Jump to content

MichaelE

Medlem
 • Posts

  926
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  44

Posts posted by MichaelE

 1. 1 hour ago, PerS said:

  Kan det inte vara kolkällan som gav extra energi till nitrifikationsbakterierna, som konsumerar alkalinitet?

   

  Edit: Googlade lite och läser samma sak som du (dock från ett företag som promotar andra produkter än aluminium- eller järnoxid).

  Minns jag rätt så är det snarare tvärt om. Minskar nitratet igenom någon process (bakterier, korallerna tar upp mer etc) så höjs snarare KH. 
  Tyvärr är det lite för sent på dagen för att hjärnan ska funka bra nog för att komma ihåg själva processen ;)

   

  Jag hittade även någon forskningsartikel där man hade använt aluminiumoxid för att fälla ut kalciumkarbonat som ett sätt att reparera sprickor, i vad jag antar, betongvägar. 

 2. 1 hour ago, PerS said:

  Aluminiumoxid, inte järnoxid. Binder det också KH?

  Aha, just ja. Det vetti fasen faktiskt. Vid en snabb googling hittade jag lite som pekade på det men kan inte säga med någon säkerhet. 
  Något bombade KHt iaf och detta verkar vara den nya variabeln. Om nu inte korallerna blev väldigt glada och började ta upp kh som satan nu när Po4 gick ner.

 3. Ja, du körde ju ner ny GFO i karet. Det binder KH så där har du nog boven i dramat. 
  Med tanke på hur snabbt det gick ner så dyngade du nog i lite väl mycket haha 

  • Like 1
  • Haha 1
 4. 10 hours ago, Jojo said:

  En av mina första koraller, Acropora echinata. 😢

  A315D257-4FC0-4BFC-B16C-7EE127BBD2E9.jpeg.c0714068982de11f394d78177157b6ad.jpeg

  Det ser ut som att den har en del vävnad kvar. Släng ner den i karet igen lite halvdunkelt. När jag har haft liknande situationer har de ibland kommit tillbaka.

  • Thanks 1
 5. 17 minutes ago, Jojo said:

  Känns som jag hellre försöker öka exporten mer då. Tycker all rowaphos och ökningen av väs borde göra ngn nytta.

  Finns det någon risk med att dosera mycket väs? 

   

  Ökar successivt belysningen nu så korallerna förbrukar mer. Som du säger är det ju inte så konstigt att värdena ökat iom mindre belysning och därmed förbrukning. ☺️ 

  Det hade jag också satsat på.

   

  Nja, inte annat än bakterieblommning och en massa äckligt slem antar jag. Någonstans borde väl det kunna börja få en negativ påverkan på PH också antar jag.

   

  Jag hade personligen kört på någon algreaktor om du nu inte har plats i sumpen. Chaeto är förbannat effektiv på att få ner näringsvärden.

  • Like 1
  • Thanks 1
 6. Ja, det är lite som anledningen till varför man blir tjock. Du petar i mer än vad du gör av med. 
  Det finns därav två alternativ: dra ner på importen av näring eller utöka exporten. 
   

  Vid uppstarten av mitt nya kar körde jag en hel reaktor full med aquaforest bio-fil. Det verkade vara förbannat bra på att sänka nitraten. Så pass bra så att jag kunde inte ens få upp mitt nitrat från noll när jag tog och drog ur bottenpluggen från skummarkoppen. 
   

  Korallerna förbrukar också mer näring när du belyser dem ordentligt då de växer bättre. Det är egentligen inte så konstigt att din förbrukning av näringsämnen har gått ner i takt med att belysningen sänktes.

   

  Edit: jag tycker inte det låter som att du matar mycket. I mitt gamla 540 var den dagliga matningen pellets/flingor 4gg om dagen, fyra kuber fryst varje kväll och nori några gånger i veckan.

  Det du kanske ska kika på att skära ner på är väl norin, den är förbaskat hög i näringsämnen.

  • Like 2
 7. 9 minutes ago, PerS said:

  På ett engelskspråkigt forum diskuterades ovanstående, och då hävdades att belysning till akvarium inte undantas. Det fanns dock inga referenser till källor.

   

  Jag har frågat Ati om de påverkas av utfasningen, väntar på svar.

  Jag har varit i kontakt med Giesemann gällande detta och deras svar var tydligt att det inte kommer påverka något. 
  De må va rätt säkra på sin sak då de precis har lanserat en ny hybridramp ;)

   

  Edit: lyckades också hitta ett officiellt uttalande från dem:

  image.png.b0838639a79bad83410a1482f21a9470.png

  • Like 5
  • Thanks 1
 8. 4 hours ago, PerS said:

  EU har beslutat att fasa ut belysning innehållande kvicksilver 2023. Detta innebär att man inte kommer få sälja eller importera T5-lysrör till Sverige som jag förstår det.

   

  "Även T5-lysrör fasas ut 2023 eftersom EU har beslutat att från och med 2023 fasa ut nästan all belysning med kvicksilver."

  https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-ar-saljare-eller-tillverkare-av-produkter/produktgrupper-a-o/produkter/belysning2/

   

  Nej, stämmer inte. T5 och HQI kommer fasas ut för generell belysning, det stämmer. Dock så finns det ingen ände på belysning för vår applikation: 

   

  For certain lamp categories, mainly for special purposes like in the industrial or medical sector, for which sufficient reliable mercury-free substitutes are not yet available, time-limited exemptions to use mercury are still granted, under the restrictive conditions set by the RoHS Directive.”.

  https://ec.europa.eu/environment/news/clean-and-circular-electronics-commission-ends-use-mercury-lamps-mercury-free-alternatives-prevail-2021-12-16_en


  T5 och halogen kommer möta sitt slut tids nog men det slutet är inte i sikte än.

  • Like 2
 9. Det kan bli lite utmanande att hitta en led-lösning av bra kvalité för den pengen som kan täcka karet. Det som kommer närmst skulle jag säga är något i stil med en GHL Mitras LX 7206 eller liknande. 

  Vill du kika lite på budgetalternativ så skulle jag rekommendera illumagic eller noopsyche. 
   

  Personligen skulle jag satsat på en T5/led hybrid, T5orna kommer göra mycket och kvalitén på LEDen är inte lika avgörande.

  Du kan bygga en hybridramp med T5or för någon tusenlapp och sen slänga i valfri led. 
  Det är också värt att hålla utkik på köp/sälj här på guiden. Jag sålde tex min gamla giesemann aurora + 2st orphek or3 bara för en peng du hade haft råd med.

  • Like 2
 10. 29 minutes ago, irwin_fletch said:

  Jaså! Det har jag aldrig hört innan. Har du testat? Inga nackdelar med att göra det?

  Japp, det har jag. 
  Du blir väl av med garantin kan jag tänka mig men annars nej. 
  Jag vill minnas att Parkers reef har en video som visar hur man gör rätt bra.

  • Thanks 1
 11. Jahopp. Det har inte hänt så fruktansvärt mycket annat än att jag har införskaffat 2 st doser 2.1 från GHL, mycket trevliga faktiskt!

   

  Karet tar upp några överjävligt mängder näring. Trots matning med pellets/flingor 4x om dagen, nori varje dag, 4-6 kuber fryst varje kväll samt en del korallmat lyckades jag nolla både no3 och po4 med ett utbrott av dinos som följd. 
  Efter dosering av nitrat, vilket jag egentligen avskyr, än mer matning och att jag dyngade ner en halv deciliter pellets i sumpen börjar jag äntligen kunna utläsa lite näringsvärden igen. 
  Igår låg det på ca 2 i no3 och 0,018 i Po4.

   

  Karet ser iaf relativt välmående ut men behöver definitivt mer fisk!

  image.jpeg.346961e393cc18fdb4e66def23371b22.jpeg

  • Like 6
 12. 10 hours ago, irwin_fletch said:

   

  Spridningen ja. Jag har 8 rör på tidigare ramp. Acropora växt till och med på undersidan ibland. Med enbart led blir det lite väl skuggigt för min smak. Men en sak som hjälpte var att bara flytta ut ledbarsen och vrida dom något. Innan satt de närmare centrum. 

  Du har orphek bars va? Du kan även öppna upp dem och plocka bort linserna. Spridningen på dem med linserna på är rätt bedrövlig. 

 13. 4 hours ago, Dimorb said:

  PAX fläktarna är ju fuktstyrda.. kan inte få mer "riktig" avdunstning än det.. 

  Värmepumpen har också avfuktningsfunktion så vet inte heller vad mer du tänker på för utstyr? 

  Har haft portabal avfuktare tidigare men de är inte i närheten av kapaciteten på dessa.

  Har nu höjt temperaturen och fuktighet har sjunkit 20% Men nu är det istället varmt inne.

  Fläktarna ventilerar bara ut luft, är det den typen som finns i badrum är de inte direkt kraftiga. Jag har tex FTX ventilation i hela huset med utgående ventilation i källaren, kylbatteri till frikylan som avfuktar genom kondensering och trots det gick fuktigheten upp till 75% i källaren på sommaren.

   

  LVP avfuktar förvisso en del men det är inte det huvudsakliga syftet med en sådan så effekten är relativt klen där med om du inte har ett riktigt monster. 
   

  En av dessa räckte nästan till att få ner den relativa fuktigheten i 125m2 källare till 40-50% (fick ställa en mindre enhet i tvättstugan också): https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/inomhusklimat-uppvarmning/luftkvalitet/luftavfuktare/woods-luftavfuktare-sw45fb/40599?gclid=CjwKCAjw3cSSBhBGEiwAVII0ZxiJF7PSzGsSpYF0yFfnwUU_4SMGRhVUvFXtY1yjMI2GAzCLWzx0PxoCRmkQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

   

  Billiga, små avfuktare är värdelösa. Det krävs ordentliga grejer.

   

 14. Jag har inget egentligen matnyttigt att tillföra men kan säga att jag bytte från tropic marin pro, som ska va det ”bästa” saltet, till AF reef salt för ca 6 månader sedan och har inte märkt av någon skillnad öht annat än att plånboken inte är lika hårt belastad. 
  Korallerna i mitt kar består av iaf 80% acros så om det hade varit något fel på saltet hade det nog märkts.

 15. Väldigt bra att du utfodrar så pass ofta då de mår absolut bäst av att äta frekvent men det låter som lite klent med mat skulle jag säga. Det är givetvis beroende på vad andra fiskar äter upp. 
  Min standardutfodring per dag är:

  - pellets/flingor 4x om dagen. (Har aldrig räknat mängden pellets/flingor men skulle säga att det är lite mer än en halv tesked varje gång, kanske lite mer).
  - Nori de flesta dagar.

  - 4-5 kuber mysis på kvällen samt angel formula var tredje dag eller något i den stilen.

  - masstick på helgerna när jag kommer ihåg/orkar.

   

  För sex månader sedan lyckades katten stänga luckan lite på min auto feeder så det kom bara ur hälften av vad det skulle och märkte rätt snabbt att achillesen tappade hull. 
   

  Addera flingor i feedern. Min älska formula two och spirulina flingor från ocean nutrition.

  • Like 1
 16. 7 hours ago, Jojo said:

  Fått i ngn rocka än? 🙂

  I helvete att jag har fått. De lyckades dock skicka fel rocka en gång och var på vippen att en annan exportör gjorde samma sak innan Amir tjatade till sig en bild. Verkar vara orimligt svårt att hitta en.

  Hittade en affär i Rotterdam som har dem men de kunde inte hitta en aktör att skicka med som de litade på.

  Hade annars varit ett bra alternativ, de karantäner del i två månader och garanterar att de äter.

  • Like 1
 17. Jahopp…ibland hjälper det att gnälla tydligen. 
  Helt plötsligt efter en månad av ingenting så började kurvan se ut såhär igår:

  image.png.f4d9224f27f5246a813063fdc182b87e.png

  Förvisso bytte jag aktivt kol igår (osäker på dess inverkan på redox faktiskt) men kurvan började pekande uppåt långt innan kvällen då jag gjorde bytet. 
  Låt oss hoppas att detta nu inte är ett mätfel!

  Jag kommer troligtvis stämma av mitt värde med en annan probe hur som haver då jag inte känner att jag litar på mätvärdet till 100% efter alla turer.

 18. Tack för en massa gött snack i tid och otid Kim! 
  Jag ska göra mitt bästa för att ta hand om korallerna så att det finns fraggar när du kommer igång igen. 

  Än så länge är det liv i dem!

  image.jpeg.fb2bc80c2c6cf6e6c267e63591aece1a.jpeg
  Givetvis är du mer än välkommen att kika förbi Tyresö och glo framöver också, kan säker komma med lite intressanta inspel kring mitt system!

  • Like 4
  • Thanks 1
×
×
 • Create New...