Gå till innehåll

Adamantis RSM 130


Adamantis

Rekommenderade inlägg

Såg att du fråga om någon hadde erfarenhet av sandvändande sjötjärna.

Jo jag har en i mitt RSM som köptes i Januari jag tycker den är lätt.Till en början klättra den på rutorna samt stenarna men dom sista 6 månaderna har den inte vart upp på rutorna utan vart nere i sanden och vänt runt.

Köpte även ett hörnkar och med det följde det med en också storlek large ca 10cm i diameter.Den fick gå i RSMét under tiden jag fixade till hörnkaret.Tog bara ett par timmar sen kröp den från RSMét upp på ryggen på den stora och dom satt fast i över ett dygn vet inte om det är så dom parar sig.

Nu så har ju den stora fått flyttat till hörnkaret och båda ser ut att trivas och är en bra hjälp för mig att röra om ytan på sanden.

Så jag tycker den är en bra nybörjar tjärna.

Som manne sa skulle det va kul att veta hur det går för dig.

MVH.Ted

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...
  • Svar 135
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Inte mycket som hänt den senaste tiden. Nya stenformationen gjorde att den gröna euphyllian släppte ett huvud. Livet i skugga var inte värt att leva.

Grönalgen som jag tror är bryopsis frodas fortfarande. Jag städar ut den nogrant innan varje vattenbyte, och lagom till nästa har den tagit sig igen. Den är ganska störig, men ingen plåga. Funderar på att öka Mg halten till 1600 under några dagar, vilket tydigen ska ha ihjäl algen ganska effektivt. Men det blir inte än på ett tag.

Verkar som jag fått lite cyano vid botten. Röd slemmig hinna. Inte så mycket, men ändå nämnvärt. Misstänker övermatning. Någon som vet varför den kommer? Länkar till info?

Efter nästa vattenbyte (i veckan) kommer bilder på hur de nya fraggarna mår. Ser lovande ut.

Just nu går jag i sumptankar igen. Tittar på två overflow boxar:

http://www.lifereef.com/siphon.html (den som heter "Nano-Prefilter for Red Sea Max")

och

http://www.pwss.se/product.php?productid=5499&cat=700&page=1 (som jag tror galdrin har i sitt rsm.

Den från usa kallas prefilter..? Verkar enkel, gjord för RSM och ganska billig. Frågan är bara hur många liter i timmen den suger.

Den från pwss är ganska dyr, suger bara en 900l/h, kräver större modifieringar av RSM:et.

Planen blir att införskaffa en bättre skummare också. Har inte kollat runt precis, men tunzes verkar lockande. 9002 eller 9010 har jag kollat på i alla fall. 9010 är kanske overkill, men kostar inte så himla mycket mer och man kan ha med den om man uppgraderar till 600+ l. Ofördelaktigt med för stor? Input tack!

Sumpen i sig är täknt att ha en stor visningsdel och sen precis det som krävs för att teknik ska få plats. Lite som ett andra akvarium. Tillrinning och returpump, ja all teknik blir då placerat bakom visningsdelen. Sumpen ska vara så hög det går för att maxa vattenvolymen, men ändå så man ska kunna nå skummarkopp osv.

Jag har inte börjat mäta och räkna på allt, men om RSM skåpet är 60cm djupt, borde det räcka med en 10-15cm avskiljning vid bakrutan för att få plats med teknik och ändå ge en 40-50cm djup visningsdel.

Varför ha sumpen i 1 - 2 - 3 indelning där varje del är 1/3 om man har refugium i mitten? Sätt skiten längst bak så får man ju ett till snyggt akvarium.

Det finns lite tankar att jag ska kunna koppla på ett till akvarium till systemet. Då kanske inte denna sump konfiguration är optimal, om det krävs en till returpump, den kanske får plats ändå..

Har bifogat en liten.. ja, typ skiss över hur jag menar. Ok, klockan är 05:16 och jag sitter med en laptop, inte helt enkelt att rita i paint då :)

post-4696-14468918862426_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag funderade också på Lifereefs produkt först så jag kan berätta för dig att frakten är på 50$ och det finns inga återförsäljare än Lifereef själva. Tunzes overflow kör jag med en 1200l/h pump utan problem och enligt Tunze klarar den 1200 l/h eller 1500 l/h om du har en extra hävertslang i lådan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Funderade lite kring varför man har sumpens delar i 1 2 3 ordning med refugium i mitten. Då passerar allt vatten refugiumet direkt. Det skulle kunna vara ett problem med mitt första förslag, så vattnet smiter i sidled och inte först tar sig till framrutan.

Därför presenterar jag nu stolt mitt andra förslag:

post-4696-14468918862537_thumb.jpg

Här har jag förlängt den avskiljande väggen som numera sticker ut från sumpens bakruta. 10-20 cm kanske? Har som sagt inte börjat räkna ännu. Då färdas vattnet längre fram innan det vänder och söker sig till returpumpen.

Det där med bubbelfälla har jag inte riktigt förstått. Vad är syftet? Borde inte vara så svårt att trycka in i min sumpmodell om det behövs.

Kanske ska mäta och räkna lite då..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är den jag kör, här är tunzes hemsida.

http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=FI&user_tunzeprod_pi1%5Bpredid%5D=-infoxunter005

För att klämma in den fick man modifiera bakstycket en del, dvs såga ner plastsargen där originalskummaren står.

Jag kör returen med en 1200 l/h eheim pump och det är inga som helst problem, man förlorar ju lite volym pga tryckhöjden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du har en bubbelfälla i karets originalsump och så länge du inte tänker dra returen från den extra sumpen direkt in i visningsarean så behöver du nog ingen bubbelfälla.

Tänk också på att skåpet under är mindre än man tror, speciellt om du börjar lyfta in andra saker så som UV-C och lyse till refugium så därför valde jag att ha skummaren i framkant eftersom där var det enklast att se till så jag har fritt ovanför skummaren.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Fortfarande inga bilder. Bygger på sumpen och planerar egypten resa.

Jag rör runt i burken nästan varje dag för att störa cyano och virvla upp detritus som skummaren kan ta sen. Ser ut att fungera bra. Detta kanske min kommande Vortech MP10 fixar framöver..

Köpte lite mer levande sten som ska gå ner i sumpen när den är igång. Stenen är inkörd och ligger nu i min 30l skräpburk med cirkulation. Blev en liten korall, som visade sig vara en Alvepora, tyvärr. Fanns inte med i min korallbok som jag hade med, och var enligt säljaren inga problem. "Du har säkert bättre vattnvärden än mig, och här trivs den ju bra!". Den var verkligen fin, och hans burk såg lite sumpig ut. Men tydligen ska alveporan trivas bättre i lite sumpigare vatten. "Bland de svåraste korallerna att hålla", *face palm* igen.. Den verkar ha stora likheter med goniporan. Tror att manne köpte en sån nyligen. Men han hamnar nog i kategorin erfarna akvarister, vilket dessa koraller kräver.

Med mig hem fick jag också den enda Chromis som inte köpts av julklappssugna akvariefruar. Målet är nog att ha tre chromis så småningom. Men nu kör jag lååååångsamt så det inte blir några gul kirurg incidenter igen. Hade kanske varit bäst för fisken att inhandlas samtidigt som två andra, men det hade nog mitt lilla RSM inte gillat. Så tanken är att köpa två till framöver. Då är dessutom vattenmängden i karet utvidgat med en 90l vatten och några kilo LS, vilket borde ta emot förändringarna bättre.

Onsdag=lämna akvariet i en 16 dagar. Sötvattensakvarievakt=eventuell katastrof.. Matning varannan dag hoppas jag håller systemet vid liv tills jag kommer hem. Riskerna är antingen svält eller övermatning och total systemkrach. Räknar med vattenbyte när jag kommer hem. Hoppas tekniken håller sin del..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Då var sumpen klar:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?p=327129#post327129

Ökad vattenvolym, möjlighet till massa macroalger och DSB, jätteskummare och mer eller mindre ett till akvarium att fylla.

Dessutom en ny cirkulationspump i själva RSM:et. Min nya vortech mp10 flåsar akvarievattnet 60 gånger mer än tidigare.

Nästa vecka kommer 150w mh armatur med 2*24w t5. Dags att börja grilla..

Kommer börja med balling nästa vecka lagom till nya belysningen.

Började dosera 0,2ml vodka idag, enligt beprövade recept. Nitraten låg på en 7,5 ppm. Fosfat har jag inte testat ännu, men eftersom jag nästan bara har röda alger utgår jag från att jag har eleverade värden även där. Kommer köpa test.

Var och köpte tre små fraggar av Manne. De verkar må bra. I övrigt visar bilderna nedan även lite tillväxt om man bläddrat tillbaks en sida. Hystriaxen måste ni jämföra. Sjukt kul! Tänk som det kommer att börja växa med alla nya leksaker! Uuuh!

Fick tyvärr plåta med festivalkameran, men de flesta av er vet ju hur kameran ljuger med färger och klarhet.

Har svårt med det där att placera korallerna. Känns lika krystat varje gång och jag blir aldrig riktigt nöjt. Emotser feedback. Byggde ett jätteberg för att jag ville ha mycket sten som filter och att få upp korallerna till fjuttljuset från RSM locket. Men nu med sump och ny belysning borde jag kunna lägga ner ett gäng stenar i sumpen istället. Jag vet inte..

post-4696-1446891915707_thumb.jpg

post-4696-14468919157303_thumb.jpg

post-4696-14468919157528_thumb.jpg

post-4696-1446891915773_thumb.jpg

post-4696-14468919157948_thumb.jpg

post-4696-14468919158171_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tycker det ser skitbra ut william.! har du möjligheten så lägg ner någon sten , men samtidigt vill man ju inte offra korallplats i visningsdelen i rsmet.. sätt Mhn lite högt från början, annars grillas det mer än vad korallerna antagligen gillar i början, sen långsamt sänka den till lagom höjd.!

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jepp. Slet ner den en gång, och nu har den vuxit till sig igen. Misstänker att jag har en del fosfat i karet sedan min gula kirurg försvann. Har massa olika röda alger och vill minnas att jag läst att fosfat gynnar rödalger i högre utsträckning. Vodka!

Manne, menar du tillföra stenar till visningsdelen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jepp. Slet ner den en gång, och nu har den vuxit till sig igen. Misstänker att jag har en del fosfat i karet sedan min gula kirurg försvann. Har massa olika röda alger och vill minnas att jag läst att fosfat gynnar rödalger i högre utsträckning. Vodka!

Manne, menar du tillföra stenar till visningsdelen?

visningsdelen där nere.! bygg något i stil med en bro tex så du har kvar mycket sandyta i visningsdelen i sumpen ändå.! sen nu med Mh'n så beöver du inte bygga så pass högt i rsmet, dock vill du ju ha kvar alla korallplatser..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack själv Patrik! Tycker vi ska utnyttja det ringa avståndet mellan oss och snacka salt över några folköl snart. Lät ju som du hade lite av intresse i din burk med. Ska kolla in din tråd snarast. Tagge lever och kutar omkring lite i sitt nya hem. Vad ska jag mata med? Finns ju inte så mycket alger i nya karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack själv Patrik! Tycker vi ska utnyttja det ringa avståndet mellan oss och snacka salt över några folköl snart. Lät ju som du hade lite av intresse i din burk med. Ska kolla in din tråd snarast. Tagge lever och kutar omkring lite i sitt nya hem. Vad ska jag mata med? Finns ju inte så mycket alger i nya karet.
Vet faktiskt inte vad en sådan äter tyvärr,tänkte dra in en bild igår men på grund av att jag placerade stenarna som jag fick ett ex antal ggr tills jag blev nöjd så slog det inte ut riktigt ifrån dem,bra iden om att träffas ni kan komma hem till mig på lite dryck och salt,jag står för noterna så slipper jag ta mig nånstans:W::smiley20::skrattar:
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då fick man hem MH:n idag. 150w +2x24w T5. Ett blått rör och ett vitt. Kommer troligtvis att byta det vita mot ytterligare ett blått, även om det är ganska mysigt kvällsljus med det vita.

Hittade en fläkt modell större som jag satte bakom RSM:et för att kyla. Kommer kopplas på timer med MH:n. Fläktar gott när man pular i karet. Kanske inte så snyggt. Investerar i något mindre längre fram. Kanske kommer denna större bli nödvändig i sommar..?

Var i K-stad och köpte en fox face. Hoppas det går bättre med denna gula fisk. Blev en påse levande sand till refugiet, två riccordeor, och en räka, några turbos till sumpen och två "sandvändarsnäckor" till RSM:et. Har också besökt BL Diskus och köpt en solkorall.

Imorgon doserar jag 0,9ml vodka, alltså andra veckan.

Väntar på min doserpump, sen blir det balling och korallfabrik för hela slanten.

Kommer bygga på ett akvarium till via sumpen. Ett högt kar, som jag inte vet vad jag ska ha i. Blir till att borra lite. Inne på en avrinningsbalkong likt den som Manne har i sin kub.

Inte så sugen på BTN-bakgrund. Hade kanske varit snyggt med korallstensbakgrund. Sett att vissa har som platta skivor mot bakrutan i sina akvarium. Någon som vet?

Tar gladligen emot tips och idéer på vad jag ska ha i nya karet (som alltså sitter ihop med RSM:et via sumpen).

post-4696-14468919199019_thumb.jpg

post-4696-14468919199246_thumb.jpg

post-4696-14468919199438_thumb.jpg

post-4696-14468919199645_thumb.jpg

post-4696-14468919199832_thumb.jpg

post-4696-14468919200032_thumb.jpg

post-4696-14468919200248_thumb.jpg

post-4696-14468919200425_thumb.jpg

post-4696-14468919200604_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De saknar zooxanthelle, så de behöver noll ljus. De ska dessutom placeras skuggigt, så inte alger kan få fäste och konkurrera ut polyperna. Ska placeras i huvudkaret under någon flakväxande sps, så småningom. Eftersom de inte lever av ljus, är det matning som gäller. Håller på att vänja djuret vid en matningstid som funkar för mig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det har ju inte vuxit i raketfart med orginalbelysningen och stundom bristfälliga vattenvärden, men visst har det vuxit en del. Ser fram emot att lägga till en till bild i serien om lika lång tid, nu med den nya belysningen.

Kom hem med några färgglada knappar och en liten blå mussla idag. Kommer bilder på dessa snart.

post-4696-14468919205872_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då fick man hem MH:n idag. 150w +2x24w T5. Ett blått rör och ett vitt. Kommer troligtvis att byta det vita mot ytterligare ett blått, även om det är ganska mysigt kvällsljus med det vita.

Tjena!

Jag kör 150W + 2x24W också, jag valde dock att köra ett blått och ett Fuji Purple, tycker det lila ljuset ger lite bättre kräm i rödtonerna.

Kör 14 000k på Mh och kommer nog ta steget ett snäpp högre nästa gång, kan va min armatur som spökar men jag vill ha mer vitt/blått ljus.

MVH Danne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...