sabina Postat 29 september 2007 Postat 29 september 2007 Ja o nåra kompisar ska i skolan starta ett saltvattenakvarie som är västkustinspirerat...vi ska göra det i en kurs som heter Akvaristik, men det här är helt nytt för oss! Så jag tänkte om det är någon här som är kunnig på det området?? Vi ska ha ett akvarie på 300 L. Om någon vet vad man ska tänka på? ev. - vilka tillstånd som behövs?- vad för tillbehör man ska ha?- vilka djur kan man ha som trivs ihop?- växter?- m.m.Alla tips och om någon har ideer är superbra!!!
metcrue Postat 29 september 2007 Postat 29 september 2007 Hej.Det är naturligtvis massor att lära sig men det är väll det kursen går ut på, att lära sig under tiden. Ett problem kan vara att hålla akvariet kallt, det är ju inte speciellt varmt här på västkusten. Sedan kan man ju fråga sig vilka djur man vill ha? Skall det vara krabbor, sjöstjärnor, tång, fiskar... och utgå efter det. Vad det gäller tillstånd vet jag inte, men jag skulle kunna tänka mig att man inte får plocka in djur från naturen hur som hällst, men det kan säkert någon annan svara på. Ni kommer att behöva ljus så ni kan se djuren, pumpar för att få cirkulation och saltvatten eller salt.
stigigemla Postat 1 oktober 2007 Postat 1 oktober 2007 Ni behöver framför allt en kylare. Temperaturen bör alltid hållas under 17 grader om man skall kunna hålla de djur man hittar nära vattenytan. Jag tror inte det krävs tillstånd för att fånga djur. Man fiskar ju fritt. Strandkrabbor och tångräkor är roliga tycker jag men det finns också eremitkrabbor, ormstjärnor och sjöstjärnor. Av anemoner brukar havsnejlikan gå bra om man inte går över 17 grader. Sjöstjärnorna tål 17 - 19 grader olika för olika arter.
Trilobite Postat 1 oktober 2007 Postat 1 oktober 2007 Tångsnällor är ju riktigt coola, liksom en del små sandstubbar och sjustrålig smörbult. Blåmusslor kanske kunde vara något - de filtrerar ju vatnet också! Strandkrabbor klarar vad som helst, men de är ju rätt aggressiva.
stigigemla Postat 1 oktober 2007 Postat 1 oktober 2007 Musslor går ju bara någon timme med sjöstjärnor så jag väljer stjärnor.Jag misstänker att tångsnällorna kanske kräver levande foder. Bland fiskarna finns ju spigg också.Men strandkrabborna är ganska rovgiriga och det är för den delen svenska eremiter också.
sabina Postat 4 oktober 2007 Författare Postat 4 oktober 2007 En till liten fråga...vad ska man ha för ljus i detta akvarium?? Ska man ha vanliga lysrör el. ska de vara något dämpat ljus eller hur e de?!Vilken temperatur ska man ha...de kanske beror på bad man ska ha för djur och växter..eller?!Vilket bottenmaterial är att föredra??
stigigemla Postat 4 oktober 2007 Postat 4 oktober 2007 Djuren är inte ljuskrävande så det räcker med ett eller två lysrör.Växter tror jag man skall glömma de kräver mycket mer ljus och i så fall får man värme.Försök att hålla under 17 grader så klarar sig allt man hittar vid snorkling ett bra tag.
Tintomara Postat 4 oktober 2007 Postat 4 oktober 2007 Större leddjur som hummer kräver fisketillstånd, men jag antar att det inte är aktuellt för ett 300l kar. Tångsnällor vill ha levande föda, men går med stor möda att vänja vid dött.Tångsnälla, tångräka och strandkrabba behöver inte kylning. Små glasrosliknande anemoner kan också klara sig utan kylning. Smådjur som ni hittar i hällkar klarar sig ofta, men inte alltid, utan kylning. Små djur klarar ofta högre temperaturer än stora djur. Blåmusslor klarar hyggligt höga temperaturer. Men det är ingen hit att låta dem leva i konstant höga temperaturer. De vill även ha en hel del cirkulation för att trivas.Så gott som alla andra behöver kylning. Akvariet får absolut inte bli över 18 grader. Stjöstjärnor och anemoner knalldör när temperaturen går över den gränsen. Sjönejlika kan dock klara en kortvarig värmeknäpp. Försök inte med anemoner om ni inte kan hålla 15 grader som normaltemperatur. Anemoner behöver fö. mycket kraftig cirkulation.Inga av de stora djuren är ljuskrävande. Däremot är typ 95% av allt ni hittar rovdjur i en eller annan form. Många stjöstjärnor är kannibaler. Det är strandkrabbor och eremiter också. Många eremiter brukar funka om man har mycket extraskal. Många strandkrabbor är mycket svårare. I gengäld kan man ha en strandkrabba i en syltburk med en sten som går över vattenytan. Undvik strandkrabbor ifall ni tänker ha någonting annat än tångräkor och snabbsimmande fiskar. Alla läppfiskar (snultror och skäddor) äter kräftdjur. Speciellt räkor. Större läppfiskar äter även strandkrabbor. Anemoner äter tångsnällor.Beträffande växter... tänk på att de flesta "växter" som ni hittar vid stranden är brunalger och dessa har inte samma ljuskrav som "vanliga" växter. Detsamma gäller rödalger. En del ska ha svagt ljus, andra ska ha starkt ljus i udda färger. Rödalger brukar gilla grönt ljus. Brunalger brukar gilla gult, grönt och blått. Åtminstone en del brunalger vill ha brom och jod i vattnet.Om ni kan hålla 17 grader som stig rekommenderade, och ni har ett 300 liters akvarium, så tycker jag definitivt att ni ska hålla stensnultra. Tyvärr äter den räkor, så skippa tångräkorna. Det är heller inte en speciellt vacker fisk... men den är nyyyyfiken och orädd. Mycket roande fisk, om man bara står ut med att den har så tråkiga färger. Det finns färggranna fiskar på västkusten, men jag tror de har högre krav på kylning. Klarar ni att hålla 15 grader så skulle jag hålla sjökock.
stigigemla Postat 5 oktober 2007 Postat 5 oktober 2007 Jag hade stensnultra. De är väl ungefär som en västkustens Tropheus fast litet roligare.Men de äter nästan allt med skal.
Laggeman Postat 5 oktober 2007 Postat 5 oktober 2007 Så här såg det ut när vi var och dök på kullen: http://www.laggeman.nu/Bildarkivet/040725b Jag tycker det inns en hel del färgrant även här, fast vattnet är väl det tråkigaste, grönt går inte upp mot blått.
Trilobite Postat 5 oktober 2007 Postat 5 oktober 2007 Maffiga valthornsnäckor! Går de att ha i akvarium tro?
Tintomara Postat 6 oktober 2007 Postat 6 oktober 2007 Maffiga valthornsnäckor! Går de att ha i akvarium tro?Jag har haft... men de äter allt som är för långsamt.
Lakestream Postat 6 oktober 2007 Postat 6 oktober 2007 Problemet med kalla akvarium är ju att vattenånga gärna kondenseras på rutorna. Så håll luften torr
Tintomara Postat 7 oktober 2007 Postat 7 oktober 2007 Jo, jusstja. Fuska inte med isolering. Ha åtminstone en plexiglasskiva någon cm framför frontglaset och frigolit runt de övriga sidorna. Det hjälper även litegrann emot kondensen.
salt_viktor Postat 20 oktober 2007 Postat 20 oktober 2007 häftigt, bor ca 10 min-15 min från kullen, men har aldrig sett bilder underifrån, har bara nöjt mig med att snorkla..inte har det vart speciellt länge då heller, har lite rädsla för manter, vilket inte är bra om man drömmer om att dyka!)
Laggeman Postat 20 oktober 2007 Postat 20 oktober 2007 Viktor, jag tycker du ska ta dykcertifikat om det är det du drömmer om, maneterna är vanligt förekommand på vissa tider på året och vid en viss temperatur, så du trägffar inte alltid på dem!Det är också desto ovanligare när du kommer till varmare breddgrader! Iaf enligt min erfarenhet.
salt_viktor Postat 23 oktober 2007 Postat 23 oktober 2007 jo,, du har så rätt så, men måste man inte vara äldre än tolv (jag blir tolv i december) det är väl bara att vänja bort manetfruktan:)var där för ett tag sen med några kompisar och snorklade, och man nästan badade i maneter.. blää lite fear faktor varning, haha
bothen Postat 23 oktober 2007 Postat 23 oktober 2007 Hej!Välkommen i klubben!Du behöver fixa kylning på något sätt det finns färdiga kylare att köpa men dom är dyra. Man kan tillexempel låta vattnet cirkulera igenom ett kylskåp, eller ut på utsidan huset i en lång slang detta funkar bara på den kalla årstiden.Isolera undersida,baksida,och gavlarna med 2,5-3cm frigolit.Själv har jag ett 1125 liters och har hämtat vatten från havet, jag byter 10% vatten varje månad jag har god cirkulation i akvariet och vanliga akvarielysrör.Inredning: krossat musselskals sand och stenar från havet.invånare:smörbult,oxsimpa,kantnål,ålekusa,skärsnultra,stensnultra,gråsej,tångkrabba,krabbetaska,kubbonge,eremitkräfta,sjöstjärna.mvh.Christian Bothén
Laggeman Postat 24 oktober 2007 Postat 24 oktober 2007 Christian, du förstår väl att du inte kan låta detta gå förbi utan att visa oss andra bilder?
Svetter Postat 26 april 2008 Postat 26 april 2008 Hittade en norsk blogg om hans kallvattensakvarie, mycket bilder och mycket intressant.http://www.jonolavsakvarium.com/blog/index.html
Rekommenderade inlägg