Gå till innehåll

Sara

Medlem
  • Antal inlägg

    41
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Levande sten från ett 80 liters akvarium. Lite kenyaträd sitter kvar annars är det mest små rörmaskar och kalkalger. Tyvärr inga bra bilder då bara det blåa lyset fungerar. 500:-
  2. Ska försöka lägga upp bilder, men de blir för stora. Dessutom dåliga bilder, det vita ljuset funkar inte längre. Tanken är att lägga ner akvariet. Stenarna är fina med kalkalger, små rörmaskar och fulla med små räkor och maskar. Tror de väger 2-3 kilo st, men har faktiskt ingen aning. Finns i Lunnarp utanför Tomelilla. En del av mjukkorallerna sitter på de stora stenarna, men går ju att skära bort. Kan skicka bilder på telefon utan problem om någon vill ha innan jag löst hur jag laddar upp dem här.
  3. Säljer tre st större stenar, 200kr st Olika mjukkoraller, 50kr Två mindre stenar med koraller på. 300kr st. Några eremiter följer med på köpet. Kan skicka bilder vid intresse, 0737-150593 Mvh Sara
  4. Säljer en sjöborre, Mespilia globulus 200:- Skänker bort mindre fraggar av två mjukkoraller, se bilder. Skickas inte.
  5. Elen ser väl lite bättre ut, sitter knappar på utsidan så jag kan stanna pumparna utan att öppna skåp och låda när jag ska mata och tidur så de slår på automatiskt efter en stund.
  6. Oj, vad tiden går fort. Intresset för akvariet har dippat lite under hösten och vattenbytena har blivit få. Orginalskummaren sägs vara dålig men lär nog vara ännu sämre om den inte töms då och då. Så fosfat och nitrat ligger för högt. En del frodas en del mår sämre.
  7. Bra eller dåligt? Vilken art?
  8. Bra att veta den dagen jag tröttnat. Men... jag är lite arbetsskadad så det blir nog en kapslad låda med din-skena, ett tvåkanals tidur för belysningen och en extra termostat som slår av doppvärmare och belysning vid överhettning. Sedan ett gäng brytbara plintar att koppla in alla sladdar på. Då kan jag dessutom peta in impulsknappen och uret som sitter där idag. Fast riktigt nördigt vore ju såklart att ersätta impulsknappen med en likvärdig som kan sitta på utsidan av skåpet så den blir mer lättåtkomlig. Man är ju lat och det blir krångligt att öppna både skåp och kapsling varje gång jag ska mata.
  9. Jorå så att... Börjar det inte se lite rörigt ut i skåpen under akvariet? Att elektroniken i locket inte skulle hålla så länge i den värmen visste jag, men nu är det nog snart dags fixa en lösning. Tidigare har trafon till kretskort och fläktar lagt av och nu har ett don till ett T5lysrör gått sönder. Nån som har förslag på en termostat som kan monteras på dinskena och visar är-värdet.
  10. http://se.reeflex.net/tiere/796_Parazoanthus_sp01.htm
  11. Tackar! Skummare/pump är original. Fast jag har en extra pump liggandes ifall den lägger av. Jag har ju inte så mycket erfarenhet och vet inte riktigt hur det ska fungera, men jag får upp skum ur hålet som rinner ner i skummarkoppen. Där blir det dock vatten så det jag tömmer ur är brunt vatten. Annars har jag bytt doppvärmaren då originalet fick spelet i somras och försökte koka akvariet. Och trafon till kretskortet i ljusrampen då den la av. Dessutom har jag kompletterat med en pump i akvariet för att få bättre vattenflöde. Jag var lite bortskämd vid uppstart med mycket fin LS, levande sand och filter från ett igångkört ReefMaX vilket gjorde uppstarten mindre problemfylld.
  12. Tack! Det känns bra, tror jag skulle kunna sitta i timmar och bara stirra in i akvariet.
  13. Hur kommer det sig att du byggde om det? Fungerade det dåligt original?
  14. Hade missat den artikeln. Tackar! Eftersom akvariet är på 80 liter, med fyra små fiskar i, har jag inte så hög belastning. Med jämna vattenbyten (osmos) har jag inget problem att hålla nere nitratet. Jag har två tester från Salifert för nitrat. Brukar växla mellan dem och ibland kolla osmosvattnet för att se att det är ok. Har däremot även Saliferts fosfattest och har förstått att många är missnöjda med det. Använder ingen fosfatremover. I artikeln står det: 11.3 Högt Nitrat 11.3.1 Påverkan • Ökad algtillväxt • Ökad tillväxt av zooxanthellene i korallerna Anledningen till mina funderingar är att mitt akvarium verkar ha stannat av det senaste halvåret. Det ända som fortfarande växer bra är den ända SPS jag har. Skivor och knappar har stannat av med undantag för Protopalythoa. Jag har knappt några alger på rutorna, mina macroalger växer väldigt långsamt. Eftersom det finns mängder med orsaker till att ett akvarium inte fungerar försöker jag beta av en i taget. Har hittat och gått igenom artikeln om Ca,Mg,Kh och har hyffsad koll på det i akvariet. Mg och Kh minskar snabbare än Ca vilket jag justerar med pulver. /Sara
  15. En stjärna vore ju häftigt. Ska hålla utkik efter en sådan. Tack för tipsen.
  16. Sant. Och det lär ju bli ett större kar i framtiden. Men överlever den på bara kalkalger? Jag får lite, lite alger på mina rutor men inget på stenarna. Går de att mata med algtabletter? Har förlorat en Echinometra mathaei som åt lite kalkalger men är rädd att den dog för att det inte fanns nåt annat att äta? Kan ju ha dött av nåt annat såklart.
  17. Läser att vissa koraller gillar vatten med mer nitrat. Betyder det att de faktiskt behöver nitratet eller att de gillar akvarium där man matar mycket och nitratet är ett resultat av det? Vad är en hög nitrathalt? Vad är för hög nitrathalt? Skulle jag kunna öka nitratet och få vissa koraller att må bättre genom att tillsätta brunnsvatten med hög nitrathalt? Om jag matar mycket ,men har lågt nitrat och fosfat, kan jag då fortsätta mata mycket eller finns det andra problem som uppstår om jag matar för mycket. Är det dåligt om jag har högt nitrat men inget fosfat? Mäter väldigt lite fosfat i mitt vatten. Kan man generalisera vilka grupper som gillar nitrat? SPS? LPS? Mjuka? Skivor? Knappar? Utgå från att frågorna är ställda för att få koraller att frodas, fiskarna är jag mindre intresserad av.
  18. Skulle vilja ha nåt ännu mindre. Som inte möblerar om hela mitt akvarium.
  19. Har hört att det ska vara bra med kalkalger, men nu får det vara nog. Mitt akvarium börjar bli väldigt "hello kitty". Tips på små djur som äter framförallt kalkalger?
  20. Söker man lite på ricordea och parasit hittar man bilder på "brown flatworm". Det stämmer dock inte in på dessa. Kan faktiskt inte hitta nåt om de här små "krypen". De är inte mer än 2 mm långa och verkar inte röra sig. Om man petar på min skiva kan man se att de sitter på undersidan och i munnen. Denna skiva ser lite ledsen ut men andra , som också har dessa kryp ser glada och friska ut. Skulle vilja veta vad det är, om de gör skada och vad man gör åt dem?
  21. Jag har sett dessa på en Discosoma i mitt kar. Vad finns att göra åt dem?
×
×
  • Skapa Ny...