Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

okej man tackar..

ja tänkte att man kanske kunde spara en slant på dessa gentimot att köpa från akvarie butikerna där dom e svindyra :)

men så kul skulle de allså inte vara :(

Guest lysröret
Postat

7500K är inte nödvändigt, men dock bör de kallas dagljus a' över 6000K.

och då bör du lägga till nåt mer ljus.

Postat

Du "lysröret" Menar du dagsljus vid ytan eller ett par meter under där "våra" djur lever??

Vill man efterleva förhållanden på några meters djup i ett akvarie på en halvmeter så bör man ju välja en lampa med högre färgtemp, 7500K används för att odla tomater, dom passar ju då till djur som lever nära ytan, i naturen då.....

Sedan kan man lägga till lite båljus som du sa, men skulle nog inte välja en lampa under 7500...............plus blåljus då.......

Postat

Tycker iofs inte det var något större fel på min 6500K lampa och om jag inte minns fel så har folk hållit koraller under kvicksilverlampor...inte för att jag skulle rekommendera det men visst går det.

Guest lysröret
Postat

till tomater använder man högtrycksnatrium eller metallare på 3000K.

Postat

Ljuset har två funktioner. Den ena är för klorofyllet i symbiosalgerna i korallen. Det andra är att åsyadkomma en slags solbränna i korallens ytskikt som ger den dess färg. Klorofyllet tar upp rött ljus och kortvågigt blått ljus bäst. Det tar även upp gult ljus, fast mycket sämre vilket vägs upp av att högtrycksnatrium har mycket högre verkningsgrad. "Solbrännan" försöker man fixa med vitt ljus. Om man får för stark färg i korallen genom olämplig belysning kanman få in för litet ljus genom ytskiktet till symbiosalgerna. Det är därför det är så viktigt att ha rätt balans mellan blått och vitt ljus när vi håller på med koraller. Olika koralltyper har olika behov och olika lampor och armaturer ger olika resultat men det är lätt att se på medlemmarnas bilder här på forumet vilka kombinationer som är bra. Anthony Calfo rekommenderar i sin book of coral propagationen 175w metallhalogen för 60 * 60 cm varannan blå och varannan 6500 K. Genom att sedan sätt fraggarna olika högt och vitare eller blåare så skall man kunna möta behoven hos de flesta koraller som brukar odlas.Både tillväxt och färg påverkas.

Vi kommer att diskutera belysning så länge vi håller på med koraller.

Mina gamla kvicksilverlampor (4000K) läckte en hel del UV vilket jag trodde - tror? var avgörande för att en del sötvattensväxter gick bra i kvicksilverljus men inte i lysrör.

Postat

Vi kommer att diskutera belysning så länge vi håller på med koraller.

ja tror er. ja va inne på en lamp affär idag. å dom sa att man kunde köpa dessa åtråvärda lampar genom dom. och priset startade från 350:- då var det 7000k tror ja hon sa..

ja vet ju iof inte va K står för eller vad nuffrorna innan K gör för skillnad.. sen en sak till.. kan man inte bygga en egen ramp, måste man betala en miljard på akvarielagret för de???

Guest lysröret
Postat

visst kan man bygga själv men eftersom det behövs ett drivdon, ett startdon & en kompenserare så rekomenderar jag inte det.

i övrig så kör de tändning på 5000V, vilket medför att elektronerna "hoppar" ca 0,5 cm.

det blir krångligare att bygga själv.

Guest lysröret
Postat
Mina gamla kvicksilverlampor (4000K) läckte en hel del UV vilket jag

trodde - tror? var avgörande för att en del sötvattensväxter gick bra i

kvicksilverljus men inte i lysrör.

tvärt om, lysrör ger uv, inte kvicksilver.

Postat

Kvicksilverlampor är fyllda med kvicksilverånga precis som lysrör och grund strålningen är på 150 nanometer. Det kortvågiga UV- ljuset träffar sedan lyspulvret som fluorecerar ut synligt ljus med olika färger beroende på pulvrets sammansättning. I lysröret finns pulvret i röret med kvicksilver, i lampan är det en liten speciallampa med UV-ljus i den stora kolven. Jag har en gång i tiden knackad av ytterglaset på en kvicksilverlampa och använt UV-ljuset för kopiering av kretskort.

Men det kortvågiga UV- ljuset är extremt farligt det går igenom huden och orsakar brännskador och cancerrisk i vävnaden under så jag slängde den belysningslådan efter ett tag. De klara UV lysrörslamporna vi har strålar alltså med kvicksilvers grundstrålning 150 nanometer och det skulle kunna gå lika bra att använda en knackad kvicksilverlampa. Risken är att kvartsglaset som håller vattnet spricker på grund av den högre värmestrålningen.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...