Jump to content

Kjelle

Medlem
 • Content Count

  1,047
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Kjelle last won the day on August 7 2019

Kjelle had the most liked content!

Community Reputation

67 Good

Profilinformation

 • First name
  Kjell
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-02-22
 • Antal år inom saltvatten
  Började i slutet av 1970-talet o höll på i dryga 10 år. Nystart 2007
 • Akvarievolym
  300
 • Allmän beskrivning av dig
  1980 var jag med och bildade Skövde Saltvattenförening som också hade en liten tidskrift Saltvattensbladet.
  I Örebro på våren 1982 under Akvariets dag som arrangeras av SARF samlades en grupp marinakvarister som sedemera blev Sällskapet Saltforum Norden.
  En tidskrift gavs ut under åren 1983-1986 med namnet Bläckfisken ( http://libris.kb.se/bib/3617173 ).
  På den tiden Sällskapet Saltforum Norden existerade i sin ursprungliga form knöts kontakter med akvarister världen över. Sedermera uppstod Saltforum under ny regi på 1990-talet.
  Medlem i Skövde Akvarieförening och Nordiska Ciklidsällskapet samt givetvis betalande stödmedlem här på Saltvattensguiden.
 • Akvarietillverkare
  Aqua Medic
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  AquaPhoton 1x150 mH (13k), 4x39 W (Aqua Science Blue 67)
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic Percula
 • Antal år inom sötvatten
  Sedan 1960 talet
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50 kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  Intern sump
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det behöver inte vara fel på ditt ljus/ramp utan placeringen av korallerna i förhållande till ljuset.
 2. Högt kH är ju inte att föredra men vissa koraller behöver mer ljus och andra mindre. Det går ju inte att se på din bild men jag tycker att en del av förklaringen kan vara detta. Sedan kan man faktiskt ha otur och köpa korallbitar som inte är helt 100% också. Så det behöver inte alla ggr vara att som du tror att ditt höga kH knäckt dem. Om halva korallen är vit (död) så genom att klippa bort den biten kan resten överleva även om oddsen många ggr är väldigt höga för motsatsen.
 3. Är det stora koraller som du haft eller är det fraggar som du nyligen köpt som kanske haft en uppväxt i helt optimala förhållanden som gått hädan? Fisk bryr sig inte om högt kH och mjukkoraller brukar acceptera det mesta. För stora vattenbyten i förhållande till vattenvolymen kan lätt rubba balansen så det skulle jag inte heller syssla med. Ditt kH har byggt upp sig över tid och du kanske missat att ha koll på det. Satsa du på att få ner det på längre sikt och köp inga koraller under tiden.
 4. Frågan var om det går att sänka kH med ättika. Jo o bästa sättet är då med ättika. Givetvis kan det som med allehanda tillfälliga lösningar bli ett problem och ge biverkningar. Fast är man lite försiktig bör det inte orsaka någon skada. Detta gällde dock inte frågan. Håller med om Tropic Marin Pro saltet fungerar bra och kan vara ett sätt att komma tillrätta med problemet på sikt. Det ger aldrig en kH boost som många salt gör utan ligger bra till direkt.
 5. Bästa sättet... börja med 20 ml/100 l vatten (12% ättika). Har du den starkare halverar du. Ligger du på 15 och får 14 dagen efter vet du ju på ett ungefär hur mycket du behöver fortsätta med för att komma ner i rekommenderad nivå.
 6. Hur som helst finns det ingen anledning att inte göra rent en skummare om man vill ha ur dess fulla potential. Torr skummning är för mig ”normal” skummning, man ställer in skummaren så den jobbar i lugn och fin takt utan stress. Blöt skummning rekommenderas oftast tillsammans med vodka eller VÄS metoden.
 7. Finns ingen anledning att inte göra rent skummaren. Du kommer få en högre verkningsgrad på din skummare med regelbundna rengöringar. På kanterna i skumpelaren där fastnar/torkar proteiner som aldrig kommer skummas ur. Kan också bli en fet film ovanpå detta. Varför ditt skum ser så mörkt ut kan bero på att det följt med en massa algsporer upp i koppen.
 8. 695,00 kr Aquabee 2000/1, obetydligt använd. Skickas, frakt ingår i priset. http://
 9. Ju mer som finns att bryta ner ju mer i koppen. Givetvis om du låter det bubbla på får du också självfallet mer än i koppen än vid normal inställning. Skall se ut som svagt kaffe när skumpelaren gjort jobbet och tömt ”flaket”. Du behöver inte vara orolig det förloppet du beskriver är helt normalt.
 10. Från början sa man oftast avskummare eller skumfilter innan det blev äggviteavskummare eller proteinavskummare som är ett mer korrektare namn. Idag säger alla rätt och slätt ”skummare”. Jag minns med glädje alla dueller som utkämpats i ämnet och nu en ny duell vad själva träcket skall kallas. Kul! [emoji855]
 11. Fauna Marine en av de bättre tyska butikerna om inte den bästa att handla från som skickar till Sverige. Dock om man vill ha större korallbitar så kostar det! Skickar med UPS ej värmetransport.
 12. Kjelle

  Osmosfilter

  Prismässigt kanske inte detta är det billigaste dock så vinner det på att allt är väldigt rejält och håller över tid. http:// https://www.tunze.com/SE/en/details/8550.000-ro-station.html Silikat filter får man köpa till extra om man vill ha det https://www.tunze.com/SE/en/details/8550.600-ro-ion-exchanger.html]
 13. Du skriver att du i början fick ett algutbrott utan dess like. Det var säkert kiselalger som är helt naturligt att få vid uppstart av ett saltvattensakvarium. Jag föredrar själv ett ljus som är mer åt det naturliga hållet och att inte det blå ljuset skall slå igenom.
 14. Bubble Magus Nano skummare QQ-1 Utvändig påhängsskummare Upp till 100-150 liter Pump: 8,5W Höjd: 260 mm Längd: 130 mm Bredd: 110 mm Bruksanvisning Originalkartong Säljes för 625kr, vilket även inkluderar fraktkostnad.
 15. Inget på eBay från phytoplankton.se . Det var en kille som köpte mycket en tag och sedan var en ”copycat” född. Ser ingen vits med att tillhandahålla plankton från mer än från hemsidan. Då detta är för mig mer som service än business.
×
×
 • Create New...