Jump to content

Kjelle

Stödjande medlem
 • Posts

  1,107
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Kjelle

 1. Om du ändå måste byta ut allt samt köpa en tds mätare skulle jag rekommendera dig att köpa en ny osmos som har tds mätare inbyggd. Kostar lite mer men du kommer bli mer än nöjd. Köp också en osmos som har support på varje del när du behöver byta ut dem i framtiden.
 2. Du har ju ett mindre akvarium med några fiskar. Balling metoden är ju ett sätt att kunna hålla jämnare värden vid högre förbrukning av kalcium, magnesium och kH och på detta viset också kunna minska vattenbyten eller i stort sett utesluta dem. Detta då vattenbyten får beroende på saltets värden alltid en dip åt ena eller andra hållet. Om man nu inte förbereder sitt salt så det har exakt akvariets värden innan byte. Detta kräver ju lite finess att genom att köpa en grundsalt med lägre värden för att sedan boosta det till det man vill ha. Det är därför jag föredrar Tropic Marin Pro som ligger nära där jag vill vara. Det är ju annars ett sätt att genomföra små vattenbyten som du gör även om du lika gärna kan byta 10% i veckan eller var 14:e dag och slippa ständigt oroa akvariet som ger negativa konsekvenser (se nedan). Har du en större biologisk massa (levande sten) kunde du också utan tvekan klara dig med ett byte i månaden. Håller med dig om att man kan skippa extra spårämnen så länge förbrukningen av dem inte är större än vad vattenbytena tillför. Dock blir konsekvensen med dina dagliga vattenbyten: pH höjs vid vattenbyte = positivt Redoxen (läs syretryck) sänks vid vattenbyte = negativt Genom att du tillför mikrobubblor ökar redoxen nattetid hos dig och när redoxen ökar sänks pH. Ju mer redoxen ökar ju mer sänks pH (ännu mer bubblor). En hög redox gör att vattnet kommer upplevas som klarare. När du sedan på dagen byter vatten får det till följd av att pH höjs men redoxen sänks. Så när natten kommer upprepas mönstret. Detta får till följd att ditt akvarium får svårt att ha det där jämna flowet mellan pH och redox som ett normalt akvarium har. Så skall du få ut något av mikrobubblorna så är det bättre att du tillför dem dagtid då pH inte kommer sjunka när redoxen höjer sig då ljuset motverkar detta. Samt att du måste sluta med att byta vatten varje dag om du vill att kurvorna skall följas åt på ett bättre sätt. Samt som jag påpekat tidigare att små bubblor fäller ut äggviteämnen det går aldrig att komma från. Däremot att små bubblor hjälper till att lyfta detritus från levande stenen är nog inte fel om man ser den aspekten på det.
 3. Sommaren närmar sig och vi står återigen inför värmeproblem i våra akvarier. Jag fick en ny upplevelse när min gamla temperatur kontroller gav upp. Istället för att återigen välja densamma köpte jag nu en billig modell Aqua Medic Twin. Den har 2 urtag 1 st. för kylare/fläkt och 1 st. för doppvärmare. Dessutom med precisa inställningar på 0,1°C för båda kanalerna. Nackdelen med att kyla med fläkt är dels om temperatur kontrollern har en låg känslighet av och påslag (oftast 1°C) blir avdunstningen stor. Temperaturen också skiftar hela tiden med +1°C upp och -1°C ner. Samt att det tar någon eller några tiondels grader extra för att få den att fatta. Det finns idag fläktar som har steglös ökning av fläkthastigheten och där kommer det fina in med att ha en Aqua Medic Twin tillsammans med en steglös fläkt. Grotech är ett exempel på lämplig fläkt och det går att välja mellan 2,4,6 och 8 fläktar i montage. Börja med att notera akvariets natt temperatur. Det är där vi ställer in kontrollern efter för av och påslag och det fina i kråksången är att fläkten/fläktarna kommer jobba i väldigt korta perioder mot tidigare i långa irriterande arbetspass. Hastigheten på fläkten kan dock behöva ökas vid varmare temperatur. På detta viset kommer man inte heller märka av fläktljudet speciellt mycket när fläkt hastigheten går att justera steglöst. Blir man ändå irriterad då kan fler fläktar vara lösningen om akvarie temperaturen är svår att hålla i schack med lägre hastighet på fläkten. PS. Om butiksförsäljningen ökar av denna temperatur kontroller pga mitt inlägg emotser jag givetvis bonusar DS. :-)
 4. Det hörs ju på namnet :-)
 5. Jo, det har du rätt i! Dock är inte Caulerpa prolifera lika ”svår” som ex. Caulerpa taxiflora. Som alternativ till Chaeto i akvariet skulle jag ändå välja Caulerpa eller varför inte en snygg Halimedia.
 6. Om du tänker ha dem direkt i akvariet så skall du skaffa Caulerpa. De har lite olika former och utseenden. Nätpåse behövs inte.
 7. Det var inte bästa filmen man kunde hitta på Youtube om det. Dock så finns det ingen av Youtubarna som inte använder en äggviteavskummare. Gör själv en test för att utröna vad det för med sig. Började med att göra rent skummaren och sedan tog det 2 minuter så skummaren igång och skummade. Normalt tar det ju längre tid än så för att komma igång efter en rengöring. Så ytspänningen förändrades ganska snabbt. Dock så fick det ingen märkbar pH höjande effekt än som sig bör med mer syre i vatten kolumnen en redox höjning. Så den första slutsatsen inga extra bubblor utan en äggviteavskummare. Någon av Youtubarna pratar om en timme andra om hela natten. Jag prövar en timme. Går ju inte åt så mycket grejor för det mer än slang, backventil, luftpump och en timer. Kan ju vara kul att se om det går att se någon skillnad på något på en vecka. Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig angående mikro bubblorna men äggviteavskummaren gör jag inget avsteg från.
 8. Det är bara det att kunna förstå vad som händer och då måste man ju ta lite bakgrundsfakta varför vi använder oss av äggviteavskummare. Denna metoden skulle jag kunnat köpa lättare om man använder sig av stora bubblor. Så lider man av kroniskt låga pH värden kan det vara ett alternativ även om det finns andra sätt för det. Så fort ni ser något på youtube från USA så betyder det inte att ni kan slopa all fakta.
 9. Jag har försökt förklara hur det fungerar på mitt sätt. Förstår du inte processen med äggviteavskummaren kan du nog inte heller förstå att effekten med bubblor måste uppnås på ett annat sätt än vad du beskriver. Dock som jag skrev är detta ett sätt att hålla upp pH värdet i akvarier med kroniskt låga pH värden. Lämpligast är då under natten när pH sjunker att tillämpa metoden.
 10. Om man har låga pH värden kan det ju vara ett sätt att få in mer syre nattetid men du kan inte ersätta en äggviteavskummare med detta. Dessutom skall du då ha stora bubblor eftersom små fäller ut äggviteämnen (protein). Låt dig ej förledas av grejor som i grund och botten handlar om akvarier med kroniskt låga pH värden.
 11. Om du går på en havsstrand och passerar en hög av skum så är detta havets skumbehållare. Eftersom vi i våra akvarier inte har sandstränder dit vi kan fösa överblivna äggviteämnen (proteiner) med hjälp av strömmar har vi tagit hjälp av en äggviteavskummare för att göra jobbet. Dessa äggviteämnen (proteiner) tas bort med hjälp av mikrobubblor som bildas av en rätt inställd äggviteavskummare där dess översta del kommer innehålla just dessa äggviteämnen. Med din metod hjälper du till att skapa mer oönskade äggviteämnen som du inte kan föra bort. Ett sätt om du inte har någon äggviteavskummare är att införa makroalger och skörda med jämna mellanrum för att kunna få ner nitratnivån en del. Ju finare bubblor i äggviteavskummaren ju effektivare blir dess funktion och fler äggviteämnen kommer samlas på toppen i denna skumpelare. För att ytterligare höja dess effektivitet och få ännu finare bubblor i den kan vi tillföra ozon direkt in i äggviteavskummaren.
 12. Vet inte om du försöker uppfinna ett eget hjul men ju finare bubblor ju mer äggviteämnen. Det är just det som är äggviteavskummarens signum att jobba med den sortens bubblor för att försöka hålla nitrat uppbyggnaden i schack. Dock har en äggviteavskummare en verkningsgrad och allt uppbyggt nitrat kommer inte att skummas bort. Din metod innebär ju att du hjälper till att öka mängden äggviteämnen i vattenkolumnen.
 13. Undrar hur du tänkt här? Effekten du får är ju att en massa äggviteämnen bara fälls ut. Då är det ju bättre att du har macroalger som du kan skörda för att få bort en del av det nitrat som sakta som säkert kommer byggas upp.
 14. Jag anser att ni skall använda era egna namn i dylig publikation och inte ”gömma er” bakom ett alias. Sedan tycker jag det var kul med namnet även om ni inte var först med det.
 15. Det är klart det gör, vodka som vodka. Du sparar 35kr mot en absolut vodka. Dock är en absolut vodka 40% mot en renat 37,5% så det du sparar i pengar tappar du i procent så slutresultatet blir ändå att absoluten vinner både i smak, pris och styrka.
 16. De allra flesta problem med dinosaurier har oftast en uppkomst i lågt pH och låg redox. Det man då i första hand bör se över är ljuset och vatten cirkulationen. Hålla på och laborera med vatten temperaturer och annat är nog rätt meningslöst om man inte först ser över dessa två faktorer.
 17. Jag vill bara belysa att man faktiskt kan klara sig med vattenbyten innan man tar steget över till att bli en ”advancerad saltvattensakvarist” med allt det innebär. Kör man med balling och ändå vill byta vatten ser man också till att ha ett salt som ligger i linje med de värden man har. Hobbyn sväller och många nya saltvattenakvarister kommer t.o.m från en helt avsaknad akvaristisk bakgrund. Då tror jag att det förvillar begreppen för dem om det första de får veta att man inte skall byta vatten. Bättre att man kan presentera ett alternativ som innefattar vattenbyten för dem tills de får en sådan förbrukning att det är försvarbart att köra balling. Har man ingen större förbrukning som sänker värderna behövs det ju inte någon lösning för att hålla dem intakta.
 18. Säg inte det du. Om man har en normal förbrukning och man har ett salt som matchar veckans förbrukning så fungerar det åtminstone teoretiskt med enbart vattenbyten. Sedan vet ju vi alla att det alltid går åt tillsatser av ett eller annat slag.
 19. Nu har jag räknat på vad kostnaden ligger på för balling mot vattenbyten. Det är räknat mot standardpriser och för ett 100 liters akvarium. Standard balling 1 liter/50 dagar=1,57 kr/dag Core 7 1 liter/384 dagar=1,04 kr/dag Core 7 5 liter/1923 dagar=0,52 kr/dag 200 liters akvarium x2 300 liters akvarium x3 osv. * notera mot en standard förbrukning 20 ml/100 liter/dag eller Core 7 2,6 ml/100 liter/dag. Mer förbrukning desto högre kostnad [emoji14] Vattenbyte 10 % i veckan med ex. Tropic Marin Pro (efter pris om 995 kr/25 kg. 10x 38,3 g=383 g x 0,04 kr/g=15,32 kr=0,51 kr/dag. 200 liters akvarium 1,02 kr/dag 300 liters akvarium 1,56 kr/dag osv.
 20. Fan du har gjort din matte . Jag har envisats med den gamla bör versionen men detta stämmer åt båda håll. Isfall skulle man kunna ta fram en ”riktplan”.[emoji106]
 21. Vad rekommenderar du mot huvudvärk? [emoji14]
 22. 1,54* (62*2)/(95*0,03)=np kvot Blir det inte så...
 23. Däremot om man tar 1,54/2*0,03=25,66 och den kvoten stämmer bättre mot vad det borde vara då nitrat bör vara 10:1 mot fosfat.
 24. Det andra talet, det som vi ska dividera täljaren med, kallas nämnare. Tillsammans bildar täljaren och nämnaren en kvot. där talet 96 är täljaren, talet 24 är nämnaren och talet 4 är deras kvot. Det finns en minnesregel för att komma ihåg vilket tal i en division som är täljaren och vilket som är nämnaren.
×
×
 • Create New...