Jump to content

MichaelE

Medlem
 • Posts

  1,025
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  74

Everything posted by MichaelE

 1. Just ja! Det se ut som att jag får den nya Aurora V12an från Giesemann nästa vecka. Det ska bli förbaskat intressant då det där den första led-armaturen jag sett som jag tycker är en fullgod lösning.
 2. Jag fick precis hem mitt custom hoppskydd från Toplids. Jag har haft ett par hoppare min eurobrace till trots och behövde en lösning men de vanliga alternativen från DD/Red sea är inget jag kan tänka mig att över mitt kar och det verkade vara de alternativen som fanns på den europeiska marknaden. Sagt och gjort tog jag kontakt med Toplids för ett custom bygge då inga färdiga alternativ passar. Det tog ett litet tag men fy satan vad bra det blev! Det innebar en hel del mätande i flera omgångar då de ville ha millimeterprecision på grejerna men det var bara bra i slutändan. Annars så har jag fått en del cyano i karet igen. Det sammanföll med instabiliteten som uppstod efter att joden sköt i taket och jag hoppas att det ska ordna upp sig själv med tiden.
 3. Vill du ha en riktigt tyst är det bara royal exclusive eller ABT som är något att ha. Om man inte kör på deltec premiumvarianter med abyzzpumpar.
 4. Även byten mot roligare acros kan vara intressant.
 5. Har möjlighet att ta er par huvud på denna rariteten, hellfire torch. Ca 2,5-3000kr huvud/i butik, jag tänker mig 1500kr/huvud. Finns i Tyresö men kan skickas, dock har köpare som kan hämta på plats förtur.
 6. Okok! Som sagt så verkar mitt värde sjunka nu och det finns en klar korrelation mellan chaeto grow och jodvärdet så jag sitter nog lugnt i båten
 7. Ok! Det borde dock inte vara problemet då det bör tillföras kontinuerligt med mina 100L vattenbyten i veckan. Samt att det inte var ett problem innan jag började dosera chaeto grow. Hade jod inte tagits upp så borde det anrikats i vattnet även innan detta och så var inte fallet så jag hade kroniskt lågt jod. Hur som haver så undviker jag helst att labba med spårämnen baserat på osäkra icp-oes mätningar. Det känns som att det gärna kan leda till andra problem
 8. Du menar att låga värden av flor gör att mätningen av jod inte blir korrekt med icp-oes? Jag vet att högt Po4 kan resultera i konstiga mätningar av jod. Jag har faktiskt inte koll på det värdet då aquaforest inte mäter det. Dock om det är enligt ovan så tror jag inte att det är ett felaktigt resultat så jag även har fått högt jod med andra typer av tester.
 9. Svordomar helt klart. Nej men mycket aktivt kol och vattenbyten var nog det som gjorde susen. Samt så tar väl chaeton upp en hel del kan jag tänka mig.
 10. Karet tuffar på och jag har lyckats få ner mitt jod-värde med ca 66%..men fortfarande för högt. Glädjande nog börjar färgerna komma tillbaka så smått och jag har inte haft några fler som har gått och dött. karet sent igår kväll: Jag har även lyckats ta mig tid att installera en ny automatiskt filter roller, provar modellen från Arka och hoppas att den ska uppföra sig…so far, so good En något provisorisk installation: Jag har även uppgraderat min returpump då jag ville ha lite mer flöde i sumpen. Valet föll på en royal exclusive red dragon 110w Den är faktiskt lite högljud men jag hoppas att det ger med sig inom någon vecka efter den har körts in lite. Jag har även köpt mig en uppsättning av dessa till min BK supermarin 250. Bra mycket smidigare (och snyggare) lösning än att ha en påse kol på locket för att filtrera bort lukt och eventuellt ozon. Det var nog det!
 11. Maxspect turbine duo TD-6k med en uppsjö av tillbehör. I orginalkartong. Rengjord och klar för användning. Kan även köras med två utlopp för att tex köra returen på ena och reaktorer osv på det andra. Finns i Tyresö men kan skickas mot fraktkostnad. 1600kr
 12. Nej, det är relativt meningslöst. Glasrosor lyckas i princip alltid ta sig in om du inte kör allt i karantän. De är också extremt lätta att bekämpa biologiskt utan att man behöver lägga ner något arbete.
 13. Det är precis det du beskriver som han säger. För låg koncentration av organiska ämnen gör så att skummaren går ojämnt. Merparten av tillverkarna är riktigt kassa och deras uppskattningar på hur stort kar skummaren är lämplig för är totalt värdelösa. Således är det ovanligt att skummaren blir överdimensionerad om man följer deras riktlinjer då de verkligen är glädjekalkyler. Kollar man på ATB och royal exclusive ist så är deras angivelser sanningsenliga och köper man en för stor skummare funkar den helt enkelt inte.
 14. Väldigt märkligt. Det känns som att de inte riktigt har koll på kvalitetskontrollen. Det känns orimligt att samma alg ska ta upp ämnen så olika.
 15. Nu är detta gravt OT…men det är lite det jag menar med stor möda. Hålla på att dosera spårämnen och göra täta icp tester för att hålla karet i schack…speciellt att man förlitar sig på en metod som icp-oes vilket sällan är speciellt träffsäker och som alla leverantörerna använder sig av (icp-ms är bra mycket mer träffsäker men dyrare och den mänskliga faktorn är än högre). ICP mäter också enbart saker som oftast kan påträffas i akvarium, det finns även andra saker som kan anrikas över tid. Utöver det finns det pekar inte den tillgängliga datan på att det fungerar i längden. Det finns ytterst få kar i det övre skicket som har kört den metodiken i, låt säga, 5år+.
 16. Nja, det är fortfarande så att inget slår vattenbyten men man kan klara en tid utan med rätt mycket ansträngning. Däremot så blir det nog svårt att undkomma att ha en stor tunna någonstans. Hur annars ska man kunna få tillräckligt med vatten?
 17. Jag har ett 1500L system (och förvisso ett stort fint eget akvarierum) och det skulle aldrig falla mig in att behöva komma ihåg att stänga av en osmos när jag ska göra lite vatten. Jag har ett par 100L behållare (borde verkligen skaffa större) som jag fyller. Eftersom min osmos trycker ut typ 2000L/24h kör jag både med hängslen och livrem i form av en mekanisk flotör samt en magnetventil med optiskt öga för att säkerställa att flödet bryts.
 18. Det börjar bli dags att fragga lite. Det går att ta riktigt rejäla bitar i kolonistorlek om så önskas. Pris från 150kr beroende på storlek Finns och hämtas i Tyresö.
 19. Haha jo tack! Man får hoppas att korallerna nu växer så att det knakar.
 20. 170ml av varje del. Alltså 680ml totalt
 21. En liten märklig grej är att eftersom korallerna verkar må toppen av den nya doseringen så har de sugit i sig nitrat som aldrig förr. Detta ledde till att nitratet nästan nollades och således funkar inte nedbrytningen av Po4 som den ska. Jag testade mina värden igår och nitraten var på ca 1-2ish och Po4 på 0,132. Jag misstänkte nästan att så var fallet så jag började se spår av cyano på sanden. Nu ska det doseras nitrat och jag får hiva i lite rowaphos i en reaktor. Alltid är det något! Jag har även Blivit ombedd att testa den nya Aurora v12 från giesemann https://www.giesemann.de/en/light/led/aurora-v12 I princip samma modell som V8an jag kör idag men helt i led. Jag har i princip ingen erfarenhet av att enbart köra led så det blir intressant. Skillnaden är att jag kommer köra två 90cm enheter ist för en 150cm. Vi får se när de dyker upp med komponentbrist och annat elände hehe.
 22. Jag kan byta en rejäl bit mot den tror jag. Du har ju fått hem fiskfällan från mig också
 23. Var det de fraggarna du fick från mig? Isf ser de bättre ut i ditt kar än mitt
 24. Jahopp, nu har jag kört RKS från modern reef i lite över en vecka och jag är imponerad. Jag har dagligen behövt dra upp dosen då korallerna slukar eländet något helt bisarrt. Jag verkar ha fått det att stabilisera sig på 170ml/24h vilket är bra mycket mer än annat jag har testat av samma koncentration. Det bör betyda att korallerna gillar läget. Med den positiva början kommer jag nog tillfullo gå över till deras system med salt, korallmat etc. På tal om koraller så fick jag hem ett par trevliga bitar förra veckan. De förlorade som vanligt lite färg i flytten men det kommer tids nog:
×
×
 • Create New...