Jump to content

MichaelE

Medlem
 • Posts

  769
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Everything posted by MichaelE

 1. Jag har provat folie tidigare men jag tyckte det var smått omöjligt att bli av 100% av luftbubblorna. Dock var det minst 10 år sedan och förhoppningsvis så har man blivit lite skickligare på det mesta. Som du säger är det enkelt att dra av om det blir kasst.
 2. Jag får snart hem mitt nya kar och kommer att behöva fixa till bakgrunden. Diamant aquarien ville ha lite över 3000kr för att måla baksidan samt ena kortsidan och även om det inte är någon större summa i sammanhanget så känns det duktigt omotiverat. De pengarna lägger jag hellre på en fisk! Jag har tidigare målat med oljebaserade färg men då jag kommer behöva göra detta inomhus och i samma rum som det befintliga karet känns inte det som ett alternativ. Jag tänker att någon svart akrylfärg borde vara ett alternativ. Har ni något tips på färg ni tidigare har använt med gott resultat och som inte är alltför giftig?
 3. Det blir helt enkelt ett större. 200x80x65 med shadow overflow på ena kortsidan
 4. Tack! Har varit väldigt nöjd med detta bygget Kommer dock säljas om en månad eller liknande.
 5. Ja, man kan absolut göra så utan överdrivet negativa konsekvenser, det handlar mer om att använda sig av rätt verktyg för jobbet och inte göra det svårare för sig än vad det behöver vara
 6. Jag tycker det är onödigt med så pass förhöjda värden. Havsvatten har i regel kring 7,5 i kh. Ska du ha det så ska det finnas ett faktiskt syfte med det annars finns det inte mycket vits med det. Karet blir väldigt skört med ett väldigt högt KH vad gäller näringsvärden och ljus. Skulle du trilla ner i N och P kommer du bränna korallerna på nolltid.
 7. Bump! Det blev ett måttbeställt kar ist så detta karet kommer finnas tillgängligt om ca en månad. Glömde att skriva att det även ingår rördragning om så önskas.
 8. Skönt med nytändning! Jag har kört 2x blue plus, 1x coral plus och 1x giesemann tropic 6500k i min aurora. Dock så har jag även orphek bara så utan det så hade det troligtvis blivit för gult med 6500k röret. Kan dock varmt rekommendera ett sådant om man vill få ut maximal tillväxt och välmående på korallerna.
 9. Sådär får man väl säga. Engelska funkar bättre med Diamant än med polski.
 10. Mitt nuvarande kar är från Szczecin. Karet i sig är fantastiskt fint men killen som driver bolaget är dessvärre totalt dum i huvudet. Mitt kar var flera månader försenat och när det kom så hade han glömt att bygga bänken vilket resulterade i ytterligare månaders försening. Det verkar ha blivit än värre i dagsläget, tex så har @niki68 nästan väntat ett år på sitt kar. Du kommer få ett otroligt kar av honom men förvänta dig en grymt förvirrad och utdragen process. Jag har beställt mitt kommande 200x80x65 kar från diamant och än så länge har allt gått väldigt smidigt. Dock är det bättre att ringa dem då de är dåliga på att svara på mail. Förutsatt att de håller leveranstiden kommer det ta 7-8 veckor från beställning till leverans.
 11. Nu när jag uppdaterar tråden kan jag väl lika gärna slänga in en bild på hur karet ser ut i dagsläget. Rätt fullt så jag ser verkligen fram emot att få ytterligare 500L att leka med.
 12. Den var väl ca 9cm när jag fick den för kanske sju månader sedan, nu är den kring 15cm. Jag hade bara en xanthurum i kirurgväg när jag skaffade den, dock en del kejsare. Vad gäller prick så hanterar jag inte det direkt. Det är min åsikt att det enbart blir ett problem om det är något fel på karet/skötseln alternativt att det finns någon rejäl stressfaktor. Tänk överbefolkade kar med massa kirurger där stressnivån är hög= sänkt allmäntillstånd hos populationen vilket leder till bra grogrund för okontrollerad förökning av prick. Likt alla andra firrar fick den lite prick inledningsvis men det försvann på 2-3 dagar. Dock är jag smått orolig inför uppgraderingen då hela fiskbeståndet kommer bli rejält stressat i kombination till nytt kar vilket kan bli ett problem. Jag har köpt mig ett 110w UV som jag hoppas ska ta död på det mesta hehe.
 13. Lyckades knäppa ett par hyfsade bilder på achillesen igår, halvt omöjligt då den aldrig är stilla! Om det är en fisk jag längtar efter att få se i det nya karet så är det denna.
 14. Du är helt rätt ute med att köra på en hybrid, det är fortfarande det bästa alternativet om man vill slippa alla negativa faktorer med metallhalogen. Jag kikade själv på ATIs ramp när jag valde belysning men valet gick föll slutligen på en Giesemann aurora då jag tyckte belysningen insåg var jämförbar men rampen i sig var estetiskt snyggare. Skulle du vilja ha än mer kräm så har Giesemann precis släppt en ny version av auroran som heter V8 vilken har åtta rör ist för fyra och är mer lågprofil. Kommer troligtvis själv köra på en sådan till mitt nya kar. Oavsett vad du kör på kommer du iaf få grymt ljus
 15. Skummaren till det nya karet har kommit, en bubble king supermarin 250 RD3 speedy. jäklar vad stor den är haha
 16. Aha, du kan alltid prova att maila dem och se när det är på väg in. Inte alls likvärdigt tyvärr. Invänta riktig sten säger jag.
 17. Whitecorals brukar ha levande sten av riktigt bra kvalité hemma, kan verkligen rekommenderas
 18. Han har en tråd om karet på reef2reef om jag inte minns fel
 19. Jag tror det blir svårt att skruva fast bänken i väggen tyvärr eftersom jag vill lämna lite plats bakom så att man har möjligheten att fästa pumpar osv. Dock är jag inte speciellt orolig, som du säger så har jag aldrig hört talas om en bänk som tippar. Lite stag på sidorna kan man absolut slänga på när man ändå håller på
 20. Absolut, jag använder huvudsakligen orphek-barsen så att jag kan köra 6500k rör i Auroran utan att det blir för gult. Ljusstyrkan i rampen är kalas även utan dem.
 21. Mycket bra inspel gällande virkets tjocklek, det hade jag helt förbisett dumt nog. Då kör jag på original planen. Jag har också planerat att skruva dit en hyfsat bastant skiva plyfa på baksidan då jag kommer köra en wavebox vilket kommer skapa relativt rejäla rörelser i karet.
×
×
 • Create New...