Gå till innehåll

greger

Medlem
  • Antal inlägg

    5 070
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    12

All aktivitet

  1. Det kan ju bli sådär om man t.ex. använder järnbaserad GFO - tror inte det är magneten som läcker. Ö&B tillhandahåller citronsyra i en-kilos förpackningar för det facila priset av knappt 100spänn.
  2. Flavecens brukar ju inte vara konfliktsökande, speciellt inte odlade - så stöket kommer nog i så fall från närbesläktade. Skippa matningen under 24h och mata sedan sent på kvällen strax innan ljuset slocknar, släpp i den samtidigt i andra änden från maten sett. Fördel om du kan ha den i sumpen nån dag innan, så den "luktar likadant" som de andra i karet.
  3. greger

    Pump död?

    Samtidigt är det väl lite som att reparera en bil värd 20k för 18
  4. greger

    Pump död?

    Tyvärr ganska vanligt med trasiga motorlindningar ( eller om det sitter nån skyddskomponent som pajar) - men de där blocken är samma som Laguna, man får modda lite och vara lite kreativ med bottenplattan bara - tror det där är samma block som laguna 3500, men inte helt säker.
  5. De e lugnt Salar - det är osmosvatten!
  6. Jaq måste tyvärr meddela att Tritonakvarium i Täby har stängt ner verksamheten och butiken från och med 23/12 -23. Nedlagt i nuvarande form på obestämd tid - kvarvarande produkter planeras att säljas ut via webbshopen efter nyår! Vi tackar våra kunder för den tid som varit - God jul &Gott nytt år! //Leffe
  7. När Triton låg kvar i den gamla lokalen på Enhagsvägen i Täby , så fanns där karantän på ca 60-70m2 med 3 separata system - tyvärr var ju intresset för att betala mer för karantänad fisk inte så stort, speciellt inte då när dansken åkte runt med fisk från Holland och sålde billigt på parkeringsplatser. Med dagens marknadshyror är nog tyvärr nischade verksamheter som salt, hänvisade till att hålla nere lokalhyror och kostnader - triton idag kör UVC, Ozon och putsare i systemen - ingen kopppar eller annan medicinering, eftersom jag anser att det fuckar upp immunsystemet redan vid låg dos och bara flyttar problem hem till kunden. Vi får slå våra kloka huvuden ihop och konstruera ett DIY hang-on karantänsystem som "alla" kan bygga.
  8. Det här med karantänad fisk är lite av en utopi - dels för att vattenkvalitet, bakterieflora, stress och utsatthet i det nya akvariet kan trigga utbrott av t.ex. Cryptocarion, speciellt hos kirurger även om fisken är frisk vid ankomst. Ni som har eller har haft barnen i dagismiljö, vet hur det brukar bli när ungar kommer hem från semester olika håll och börjar på dagis igen... Nästa problem är att "karantänad" fisk ofta gått några veckor i kopparmedicinering hos leverantören, med följd att den till synes friska fisken har ett kraftigt nedsatt immunförsvar, eller ännu värre organsvikt vid lång exponering/högre dos - när fisken kommer hem och börjar äta, funkar inte lever och njurar. Det enda vettiga alternativet är att själv ha karantän för nyinköpta djur, i separat kar med samma vatten som huvudtanken i typ några veckor. Tyvärr har ju priserna stuckit iväg rejält senaste tiden - leverantörer har höjt, fraktbolag har tokhöjt och kursen för vår inhemska valuta är "all time low" - vet inte vilka marginaler handlare ska kompensera detta med? Det här är en entusiastdriven verksamhet med höga driftskostnader - om man räknar kronor/timme, blir det närmast att jämföra med volontärarbete!
  9. Håller med och har också ställt mig mycket tveksam till dessa mirakellösningar - I min värld, efter ca 45år i hobbyn är LS det som motsvarar kärnkraft/vattenkraft i vårt elnät - dvs den stabila ballasten. Finpoleringen görs med fördel med alg-refugium som en "naturlig och ofarlig metod" - däremot ska man väl ha i bakhuvudet att algerna vid någon punkt utgör näringskonkurrens med korallerna. Zeolit eller nitratfilter, med eller utan kolkälla i olika former är ju också effektiva, men kräver lite mer passing och mätande - DSB är magiskt effektiv, men kräver underhåll, "know how" och kraschrisken över tid är väl ganska betydande om man blir för lat.
  10. Jag skulle väl säga att det beror på var du bor och vilken nivå du tänker ha på ditt kar. Osmosen finns bl.a för att träna akvaristens tålamod, det vet alla som väntar på att tunnan ska bli full - eller känt känslan av att sätta ner foten i kallt vatten mitt i natten när man ska upp och pissa för att man glömt stänga av. I princip alla salter i dag är avsedda att blandas med osmosvatten, för att få de värden som tillverkaren specar. Så jag tycker det är dumt att chansa, det kan vara jäkligt svårt att lokalisera nåt skit som ackumulerats under lång tid om man får problem. Stockholmsvatten funkar rätt bra , men jag rekommenderar definitivt osmos till korall-kar ( trots att jag jobbar på Bromma )
  11. pumpen är egentligen en aqua-bee 2000 needlewheel
  12. Med de låga näringsvärdena du har, - speciellt om man tar hänsyn till en felmarginal i mätningar, så behövs väldigt små förändringar i parametrarna för att få cyanoutbrott. Om nu AF blandar i aminosyror och vitaminer så tycker åtminstone jag att det är en sån där faktor som lätt skenar utom kontroll - lite som "all in one" preparaten som var poppis ett tag, inga akvarier är lika.
  13. Hur ser det ut med pH? För högt pH kan ju ge fluktuationer i näringvärden och skapa depåer för både Cyano och Dino
  14. Överdosering av Aminosyror kan definitivt trigga cyano om näringsnivåerna redan är för låga - men vad jag vet så blandar man inte detta i "vanligt" salt - vad som tillsatts i probiotic salt vet jag inte, men jag tror att sådana bäst lämpar sig för uppstart.
  15. Vad är det för aminosyror du menar? Är det nåt probioticsalt du använder?
  16. Har du kollat så att du inte bara fått lägre KH i burken?
  17. Nej, jag har aldrig upplevt något negativt vid normal användning.
  18. Jag tycker vattenbyten är en viktig åtgärd för ett friskt kar, gillar inte "byt inget vatten metoder" - jag tror att de alltid slutar med "old tank syndrome" efter några år. Det finns helt enkelt för mycket icke mätbart "skit" som ackumuleras över tid om det inte späds med vattenbyten. Däremot så flaggar jag för att det är bättre med ett flertal mindre vattenbyten istället för ett stort - detta för att inte chocka karet.
  19. När man hanterar zoas och anemoner måste man förutsätta att de drar ihop sig och kan "squirta", så det inte träffar i ögonen. Jag har ju hanterat Zoas , mer eller mindre dagligen i många år utan biverkningar.......eller, så kanske det helt enkelt förklarar en hel del
  20. Jag använder alltid Ozon och i rimliga mängder kopplat till reaktor eller skummare så har det aldrig skapat några oönskade bi-effekter. Men som i de flesta fall är ju överdosering säkert skadlig - det ger ju oftast huvudvärk och rethosta hos akvaristen som första varningsklocka Den mängd som produceras av Ozonisatorer utan förkopplad avfuktningsanordning är ju dessutom rejält reducerad, med uppskattningsvis 30-50% beroende på luftfuktighet.
  21. Det handlar väl ganska mycket om vilka förväntningar man har. Om man förväntar sig en quick-fix och en overnite sensation, så finns det ju gott om andra produkter som kanske funkar bättre.(eller inte) Själva syftet med Bacto balls är ju att få ett självdoserande bakterietillskott över 2-3veckor, och om inte receptet ändrats på senare år, tycker jag att de fungerat väldigt bra, med klarare vatten som en bonus. Men hela processen är ju en samverkan med andra reaktioner i kvävecykeln - typ om däcken på bilen är slut, räcker det ju inte att byta ett......
  22. Ok Stig - då får jag revidera min uppfattning om toxican till "den farligaste" - du brukar ju ha koll på vad du säger! Vet du i vilken omfattning och i vilka andra det fanns höga halter, hela släktet eller? Det hade ju varit intressant att kolla några som varit i "fångenskap" längre än i en akvarieaffär.
  23. Det är Palythoa toxica som är den farliga varianten, för att förtydliga lite i tråden.
  24. Nu har jag bara skummat tråden, så detta har kanske redan skrivits. 2 saker : 1: överdosering av Mg är extremt ovanligt i saltblandningar. 2: dubbelkolla dina mätningar av både salthalt och Mg - framför allt så vädrar jag en galen salinitet. Tillfälliga extremhöjningar av Mg används ibland för att bli av med bl.a Bryopsis - tror inte just det värdet är "så farligt" men att det drar med sig andra spårämnen som kan bråka om din salthalt är för hög. Lite snabbt så såg en del bilder ut som "brännsår" - överdriven dosering av spårämnen i kombo med ljus ger ofta brända toppar - likaså om man tillsätter salt direkt i karet (eller skrapar ner torkat salt från kanter osv..
  25. Jag brukar kalibrera min refraktometer en knapp millimeter under 0-strecket med kranvatten, detta för att kompensera att det normalt blir en diff. när man inte kalibrerar närmare avläsningsvärdet (typ 35ppt). Refraktometrar är ju egentligen konstruerade för att mäta en ren saltlösning, inte den mer komplext sammansatta saltvattensmixen vi har i burkarna - troligen ger alla spårämnen ett annat optiskt brytningsindex. Flötena du nämner var de jag menade, men kom ihåg att detta är ju typ 10år sedan och det är ju inte alls säker att det är samma tillverkare eller att problemet inte rättats till. JBL har en flytkropp med mätrör som verkade stämma bra när jag provade några i butiken och till ett hyggligt pris.
×
×
  • Skapa Ny...