Gå till innehåll

Garanti på Koralia 4?


pikkenix

Rekommenderade inlägg

Någon som har kvar manual eller liknande för en Koralia 4 som kan kolla garantitiden på den?

Räcker det med pumparna och kvitto för att få nya alt. pengar tillbaka eller måste man ha kvar allt runt omkring (box, manualer etc.)?

Har nu 2st 4:or som gått sönder inom 9 månader från inköp. Fler som märkt av samma sak?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det vanligaste är att garantin gäller för en viss tid, till exempel ett år. Garantin kan också vara utformad så att en viss egenskap hos varan garanteras. Kontrollera alltid noga vad som står i garantin och vad den omfattar. Därför är det bra att kontrollera noga vad som står i garantin och vad den omfattar.

Säljaren ska lämna tydlig information till köparen om garantins innehåll, vad som krävs för att göra garantin gällande och att garantin inte påverkar köparens rättigheter enligt lag. Informationen ska lämnas skriftligen till köparen. Om varan under garantitiden försämras på ett sätt som omfattas av garantin, betraktas den som felaktig. Du har då enligt konsumentköplagen rätt att kräva till exempel

  • att varan repareras,
  • att du får en annan vara i stället,
  • att du får avdrag på priset,
  • att köpet går tillbaka.

Du kan inte ställa alla krav vid ett och samma ärende. I allmänhet är det de första två, reparation eller ny vara, som gäller. Näringsidkaren har rätt att reparera om det skulle bli oskäligt dyrt att ge dig en ny vara i förhållande till reparationskostnaderna.

För att du ska ha rätt att häva köpet måste felet anses vara väsentligt. Du har även rätt till skadestånd om den felaktiga varan har medfört extra kostnader för dig. Men du är alltid skyldig att försöka hålla nere kostnaderna.

För att säljaren ska slippa stå för garantin, måste han kunna bevisa att felet beror på till exempel:

  • en olyckshändelse efter det att du har fått varan,
  • vanvård,
  • onormal användning,
  • att du inte följt skötsel- och serviceanvisningar.

Garantibestämmelserna gäller även om någon annan än säljaren, till exempel tillverkaren, har givit garanti för säljarens räkning.

Om du inte har fått någon garanti, eller om garantitiden gått ut så gäller konsumentköplagen (se nedan):

Enligt konsumentköplagen har du sedan den 1 april 2005 tre år på dig att reklamera ett ursprungligt fel på en vara. Den nya lagen gäller för varor och tjänster som du köpt den dagen eller senare. För varor och tjänster som du köpt före den 1 april 2005 gäller fortfarande två års reklamationstid.

Ett ursprungligt fel kan vara ett fabrikationsfel eller något annat fel som varan hade innan du fick den. Sådana fel kan visa sig ganska lång tid efter köpet. Att du får en garanti med kortare giltighetstid betyder alltså inte att reklamationstiden förkortas. Skillnaden är att när garantin gått ut är det du som måste bevisa att felet fanns där från början.

Enligt konsumentköplagen är det säljaren som ska kunna visa att ett fel som upptäcks inom sex månader från köpet inte var ursprungligt. Undantag från regeln görs när det är oförenligt med felets eller varans art att tillämpa sexmånadersregeln.

Med "felets art" menar man sådana fel som man inte rimligen kan hävda har funnits redan vid köpet, exempelvis fel som beror på olyckshändelser eller fel som du själv orsakat. "Varans art" kan till exempel syfta på varor som inte håller i sex månader, som färskvaror eller slitna begagnade varor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Någon som har kvar manual eller liknande för en Koralia 4 som kan kolla garantitiden på den?

Räcker det med pumparna och kvitto för att få nya alt. pengar tillbaka eller måste man ha kvar allt runt omkring (box, manualer etc.)?

Har nu 2st 4:or som gått sönder inom 9 månader från inköp. Fler som märkt av samma sak?

Har du bara kvittona kvar så är det bara att reklamera så du får pumparna reparerade eller utbytta - det är ju konsumentköplagen för elprodukter som gäller (det är väl bara batterier, glödlampor och förslitningsvaror som är undantagna)

Det är huvudsakligen korallia från första tillverkningsserier som har varit problem med.

Men man bör nog komma ihåg att alla typ streampumpar (eller andra lågeffektspumpar) ganska lätt kläggar igen och bränner om man slarvar med rengöring.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Intressant tråd du mina två koralia 4 pumpar nu båda har lagt av... Stoppar i kontakten o INGET änder, impellern snurrar fritt men inget händer. Den ena fick jag ström genom handen av då jag rörde diskbänken.. vad e detta för dåliga grejor? Var billiga o köpa och pumpade bra och tyst, men de håller ju inte???

Dave

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...