Gå till innehåll

Clownens Sjöhästkar, RSM 130L (Planeringstråd)


Clownen

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag har under flera år velat ha ett akvarium med sjöhästar och jag kommer med största sannolikhet att starta upp ett Red Sea Max på 130 liter som återskapar en biotop där sjöhästar kan trivas och förhoppningsvis föröka sig:

http://www.redseamax.com/redseamax/index.html

Jag planerar att ha följande invånare:

Fisk:

-2-4 st odlade Hippocampus Erectus.

-1 Mandarin (Synchiropus splendidus)

-1 Pipefish (Dunckerocampus dactyliophorus)

Koraller:

-Mycket Ricordea

-Gorgonia

-Mjukkoraller samt lättare och mindre ljuskrävande sps (inga LPS eller anemoner eftersom dessa kan skada sjöhästarna).

-Tubastrea som kommer att uppskatta den höga nivån av matning

Ryggradslösa djur:

-Flera arter med snäckor som tar hand om algerna i det näringsrika vattnet och sanden

-Ca fem par med räkor av arterna L. amboinensis (putsarräka)/Lysmata wurdemanni (pepparmintsräka). Anledningen varför jag vill ha så mycket räkor är att de ska producera levande föda till sjöhästarna vilket blir nästan dagligen om allt går bra samt fungera som städare (antalet kan kan bli ett problem dock).

-En eller fler musslor för att rena vattnet. Om någon vet om det finns risk att musslor kan greppa tag och skada svansen på sjöhästar så meddela mig gärna detta.

Övrigt:

Flera arter med makroalger där hästarna kan greppa tag med svansarna.

Om ni är intresserade av sjöhästar och deras släktingar inom hobbyn är detta en bra utgångspunkt som forum:

http://www.seahorse.org/

Och två intressanta artiklar:

http://www.seahorse.org/library/articles/SeahorseFactsAndInfo.shtml

http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.reefkeeping.com/issues/2004-11/hcs3/images/kuda_psSM.gif&imgrefurl=http://reefkeeping.com/issues/2004-11/hcs3/index.php&h=225&w=304&sz=14&hl=en&start=13&um=1&tbnid=0kYyQbhE4hC7UM:&tbnh=86&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Derectus%2Bkuda%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN

Här är ett kar som inspirerat mig:

http://www.reefvideos.com/ (ricordea & seahorse tank)

Jag kommer uppdatera efter hand med mer information och jag uppskattar allas åsikter och erfarenheter.

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tankar kring upplägget:

Det tekniska:

Jag vet att sjöhästar inte vill ha för stark cirkulation men jag kommer att testa att komplettera karet med en koralia 1 pump. Blir det för stark cirkulation så får jag hitta ett alternativ.

Sjöhästar vill också ha lägre temperatur än de flesta andra fiskar. Den främsta orsaken till detta är att risken för att de ska drabbas av bakterieangrepp då minskar. För att hålla nere temperaturen ska jag testa att installera extra fläktar, se till att ha ordentlig ytcirkulation från pumparna, samt köra utan luckor. Jag planerar också att eventuellt köra utan skummare vilket håller ner temperaturen ytterligare. Med dessa åtgärder hoppas jag ligga inom rätt område och undvika inköp av kylare.

Filterutrymmet på baksidan av RSM (se filmen i länken i första inlägget) har jag eventuellt tänkt att göra om till ett refugium med sand, levande sten och makroalger. Detta skulle då vara istället för skummaren (som inte ska vara speciellt effektiv). Fördelen med detta är att det sänker tempen och bidrar till en högre population med mysis, pods etc som blir välkommen mat till invånarna. Jag kommer även att köra med aktivt kol, fosfatremover etc i utrymmet innan utloppet. Senare kommer jag troligen skaffa ett ytterfilter för att öka nedbrytningskapaciteten ytterligare.

I skåpet kommer jag ha ett vattenpåfyll kopplad till en Tunze osmolator.

är det bara jag som inte lyckas få igång nån video

Testa att trycka två gånger Jimmy (sjöhästkaret).

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det biologiska:

Jag kommer att ha en hel del levande sten i karet för att hjälpa till med reningen och se till att microfaunan är så stor som möjligt i karet. Jag kommer även ha sand men jag kommer se till att det inte är för djupt eftersom sjöhästarna behöver allt utrymme de kan få i höjd om de ska leka i karet.

I början kommer jag nog ha snabbväxande arter som Xenia vilket även hjälper till att rena vattnet. Dessa kommer jag ersätta med andra mer attraktiva arter senare vilket jag även gjort i mitt huvudkar. Jag funderar också på att ha korgar med makroalger (chaetomorpha) hängandes i karet i början för att hjälpa den biologiska biten i början.

Jag har redan 20kg levande sten som nu kryllar av mysis och som är väl inkörd för att helt eller delvis användas i karet/refugiumet. Sanden och de flesta korallerna kommer jag ta från huvudkaret där utrymmet ändå börjar bli knappt.

Jag odlar även phytoplankton, rotifer, tigger pods och vuxna artemia i liten skala som kommer att användas i karet samt förhoppningsvis vid odling senare. Jag gör även försök med mysis nu. En av huvudanledningarna varför jag kommer att välja Erectus är att det är en relativt "lättodlad" art. Jag har tidigare även tillverkat några enklare kreisel modeller för uppfödningen (där vattnet centrifugeras och håller mat och sjöhästar svävande utan kontakt med vattenytan).

Sjöhästar är som bekant experter på att byta färg beroende på humör och omgivning. En faktor är att färgglada objekt kan påverka dem att efterlikna dessa färger. Jag hade därför tänkt att sätta färgglada plastark på sidorna av akvariet som lätt och snabbt kan tas bort (när man kommer hem eller får gäster). Får se om detta möjligen har någon inverkan :).

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Videosarna funkar fint för mig i FF.

Sen lite förslag för föda som jag själv planerade innan allt roligt behagade dö för mig:

Par av apogon fiskar, lugna fiskar som kan producera levande föda åt dem. Ex Apogon leptacanthus, Apogon cyanosoma(mkt snyggare i verkligheten än på bild f.ö), Apogon margaritophorus.

Par av anemonräkor, typ thor ambonesis och Periclimenes sp.

Sen ämnar jag själv bygga refugium/odlingsstationer i akvariet av 5cm tjocka PVC rör som är tilltäppta i botten och sitter fast mot akvariekanten men är öppna i överänden. Ett transparent fyllt med biobollar el dyl med ett fåtal små hål i. I det tänkte jag tigerpods. Sen ett liknande fast svart där det mitt på röret sitter en 2cm 90graders böj ned mot botten med ett transparent rör nedåt till samma nivå som det stora röret. Detta röret avsett för att kläcka skalad artemia i. Hade även funderingar på ett tredje rör för rotifers men har inget riktigt bra sätt där ännu. Tanken med att odla artemian i karet är att få en jämn dosering av artemia till karet och slippa behöva böka med en sån odling separat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aerie: Intressanta odlingsförslag. Jag har även haft funderingar på ett eller två lekpar med putsargobies (Gobiosoma) för att få mer levande mat i karet men vi får se.

Är det någon som kan rekommendera en bra bok om sjöhästar inom ramen för hobbyn? Jag har inte hittat någon som fått speciellt bra recensioner.

Så här ser ett fint exemplar av Erectus ut:

Mvh Peter

post-1277-14468914976373_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det här ska verkligen bli kul att fälja, du verkar som vanligt ha tänkt igenom det mesta Peter.

:)

Tack Bjarne!

2 frågor:

Vil inte pipefish trivs best om dom är fler?

Blir det inte lite många om maten?

Nej inte vad jag har läst i varje fall. De är nog snarare tvärtom att de kan ta kol på varann om reviret är begränsat och det var delvis därför jag inte skaffade ett par. Det kan säkert finnas skillnader mellan olika arter.

Att det blir för många om maten tror jag inte det blir med 4-6 fiskar men sjöhästar bör matas 2-3 gånger om dagen med fryst mat så därför försöker jag skapa förutsättningar för så mycket naturlig levande föda som möjligt. Basfödan kommer bli fryst berikad mysis.

Hur är hästarna ur belastningssynpunkt: bajsar mycket?

De skiter som bara den :). De har heller inte lika utvecklade magar som "vanliga" fiskar varför de ständigt bör ha tillgång till föda. Så ja de är ganska "skitiga" fiskar med tanke på storleken.

Hej Peter,

Kul att följa ditt bygga och lycka tilll med odlingen. Vilken temperatur är idealisk för "hästar".

/ Hälsningar Pär

Tack Pär. Temperaturen skiljer sig åt och sjöhästar finns mellan Kanada i norr och i tropikerna så det beror på. För Erectus som har ett vidsträckt utbredningsområde med centrum i mexikanska golfen så ska man nog ligga under 24 grader. Detta är som sagt mest för att minska risken med bakterieinfektioner och inte nödvändigtvis att återspespegla deras naturliga miljöer i grunda tropiska vatten.

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I väntan på karet och invånare tänkte jag uppdatera tråden med lite matnyttig information för den som funderar på sjöhästar eller som är intresserad i allmänhet av de här unika fiskarna.

Här är två artiklar om sjöhästarnas förmåga att kamouflera sig genom att byta färg och t.o.m. byta form för att smälta in i omgivningen. De beskriver hur och varför de byter färg och vad man kan göra för att bibehålla en tilltalande färg:

http://www.wetwebmedia.com/ca/volume_4/V4I1/hippocampus_color/Color_In_Hippocampus.htm

http://www.wetwebmedia.com/ca/volume_4/V4I2/hippocampus_color2/Color_In_Hippocampus2.htm

På bilderna ser ni samma sjöhäst som bytt färg totalt på mindre än ett dygn :) .

Mvh Peter

post-1277-14468914989694_thumb.jpg

post-1277-14468914989764_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här är två artiklar om skötsel av pipefish. Som svar på en tidigare fråga angående pipefish så framgår att de helst bör hållas ensamma eller ev som par. De är även aggressiva mot andra arter av pipefish vilket ofta resulterar i att konkurrenten dödas enligt artikeln. Om någon har mer information eller erfarenheter av pipefish så skriv gärna om det här.

http://www.aquarticles.com/articles/saltwater/Weiss_Tami_Flagtail_Pipefish.html

http://reefkeeping.com/issues/2006-05/reefslides/index.php

Mvh Peter

post-1277-14468914990269_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Pär:

Det kan visa sig för lågt för att de ska föröka sig men jag tror inte det blir något problem om allt annat stämmer, men visst högre hade varit bättre ur det hänseendet. Däremot så tror jag inte storleken är för liten rent trivselmässigt, då är nog ett 300L kar betydligt mycket mindre för de flesta kirurger. Större är dock alltid bättre som vanligt, inte minst ur renhetsaspekten men inte möjligt utrymmesmässigt eller förhandlingsmässigt idag :).

Vet inte än var jag ska köpa dem ifrån, det verkar vara svårt att få tag på Erectus för tillfället. Jag har kontakt med Sealife som är ett offentligt akvarium här i Helsingfors och det är möjligt att de kan importera för mig i utbyte mot mina odlade Banggaier. Det är som vanligt lönlöst att beställa något genom Finlands enda och dåligt fungerande saltbutik... Det finns heller ingen som säljer RSM här så jag kollar upp importalternativ. Det är inte lätt eller billigt att vara saltis i Finland.

Thomas:

Tack. Jag vet inte ännu, tänker kolla på relativt enkla varianter (har kollat på en som är lila, se nedan, som ska vara relativt lätt http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.etropicals.com/images/products/large/p_89122.jpg&imgrefurl=http://www.etropicals.com/product/prod_Display.cfm%3Fsiteid%3D42%26pCatId%3D1335&h=204&w=203&sz=13&hl=en&start=22&um=1&tbnid=eGvxIT7FiSU_qM:&tbnh=105&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dpurple%2Bgorgonia%26start%3D20%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN). Har ni några förslag så tar jag gärna emot tips.

Här är ett kar som skulle vara grymt till sjöhästar tycker jag:

Mvh Peter

post-1277-14468914991911_thumb.jpg

post-1277-14468914991962_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...
  • 10 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...