Jump to content

MichaelE

Medlem
 • Posts

  1,098
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  89

Everything posted by MichaelE

 1. Troligtvis för att du inte är stödjande medlem då det är begränsat till dessa.
 2. Jo, det inkluderar en hel del svordomar;)
 3. Lyckades ta några bilder på firrarna för ovanlighetens skull. Annars så verkar karet verkligen må bra av tillskottet av cirkulation. Ser en tydlig trend vad gäller förbrukningen av kh vilket man får säga är roligt!
 4. It doesn’t have to be a full pallet of only this stuff, it can be a part of an order containing other stuff as well. All salts from de Jong generally ships on a pallet so it’s nothing that the stores can’t handle.
 5. If it’s in stock at de Jong just tell one of them to bring it in for you However, I don’t see the actual benefit of this setup. Take any normal salt, shake the bag a little to get rid of striation, calculate kg/L to get proper salinity and just weigh out the amount you need. Im guessing that this is gonna be more expensive and seems to fix something that isn’t really an issue haha
 6. Har två octo 4’s över. Riktigt bra drag i dem med ett maximalt flöde på 17.000L/h. Funkade bra i både mitt 540L kar och i mitt nuvarande 1000L. Ca 1 år gamla. Kan styras med 10v (apex/GHL). 2000kr st. Köper du båda 3600kr totalt. Finns i Tyresö men kan skickas.
 7. Lyckades även knöla ihop en video kring de nya pumparna om någon vill lyssna på när jag yrar
 8. En kombination av ett rejält refugium och GFO är vad jag hade kört.
 9. Det beror helt på. Absolut kan det funka under vissa förutsättningar, tex att man har onödigt högt flöde genom sumpen. Det finns ingen speciell anledning till att ha ett speciellt högt flöde genom sumpen då tex skummare och annat inte hänger med oavsett…om de inte är groteskt överdimensionerade för karet. Nu blev det bra OT haha
 10. Det har skett lite ytterligare förändringar med karet. Jag meckar fortfarande en del med att få till schemat som jag vill ha det på Auroran men det närmar sig…däremot suger det att fotografera under bara led! Jag tog ett ryck på cirkulationen och skaffade mig 4st mp40, två på varje kortsida. Jäklar vilka trevliga pumpar! Passar perfekt för min applikation där jag mest ser karet framifrån. Slutligen gjorde tillskottet av pumparna att mitt kontrollskåp är färdigt. Tycker det blev rätt bra faktiskt. Nu har det varit en hel del fokus på tekniken på det senaste och det börjar bli dags att köpa mer koraller! Det blir en del kul tenius samt milleporor så fort jag hittar lämpliga kandidater.
 11. Det funkar inte rent generellt eftersom du helt enkelt kommer att köra det facket torrt om utloppet är längre ner i sumpen.
 12. I teorin ja men i praktiken ökar risken rejält att man cirkulerar samma, redan steriliserade vatten flera gånger vilket sänker effektiviteten.
 13. om du seriekopplar dem så kommer parasiterna som kommer in i filtret få dubbla mängden strålning kontra ett 80w och du kan köra ett högre flöde. Kör du dem separat finns det ingen garanti för att parasiten åker in i båda och på så vis får rätt mängd strålning. Att döda dem är bara att glömma då du måste upp i sådana enorma mängder uWs att det inte är möjligt för oss privatperson att implementera..eller iaf orimligt. Det vi får satsa på är att sterilisera dem så de inte kan föröka sig och över tid få ner populationen.
 14. Det finns en fragg kvar av denna. Något mindre huvud men det håller på att dela sig. Kan skicka mot fraktkostnad om så önskas.
 15. Du ska köra dem i serie, annars gör det inte mycket nytta med mer watt. Däremot är 5-6000L för högt flöde. Satsa på kring 2500-3000L/h för att få rätt dos UV.
 16. Här har du film på båda två https://www.instagram.com/reel/CoUjOlSp1R8/?igshid=MDJmNzVkMjY=
 17. Det är tyst pga att de har ett uppehåll i försäljningen av dem. Sensorerna var tydligen kassa och håller på att designas om i detta nu. Vad jag har förstått när jag har snackat med dem så borde utvärderingen av de nya sensorerna vara klara…typ snart och ser lovande ut.
 18. Min karantän är huvudsakligen till för observation och därav har jag levande Sten, chaeto, ett filter med aquaforest bio fil etc i det. Minimal skötsel när jag inte har fisk i det (även när jag har det för den delen). Däremot behövs det göras ett vattenbyte då och då vilket jag gör med vatten från huvudkaret. Dör att förenkla detta ytterligare planerar jag att borra katantänkaret med ett rör som går ner i avloppet. När jag fått min GHL maxi doser kommer jag pumpa ut det ”gamla” vattnet ner i karantänen och motsvarande mängd kommer då att brädda över ner i avloppet. Karantänen är 200L och jag kommer byta ca 10L dagligen från huvudkaret vilket borde göra det i princip underhållsfritt. Har du möjligheten att göra något liknande så är det en mycket bättre idé enligt mig. Känns väldigt riskabelt att göra som du tänkte. Jag hade inte ens litat på att ett 100W UV tar allt.
 19. Nu har jag fått hem Aurora V12an. Helvete vilket drag det är i den…vilket får anses rimligt då den är på 750w. Det känns som att det är minst lika bra tryck i den som min förra V8 som var på 1100w och hade 8x80w T5. Jag har länge varit lite anti led så detta blir intressant.
 20. Jäklar vad hellfire torchen har växt! Du som var nojig över din förmåga att få den att överleva haha. Jag har ett par nya torches, holy grail och torch of the gods som växer på bra och kan nog fraggas på till sommaren
 21. De blir i praktiken mindre men är en mycket mer aktiv haj som har ett annat beteende och kräver ett större kar. De är också lite mer vanskliga med fiskar om jag förstår det hela rätt.
 22. Det tar ett tag innan videon är ordentligt bearbetad. Jag brukar ladda upp grejer ett dygn innan jag publicerar dem
 23. Det är generellt bambuhajar i dem tyvärr vilka är mycket mindre lämpade av flera anledningar.
 24. Min rekommendation skulle vara att du iaf skaffar dig ett TMC pro pond 110w. Det är tveklöst de mest prisvärda enheterna som finns på marknaden och att byta lampa kostar ca 300kr ist de astronomiska summorna man får lägga om man har en deltec
 25. Jag skulle säga att 80w nog är lite i underkant för ditt kar, speciellt för att vara effektivt mot ett pågående utbrott. Tex i mitt fall så bör jag ha minst 180w uv för att uppnå korrekt uWs dos för att sterilisera parasiterna samtidigt som flödet är tillräckligt.
×
×
 • Create New...