karet. Provade att fylla på i första facket i sumpen och det fungerade klockrent. Inget vågskvalp som stör nivåvakterna och fick nån halvliter extra vatten. Kalasbra
  15. Smart, det har jag inte ens tänkt på.
  16. Ja, har funderat på det. Dessutom blir det en del vågskvalp när det fyller på. Detta gör att nivåvakterna slår till och från ett par gånger när påfyllningen sker. Ett rör runt skulle nog minimera en del av det. Det kan man ju i och för dig enkelt minimera genom att fylla på i ett annat fack än det som nivåvakterna sitter i.
  17. mmm, var lite så jag tänkte. Börjar med 2 stycken och utökar vid behov.
  18. Nej. Det är långt kvar. För en gångs skull försöker jag planera i förväg. Brukar annars köra på utan att riktigt tänka först. Ritar just nu på möbel och funderar överrinning. Lutar just nu åt att överrinningen blir en 40mm durso som minskas ner till 32mm i genomföringen. Denna ska sen delas upp i två rör i möbeln, ett som får föda skummaren och ett som får gå ner i sumpen. Kommer även ha ett 32mm rör som backup som säkerhet så att inte karet kan svämma över. Detta ska i och för sig inte kunna hända, men om en turbosnigel får för sig att sätta igen durson samtidigt som båda nivåvakterna ballar ur så kan returfacket och 25-liters dunken med osmos i teorin överfylla karet. Då ska man dock ha maximal otur. Returen får gå på baksidan av karet, dvs kommer inte gå igenom ett borrat hål i karet. Funderar lite på hur jag ska göra med cirkulationen. Lutar åt två Tunze 6055 http://www.aquaristic.net och en Multicontroller 7096 http://www.aquaristic.net Tankar på det?
  19. Tackar. Bland det jag gillar mest med akvarier är själva byggandet och planerandet. Är rätt pysslig (rastlös) av mig. När det väl är klart brukar jag börja planera för nästa kar... Festool är farligt och dyrt. Man vill bara ha mer och mer. Sänksågen är grymt praktisk och den används hela tiden. Fräsen har jag enbart köpt som leksak. I ärlighetens namn fräser jag nästan aldrig nånting. Det är dock helt otroligt roliga verktyg att använda. Folk säger att festool är för proffs. Jag tycker tvärtom. Proffs kan bygga bra med dåliga verktyg. Det är vi lekmän som behöver dom riktigt bra grejjerna
  20. Har lekt lite med akryl och byggt en automatisk vattenpåfyllare. Köpte två billiga nivåvakter från Kjell & Co samt lite strömbrytare, elektroniklådor samt ett 12v nätaggregat. Inhandlade även en 12v (7,5 l/min) pentrypump på Biltema. Jag kör med två seriekopplade nivåvakter för säkerhets skull. Skulle en strejka (dvs fastna i "on"-läge) så stoppar den andra ändå pumpen vitt rätt vattennivå. Det kommer i och för sig inte vara något problem om dunken skulle tömmas då allt vatten kommer rymmas i sumpen, men trist om man torrkör pumpen. Jag byggde också en liten "styrbox" för att enkelt kunna stänga av och på den automatiska påfyllningen. Satte även dit en manuell styrning av pumpen. Man kan höja och sänka plattan med nivåvakterna för att enkelt kunna justera den önskade vattennivån i sumpen. Mycket nöjd med resultatet, men akryl var lite halvbesvärligt att jobba med. Mycket lätt att det spricker. Detta är mitt 4 försök. 3 st lyckades jag sabba på diverse olika sätt :-)
  21. Självklart :-) Den här pumpen får det bli för osmosen http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=87648 Den drar 2A, vet inte om den drar det kontinuerligt dock. Vad det gäller fläktar så blir det nog 120mm datorfläktar. Dom drar som sagt var inte mycket st, typ 5 till antalet. Kommer kanske eventuellt driva lite månljus på det också. Lysdioder, drar inte heller så mycket, men allt som allt så blir det mer än vad en "vanlig" batterieliminator klarar (typ såna man alltid sparar när man slänger nån elektronisk pryl).
  22. Är inte meningen att låta grinig om jag tolkas så :-)
  23. Kan du påvisa något som stärker det uttalandet? Jag har försökt googla lite på det men det jag hittar ang förvaring och lagring av koldioxidflaskor nämner ingenting om vare sig stående eller liggande förvaring. Vore nice att veta vad som gäller eftersom jag har en 6kg flaska en halvmeter från soffan i vardagsrummet :-)
×
×
  • Skapa Ny...