Jump to content

festing på fenan.


hansson_1985

Recommended Posts

Johan om jag vore du skulle jag även prata med handlaren om detta då jag tror att fisken är mycket nyinskaffad, typ i går. Jag vet inte något om denna parasit och har inte en aning om den kom från ditt kar eller kan ha kommit med fisken. Det är lätt att få med något och det betyder inte att någon har varit vårdslös eller oseriös.

Link to comment
Share on other sites

tja.. jag tror att den kom med min sten.. jag har sett en sån liten rakare simma runt i sanden innan det fans nån fisk i.. och handlaren har ju sakt sin sak och dom är gröna.. köpte fisken i täby.. men nu ser det ut som att den lilla gynnaren har hoppat av.. han ville bara ha lite blod.. men vad kommer att hände nu? kommer det att komma fram 500 små likadana och vill suga blod? förslag på en fisk som äter små kryp? pistolräka?

Link to comment
Share on other sites

Om jag inte minns fel så tar räkorna ur Stenopusfamiljen dessa.

Jag tror vår vän Sunny hade en close encounter med en typ av cirrolid isopod eller vad dom nu heter, det löste sig praktiskt då den helt sonika bet sig fast på Sunny´s hand......

Gav nog honom några sömnlösa nätter i sann "alien-anda" vill jag minnas

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

hej igen.

jag lyfter upp dena tråd igen för att jag har upptäkt mer av dena festingliknade parasit Cirolanid.

har just varit hemma hos gladiator och pratar med han och sillen om mina Cirolanids

vi läste i Marine invertebrates om dom och där står det: 1) remove the fish and wait 2-3 months until you are sure the isopod is gone 2) remove all live rock and sand and discard it. If you do nothing, it is likely that isopods will kill off your fishes one by one.

måste ja kasta all min LS 60 kg och min 9kg levande sand? LS är köpt helt ny och inte för alls länge sen.

jag hittade en sida :http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.reefkeeping.com/issues/2006-02/bp/images/image022.jpg&imgrefurl=http://reefkeeping.com/issues/2006-02/bp/index.php&usg=__LnpdUo2ADuA-BJA4-y1aoWQ3KV0=&h=281&w=486&sz=30&hl=sv&start=107&um=1&tbnid=IEXZlaTqe5UnrM:&tbnh=75&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dcirolanids%26start%3D105%26ndsp%3D21%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN

nån som har vart med om samma sak som ja och vet hur man blir av med det? jag kör inte med uv-c nu men ska skaffa ett men tror ni att det skulle hjälpa mitt dessa me? ska bygga en fälla och se vad ja får i den..

min bild är dålig men om ni jämför mot bilderna på sidan åvan så ser ni bätter.. mina är bara nån mm nu men kan dom bli 6 cm stora? HJÄLP :/

post-4122-14468916490976_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Svårt att se på den bilden vad det är:

attachment.php?attachmentid=27929&d=1227433962

Hade inte du blivit tipsat om att en krabba som kunde ta död på dessa?

Jag såg att Ingvar hade skrivit här och började då söka på Karplus då jag inte vet vad det är. Hittade denna länken http://www.myra.nu/kraftdjur.html, även om jag inte blir klokare på den. Dock får du ett latinskt namn du kan söka vidare på.

Link to comment
Share on other sites

sillen du kanske kan ändra på rubriken på dena länk och skriva parasitens namn i stället.. Cirolanid hur blir man av med det? ungefär.

jag är inte jätte bra på eng med det finns 680 arter av den där typen och vissa är asätare och är bra att ha i karet och andra som suger blod. och mina gör allt möjligt..

Link to comment
Share on other sites

sillen du kanske kan ändra på rubriken på dena länk och skriva parasitens namn i stället.. Cirolanid hur blir man av med det? ungefär.

jag är inte jätte bra på eng med det finns 680 arter av den där typen och vissa är asätare och är bra att ha i karet och andra som suger blod. och mina gör allt möjligt..

Visst kan jag ändra rubriken men som jag sa igår är inte jag hundra på att du har gjort en helt säker identifiering. Med den bilden du lagt upp här går det inte att göra en identifiering, den har fel färg mot Cirolanoida isopoder och den var rätt liten.

Om du ändå är säker på id så byter jag namn på tråden!

Link to comment
Share on other sites

Guest saltishenke

Såg på reefkeping att mandarinen ska ta dom varför inte prova med en sån då om den skulle börja magra av så finns det väll någon annan som kan ta över den ?

Link to comment
Share on other sites

Usch då, låter ju inte alls roligt det där. Cirolanid isopoder räknas som en av de mindre roliga sakerna att ha i karet, läste på en hel del om dem när jag hade en som jag tror är en sådan, finns en bild på den rackaren i min tråd. Jag har väl haft tur var det verkar kring det, men jag väntade ett bra tag, och är fortfarande försiktig med att fixa fisk (har bara en som jag ser över varje dag så den inte har någon parasit) då jag hade upptäckt att jag sannolikt hade en sådan.

En av de metoder jag hört är att svälta ut dem, men det är ju inte helt lätt om du redan har en större mängd fiskar i karet. Då en hel del av cirolaniderna är rent parasitiska och kräver en fisk att suga blod av så ska det fungera att köra fisklöst i 3-6månader så att dom dör av brist på föda. Metoden är inte 100%:ig och kan ju vara tråkig men som sista utväg innan man slänger allt i soporna i desperation.

Just Stenopusar har jag hört (från Sunny) att dom kan ta dessa kryp så det är ju ett tips att skaffa EN sådan, dom beter sig ofta väldigt aggressivt mot art-kamrater och även lite grann andra räkor (jagar min eldräka om den får syn på den, och har faktiskt nypt min fisk en gång också). Jag skaffade en Stenopus hispidus efter att ha läst Sunnys erfarenheter, vet inte om den gjort nån nytta eller om det var svälten som gjort att jag sannolikt inte har kvar den fulingen (vad jag vet i.a.f.).

Men vet hur det känns att veta att man har en sånt kräk i karet, när det mesta man läser är ganska nattsvart. Har läst att vissa fiskar tar dessa parasiter, men är inte helt ovanligt att dom hittas just i munnen på en del fiskar, därför jag hellre rekommenderar något som inte riskerar att bli mat åt parasiten istället för motsatsen, dom kan ju inte parasitera på Stenopusar i.a.f..

Du verkar ju ha läst på om parasiterna (och det faktum att man kan skymta ögonen på parasiten på bilden du har så är ju risken att det är en cirolanid ganska stor) är nog att försöka följa råd du ser i artiklarna från dom som råkat ut för det och hoppas på det bästa.

För min del vad ju denna isopod det som gjort att jag inte längre lägger i något i mitt kar utan att det legat i karantän hos mig i minst 3-4veckor, känns som en liten kostnad för att minimera riskerna med att införa något oönskat i karet.

Önskar dig all lycka i jakten och utrotandet av dem i ditt kar, och håll oss underrättade vad som sker!

Link to comment
Share on other sites

hallå..

jag tror att det blir jätte svårt att svälta ut dom ur mitt kar. med tanke på att dom äter fiskmat och allt annat dött. tror att det är en omöjlighet för det är ju fult med liv i LSen och där finns det ju mat.

ska åka till stockholm imogon och köpa mig ett UV-C. det borde ju ta dom små om det nu finns små också. jag har bara sätt 2-3 st i mitt kar en så länge.

men nu va det ett tag sen jag såg dom. har inte haft nån fisk som har vart angripen av dom på 2 veckor.

men det blir till att köpa en Stenopus hispidus imorgon. får se vad mina 2 äldräkor och putsarräkor säger om det :/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...