Jump to content

MichaelE

Medlem
 • Posts

  957
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  57

Everything posted by MichaelE

 1. Jahopp. Det sket ju sig med semin när den drogs in i en pump och min moorish idol brakade in i en sten (eller något liknande) och slog ihjäl sig för ett halvår sedan…men nu jävlar! De är för närvarande i karantän för observation och ser jag inget på nån vecka eller två samt att alla käkar pellets/flingor åker de ner i det stora karet.
 2. Den bör definitivt åka i innan en goldflake om möjligt. Goldflaken är rejält mycket mer aggressiv.
 3. Det där var nog att krångla till det lite i onödan. Det borde räcka med att du borrar ett hyfsat hål här:
 4. Min uppfattning är att cyano uppkommer under två olika förutsättningar, möjligtvis måste dessa sammanfalla: 1. En obalans mellan no3 och Po4, oftast att ett värde är nollat och det andra relativt högt. 2. En allt för klen bakterieflora/mikroskopiskt liv i karet vilket ger cyanon fritt spelrum. Jag gissar personligen på att båda delarna måste sammanfalla till viss utsträckning men det absolut viktigaste delen är att man måste ha ett kar rikt på andra organismer som kan konkurrera med cyanon om utrymme. Jag har oftast sett cyano uppstå på de platser där jag vet att allmänt mög samlas så nu för tiden försöker jag minimera mängden skit som tillåts byggas upp i karet. Flöde verkar spela mindre roll och den teorin som en direkt åtgärd tycker jag man kan kasta i soptunnan…men det avhjälper självklart att smutts ansamlas.
 5. Varför skulle det vara meningslöst? En herrans massa som har fraggkar runt om i landet. Som sagt är det i princip ett ickeproblem.
 6. Det stämmer bra. Jag har väl fått ett par cites-intyg under mina 20 år i hobbyn. Om du frågar så kan/bör handlaren fixa fram det till dig vid köp antar jag. Dock är det ingen (nåja, i princip ingen) som åker fast för att vederbörande har sålt ett par fraggar så du kan vara lugn.
 7. Det är klen vinning i att inte köra osmos. Allt i denna hobby börjar med bra vatten, varför riskera någonting på den fronten? Värt att tänka på är att bara för att vattnet är bra just nu finns det ingen garanti att det är det imorgon, om en vecka eller ett år. Med osmos kan du alltid garantera kvalitén.
 8. Ja precis, det är iaf så jag förstår det. Precis, med de priserna tar det nog duktig långt att räkna hem. Det man också får ha i åtanke är att batterierna rätt snabbt blir sämre och måste bytas ut. Jag har en UPS till karet (hade) och efter ett par år var batterierna riktigt sunkiga. Som sagt, jag tror det kommer sluta med att det kostar mer och blir mer bök helt enkelt.
 9. En UPS Är tyvärr riktigt ineffektivt på att driva enheter som använder sig av DC ström så det kommer nog tyvärr inte lira. Hur som haver blir nog kostnaden för att köpa ett tillräckligt stort system bra mycket högre än besparingen. De rör nog bara att betala och se glad ut (nåja).
 10. Skumt. Det enda jag blev av med var pengar när jag använde det. I mitt fall tvivlar jag delvis på det iaf. Jag rör om min sand minst två gånger i veckan, har gobys, sjöstjärnor och sniglar som jobbar på samt att jag suger ut skit minst varannan vecka. Dock finns det en korrelation mellan att jag först såg cyano på ett par ställen jag inte riktigt kommer åt att rensa vilka också har dåligt flöde. Det kanske kan vara så att det på någon vänster, i kombination med dålig bakteriebalans, kan vara det som är det utlösande faktorn och när det väl börjat så sprider det sig som satan trots att andra ytor är rena.
 11. Ja tvi Valle för skitiga rutor haha! Aquaforest bio sanden är faktiskt väldigt vit i sig, sen har jag en del sandvändare samt rör om sanden ett par gånger i veckan. När jag filmade var bara fyra av åtta igång så kör med än mer vitt ljus dagtid
 12. Passade på att filma en uppdatering av karet när jag fick ett par värdefulla timmar själv i huset
 13. Då gick jag på en nitlott tydligen!
 14. Jahopp. En del har hänt. Skaffade en semilarvatus som efter 4 veckor i karantän funkade kanon i karet…i ett par dagar innan den blev ihjälslagen av en pump. Jävla helvete. Verkar ha lyckats knäcka cyanon med cyanocleaner från modern reef. Har beställt en del chemiclean men det verkar ha fastnat i tullen så provade detta och det ser bra ut än så länge. Synd med chemicleanen, en del pengar i sjön. Jag var nyss i Italien och passade på att besöka coral garden…lyckades också hitta lite kul som kommer nästa vecka La även till denna i efterhand då den kom med en ny sändning Har äntligen fått tummen ur och fått mitt kontrollskåp från adaptive reef Det ska tillkomma en KH director och lite annat jox. Slutligen så ser karet ut så här i dagsläget
 15. Jag skulle skippa dessa typer av möbler. De är generellt gjorda av Folierade spånskivor. Sväller som tusan om vatten råkar ta sig in och det är troligtvis mer jobb att bråka med att förstärka eländet än att själv dra ihop en bänk av reglar och lackerad MDF/plywood/akrylskivor.
 16. Har lite acros/euphyllia som går att fragga på: Indo orange: Strawberry shortcake Valida ultra nånting Gold hammer Fler bilder/filmer finns på https://instagram.com/viking_reefing?igshid=YmMyMTA2M2Y= Kan ta varierande storlekar på acros, från vanlig fraggstorlek upp till mindre kolonier. Pris: från 209 beroende på storlek orange indo frogspawn 700kr/huvud Gold hammer: 350kr/huvud Finns i Tyresö. Skickar helst inte men om någon köper en jäkla massa så kan det nog ordnas.
 17. Påminner moderatorpolisen att läsa annonsen en gång till haha
 18. Japp, ett gäng som är intresserade men ingen har fattat ett faktiskt beslut än.
 19. Gold paraancora. 12-13 huvuden Butikspris ca 700/huvud Och kör halva priset. Om man tar hela så blir det givetvis bättre pris. Film Finns i Tyresö men kan skickas.
 20. Ja, Red Sea har haft en hel del problem med silikonfogar som har släppt. Sök lite på reef2reef så hittar du en stor mängd information. Av egen erfarenhet är kvalitén på skåpen jämförbart med Ikea-möbler och det är nog ofta där problemen uppstår.
 21. Fan vad surt! 1.016 är helt klart inte bra men som sagt, koraller kan klara av en del svängningar. Dock får det regna bra mycket för att något liknande det här skulle hända så det är nog extremfall vad de pallar med. Precis som du sa så är det bra att ta det lite lugnt med att höja salthalten igen. Fiskar (även koraller om ja minns rätt) har enklare att klara en snabb sänkning av salthalten än det omvända.
 22. 2x gyre 250 samt kontroller i originalkartonger ink utbytesskydd, anemonskydd samt nya bussningar etc. På en av pumparna finns det en spricka i det yttre höljet på kabeln. Inget som påverkar funktionen och enkelt lagat med en klutt superlim-gel. Dock ser det inte så kul ut, därav priset. Finns i Tyresö men kan skicka. Pris 1800
 23. Ja, tidigare var de nollade. Bekräftade LCA med mikroskop. Nu är de borta och det är ist cyano som jävlas lite
×
×
 • Create New...