Jump to content

Titanic

Medlem
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Titanic

 1. Även jag köpte ett billigt på teknikmagasinet. Funkar. Bilderna har du sett i min tråd.
 2. Säljer ett reefer 170 med original sump + 1 st Ai Hydra 26 HD. Nyinköpta för ganska precis 1 år sedan. Perfekt första akvarium för den som vill pröva på saltvatten. Eller för den som vill ha bekvämligheten av små smidiga vattenbyten. På köpet Red sea hoppskydd och en eheim returpump Pris 7 500 kr
 3. Ja det verkar va vanligaste triggern. Har du försökt identifiera vilken typ du har?
 4. Hade ingen påverkan under de 2-3 veckor jag körde, hade den i visningskaret, på dygnet runt. Rätt knäckande då de flesta som haft framgång med UV verkar ha sett resultat redan efter 1-2 dagar. Vågade aldrig riktigt dosera väteperoxid. Började känna mig ganska säker på att det va amphidnium. Planen var ändå att fortsätta med UV och ev börja med väteperoxid, men va tvungen att ta ner UV:et under en period. Körde då manuellt, sög ut med slang ner i filtersocka till sumpen. Såg ganska omgående hur det kom tillbaks mindre och mindre varje dag. Tog mycket inspiration från två mastodont trådar på R2R. Främst den om just amphindium. Grundläggande mönstret för de som lyckas bli av med denna är att återställa balansen och få upp fosfat och nitrat (precis som du nämnde).
 5. Har besökt alla tre frekvent senaste året Bromma har mest fisk inne, nästan alltid fullsmockat. Dåliga/dåligt med koraller. Akvarierna ser ofta misskötta ut med mycket ful alger. Har dock köpt både fisk och snäckor som ff mår fint. Tror inte tiden riktigt räcker till. En lång tatuerad kille som jag inte minns namnet på är kunnig och hjälpsam. Triton. Inte så mycket fisk. Mer koraller. Motsatsen till säljare. I början kändes det som man kom in och störde när man kika runt. Men kommer man över det så är dom schyssta och kan nog svara på nästan allt. Får minst besök för att det är svårt att veta vad som finns inne. Ej uppdaterad hemsida och sporadiska fb inlägg om vad som finns. Aquariatech. Inte jättemycket fisk. Korallutbud som jag tycker blivit bättre hela tiden sen jag börjat besöka. Går att följa på fb när sändningar kommer in. Svarar på messenger nästan dygnet runt och kan ta in det mesta. Tyvärr är hemsidan dåligt uppdaterad. Annars fullpott av mig.
 6. Kämpa på! Det som jag tror hjälpte mest för mig var att höja nitrat och fosfat, och sedan ihärdig manuell borttagning varje dag. UV hjälpte inte det minsta. Troligen hade jag amphidnium som gräver ner sig på natten istället för att gå ut i vattenkolumnen. Köpte även på mig en del dr Tim produkter som jag körde på slutet, då var dinon redan mestadels borta så oklart hur pass det hjälpte.
 7. Dino fri sedan början på november (knackar på trä).
 8. Reefer 200 xl och 300 xl ska komma i början av 2020. Det är i princip reefer 170 och 250 med 7,5 cm större djup och något högre. Samt bättre möbel.
 9. Rekommenderar å det starkaste att du köper ett billigt mikroskop innan du börjar behandla med något. Kika i tråden nedan. Mitt elände såg inte riktigt likadant ut som din bild, men mot slutet blev det något värre och "trådigare". Nästan exakt samma värden som dina dvs omätbar nitrat och fosfat. Försvann helt på natten.
 10. Du har rätt. Ska hålla mig till att höja P och N samt införskaffa UV.
 11. Tack, bra länk. Verkar alltså vara den elakaste sorten jag åkt på.. Har sett att snäckorna (cerith, strombus, trochus) varit där och det ser åtminstone ut som dom käkar på dinosen, och hittills har ingen dött. Men det kanske tar längre tid? ser ingen som helst påverkan på fiskar eller koraller. Sedan sist har jag börjat dosera nitrat, skummaren ff av. Matat stor portion med fryst mat. Tillfört levande copepods. Kommer skippa vattenbytet denna helg och ev fortsättningsvis. Nitrat runt 5 så något upp. Fosfat ff 0.04 Fas 2 blir att: införskaffa UV, funderar på deltec 20 w. Tillräckligt stark? Har ett reefer 170 så blir en tillfällig setup. Hade gärna sett att den fått plats i sumpen men mindre än så verkar vara bortkastade pengar? Sätta in kol i strumpa. Funderingar: Höja kh? Har framgått lite här och var som en åtgärd mot dinos. Men höja till vad? Ligger nu på kh 7. Tillföra levande phythoplankton? Kan ha blandat ihop detta med bekämpning av cyano. Men öka bio mångfalden verkar vettigt (redan tillfört copepods). Sänka syrenivån/pumparna? Dinos gillar syre. Men det gör även fiskarna mfl. Har idag rejäl ytrörelse från returen och två nero 5. Sänka? Tankar och åsikter tas varmt emot, särskilt om jag skulle vara ute och cykla med någon åtgärd.
 12. 99% säker på dinos, kan någon kunnig bekräfta? Och om någon vågar sig på en gissning av sort är det välkommet. Tyvärr riktigt svårt att få till fokus på mikroskopet.
 13. Tack. Goda råd! Mikroskop införskaffat. Återkommer med resultat.
 14. Börjar krypa upp på stenen tycker jag. Några helhetsbilder
 15. Nu blev jag nervös. Trodde det var cyano som försvann när ljuset slocknar. Har läst otroligt många trådar både här och på andra forum börjar nog blanda ihop saker. Tack för länken, jag lutar åt att köpa mikroskop. Uppdaterar vad jag gjort sedan sist: (I princip ingenting). Stängt av skummaren sedan ca en vecka i hopp om att kanske få upp värdena. Fått hem salpeter men har inte börjat dosera något ännu. Värdena (red sea pro): Nitrat 1-2 Fosfat 0,04 Ca 410 Alk 7 Mag 1440 Mätte även ammonia 0 och ph 8,3 när jag ändå va igång. Lite bilder.
 16. Titanic

  Cyano? Behandling?

  Hej, Blev det något köp av mikroskopet från teknikmagsinet? Är inne på att köpa samma. Har det funkat för ändamålet? Mvh Jerry
 17. Hej, Kan inte säga att jag uppmärksammat att det går riktigt så snabbt. Har iofs bara rört om vid veckovist vattenbyte och då även försökt suga bort det värsta. Det kommer tillbaks på samma ställen och växer sig tjockare under veckan som går. Helt borta under natten när ljuset är släckt. Det har helt klart eskalerat och växer sig tjockare och tjockare. Kan tillägga att det än så länge inte ligger som en matta på hel sanden men tre ställen där det växt till sig ganska tjockt. Oroar mig för att det ska krypa upp på stenarna. Skulle uppskatta lite råd om vad jag ska pröva för att bekämpa. Som sagt har haft akvariet 8 månader (mitt första). Och vill inte förhasta mig eller riskera göra något helt galet. Mina egna tankar och funderingar, och vad jag tycker mig snappat upp av andra trådar: - övermata fiskarna för att höja upp nitrat och fosfat. Detta alternativ känns lite för omätbar och för långsamt. Har en känsla av att jag kan ha en obalans mellan nitrat och fosfat. - dosera nitrat (salpeter?). Känns som detta kan vara det som behövs? höja nitrat till runt 10. - Spruta väteperoxid på de ställen som är utsatta. Bra eller dåligt? kanske i kombination med dosering av nitrat? - Ytterligare vattenbyten utöver veckovisa? Har nästan strukit detta då ännu lägre värden bör förvärra situationen? Tänker jag galet? Mvh Jerry
 18. Nitrat 4 - mätt med red sea vanliga, även mätt med red sea pro och då tycker jag möjligen den visar något lägre. Fosfat 0,04 - red sea pro. Har legat runt dessa värden sedan början-mitten av juni. Har haft enstaka mätningar neråt nitrat 2 och fosfat omätbart. Har doserat nopox sporadiskt tidigare med avsikt att följa red seas care recipes, men slutat helt. Tror du är spot on och du bekräftar vad jag misstänkt efter att ha läst runt bland annat vad du skrivit. Vad rekommenderas? Dosera nitrat?
 19. Hej, Hoppas på hjälp med identifikation av dessa. Hoppas på kiselalger men börjar bli orolig att det är cyano. Akvariet är relativt nytt, ca 8 mån.
 20. Paket mottaget idag, tack för en god affär, är helnöjd med korallerna. Och som sagts tidigare väldigt bra paketerat. Kommer hålla utkik efter framtida annonser.
 21. Tack du gav mig något att googla efter. Inte omöjligt. Tycker dock alla sjöpungar ser avlånga ut på de bilder jag hitta, vilket inte mina gör. Det närmaste jag hitta va dessa om man tänker sig att de säckat ihop, ser inte heller något mönster i dem. De jag har är ca 2 mm.
 22. Hej! Undrar om någon kan hjälpa mig identifiera vad detta är. Märkte av det för ca 3-4 veckor sedan och tycker det växer mer och tjockare. Tänkte först bubbelalg men det har aldrig hårdnat till kulor, utan ser ut som tomma genomskinliga säckar. Täcker nästan hela sidan av en sten ca 15x20 cm yta.
 23. Titanic

  Erfarenhet Nero 5

  Jag har en, haft den ca 3 mån, är så pass nöjd att jag beställt en till. Har den på ett reefer 170 så kan inte uttala mig hur den sitter på tjockare glas. Hade innan tunze 6045. Enorm skillnad på flödet, hade problem att placera 6045 pga att flödet är som en skärande stråle vilket inte passar mina koraller som tex euphyllia. Bytte till en tunze 6020 men tycker den är bedrövlig, ställer man upp flödet minimalt blir det ordentliga vibrationsljud samt hela pumpen rör sig på pulse mode. Neron är närapå ljudlös, kan höra den om jag sätter örat emot. Flödet är mycket bredare. Kör den dock max 60% under en period. Större delen av tiden 40-50 %. Tycker appen är väldigt bra och enkel. Har även en Hydra som styrs via samma app. Väldigt smidigt. Vet inte om det hjälpte dig så mycket
 24. Hej, pris på den ljusa euphyllian ? Har du fler bilder. Har du annat utöver det på bilderna ?

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...