Jump to content

suezen

Medlem
 • Content Count

  127
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Anders
 • City
  Staffanstorp
 • Akvarievolym
  Endast Saltvatten
 • Akvarie mått
  1500 x 500 x 600
 • Akvarietillverkare
  Majornas glas
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Maxspect Razor 160 W 10000K
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze 9410
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Storlek på sump
  70 liter
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vad har du för typ av saltmätare? Skulle tro att din salthalt är för hög
 2. suezen

  DSB

  Tack för era svar. Jag inser också att 8dm2 är för lite. Dock har jag ganska lite fisk. Men som ni skriver så är det ju bara att prova, karet har varit igång i 2,5 år nu utan DSB alls så allt den kan bidra med är ju bara bra. Jag ska hålla koll på nitratnivåerna och så återkommer jag med uppdatering, men jag inser att det kommer ta månader innan den är fullt funktionell. Ser fram emot tutorial om DSB
 3. suezen

  DSB

  Hoppas på att Jonas Roman läser detta och svarar;) I så fall Jonas, jag uppskattar verkligen dina tutorials och bara längtar efter att du ska göra en om DSB (jag har läst din guide om DSB), har du någon plan på att göra det? Men jag tar såklart tacksamt emot tips och synpunkter från alla er andra också. Jag har som många andra problem med högt nitrat men lågt fosfat och har nu köpt finkorning sand för att göra en DSB. Tyvärr har jag bara två fack i min sump, skummarfack och ett för returpumpen. Skummaren står på en 18 cm hög platå så jag tänkte ha DSB i det facket upp till ca 13 cm. Något problem med att ha DSB i skummarfacket? Ytan kommer bli ca 8dm2 vilket nog egentligen inte är tillräckligt för mina 350 liter vattenvolym, men jag hoppas det ska bidra signifikant för nitratreduktion i alla fall. Mvh Anders
 4. Tack för alla era svar, har funderat lite och tror att nitratreaktor skulle fungera bäst, men då det är lite "krångel" så funderar jag på att stoppa i lite mangrove eller Chaeto. Jag har ingen traditionell sump under karet utan den är en del av mitt kar (mellanvägg i svart glas där det sitter en överrinning). Sumpdelen är sedan inklädd med samma material som bänken är täckt med så att den inte syns utifrån. Detta gör att jag har väldigt svårt att få plats med någon bra belysning för chaeto. Jag har kollat runt lite på utländska forum och vissa kör lite chaeto i displaydelen och har den då i en liten perforerad behållare (typ duschkorg). T.ex http://jysk.se/badrum/tillbehor/tvalkorg-price-star-b11xl19cm Jag kan då sätta den med en algmagnet på min mellanvägg. Se exempel (inlägg #79) på http://www.nano-reef.com/topic/130744-h20s-nano-reef-aquapod-24/page-4 Jag inser att den inte rymmer speciellt mycket (2,5 liter) Chaeto men får jag den att växa snabbt och trimmar den varje vecka så borde väl en del nitrat försvinna, eller är det försumbar mängd? Jag har även funderat på ett par stjälkar mangrove, har dock inte kunnat bestämma mig om jag gillar utseendet eller inte... Någon med erfarenhet av Chaeto och eller Mangrove som kan ge input på ovan?
 5. Tack Jonas för ditt detaljerade svar, jag tror också nitratreaktor är vad jag behöver. Jag har kollat runt lite men tycker det är svårt att veta vad jag behöver och jag har inte riktigt ännu förstått hur de fungerar, men jag får läsa in mig på det. Men om du har något tips på en som är enkel att hantera och som passar till 350 liter vattenvolym så tar jag väldigt gärna emot tips. Som jag förstått det behöver man en doserpump, jag har en GHL Doser 2 med en ledig kanal, den borde väl fungera?
 6. Ingen som vet? Det finns ju så mycket duktiga personer på det här forumet
 7. Jag brottas med högt nitratvärde (ca 30ppm mätt med Salifert) men har oftast omätbart fosfat (i bland väldigt låga värden) med Hanna Checker. Jag försöker få ner mitt Nitrat med NOPOX (kolkälla) men det har ingen inverkan på nitraten. Jag har för mig att jag läst någonstans att kolkälla inte sänker nitrat om det inte finns fosfat, stämmer det? Om det stämmer att brist på fosfat (vilket det ju är för 0 är ju inte önskvärt) och detta gör att jag inte får ner nitraten, ska jag då dosera fosfat? Hur gör jag i så fall det?
 8. Jag har en Coral Box D300 DC till mitt kar på 350 liter (skummaren är lite underdimensionerad men det beror på trångt i sumpen). Jag har kört den några veckor och är mycket nöjd. framförallt så är den supertyst, i alla fall i jämförelse med min tidigare Tunze 9410.
 9. Har för mig att jag för länge sedan såg en länk till en varningsskylt (med information om symptom etc) för palytoxin men kan nu inte hitta den. Någon som har länken?
 10. Tänk på att du inte vill ha fosfaten helt nollad, men väldigt låg. Så du behöver ett test som kan detektera låga nivåer. Jag och många andra kör med Hanna Checker men jag har hört att även fosfattest från Red Sea är bra.
 11. Vad har du för värde på fosfat?
 12. Det är ju ganska vanligt med aluminiumbaserad fosfatremover, så med tanke på det är det ju faktiskt ganska vanligt med aluminium i karet.
 13. Hårdmetaller? Ja de allra flesta metaller är ju hårda, men jag antar att du menar tungmetaller De får jag i vattnet ändå eftersom jag använder kranvatten till påfyllning och till vattenbyten så det ha ringen betydelse just för användandet av balling. I nuläget slår jag pulver direkt i sumpen så om jag istället blandar ballingvätskor så tillför jag inte mer kranvatten ä nu (jag slipper ju fylla på för avdunstat med samma mängd). Min fråga är snarare om det blir problem att få allt ballingpulver att lösa sig etc. då mättnadsgraden är hög för dem (i alla fall för Kh/alk).
 14. Jag har tänkt att skaffa en doserpump och köra igång med Balling light. I mitt kar har jag sedan uppstart för ett par år sedan kört med kranvatten och det har funkat mycket bra, men nu funderar jag om det funkar att även använda när jag bereder ballingvätskorna, med tanke på att kranvattnet redan innehåller lite Ca (~30 ppm), MG (~6ppm) och Alk (~6,7 dkh). Jag inser att doseringen kommer påverkas något av detta men det kan jag ju enkelt kompensera för. Men frågan är om det kommer innebära problem med mättnadsgrad, utfällning etc. om jag blandar enligt FM recept för Balling light. Tacksam för hjälp med detta /Anders

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.3

  ×
  ×
  • Create New...