Jump to content

Kjelle

Stödjande medlem
 • Content Count

  1,107
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Kjelle last won the day on August 7 2019

Kjelle had the most liked content!

Community Reputation

81 Good

About Kjelle

Profilinformation

 • First name
  Kjell
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2022-04-06
 • Antal år inom saltvatten
  Började i slutet av 1970-talet o höll på i dryga 10 år. Nystart 2007
 • Akvarievolym
  300
 • Allmän beskrivning av dig
  1980 var jag med och bildade Skövde Saltvattenförening som också hade en liten tidskrift Saltvattensbladet.
  I Örebro på våren 1982 under Akvariets dag som arrangeras av SARF samlades en grupp marinakvarister som sedemera blev Sällskapet Saltforum Norden.
  En tidskrift gavs ut under åren 1983-1986 med namnet Bläckfisken ( http://libris.kb.se/bib/3617173 ).
  På den tiden Sällskapet Saltforum Norden existerade i sin ursprungliga form knöts kontakter med akvarister världen över. Sedermera uppstod Saltforum under ny regi på 1990-talet.
  Medlem i Skövde Akvarieförening och Nordiska Ciklidsällskapet samt givetvis betalande stödmedlem här på Saltvattensguiden.
 • Akvarietillverkare
  Aqua Medic
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  AquaPhoton 1x150 mH (13k), 4x39 W (Aqua Science Blue 67)
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic Percula
 • Antal år inom sötvatten
  Sedan 1960 talet
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50 kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  Intern sump
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Om du ändå måste byta ut allt samt köpa en tds mätare skulle jag rekommendera dig att köpa en ny osmos som har tds mätare inbyggd. Kostar lite mer men du kommer bli mer än nöjd. Köp också en osmos som har support på varje del när du behöver byta ut dem i framtiden.
 2. Du har ju ett mindre akvarium med några fiskar. Balling metoden är ju ett sätt att kunna hålla jämnare värden vid högre förbrukning av kalcium, magnesium och kH och på detta viset också kunna minska vattenbyten eller i stort sett utesluta dem. Detta då vattenbyten får beroende på saltets värden alltid en dip åt ena eller andra hållet. Om man nu inte förbereder sitt salt så det har exakt akvariets värden innan byte. Detta kräver ju lite finess att genom att köpa en grundsalt med lägre värden för att sedan boosta det till det man vill ha. Det är därför jag föredrar Tropic Marin Pro som ligger
 3. Sommaren närmar sig och vi står återigen inför värmeproblem i våra akvarier. Jag fick en ny upplevelse när min gamla temperatur kontroller gav upp. Istället för att återigen välja densamma köpte jag nu en billig modell Aqua Medic Twin. Den har 2 urtag 1 st. för kylare/fläkt och 1 st. för doppvärmare. Dessutom med precisa inställningar på 0,1°C för båda kanalerna. Nackdelen med att kyla med fläkt är dels om temperatur kontrollern har en låg känslighet av och påslag (oftast 1°C) blir avdunstningen stor. Temperaturen också skiftar hela tiden med +1°C upp och -1°C ner. Samt att det tar någon ell
 4. Det hörs ju på namnet :-)
 5. Jo, det har du rätt i! Dock är inte Caulerpa prolifera lika ”svår” som ex. Caulerpa taxiflora. Som alternativ till Chaeto i akvariet skulle jag ändå välja Caulerpa eller varför inte en snygg Halimedia.
 6. Om du tänker ha dem direkt i akvariet så skall du skaffa Caulerpa. De har lite olika former och utseenden. Nätpåse behövs inte.
 7. Det var inte bästa filmen man kunde hitta på Youtube om det. Dock så finns det ingen av Youtubarna som inte använder en äggviteavskummare. Gör själv en test för att utröna vad det för med sig. Började med att göra rent skummaren och sedan tog det 2 minuter så skummaren igång och skummade. Normalt tar det ju längre tid än så för att komma igång efter en rengöring. Så ytspänningen förändrades ganska snabbt. Dock så fick det ingen märkbar pH höjande effekt än som sig bör med mer syre i vatten kolumnen en redox höjning. Så den första slutsatsen inga extra bubblor utan en äggviteavskummare. Någon
 8. Det är bara det att kunna förstå vad som händer och då måste man ju ta lite bakgrundsfakta varför vi använder oss av äggviteavskummare. Denna metoden skulle jag kunnat köpa lättare om man använder sig av stora bubblor. Så lider man av kroniskt låga pH värden kan det vara ett alternativ även om det finns andra sätt för det. Så fort ni ser något på youtube från USA så betyder det inte att ni kan slopa all fakta.
 9. Jag har försökt förklara hur det fungerar på mitt sätt. Förstår du inte processen med äggviteavskummaren kan du nog inte heller förstå att effekten med bubblor måste uppnås på ett annat sätt än vad du beskriver. Dock som jag skrev är detta ett sätt att hålla upp pH värdet i akvarier med kroniskt låga pH värden. Lämpligast är då under natten när pH sjunker att tillämpa metoden.
 10. Om man har låga pH värden kan det ju vara ett sätt att få in mer syre nattetid men du kan inte ersätta en äggviteavskummare med detta. Dessutom skall du då ha stora bubblor eftersom små fäller ut äggviteämnen (protein). Låt dig ej förledas av grejor som i grund och botten handlar om akvarier med kroniskt låga pH värden.
 11. Om du går på en havsstrand och passerar en hög av skum så är detta havets skumbehållare. Eftersom vi i våra akvarier inte har sandstränder dit vi kan fösa överblivna äggviteämnen (proteiner) med hjälp av strömmar har vi tagit hjälp av en äggviteavskummare för att göra jobbet. Dessa äggviteämnen (proteiner) tas bort med hjälp av mikrobubblor som bildas av en rätt inställd äggviteavskummare där dess översta del kommer innehålla just dessa äggviteämnen. Med din metod hjälper du till att skapa mer oönskade äggviteämnen som du inte kan föra bort. Ett sätt om du inte har någon äggviteavskummare är a
 12. Vet inte om du försöker uppfinna ett eget hjul men ju finare bubblor ju mer äggviteämnen. Det är just det som är äggviteavskummarens signum att jobba med den sortens bubblor för att försöka hålla nitrat uppbyggnaden i schack. Dock har en äggviteavskummare en verkningsgrad och allt uppbyggt nitrat kommer inte att skummas bort. Din metod innebär ju att du hjälper till att öka mängden äggviteämnen i vattenkolumnen.
 13. Undrar hur du tänkt här? Effekten du får är ju att en massa äggviteämnen bara fälls ut. Då är det ju bättre att du har macroalger som du kan skörda för att få bort en del av det nitrat som sakta som säkert kommer byggas upp.
 14. Jag anser att ni skall använda era egna namn i dylig publikation och inte ”gömma er” bakom ett alias. Sedan tycker jag det var kul med namnet även om ni inte var först med det.
×
×
 • Create New...