Gå till innehåll

Hantering och transport utav fiskar från hav till hem


jonasroman

Rekommenderade inlägg

som sagt detta är återkommande varje år hoss clownfisken och överlevnaden hoss fisk är så gtt som noll men koraller och tillbehör är ju lungt men vill man ha några tillbehör så får man nog st två till tre timmar i kö för att vara bland dom första

dessvärre är de mångdubbelt högre vanliga priserna heller inte behäftade med imponerande överlevnadssatistik. Jag har köpt mången fisk för de femdubbla, utan någon som helst kvalitetsgaranti. Jag tror inte man prissätter fisk efter sannolikheten att den skall dö...de är alltid ett vågspel, även dyra sändningar. de jag bara vill säga är att vi skall inte övervärdera "dyra" sändningar eller de som gått i karantän. de kan hända saker efter leverans där också, på samma sätt som vi inte skall undervärdera "billiga" sändningar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

sändningen är det nog inget fel på.. men vispsandet det i karet med håvarna helatiden så tror jag att det fisken stressas upp ganska mycket.. hade nog varit kul o sett det 'live' en gång hur det nu ser ut en sådan kväll där...

halva ide'n måste ju vara att träffa en hel hög andra galningar innom denna hobby.. :) hade varit kul bara det..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att man ska handla fisk som gått i karantän i butiken där man handlar ser jag som en seriös handlare,Jonas vad menar du med en billig sändning?Att basutbudet bland fisk inte e så dyrt det vet väl snart alla men transporten e väl den stora kostnaden och den kommer man ju inte åt.Patrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag menar absolut inte att det är bätre med dyrare fisk utan just som nämt ovan att stressen är otrolig just denna kväll har själv varit där två gånger när detta jubileum varit och har båda gångerna kammat noll på fisken efter några dagar men lägre djur har klarat sig bätre.

Tänk själv när det är öppet hela dagen först å sen kommer det in över 100 pers å dom flesta är där för att köpa saltvatten.

Tror att det är 3 eller 4 personal som inte gör annat än att jaga fisk i flera timmar det kan inte bli annat än kaos tyvär.

Så vist låga priser är välkommet men inte på bekostnad av fiskarnas lidande.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Karantän kan man ordna själv...Jag tror att jag skulle ha lättare att ordna en stressfri miljö för fiskar än en akvariebutik..De tar hem mycket fisk som de sen ska plasera ut i akvarium för att sedan säljas fort..Hur många butiker låter sin fisk gå några veckor utan att säljas??

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mojjan jag vet butiker som håller fisken i minst 1 vecka,att sedan stå och höra handlare nobba folk att köpa fisk för att karet,akvaristen inte e mogen att klara vissa fiskar det kallar jag för seriöst.Att ta hem en stor sändning och sälja på ett till två dygn e inte seriöst när man handlar med djur.Patrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En vecka e inte vad som behövs men det får fisken att börja äta och återhämta sig efter den långa resan.Butiken får stå för dom först döda fiskarna,och att butiken har oftast bättre utrustning att ta emot lång flugna fiskar och framförallt en viss kunskap.Patrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Moderator's upplysning:
mod.gifOK, gott folk. Poängen är framförd när det gäller vad många tycker om fiskhanteringen kring detta evenemang. Men nu går gränsen ändå för hur mycket skit vi kan snacka om någon affär som inte finns på forumet och kan försvara sig.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att man ska handla fisk som gått i karantän i butiken där man handlar ser jag som en seriös handlare,Jonas vad menar du med en billig sändning?Att basutbudet bland fisk inte e så dyrt det vet väl snart alla men transporten e väl den stora kostnaden och den kommer man ju inte åt.Patrik

De e väl mkt få butiker som har regelrätt karantän...de jag tycker e rimligt o schysst, som jag också vet att en del handlare tillämpar, är att fisken går tillräckligt länge i försäljningskaren, tills man ser att fisken äter, inte är sjuk etc. När handlare tycker allt verkar stabilt, först då är fisken till salu. Man kan väl kalla de en sorts karantän. detta förfaringssätt innebär att de går att köpa lite billigare fisk, dvs den behöver intre vara maxcertifierad. Kunden får fisk till rimligt pris, o handlaren kör med justa metoder o tar de första svinnet själv.

de andra metoden är att handlaren inte vill ta något av detta svinn, utan köper maxcertifierad fisk...fisken blir betydligt dyrare. Om man tillämpar variant 1 så innebär de senare enbart en fördyrning för kunden utan med säkerhet bättre kvalite. Därför tror jag de kan bli mkt svårt för handlare att syssla med maxcertifierad fisk, när marknaden ser ut som den gör.

Oavsett metod dör fisk som fångas..så de ena eller de andra är inte bättre ur djursynpunkt. de handlar bara om VAR fisken skall dö...hos den maxcerifierade fisken dör den hos grossisten, hos den icke maxcertifierade fisken dör samma fisk i butiken, o hos den icke maxcertifierade fisken i kombination med oseriös handlare dör den hos kunden. variant 2 synes vara en bra kompromiss för alla parter..

/Jonas

/Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

nu vet jag inte hur detta kom in i tråden, men Mac-certifieringen handlar om att försöka skapa så schysst hantering av djuren som möjligt från fångst till försäljningskar.

Friska djur från seriösa leverantörer hanterad av seriösa handlare har ganska låg dödlighet - mac förespråkar bortfall på max 5% - vilket normalt inte är något problem med riktig hantering.

Sedan finns det ju specifika arter med sämre statistik, men dessa kanske bör undvikas istället

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

nu vet jag inte hur detta kom in i tråden, men Mac-certifieringen handlar om att försöka skapa så schysst hantering av djuren som möjligt från fångst till försäljningskar.

Friska djur från seriösa leverantörer hanterad av seriösa handlare har ganska låg dödlighet - mac förespråkar bortfall på max 5% - vilket normalt inte är något problem med riktig hantering.

ja..fast oavsett hantering så måste ju dödsfallen ske i nån del av kedjan...de är fortfarande fångad fisk..de handlar väl mest om VEM som tar svinnet, VAR fisken dör. För även om man fångar fisken med schyssta metoder, ej cyanid etc...så visst sjutton är de ett stort svinn. transport etc går ej trolla bort...jag tror de handlar mer i vilket led den dåliga fisken sållas ut. Om de sker hos fångstplats, grossit, eller handlare spelar ju ingen roll..bara de sker innan slutkunden kommer in i bilden. den som tar svinmnet får sen självklart göra en ekonomisk kalkyl för att klara av detta. Väljer man att lägga sej i ledet efter bortsorteringen blir fisken sjävklart dyrare. väljer man att lägg asej i ledet innan bortsorteringen får man göra detta prispåslag själv.

Jag tror verkligen inte att all fisk som dör gör de pgr av cyanid..de e nåt vi gissar...fisken kan säkert vara riktigt hanterad med faktiskt dö ändå...vi har inte särskilt stor makt o kontroll över biologin.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

cyanidfångst förekommer inte alls i samma utsträckning som för 5-10år sedan, så merparten av dödsfallen av normaltåliga fiskar handlar nog om "handhavandefel" hos något led i kedjan

Sedan finns ju dom ömtåliga arter som klarar transport och stress dåligt, men det är lite andra aspekter som kommer in i bilden där

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jonas nu cyklar du allt pipilångstrumpcykel.

Varför måste en massa fisk dö? Läs på lite om Mac-certifiering så förstår du varför.

Nu ska jag iväg och fira Jugge-jul.

Varför måste en massa fisk dö frågar du?...jag må va ute o cykla enligt en del, men jag kanske är färgad av att varit med i hobbyn i 20 år...jag är inte riktigt så godtrogen så jag tror att ömtålig vildfångad saltvattensfisk, näringsspecialister till en början, extremt stresskänsliga, ej gjorda för variationer av miljön, skulle klara sej till 95% genom att handhavas på ett visst sätt. . Jag köper inte de, oavsett vad som må stå på en internetsida. Jag tror inte du får tillgång till de mörkertal som redovsar den egentliga fiskdöden. Den är jag helt övertygad om är ansenlig även med den bästa hantering...visst...minimerad, ja...men inte låg. Detta handlar bara om i vilket led svinnet sker. jag har läst om MAC certifiering...men kan tyvärr inte köpa att de är ett recept som gör att svinnet i hela kedjan bara skulle vara 5%...jag tror helt enkelt inte på de.

jag inser att en sådan här diskussion kan vara känslig för de som av någon anledning måste försvara MAC certifieringskonceptet...så för min del lämnar jag frågan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag vet inte hur MAC kom in i diskussionen - inte heller om frågan är känslig för någon, eftersom det inte finns några certifierade handlare i Sverige.

Jag nämnde att deras målsättning är mindre än 5% bortfall (mellan exportör och handlare, skulle det stått) - vilket är fullt möjligt i de flesta fall, men jag skrev också att ömtåligare djur är en annan story.

Sedan kanske man ska ifrågasätta varför vissa djur importeras överhuvudtaget, men det är en annan diskussion.

Jag tycker man kan ifrågasätta om det är så klokt att stötta den hantering som det pratas om inledningsvis, om överlevnadsgraden är så dålig som antyds - så blir det ju j-t dyr fisk i slutänden.

Så länge det finns köpare, så händer det ju om och om igen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag vet inte hur MAC kom in i diskussionen - inte heller om frågan är känslig för någon, eftersom det inte finns några certifierade handlare i Sverige.

Jag nämnde att deras målsättning är mindre än 5% bortfall (mellan exportör och handlare, skulle det stått) - vilket är fullt möjligt i de flesta fall, men jag skrev också att ömtåligare djur är en annan story.

Sedan kanske man ska ifrågasätta varför vissa djur importeras överhuvudtaget, men det är en annan diskussion

kanske en ny tråd skall skapas, men vill ändå replikera. Jag vet att dödsfallet för fisk skall vara max en procent på in o en procent på utsidan, för att den sändningen skall vara MAC certifierad. MAC certifiering innebär alltså inte att de inte dör en massa fisk...de innebär bara att den fisk som skickas vidare är av god kvalite...dvs precis de jag sagt hela tiden...svinnet har redan tagits om hand i de led som kallar sej MAC certifierat. De jag menar är alltså att de dör fortfarande en hel del fisk, men MAC "nätet" är ett sätt att koncentrera detta svinn till ledet innan butik. De resulterar i skyhöga priser, så jag ser ingen större vinst i detta. Om handlaren väljer att agera MAC filter, så gåt väl de lika bra...de är ju de som sker i praktiken hos en seriös svensk handlare. Han får då istället göra ett pristilläg...men de blir fortfarande mkt billigare för kund ut faktiskt.

Sen att hantera fisken så bra de går, så förlusterna minimeras...de är jättebra...men MAC är inte en framgångsrecept där de ända från fångsplatsen går att eliminera mortaliteten.

Nej...jag cyklar inte pippilångstrumpcykel...jag har läst på.

Mvh

Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror du missar själva grundpoängen Jonas, det är att djuren hanteras bättre från fångst till leverans - inte att det filtreras av något led i kedjan.

De fångstmän som inte kan leverera schyssta djur får inte sälja något till certifierade fångststationer/exportörer, varför det ligger i allas intressen att få ner dödligheten.

Den filosofin ställer jag mig hel-hjärtat bakom när det gäller macsnacket, men det är inget vattentätt system heller

Självklart finns det ett bortfall, men det borde väl ligga oss akvarister varmt om hjärtat att hjälpas åt att minimera detta

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jonas i ditt första inlägg i tråden så säger du att man inte ska övervärdera dyra sändningar men jag tror att flera med jag struntar i om en butik har en drive och säljer billigt utan det e på det sättet dom gör det på.Men du faller alltid på att det ska va billigt till kund, och jag hoppas du inte ställer dig bakom det till varje pris att fisken får utstå onödig stress för att bli billig.Patrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror du missar själva grundpoängen Jonas, det är att djuren hanteras bättre från fångst till leverans - inte att det filtreras av något led i kedjan.

De fångstmän som inte kan leverera schyssta djur får inte sälja något till certifierade fångststationer/exportörer, varför det ligger i allas intressen att få ner dödligheten.

Den filosofin ställer jag mig hel-hjärtat bakom när det gäller macsnacket, men det är inget vattentätt system heller

Självklart finns det ett bortfall, men det borde väl ligga oss akvarister varmt om hjärtat att hjälpas åt att minimera detta

Jag vet grundpoängen, att varje led skall hantera fisken på bästa sätt, samt om svinnet är större än 2% per led, så får inte sändningen skickas vidare med stämpeln MAC certifierad, O jag håller me dej om att de är ett jättebra koncept, självklart!

I sverige finns väl ingen sådan MAC certifierad handlare/hantering, men tack o lov finns de då istället seriösa handlare som håller fisken till den är ok...de är väldigt reko..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...