ChristianA
Medlem-
Antal inlägg
79 -
Gick med
-
Senaste besök
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Himla fint du har fått till det! Är lite i en liknande situation som du var. Håller på och lägger ner mitt 420l sps-dominerade rev pga att det i slutet blev för mycket jobb och jag har inte hunnit med det. Börjat drömma om ett superenkelt nano istället med knappar och färgglada mjukisar och det är jättekul att se hur grymt fin din burk är! Det går uppenbarligen att hålla det enkelt men ändå oerhört vackert!
-
Vart riktigt schysst! Vad blev det för lim i slutändan?
-
Jonas Roman har ju brottats lite med liknande problem. Han köpte nyligen en nitratreaktor som verkar vara riktigt bra och ett intressant alternativ i en sån här situation! Finns tråd på forumet!
- 12 svar
-
- 1
-
Också suttit och funderat lite över fragghyllor. En sak man kan använda är ju som sagt rastret som nämnts i tråden. Hört att det även går att få tag på byggvaruhus som någon form av pryl som används med innertak. En annan grej jag tänkt på som jag tror blir snyggare är att köpa en akrylskiva på någon hobby-affär och borra hål som är stora nog för en fraggplugg. Den kan man sen hänga upp på samma sätt som föreslagits. Någon form av krok över glaset eller t.ex en algmagnet. En relaterad fråga. Någon som har koll på någon annan magnet man skulle kunna använda istället för en algmagnet? Skulle vilja ha något starkare och diskretare men man vill ju självklart ha något som är säkert och inte läcker massa skit.
-
Kommer växa bra med den rampen! Karantän är ju riktigt smart att köra men det är ju just det att man ska dra igång ett extra akvarium och allt meck. Jag kör inte det pga platsbrist tyvärr men det gör ju att varje gång man köper något så är det lite nojigt. Nått att doppa koraller i tycker jag absolut du ska köra! Ingen aning om det funkar mot prick men däremot så tar det ju bort andra parasiter och otrevliga djur som plattmaskar mm.
- 122 svar
-
- 1
-
En amphipod! Vanlig, ofarlig och inget du behöver noja för!
-
Personligen skulle jag inte litat på salifert. Har också haft rätt nya tester som visat en hel del fel när jag kontrollerat mot referensvätska. ICP-OES test har betydligt mindre felmarginal. Sen tror jag inte det är Kh, Mg eller Ca som är problemet. Så länge det legat stabilt så gör det ingen skada. Tror precis som Jonas att det är något av spårämnena som var höga i FM testet som ligger på toxisk hög koncentration. Byt en massa vatten och fundera på var det kan ha kommit ifrån!
-
Fyfan vad tråkigt! Kul att höra att du inte ger upp iaf! Vet inte hur pass effektivt UVC egentligen är för att förhindra prick. Hört en del säga att man behöver komma upp i rejält stora anläggningar som drar igenom massvis med vatten för att det egentligen ska göra någon skillnad. Det bästa sättet att inte få prick i karet (eller annan skit) är en gedigen karantänrutin för nya inköp. Dock är det ju lite bökigt men man kan nog tjäna en hel del på det i längden. Sen angående din belysning och sps! Det går absolut att ha sps med maxspect razor, har sett flera som kört det och haft sps framgångsrikt! Är det 120w-varienten du kör? Kanske inte blir lika bra tillväxt och utfärgning som med kraftigare ramper men växer och ser bra ut gör dom ändå! Sen om du känner att du vill öka ljusmängden så kan du lätt köpa till en t5-armatur och köra en egensnickrad hybridbelysning. Så om du vill ha sps så låt inte belysningen hindra dig!
- 122 svar
-
- 1
-
Jag körde ett Triton-test för ett tag sen pga att jag haft obefintlig tillväxt och bleka koraller med en del STN på framförallt seriatoporor under en längre tid. Testet var väsentligen utan anmärkning förutom koppar som låg över 15!!! Gjorde då enligt tritons instruktioner en kur med detox samt 2x15% vattenbyten. Efter det blev det utan att överdriva en 180-graders vändning i karet. Korallerna slutade STN'a, började färga ut bättre och började växa igen! Nu ett tag senare har korallerna nästan helt repat sig och mycket av dom döda områdena har blivit överväxta igen, även om sviterna fortfarande syns. Jag har inte gjort ett nytt Tritontest sen dess så jag vet inte vad koppar ligger på nu men jag antar att det var det som var orsaken då det inte fanns något annat i testet som avvek och jag har inte heller haft några andra problem med karet som t.ex. nämnvärt fluktuerande Kh eller temp. Jag har ännu inte kommit fram till vad som var orsaken. Misstänker inga tillsatser. Möjligen kan det ha varit en rostig klämma jag hade över karet som det smulats ner rostfragment i karet från men vetefasen då det isåfall bör ha gett utslag på andra metaller också tänker jag. Kanske var det saltet. Körde med Aquaforest reef salt då men har inte hört några andra ha problem med koppar i det saltet. Har bytt till Red sea coral pro iaf för säkerhets skull. En annan möjlighet kan väl kanske vara att det urlakats ur stenen eller sanden. 50% av stenen är köpt begagnad och enligt säljaren aldrig medicinerad men man vet ju aldrig med begagnad sten vad den varit med om. Den andra hälften av stenen är Marco rocks. Jag tror iaf baserat på mina erfarenheter att oavsett om den är chelaterad eller bunden till kalk osv så är koppar över 15 på ICP-OES test direkt skadligt för koraller.
- 38 svar
-
- 2
-
Rätt säker på att jag hört att 9004 inte får plats i teknikfacket på RSM 130. Har för mig att det är 9002 som brukar vara standard-rekommendationen till dom karen!
-
Superfint! Häftigt och lite ovanligt att ha det så uppdelat med sps och acans/zoas på vardera sida! Ser coolt ut! Du råkar inte ha lite fler FTS-bilder liggandes?
-
Jag hoppas det! Ofta så brukar man ju göra mer skada själv när man försöker fixa saker i den här hobbyn. Ibland är det nog bra att bara luta sig tillbaka och ta det lite lugnt!
-
Har ingen idé vad det är men det bästa sättet att få bukt med alger är att försöka hålla låga näringsvärden samtidigt som man plockar ur så mycket alger som möjligt. Slit ut det du kan och det man inte kommer åt kan man antingen låta vara eller hitta något djur som äter det. Kirurger brukar ju gilla alger men ditt kar kanske är för litet. Mitraxkrabbor har jag god erfarenhet av när det gäller besvärliga alger. Även sjöborrar brukar äta det mesta!
-
Skulle jag försöka döda snigeln så är det väl lika stor risk att jag dödar korallen känns det som. Tycker den ser ut och beter sig som en filtrerare och Dimorbs erfarenheter gör mig än mer säker på att så är fallet. Korallen ser fin ut och verkar inte må dåligt så den får sitta där den sitter. Tycker det dessutom ser ut som att korallen är påväg att dela sig själv ungefär där den sitter så det kan eventuellt rent av lösa sig av sig själv.
-
Nu har korallen fått stå ifred ett tag i lite lugnare vatten och den ser faktiskt helt ok ut. Uppblåst och fin. Det verkar som att snigeln inte stör så mycket ändå mer än att man kan se ett hål som inte är supersnyggt. Det får vara som det är. Skulle det bli värre senare så kan jag ju testa superlim eller nån borr men tillsvidare sitter jag ner i båten. Tack för hjälpen!
-
Nu är jag acropora-novis men kan ju ändå ge lite förslag. Hur ligger du i Kh/ca/mg? Framförallt stabiliteten är ju viktig. Särskilt Kh. Gamla testkit? Väldigt låga näringsvärden kan ju ge koraller ett blekt utseende. Hade själv problem med några seriatoporor och en acro som blev bleka när jag låg på omätbart nitrat och fosfat under en längre tid. Vad mäter du fosfat och nitrat med? Kan ju också tänka sig att dom får för mycket ljus. Då bör det ju framförallt toppar och ljusexponerade områden som bleks. Bytt belysning nyligen? En ytterligare idé kan ju som sagt vara spårmänesbrist. Då är det framförallt jod jag tänker på. Brist kan ge dassiga färger och jod är väl egentligen det enda spårämnet som man behöver tillsätta utöver vattenbyten (vilket jag baserar på erfarenheter från andra akvarister vars kunskap jag litar på som, som t.ex Jonas Roman). Kalium kan ge blekta färger, ffa röda koraller, men så länge man inte kör zeovit brukar man inte behöva tillsätta K utöver vattenbyten. Hur ofta byter du vatten? Jag hade kört några vattenbyten för att fixa ev. spårämnesbrist. Kanske försökt mata lite mer om det verkligen är 0 på nitrat och fosfat. Om du känner för det så kan du ju även köra ett tritontest vilket underlättar väldigt mycket att veta vad som kan vara fel. Så fick jag reda på att jag hade för mycket koppar i vattnet vilket gav blekning och stn t.ex.
-
Kommer verkligen en till dippomgång göra någon skillnad? Dom verkade inte bry sig det minsta vid första omgången. Ska observera korallen framöver och se om den blåser upp sig igen nu när den sitter på ställe med lite mindre flöde. Det var en bra idé! Om jag hittar en tub med ett väldigt spetsigt munstycke borde kunna få ner lite superlim i hålen utan att det kommer på köttet.
-
Kanske! Dock vet jag inte hur väl lobos klarar fraggning. Känns som det finns stor risk att hela korallen stryker med så det får nog vara en sista utväg isåfall. Men jag tycker faktiskt det ser ut som den är påväg att dela sig själv ungefär där hålen är så om den inte blir sämre så kanske det löser sig med tiden! Nu när jag i lugn och ro tittar på hålet så tycker jag mig faktiskt se en lite snorkel som sticker upp. Känner mig allt mer säker på att det är den där leptoconchus-snigeln.
-
Tror du kan ha rätt! Min gissning ligger på snigeln ovan. Dock verkar det ju inte riktigt som att den äter på korallen utan mer bor i skelettet och får mat från vattenkolumnen via sin snorkel. Jag tror det bästa är som du säger att ta det lite piano och se hur korallen mår. Alla försök att få ut den riskerar nog att göra större skada känns det spontant..
-
Fick hjälp på facebook och tror det kan röra sig om sånna här: http://www.sciencemadecool.com/2007/03/friday_parasite.html En snigel som kryper in i korallen som larv och sen borrar sig ett hål inuti korallens skelett. Känner mig ganska säker på att det är det. Frågan är dock hur pass mycket skada dom gör. Att få ut den verkar isåfall omöjligt utan att döda korallen. Skulle isåfall va om jag försöker hugga sönder den som sagt.
-
Tack för svar! Är lite skeptisk till kranvatten. Om den inte kom ut när jag körde dopp med pest control så vet jag inte om kranvatten gör nån skillnad? Känns som det bara kommer slå hårdare mot korallen men jag vet inte. Sen vet jag faktiskt inte om den ens kan ta sig ut. Hålet i korallen ser för litet ut och jag tycker djuret mer beter sig som en mussla, havstulpan eller något åt det hållet snarare än något "mobilt". Vetefasen vad det är för något! Funderar på att försöka döda den genom att hugga med en nål. Känns som det är det minst traumatiska för korallen. Nu står den iaf på en plats med lite lugnare flöde. Får se om den blåser upp sig igen.
-
Igår upptäckte jag att min lobophyllia hade ett hål!!! Tittade lite närmare idag och såg att det verkade sitta något levande där i. Doppade korallen i FM ultra pest control i 20min och tog lite bilder. Tänkte att det var en krabba eller mask först men vid närmare inspektion ser det snarare ut som nån sorts mussla?! Petade på den med pincett och då drog den sig snabbt ner och tycker det såg ut som den stängde sig (eller så försvann den bara och det var korallskelettet jag såg under, sista bilden). Peta lite lätt på den när den var stängd och den kändes hård (eller så var det som sagt korallskelettet jag pillade på). Upptäckte även ett lite mindre hål på kanten. Doppet fick inget att komma ut utan den verkade inte ha brytt sig så mycket. Inte tänkt på att korallen mått dåligt. Den har inte varit riktigt lika uppblåst senaste dagarna men det kan lika gärna bero på att jag ändrat cirkulationen lite och den har stått mycket mer strömt vilket den inte gillar. Vad är detta och vad ska jag göra?
-
Finns ju dock undantag inom humanbiologin! Fekal transplantation har ju i ett flertal studier visat sig vara en effektiv behandling mot bl.a clostridium difficile-infektion och där kan vi ju verkligen snacka "bakterier på burk" för att konkurrera ut en patogen bakterieflora!
-
Grymt, tack! Vanlig 12% ättiksprit bör väl vara ok?
-
En fråga på samma spår! Hur tar man död på dom om man varken har möjlighet att flytta stenen eller hugga med mejsel? Har en ensam rhodactis som sitter helt fel och skulle vilja ha bort den.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1