Gå till innehåll

PerS

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    489
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    4

All aktivitet

  1. Jag tycker inte att de underlättar mätningen, man måste fortfarande hälla i pulver (från små påsar), blanda, vänta osv, däremot så blir nog avläsningen via en sensor mer korrekt än när jag själv ska jämföra mot en färgskala. Man måste även hålla koll på noggrannheten, för ett värde större än noll kan faktiskt vara noll. (Ovanstående gäller för fosfat, det är den enda Hanna Checkern jag har)
  2. Kommer gå fint om det finns tillräckligt med näringsämnen i vattnet Svårt att se på bilden, men lampan verkar hänga ganska högt. Du kan sänka den så att lampans underkant är i höjd med sumpens överkant för att minska ljusspillet till de andra facken utan att riskera att lampan får ett dopp om sumpen blir full.
  3. Jag tänder i mitt refugium när ljuset i displayen har börjat rampa ner, och släcker när ljus i displayen har börjat rampa upp, så kl 20-12 i mitt fall.
  4. Just nu har jag en liknande billig växtlampa från Kjell & Company, och såhär ser det ut när jag inte har rensat på nån vecka och chaeton börjar växa ur vattnet:
  5. Vet inte om jag har nån bild på den...vad är det du vill se?
  6. En sån här körde jag i mitt refugium i många år, kunde odla både chaeto i refugiet och kalkalger i skummaren i nästa fack: https://www.ikea.com/se/sv/p/vaexer-led-ljuskaella-foer-odling-par30-e27-80540194/
  7. Eftersom jag inte kan ha nät på karet när mangrove växer ur vattnet så tänkte jag att lite lägre vattennivå skulle minska risken för att fiskar hoppar ut. Facket för returpumpen anpassades för en Jecod DCP 2500 som med en eller två random flow generators borde ge tillräckligt flöde i karet utan extra pumpar. Första facket är tillräckligt stort för en Tunze 9004 om jag skulle vilja ha en skummare i framtiden. En skiva limmades även mitt i karet för att mangroven skulle kunna växa i djupare sand i bakre delen av karet.
  8. Akvariet fanns i lager i en lokal butik, så jag köpte ett medan jag funderade på passande möbel. När jag provfyllde karet visade det sig dock att fogarna på ena sidan var dåliga, så det åkte tillbaka till butiken igen en vecka senare när ett nytt hade kommit in. Nästa kar klarade provfyllningen, så nu behövde jag lite glas till den inbyggda sumpen. En tripp till Återbruket och 60kr senare så hade jag 3 glasskivor som jag kunde skära till och limma in.
  9. Precis, hela skummaren kan skjutas upp och ner i hållaren. När jag googlade på modellen så fick jag upp nåt youtube-klipp på skummaren, och där satt "water exit" strax över vattennivån i karet, så jag tror att skummaren snarare sitter i för grunt vatten än för högt. Man kan inte strypa flödet ut ur skummaren eftersom det är fasta slitsar i skummarkroppen, men om man sänker ner skummaren så borde pumpen behöva jobba mot ett större mottryck...tänker jag...
  10. För ett år sedan köpte jag några mangroveskott som har växt i en liten kub vid skrivbordet. När jag har gjort vattenbyten i mitt akvarium så har jag använt det gamla vattnet till mangroven, så den har växt i saltvatten i ett år och det har fungerat bra. Tanken är att flytta över mangroven till det nya karet. Det finns lite olika tankar om hur djupt substrat man behöver till mangrove, och tex Julian Sprung säger att man egentligen inte behöver nåt substrat alls. Jag valde dock att ha lite djupare substrat och tänkte att det även skulle kunna fungera som en DSB. Detta akvarium ska vara billigt och low tech, så jag började kolla på färdiga optiwhitekar som skulle kunna vara lämpliga. Jag fastnade för ett med måtten 80x35x35cm som skulle kunna placeras som ett peninsula med en inbyggd sump. Planeringen skedde på lekplatser medan sonen härjade runt, så för att få en känsla av hur det skulle kunna se ut så blev det skissande i Google Sheets i telefonen
  11. Jag har idag ett Reefer 250 som jag inte riktigt känner att jag har tid att ta hand om som jag hade velat. Att starta ett nytt akvarium ger väl inte direkt mer tid över för annat om man tänker kortsiktigt, men om jag framöver avvecklar det gamla så kanske ett mindre akvarium kan vara lättare att ta hand om...intalar jag mig... Tråden börjar med lite tillbakablickar eftersom karet redan är under uppstart.
  12. Öppna luftventilen helt och om pumpen är justerbar så sätt den på lägsta effekt och se om det fortfarande skummar över. Om ovanstående inte fungerar så brukar det bero på att skummaren står i för djupt vatten, MEN...denna skummaren är gjord för att sitta i akvariet och har inte ett stigarrör som man kan justera vattennivån i kroppen med. Så jag funderar på om det är tvärtom, och den borde sitta djupare i vattnet för att pumpen ska få ett högre mottryck. Testa att sätta skummaren i första facket istället så att den sitter i djupare vatten. Det ser även ut som att hela skummarkroppen kan skjutas upp och ner i hållaren. Testa dig fram och se vad olika djup har för effekt.
  13. Skummar den över genom att koppen längst upp fylls med vatten?
  14. i-serien har väl dessutom funktionen att luftröret börjar suga in vatten om nivån i vattenröret blir för hög, så att koppen inte svämmar över? Verkar iaf på pappret som en smart funktion om returpumpen skulle lägga av så att vattennivån i sumpen stiger.
  15. Tänker du på nori? Isf är de nog helt döda: "INGREDIENSER: Rostat sjögräs"
  16. Bra att det löste sig! Venturiventilen är kopplingen mellan luftslangen och pumpen. Det kan ibland bli kalkavlagringar i den som blockerar luftflödet, så den är bra att rengöra om man inte hittar nåt stopp i luftflödet nån annanstans.
  17. Stopp i venturin, luftslangen eller ljuddämparen?
  18. Varför inte borra hålen i botten lite högre upp så att du kan ha vatten i botten av burken för att fukta luften lite extra? Eller en slang uppifrån istället så luften bubblar genom vatten i botten av burken?
  19. Jag har råkat ut för två svullna magneter efter rengöring med ättika, så jag gick över till citronsyra och har inte haft några problem efter det.
  20. Jag håller inte med alla andra. Det fanns alltid ett gäng pinnar eller 'shrooms för 100kr/st på Företagsakvarium för 5 år sedan, men det ser man inte längre. Sen har jag bara hållt på med salt i 6 år, så jag jämför över ett väldigt kort tidsspann. Sen tycker jag att det saknas billig teknik i svenska butiker. Vill man inte ha wifi-styrning av alla pumpar och skummare eller oväderssimulering i belysningen så finns det mycket billig utrustning att beställa från utlandet som svenska butiker inte säljer.
  21. Kommer du åt dessa artiklar eller är det endast för betalande medlemmar? https://saltvattensguiden.se/articles.html/nybörjare/
  22. När man trycker ner så mycket ljus som koraller kräver så ökar vattentemperaturen, medan avdunstningen sänker temperaturen, så det är positivt i saltvattensakvarium för att hålla vattentemperaturen på en rimlig nivå. Sen måste vatten fyllas på regelbundet för att hålla salthalten konstant, men det finns mycket utrustning att välja på för att lösa det
  23. Min överrinningsbox såg likadan ut tills i somras när jag bytte packningar i alla rörkopplingar. I boxen gör de ju ingen skada, och i överrinningsröret (kallas det så?) där flödet var högt så var det väldigt rent och fint. Problemet var i nödröret som har inget eller väldigt lite flöde. Där var det helt igenväxt under vattenytan i sumpen, så det är nog bra att rensa nödröret regelbundet.
  24. Med "lång" gissar jag att du menar att mynning på slangen ska vara högre än toppen av behållaren
  25. Alla olästa inlägg: https://saltvattensguiden.se/discover/unread/ Alla inlägg från senaste till äldsta: https://saltvattensguiden.se/discover/
×
×
  • Skapa Ny...