Jump to content

Titanic

Medlem
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Jerry
 • City
  Stockholm

Recent Profile Visitors

172 profile views
 1. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Du har rätt. Ska hålla mig till att höja P och N samt införskaffa UV.
 2. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Tack, bra länk. Verkar alltså vara den elakaste sorten jag åkt på.. Har sett att snäckorna (cerith, strombus, trochus) varit där och det ser åtminstone ut som dom käkar på dinosen, och hittills har ingen dött. Men det kanske tar längre tid? ser ingen som helst påverkan på fiskar eller koraller. Sedan sist har jag börjat dosera nitrat, skummaren ff av. Matat stor portion med fryst mat. Tillfört levande copepods. Kommer skippa vattenbytet denna helg och ev fortsättningsvis. Nitrat runt 5 så något upp. Fosfat ff 0.04 Fas 2 blir att: införskaffa UV, funderar på deltec 20 w. Tillräckligt stark? Har ett reefer 170 så blir en tillfällig setup. Hade gärna sett att den fått plats i sumpen men mindre än så verkar vara bortkastade pengar? Sätta in kol i strumpa. Funderingar: Höja kh? Har framgått lite här och var som en åtgärd mot dinos. Men höja till vad? Ligger nu på kh 7. Tillföra levande phythoplankton? Kan ha blandat ihop detta med bekämpning av cyano. Men öka bio mångfalden verkar vettigt (redan tillfört copepods). Sänka syrenivån/pumparna? Dinos gillar syre. Men det gör även fiskarna mfl. Har idag rejäl ytrörelse från returen och två nero 5. Sänka? Tankar och åsikter tas varmt emot, särskilt om jag skulle vara ute och cykla med någon åtgärd.
 3. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  99% säker på dinos, kan någon kunnig bekräfta? Och om någon vågar sig på en gissning av sort är det välkommet. Tyvärr riktigt svårt att få till fokus på mikroskopet.
 4. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Tack. Goda råd! Mikroskop införskaffat. Återkommer med resultat.
 5. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Börjar krypa upp på stenen tycker jag. Några helhetsbilder
 6. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Nu blev jag nervös. Trodde det var cyano som försvann när ljuset slocknar. Har läst otroligt många trådar både här och på andra forum börjar nog blanda ihop saker. Tack för länken, jag lutar åt att köpa mikroskop. Uppdaterar vad jag gjort sedan sist: (I princip ingenting). Stängt av skummaren sedan ca en vecka i hopp om att kanske få upp värdena. Fått hem salpeter men har inte börjat dosera något ännu. Värdena (red sea pro): Nitrat 1-2 Fosfat 0,04 Ca 410 Alk 7 Mag 1440 Mätte även ammonia 0 och ph 8,3 när jag ändå va igång. Lite bilder.
 7. Titanic

  Cyano? Behandling?

  Hej, Blev det något köp av mikroskopet från teknikmagsinet? Är inne på att köpa samma. Har det funkat för ändamålet? Mvh Jerry
 8. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Hej, Kan inte säga att jag uppmärksammat att det går riktigt så snabbt. Har iofs bara rört om vid veckovist vattenbyte och då även försökt suga bort det värsta. Det kommer tillbaks på samma ställen och växer sig tjockare under veckan som går. Helt borta under natten när ljuset är släckt. Det har helt klart eskalerat och växer sig tjockare och tjockare. Kan tillägga att det än så länge inte ligger som en matta på hel sanden men tre ställen där det växt till sig ganska tjockt. Oroar mig för att det ska krypa upp på stenarna. Skulle uppskatta lite råd om vad jag ska pröva för att bekämpa. Som sagt har haft akvariet 8 månader (mitt första). Och vill inte förhasta mig eller riskera göra något helt galet. Mina egna tankar och funderingar, och vad jag tycker mig snappat upp av andra trådar: - övermata fiskarna för att höja upp nitrat och fosfat. Detta alternativ känns lite för omätbar och för långsamt. Har en känsla av att jag kan ha en obalans mellan nitrat och fosfat. - dosera nitrat (salpeter?). Känns som detta kan vara det som behövs? höja nitrat till runt 10. - Spruta väteperoxid på de ställen som är utsatta. Bra eller dåligt? kanske i kombination med dosering av nitrat? - Ytterligare vattenbyten utöver veckovisa? Har nästan strukit detta då ännu lägre värden bör förvärra situationen? Tänker jag galet? Mvh Jerry
 9. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Nitrat 4 - mätt med red sea vanliga, även mätt med red sea pro och då tycker jag möjligen den visar något lägre. Fosfat 0,04 - red sea pro. Har legat runt dessa värden sedan början-mitten av juni. Har haft enstaka mätningar neråt nitrat 2 och fosfat omätbart. Har doserat nopox sporadiskt tidigare med avsikt att följa red seas care recipes, men slutat helt. Tror du är spot on och du bekräftar vad jag misstänkt efter att ha läst runt bland annat vad du skrivit. Vad rekommenderas? Dosera nitrat?
 10. Titanic

  Cyano eller kiselalger?

  Hej, Hoppas på hjälp med identifikation av dessa. Hoppas på kiselalger men börjar bli orolig att det är cyano. Akvariet är relativt nytt, ca 8 mån.
 11. Titanic

  Bubbelalg eller något annat?

  Tack du gav mig något att googla efter. Inte omöjligt. Tycker dock alla sjöpungar ser avlånga ut på de bilder jag hitta, vilket inte mina gör. Det närmaste jag hitta va dessa om man tänker sig att de säckat ihop, ser inte heller något mönster i dem. De jag har är ca 2 mm.
 12. Titanic

  Bubbelalg eller något annat?

  Hej! Undrar om någon kan hjälpa mig identifiera vad detta är. Märkte av det för ca 3-4 veckor sedan och tycker det växer mer och tjockare. Tänkte först bubbelalg men det har aldrig hårdnat till kulor, utan ser ut som tomma genomskinliga säckar. Täcker nästan hela sidan av en sten ca 15x20 cm yta.
 13. Titanic

  Erfarenhet Nero 5

  Jag har en, haft den ca 3 mån, är så pass nöjd att jag beställt en till. Har den på ett reefer 170 så kan inte uttala mig hur den sitter på tjockare glas. Hade innan tunze 6045. Enorm skillnad på flödet, hade problem att placera 6045 pga att flödet är som en skärande stråle vilket inte passar mina koraller som tex euphyllia. Bytte till en tunze 6020 men tycker den är bedrövlig, ställer man upp flödet minimalt blir det ordentliga vibrationsljud samt hela pumpen rör sig på pulse mode. Neron är närapå ljudlös, kan höra den om jag sätter örat emot. Flödet är mycket bredare. Kör den dock max 60% under en period. Större delen av tiden 40-50 %. Tycker appen är väldigt bra och enkel. Har även en Hydra som styrs via samma app. Väldigt smidigt. Vet inte om det hjälpte dig så mycket
 14. Titanic

  Vattenbyte

  Har ett nystartat reefer 170 som varit igång i ca 2 månader. Så tänker inte försöka mig på att ge några råd. Däremot några observationer på städpatrull. Har 4 turbosnäckor, 3 nassariussnäckor, 4 eremiter, 1 sandvändande sjöstärna. Och sedan 1 vecka lagt till 3 cerith snäckor och 1 strombus. Ceritherna och strombusen plöjer sand riktigt bra och slukar alger. Nassarius som jag köpte för sandvändande egenskaper kommer inte i närheten. Även sjöstjärnan får högt betyg. Kanske kan vara något att kika närmre på.
×