Gå till innehåll

suezen

Medlem
  • Antal inlägg

    127
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Vad har du för typ av saltmätare? Skulle tro att din salthalt är för hög
  2. Tack för era svar. Jag inser också att 8dm2 är för lite. Dock har jag ganska lite fisk. Men som ni skriver så är det ju bara att prova, karet har varit igång i 2,5 år nu utan DSB alls så allt den kan bidra med är ju bara bra. Jag ska hålla koll på nitratnivåerna och så återkommer jag med uppdatering, men jag inser att det kommer ta månader innan den är fullt funktionell. Ser fram emot tutorial om DSB
  3. Hoppas på att Jonas Roman läser detta och svarar;) I så fall Jonas, jag uppskattar verkligen dina tutorials och bara längtar efter att du ska göra en om DSB (jag har läst din guide om DSB), har du någon plan på att göra det? Men jag tar såklart tacksamt emot tips och synpunkter från alla er andra också. Jag har som många andra problem med högt nitrat men lågt fosfat och har nu köpt finkorning sand för att göra en DSB. Tyvärr har jag bara två fack i min sump, skummarfack och ett för returpumpen. Skummaren står på en 18 cm hög platå så jag tänkte ha DSB i det facket upp till ca 13 cm. Något problem med att ha DSB i skummarfacket? Ytan kommer bli ca 8dm2 vilket nog egentligen inte är tillräckligt för mina 350 liter vattenvolym, men jag hoppas det ska bidra signifikant för nitratreduktion i alla fall. Mvh Anders
  4. Tack för alla era svar, har funderat lite och tror att nitratreaktor skulle fungera bäst, men då det är lite "krångel" så funderar jag på att stoppa i lite mangrove eller Chaeto. Jag har ingen traditionell sump under karet utan den är en del av mitt kar (mellanvägg i svart glas där det sitter en överrinning). Sumpdelen är sedan inklädd med samma material som bänken är täckt med så att den inte syns utifrån. Detta gör att jag har väldigt svårt att få plats med någon bra belysning för chaeto. Jag har kollat runt lite på utländska forum och vissa kör lite chaeto i displaydelen och har den då i en liten perforerad behållare (typ duschkorg). T.ex http://jysk.se/badrum/tillbehor/tvalkorg-price-star-b11xl19cm Jag kan då sätta den med en algmagnet på min mellanvägg. Se exempel (inlägg #79) på http://www.nano-reef.com/topic/130744-h20s-nano-reef-aquapod-24/page-4 Jag inser att den inte rymmer speciellt mycket (2,5 liter) Chaeto men får jag den att växa snabbt och trimmar den varje vecka så borde väl en del nitrat försvinna, eller är det försumbar mängd? Jag har även funderat på ett par stjälkar mangrove, har dock inte kunnat bestämma mig om jag gillar utseendet eller inte... Någon med erfarenhet av Chaeto och eller Mangrove som kan ge input på ovan?
  5. Tack Jonas för ditt detaljerade svar, jag tror också nitratreaktor är vad jag behöver. Jag har kollat runt lite men tycker det är svårt att veta vad jag behöver och jag har inte riktigt ännu förstått hur de fungerar, men jag får läsa in mig på det. Men om du har något tips på en som är enkel att hantera och som passar till 350 liter vattenvolym så tar jag väldigt gärna emot tips. Som jag förstått det behöver man en doserpump, jag har en GHL Doser 2 med en ledig kanal, den borde väl fungera?
  6. Ingen som vet? Det finns ju så mycket duktiga personer på det här forumet
  7. Jag brottas med högt nitratvärde (ca 30ppm mätt med Salifert) men har oftast omätbart fosfat (i bland väldigt låga värden) med Hanna Checker. Jag försöker få ner mitt Nitrat med NOPOX (kolkälla) men det har ingen inverkan på nitraten. Jag har för mig att jag läst någonstans att kolkälla inte sänker nitrat om det inte finns fosfat, stämmer det? Om det stämmer att brist på fosfat (vilket det ju är för 0 är ju inte önskvärt) och detta gör att jag inte får ner nitraten, ska jag då dosera fosfat? Hur gör jag i så fall det?
  8. Jag har en Coral Box D300 DC till mitt kar på 350 liter (skummaren är lite underdimensionerad men det beror på trångt i sumpen). Jag har kört den några veckor och är mycket nöjd. framförallt så är den supertyst, i alla fall i jämförelse med min tidigare Tunze 9410.
  9. Har för mig att jag för länge sedan såg en länk till en varningsskylt (med information om symptom etc) för palytoxin men kan nu inte hitta den. Någon som har länken?
  10. Tänk på att du inte vill ha fosfaten helt nollad, men väldigt låg. Så du behöver ett test som kan detektera låga nivåer. Jag och många andra kör med Hanna Checker men jag har hört att även fosfattest från Red Sea är bra.
  11. Det är ju ganska vanligt med aluminiumbaserad fosfatremover, så med tanke på det är det ju faktiskt ganska vanligt med aluminium i karet.
  12. Hårdmetaller? Ja de allra flesta metaller är ju hårda, men jag antar att du menar tungmetaller De får jag i vattnet ändå eftersom jag använder kranvatten till påfyllning och till vattenbyten så det ha ringen betydelse just för användandet av balling. I nuläget slår jag pulver direkt i sumpen så om jag istället blandar ballingvätskor så tillför jag inte mer kranvatten ä nu (jag slipper ju fylla på för avdunstat med samma mängd). Min fråga är snarare om det blir problem att få allt ballingpulver att lösa sig etc. då mättnadsgraden är hög för dem (i alla fall för Kh/alk).
  13. Jag har tänkt att skaffa en doserpump och köra igång med Balling light. I mitt kar har jag sedan uppstart för ett par år sedan kört med kranvatten och det har funkat mycket bra, men nu funderar jag om det funkar att även använda när jag bereder ballingvätskorna, med tanke på att kranvattnet redan innehåller lite Ca (~30 ppm), MG (~6ppm) och Alk (~6,7 dkh). Jag inser att doseringen kommer påverkas något av detta men det kan jag ju enkelt kompensera för. Men frågan är om det kommer innebära problem med mättnadsgrad, utfällning etc. om jag blandar enligt FM recept för Balling light. Tacksam för hjälp med detta /Anders
  14. Bra initiativ Lasse. Här kommer mitt resultat: Volym: 350 liter, använder kommunalt kranvatten (Staffanstorp/Skåne), byter ca 10% i månaden. Akvariet har varit i gång i snart 2 år. Har främst LPS, ett par SPS och någon mjukkorall. Allt växer bra. Jag använder följande produkter: Salt: Red Sea Salt (det vanliga, inte PRO) Ca: Red Sea Reef foundation A Mg: Grothech Instant Magnesium Alk: Salifert KH+Ph buffer Spårämnen: Red Sea Coral Color A,B,C,D Näringsexport: Kolkälla (Red Sea Nopox) suezen.pdf
  15. Ja, det där verkar konstigt. Dina värden ser ju skapliga ut och borde inte orsaka såna problem. Men, även om du mäter låg fosfathalt så kan det vara problemet. Din otroligt kraftiga algtillväxt kommer ju att binda tillgänglig fosfat. Vad kör du med för salt? Har du provat att mäta fosfat i nyblandat saltvatten? Du skriver att det enda du gjort sedan i fredags är att du bytt pelletstyp, men gjorde du något annat i förra veckan? Problemet kan ju ha uppstått tidigare.
  16. På din fråga om du kan sänka salthalten genom att byta ut en del av ditt saltvatten mot sötvatten så är svaret ja. Men använd en refraktometer istället för hydrometer då hydrometrar kan vara väldigt missvisande. Kostnaden för en refraktometer är som jag ser det klart befogad. Om det sedan är nyblandat saltvatten du mäter salthalten i så kan det också bli fel, så se till att allt salt verkligen löst upp sig ordentligt.
  17. Japp, hittade den funktionen och mitt akvarium fick då mitt ID följt av A. Så det är numret jag skriver på etiketterna?
  18. Sitter här och ska precis skicka in mitt test och har registrerat mig på triton-lab.de för att få ett ID-nummer som jag ska märka proverna med. Det jag har fått är ett "User-ID" bestående av fyra siffror. Är det numret jag ska märka proverna med? Borde ju vara det men samtidigt trodde jag varje prov skulle ha ett unikt nummer ifall man skickar in prov från flera akvarium. Vill ju inte göra fel nu...
  19. Har du någon filfisk? Jag hade stora problem med en som noppade på mina Caulastrea.
  20. Jag menar de bredvid fisken, tycker det ser ut som bubbelalger men jag kan ha fel
  21. Du verkar ha en del bubbelalger (någon annan är nog bättre på att veta vilken sort och om det är någon av de tråkiga sorterna). Jag tror inte filfisk kommer lösa det åt dig utan det är nog manuell borttagning (försiktigt utan att spräcka bubblorna) som gäller. Har även hört att eremiter ska vara bra mot dem.
  22. Jag tillsätter Sicce HyperKoral var tredje dag, en gång i veckan blandar jag i Reef Pearls (5-200um) innan jag tillsätter. I övrigt kan ju korallerna tillgodose sig av det jag matar fiskarna med (oftast pellets och så frysfoder någon gång i bland).
×
×
  • Skapa Ny...