Jump to content

MichaelE

Medlem
 • Posts

  940
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  51

Everything posted by MichaelE

 1. Påminner moderatorpolisen att läsa annonsen en gång till haha
 2. Japp, ett gäng som är intresserade men ingen har fattat ett faktiskt beslut än.
 3. Gold paraancora. 12-13 huvuden Butikspris ca 700/huvud Och kör halva priset. Om man tar hela så blir det givetvis bättre pris. Film Finns i Tyresö men kan skickas.
 4. Ja, Red Sea har haft en hel del problem med silikonfogar som har släppt. Sök lite på reef2reef så hittar du en stor mängd information. Av egen erfarenhet är kvalitén på skåpen jämförbart med Ikea-möbler och det är nog ofta där problemen uppstår.
 5. Fan vad surt! 1.016 är helt klart inte bra men som sagt, koraller kan klara av en del svängningar. Dock får det regna bra mycket för att något liknande det här skulle hända så det är nog extremfall vad de pallar med. Precis som du sa så är det bra att ta det lite lugnt med att höja salthalten igen. Fiskar (även koraller om ja minns rätt) har enklare att klara en snabb sänkning av salthalten än det omvända.
 6. 2x gyre 250 samt kontroller i originalkartonger ink utbytesskydd, anemonskydd samt nya bussningar etc. På en av pumparna finns det en spricka i det yttre höljet på kabeln. Inget som påverkar funktionen och enkelt lagat med en klutt superlim-gel. Dock ser det inte så kul ut, därav priset. Finns i Tyresö men kan skicka. Pris 1800
 7. Ja, tidigare var de nollade. Bekräftade LCA med mikroskop. Nu är de borta och det är ist cyano som jävlas lite
 8. no3: 5 po4: 0,050 Så typ 100:1 som jag har siktat på tidigare och alltid funkat bra.
 9. Just jäklar, fick också hem ett trevligt skåp från adaptive reef. Drog ihop en snabb film på processen att skruva ihop det. Förbaskat trevlig sak faktiskt. Nu behöver jag bara fräsa upp en öppning för den i panelen så blir det ordning och reda på torpet
 10. Här kommer en bild under lite blåljus: Jag har tampats lite med dino den senaste tiden pga väldigt låga näringsvärden. Lyckades tillslut bli av med det igenom att få cyano att konkurrera ut eländet. Dock har jag aldrig varit med om att cyano har varit så jäkligt att bli av med som nu…balanserade näringsvärden och red slime remover till trots. Jag har nu beställt ett par förpackningar chemiclean från USA och planen är att köra detta för att sen börja dosera phyto och bakterier för att hålla det på stången. Annars tuffar det på tycker jag. Ett par av de vildfångade kolonierna har fått rätt tråkig färg men det var också något jag väntade mig. Jag ska besöka min frus far i Italien i början av juli och tänkte då passa på att kika förbi coral garden i Rom. Förhoppningsvis hittar man lite goa kolonier även denna gången. Övriga nyheter är att jag precis fick hem tre st sicce xstream SDC som jag har tänk ha på baksidan av karet. De kommer tids nog monteras på tre st ocean motion för att få än mer spridning på flödet. Dock ska jag först skicka iväg en sicce till dem så de kan göra själva fästet. https://www.seawatersolutions.de/collections/ocean-motion/products/1-x-oceanmotion-dreheinheit-1
 11. Hämtade upp en firre igår som jag har velat ha i över 15 år men aldrig varit modig nog för att ta klivet, en semilarvatus. För ett tag sedan nämnde jag för Amir på aquariatech att jag var sugen på en sådan och helt plötsligt hade han tagit hem en…då är det bara att köra haha Den är för närvarande i ett separat system för observation men ser mycket bra ut. Smakade lite på både fryst och flingor igår kväll och den åt musslor i affären så det ska nog gå bra det här Han hade även ett par melapterus fjärilar hemma som jag blev bra sugen på att testa men valde att avstå. En korallmördare i taget!
 12. Jaha boys, ist för att skriva en herrans massa smällde jag ihop en film på min lilla youtube kanal. Tyvärr mörkt som fasen i rummet då taklampan fick för sig att rasa samma dag som jag filmade. https://youtu.be/JXwNnYMZ5iY
 13. Some nice freaking frags man!
 14. Minns jag rätt så är det snarare tvärt om. Minskar nitratet igenom någon process (bakterier, korallerna tar upp mer etc) så höjs snarare KH. Tyvärr är det lite för sent på dagen för att hjärnan ska funka bra nog för att komma ihåg själva processen Jag hittade även någon forskningsartikel där man hade använt aluminiumoxid för att fälla ut kalciumkarbonat som ett sätt att reparera sprickor, i vad jag antar, betongvägar.
 15. Aha, just ja. Det vetti fasen faktiskt. Vid en snabb googling hittade jag lite som pekade på det men kan inte säga med någon säkerhet. Något bombade KHt iaf och detta verkar vara den nya variabeln. Om nu inte korallerna blev väldigt glada och började ta upp kh som satan nu när Po4 gick ner.
 16. Ja, du körde ju ner ny GFO i karet. Det binder KH så där har du nog boven i dramat. Med tanke på hur snabbt det gick ner så dyngade du nog i lite väl mycket haha
 17. Det ser ut som att den har en del vävnad kvar. Släng ner den i karet igen lite halvdunkelt. När jag har haft liknande situationer har de ibland kommit tillbaka.
 18. Det hade jag också satsat på. Nja, inte annat än bakterieblommning och en massa äckligt slem antar jag. Någonstans borde väl det kunna börja få en negativ påverkan på PH också antar jag. Jag hade personligen kört på någon algreaktor om du nu inte har plats i sumpen. Chaeto är förbannat effektiv på att få ner näringsvärden.
 19. Ja, det är lite som anledningen till varför man blir tjock. Du petar i mer än vad du gör av med. Det finns därav två alternativ: dra ner på importen av näring eller utöka exporten. Vid uppstarten av mitt nya kar körde jag en hel reaktor full med aquaforest bio-fil. Det verkade vara förbannat bra på att sänka nitraten. Så pass bra så att jag kunde inte ens få upp mitt nitrat från noll när jag tog och drog ur bottenpluggen från skummarkoppen. Korallerna förbrukar också mer näring när du belyser dem ordentligt då de växer bättre. Det är egentligen inte så konstigt att din förbrukning av näringsämnen har gått ner i takt med att belysningen sänktes. Edit: jag tycker inte det låter som att du matar mycket. I mitt gamla 540 var den dagliga matningen pellets/flingor 4gg om dagen, fyra kuber fryst varje kväll och nori några gånger i veckan. Det du kanske ska kika på att skära ner på är väl norin, den är förbaskat hög i näringsämnen.
 20. Jag har varit i kontakt med Giesemann gällande detta och deras svar var tydligt att det inte kommer påverka något. De må va rätt säkra på sin sak då de precis har lanserat en ny hybridramp Edit: lyckades också hitta ett officiellt uttalande från dem:
 21. Nej, stämmer inte. T5 och HQI kommer fasas ut för generell belysning, det stämmer. Dock så finns det ingen ände på belysning för vår applikation: ”For certain lamp categories, mainly for special purposes like in the industrial or medical sector, for which sufficient reliable mercury-free substitutes are not yet available, time-limited exemptions to use mercury are still granted, under the restrictive conditions set by the RoHS Directive.”. https://ec.europa.eu/environment/news/clean-and-circular-electronics-commission-ends-use-mercury-lamps-mercury-free-alternatives-prevail-2021-12-16_en T5 och halogen kommer möta sitt slut tids nog men det slutet är inte i sikte än.
 22. Det gäller inte belysning som är ämnat för specialändamål. Dessa regler är riktade mot belysning av vanliga lokaler etc.
 23. Det kan bli lite utmanande att hitta en led-lösning av bra kvalité för den pengen som kan täcka karet. Det som kommer närmst skulle jag säga är något i stil med en GHL Mitras LX 7206 eller liknande. Vill du kika lite på budgetalternativ så skulle jag rekommendera illumagic eller noopsyche. Personligen skulle jag satsat på en T5/led hybrid, T5orna kommer göra mycket och kvalitén på LEDen är inte lika avgörande. Du kan bygga en hybridramp med T5or för någon tusenlapp och sen slänga i valfri led. Det är också värt att hålla utkik på köp/sälj här på guiden. Jag sålde tex min gamla giesemann aurora + 2st orphek or3 bara för en peng du hade haft råd med.
×
×
 • Create New...