Jump to content

MichaelE

Medlem
 • Posts

  862
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

Everything posted by MichaelE

 1. Ser bra ut! Ett tips ang life source är att fylla en matlåda med det och ha den i lagom flöde i sumpen. På så vis kommer det lösas upp i lagom takt över tid.
 2. Ja, har varit sugen på en sådan ett tag så ser fram emot att få hem den
 3. Tvivlar på det utan det är troligtvis något annat som spökar. Hur ser sina värden ut? Bra cirkulation på den platsen osv? Jag har personligen aldrig lyckats rädda något genom att fragga när vävnad har börjat dö. Ibland stannar det dock.
 4. Ja, speciellt eftersom jag har mina rötter i rovfiskträsket Jag sa åt Amir att beställa en hyfsat liten hane. Får helt enkelt se vad som dyker upp haha Tvivlar på det. Hade den fastnat på så vis hade den varit bra mer söndertrasad. Sen vet jag inte vad den skulle där och göra, har aldrig varit där och joxat innan. Det är en blåprickig (lymma) jag har beställt
 5. Just ja, glömde att nämna det men en rocka är nu beställd. Förhoppningsvis hinner den komma innan jag avslutar min pappaledighet då den säkert kommer att kräva en del omvårdnad
 6. Jahopp! Nu har det gått ett tag och det mesta går åt rätt håll. Fick lite fulalger på sanden i någon vecka men efter att ha tillsatt en hel del grejer från aquaforest för att boosta biologin knäcktes de illa kvickt. Tappade en hel del färg på korallerna initialt och förbrukningen av KH var väldigt låg. Nu ca en månad efter flytten har det börjat ordna upp sig. Tyvärr så tappade jag min moorish idol förra veckan. Den mådde fint vid matning och nån timme senare hade den ett sår på ”näbben” och tappat all balans. Jag misstänker att den brassade in i nån sten och slog ihjäl sig…idiot. Så här ser karet ut i dagsläget: https://youtu.be/sXg8CiSVh90 Hmm, ja. Det gick inget vidare med att få den filmen inbäddad. Jag kommer inom kort slänga upp en längre uppdatering på min ”riktiga” youtube kanal: https://m.youtube.com/channel/UC4ihQCHGMjICy3kVpV5i8uw
 7. 18,90€ i frakt enligt hemsidan. Om du vill ha den så kan jag styra upp en rabatt på 10%
 8. Det är en riktigt dålig idé. Det funkar säkert bra mot lite skvätt men när man väl får ut ett par liter vatten på golvet så kommer det krypa under mattan och bli kvar där men fuktskador på golvet som följd. Lägg ut ett par handdukar ist.
 9. Jag har några kolonier som jag funderar på att avyttra. Byten kan även vara intressant, huvudsakligen mot milleporor, torches alt mussla. Någon annan cool acro kan också funka. Färgerna är inte helt 100% tillbaka efter flytten till nytt kar för en månad sedan men på god väg. 1. Pac-man acro (riktigt rejäl koloni) 1700kr 2. Acropora joker 1700kr 3. Myagi Tort (finns två kolonier och nån mindre fragg) 500kr 4. Troligtvis Acropora Humilis (blir mer lila med gröna polyper) 1000kr Finns och hämtas i Tyresö. Skickar helst inte då risken är att så oss stora kolonier blir skrot i frakten. Nås här eller på sms, 0708838486
 10. Det kan väl mycket väl vara bakterier men de bakterierna må ju finnas i havet också. Min gissning är att de först blir ett problem om korallen är försvagad av någon anledning. Du byter ju väldigt lite vatten. Jag hade börjat där. Jag är övertygad om att skit anrikas i karet över tid genom tillskott, händer i karet, damm, saker i luften osv. Vissa saker ser man på ICP test men de visar bara saker som man kan förvänta sig finnas i karet. Tänker att det nog är mycket de missar.
 11. Det är väl huvudsakligen brom man eventuellt skulle oroa sig för. Mig veterligen finns det inga studier på hur låga koncentrationer påverkar koraller. De studier jag har sett har mestadels handlat rört högre koncentrationer där man har använt ozon för att sterilisera vatten. Hur som haver så har ozon använts i evigheter i hobbyn och inga speciella problem har väl kopplats till det. Vilken mängd använder du?
 12. Jag har inte någon egen erfarenhet men lurar själv på att prova en framöver. De är inte omöjliga och har aldrig varit men fortfarande jäkligt svåra och tidskrävande att få att överleva. Masstick är väldigt uppskattat för den typen av firrar. Vill också minnas att panta rhei har pellets som borde kämpa sig väl. Dock ingen garanti att de kommer äta nånting av det så jag hade inte provat om man inte har ett rejält kar som iaf kan hålla den med mat under invänjningsperioden. Förövrigt bra jävla dumt av en butik att plocka hem dessa utan att någon har beställt dem. Jag gillar förövrigt utmanande firrar så anser inte att man inte ska försöka men det ska göras med rätt förutsättningar.
 13. Klicka på personens profil så ser du vart personen bor.
 14. Det beror troligtvis på vad du beställer. Tex min ramp kom på en pall vilket nog är dyrare Skriv exakt vad du vill ha så kan jag kolla in frakten och eventuell rabatt.
 15. Jag har inte heller några bra tips på DIY lösningar men giesemann har också längder som nog skulle passa https://shop.giesemann.de/epages/Giesemann-Aquaristik.mobile/en_GB/?ObjectPath=/Shops/Giesemann-Aquaristik/Products/20.120.200/SubProducts/20.120.200-M Skulle det va något så har jag lite kontakter där som nog skulle kunna göra lite på priset.
 16. Jag har rörligt och det ser ut som att jag kommer pröjsa 247öre/kWh ex nätavgift. Jäkligt surt. Har alltid kört rörligt då det historiskt har varit billigare och kommer givetvis inte binda nu. Skulle det bli så att det inte blir ändring av de som styr landet framöver är det dock något som behöver övervägas eftersom man måste kunna kalkylera sina kostnader. Har väl inte gjort några större åtgärder då merparten av förbrukningen är kopplad till uppvärmning genom bergvärme och det går banne mig nån slags gräns vid att behöva frysa inomhus. Ifs så drog jag igång en ny belysning till karet på 1100w
 17. Jag har uppgraderat och nu är mitt gamla kar tömt, rengjort och redo för upphämtning. Visningskaret: 150x70x60 100cm hög bänk. Sump 200L 13 månader gammalt. Extra allt vad gäller kvalité. 12mm optiwhite glas på alla sidor, bakgrunden är inte målad utan är svart glas, pulverlackerad stålställning, shadow overflow för att slippa ett fult torn i karet som tar upp plats och hindrar cirkulation etc. Bänken är inklädd i glas för att vara rep och underhållsfri samt få en schysst lyster. Eurobrace för att slippa hoppnät och grejer. Tillverkat av akwarium szczecin. Han gör grymma kar men har en väntetid på ca 1åt i dagsläget så här kan man slippa det Sumpen stod i ett annat rum men självklart kan man ha den under karet om så önskas. Fyra års garanti kvar. Garantibevis finns. Rördragning kan ingå om man önskar det. 2x 32mm rör ner varav en med kulventil. 25mm retur. Vill man se mer bilder på karet finns det en uppsjö här: https://www.instagram.com/viking_reefing/?hl=en Pris: 13.000kr, då kan även 200L sump ingå. Vid snabb och smidig affär kan vi kika på priset. Ingen teknik eller levande säljes. Kan bokas mot handpenning. Finns i Tyresö. Man kan bära ut det på två hyfsat starka karlar. Brevvänner, snackare och annat löst folk betackar jag mig för.
 18. Jag hade kört på deltec alternativt royal exclusives filter vilket jag också kommer göra tids nog. Jag har ett clarisea idag och är inte imponerad. Riktigt skramligt bygge. Är nog inget fel men mitt specifika filter men det är bara ett billigt bygge till ett relativt högt pris.
 19. Jag har aldrig haft det men det gör sig bäst på kubformade kar skulle jag säga. Mitt nuvarande kar är 80 djupt och tycker nog att det skulle se bra konstigt ut och bygga för mycket. Rimligtvis vill man klä in boxen i revkeramik eller liknande.
 20. Kul! Rimligtvis var du begränsad på något spårämne. Hur har icp test sett ut tidigare?
 21. Ja precis, det är en av anledningarna till varför jag tvekar lite när jag nu ser karet och mängden koraller/sten. Ska som sagt försöka öppna upp lite mer bottenyta så får vimse hur det känns. Jag har ju lite kejsare och annat som jag är lite orolig för att ha med rockan. Med lite otur kan de mycket väl ge sig på och picka på den. Näringsvärdena är jag inte direkt oroad över då jag har rätt bra med överkapacitet i filtreringen. Jäkligt surt att den lyckades hoppa ur karet.
 22. Som min far en gång sa: ”den absolut vanligaste orsaken till konstiga resultat är felaktig utrustning”. Detta gällde industriutrustning för 20-80 miljoner så om det stämmer där så skulle jag dubbelkolla resultaten innan jag drar några slutsatser.
×
×
 • Create New...