Jump to content

Mantis-berget, 96L


Alexraptor

Recommended Posts

Hade ett 96-liters fraggkar som hade gått I graven och blivit ett saltvattenskärr. Rensade ut den gamla sanden och algerna, och lät rensa stenarna under ett par månader, inför en omstart.

 

Ursprungligen var tanken att jag skulle bara få plats med överblivna Euphyllia-huvuden, men när jag skulle beställa en algskrapa hos Företagsakvarium, såg jag att man hade en Mantis på lager, så vipps, har jag plötsligt blivit mantis-pappa igen. :) Från vad jag kan avgöra så verkan han vara av arten 'Gonodactylaceus falcatus'.

 

MantisPortraitFeb2022.jpg

 

Livlig liten rackare också. När ombudet ringde på dörren hade man noterat att paketet var vattenskadad, och det visade sig att han hade slagit hål på bägge påsarna(som tack och lov fortfarande var halvfull). När jag sedan hade aklimerat honom så gick han inte alls med på att håvas upp, utan klappade ilsket till håven. 😂

 

För tillfället är han något skygg, men otroligt nyfiken. Han håller stenhårt koll på allt jag gör i akvarie-rummet. Som experiment krälade jag ner på golvet, och lade mig ner. Jag kikade upp och belönades med att få syn på ett par stirrande ögon som hängde över klippkanten!

 

Det här är då själva karet. (lite utdaterat, då jag har slängt på min gamla Red Sea Prizm skummare)

 

MantisTank2022-1.jpg.f82ee469c184949c7d56978f25909fa3.jpg

 

Kör en Tunze Nanostream 6020 för cirkulation, 2x24W T5 med en ATI Purple Plus och en Aquablue Special, samt en okrossbar Aquael 100W doppvärmare.

 

Jag har också slängt i en blandning av fraggar från mina andra kar: Några montiporor, pavona, euphyllior, zoanthider, samt ett blastomussa huvud. Ska bli spännande att se hur allting växer till sig. :)

 

Och här har vi en liten filmsnutt från dagens matning. :)

 

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Ganska så varierat. De kan delas upp i två kategorier: De som har klubbor och de som har spjut. De förstnämda är specialiserade på att bryta sönder skalet på musslor, krabbor och andra skaldjur. De med spjut använder sina fångstarmar som rävsaxar för att fånga fisk.

 

För smashers som dessa rackare, dvs de med klubbor, brukar jag mata med musslor, räkor, bläckfiskringar mm, från frysen. Min första mantis som jag hade för många år sedan var också stormförtjust i Ocean Nutrition pellets. 

 

 

 

Dock faller de inte alls nykomligen i smaken. Han tar dem ivrigt, men slänger sedan ut dem igen. Vill man göra det roligare för dem så kan man slänga in levande eremiter och snäckor, vilket utgör deras naturliga föda, dock kan detta bli lite dyrt i längden. ;) 

 

Generrelt sett är de väldigt tåliga djur, dock är det jätteviktigt att man inte fuskar med vattenkvalitén, samt ser till att de har gott om hålor som de kan gömma sig helt i. Detta för att det finns en tendens för dem att utveckla en sjukdom som kallas för 'shell rot', vilket är ett stort problem för större arter som Odontodactylus scyllarus.

Edited by Alexraptor
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

De sista dagarna har varit lite pirriga minst sagt. Förra veckan inleddes med att den lille filuren jobbade intensivt med att göra sin grotta större, samtidigt som aptiten började tryta. Helt korrekt, bedömde jag add det började bli dags att ömsa, och sedan i lördags har han varken hörts eller synts.... tills idag. :)

 

Han är fortfarande väldigt skygg, men han plockade glupskt till sig pelletsen som jag släppte ned framför grottöppningen. Jag lyckades även fiska upp en "liten" souvenir från sandbädden, utanför grottan.

 

G.Ternatensis-RaptorialMolt-May2022.jpg.6dd327351b8dfaeccfca5595b954e47b.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Såg en stor på Sealife i Helsingfors har jag för mig det var. Riktigt coola. 

Fast iaf jag skulle bli nervös när den blir större om den riskerar att boxa sönder glaset på akvariet...Fast kanske liten risk.

Sjukt intressanta djur. 

Link to comment
Share on other sites

De mindre arterna är inte riktigt lika benägna eller kapabla att boxa sönder glaset. :) 

Även de större arten så finns det ett par trick: Reta dem inte, ge dem en grotta gjort av PVC, lägg en akrylskiva I akvariets botten, då de flesta fall med att glaset går brukar vara när de försöka gräva ett djupare bo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...