Gå till innehåll

Sniglar som dör bort efter ett par timmar


Gnarkill

Rekommenderade inlägg

Liten korrektur: Börja med mätaren inställd på 200 v växelSPÄNNING.

Om akvariet står fritt är det vanligt med upp till 70 volt som överförs kapacitivt genom isoleringen i pumparna. Denna spänning ändras när man vänder på kontakterna till pumparna så med litet prövande brukar man kunna minska det avsevärt om man har flera pumpar.

Men observera! OM DET ÄR FEL PÅ EN PUMP KAN DET BLI FARLIG SPÄNNING / STRÖM mellan jord och akvariet så inga fingrar i kontakt med vattnet eller metall som kan leda ström när du kollar.

Normalt är detta helt oskyldiga mätningar men om en pump eller värmare är trasig kan det bli farlig strömstyrka mellan karet och jord. Har du jordfelsbrytare slår den ifrån innan du riskerar livet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4'a?

Det brukar vara symboler på uttagen, ta en bild så ska vi försöka hjälpa dig till rätta.. Eller lura dig så du hamnar i budget versionen till elektriska stolen, beroende på vilken sida midnatt vi får syn på svaret.

Så här mellan midnatt och tidig morgon är jag inte helt pålitlig...

(Vem som än sa att jag var det annars ljög)

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag håller nästan med björn, vredet bör stå på 200 V~ och det två högra uttagen ska användas.

Vilket uttag som går till akvariet och vilken som går till jord spelar ingen roll, så när som på ett minustecken eller inte. Men om du vill koppla rätt så ska den svarta sladden in i den svarta kontakten och vidare till jord och det röda sladden in i den högra röda kontakten och vidare ner i akvariet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dom två högra och blå text 200 skall vredet stå på, svart på com och röd på högresta.

Vet du vilken som är jord i ett urtag?

Du kan även prova att sticka ner båda kontakterna i vattnet och kolla med samma inställningar som ovan. Händer det inget på instrumentpanelen så vrid till 200 vit likspänning och kolla.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ponera nu att det mäts upp en spänning mellan jord och vatten. Vad säger då detta - jo att det troligtvis killar i fingrarna när man stoppar i dem i akvariet. Men fiskarna kommer ju inte vara jordade så de upplever ingen ström. Samma borde gälla snäckorna även om de kryper på glaset. För att där skall uppstå ett fält så måste det finnas spänningsskillnader mellan vattnet och glaset vilket jag betvivlar eftersom glas inte leder så bra och finns det dessutom något isolerande underlag mellan akvariet och ställningen så är risken inte vara minimal utan helt borta.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...