Gå till innehåll

En intressant upptäckt


Lasse

Rekommenderade inlägg

För många år sedan (ca 30) kunde jag rapportera i Ciklidbladet om en helt nyupptäckt fisk i Tanganyikasjön. Den var ganska vanlig men hade inte upptäckts innan pga att den normalt var väldigt lite (genomsnittlig längd TL mellan 7 mm och 15 mm). Det visade sig dock att den hade en helt oupptäckt egenskap som man inte riktigt förstod. Vid vissa tillfällen (långt ute i sjön och nära ytan och om den var helt ostörd) kunde den dock liksom svälla upp och öka sin storlek ca 100 gånger. Denna egenskap döpte forskarna till cellsvällning men kunde inte helt förklara mekanismerna bakom.

Under många år så låg forskningen kring denna fisk nere eftersom specialisterna på denna fisk fanns på Bujumburas Universitet i Burundi. Pga av krig och elände så har mycket av den ursprungliga forskningen brunnit upp och allt skulle nog ha varit en parantes om inte några australienska mjukkorallforskare av en tillfällighet fått tag på orginalartikeln 1999. De hade gjort mycket forskning kring släkten discosoma, rhodactis och vissa arter från släktet richordea (eg R.yuma). Deras huvudforskning rör mekanismerna bakom dessa släktens förmåga att snabbt transportera in vatten och öka sin storlek upp mot 50-60 gånger.

När man med stor överraskning läste den vetenskapliga artikeln om den cellsvällande fisken utanför Burundis kust så slogs man direkt av likheterna. Eftersom kriget varat länge så var det inte förrän i slutet på 2008 man lyckades ta sig till Burundi och efter många strapatser ta sig ut på sjön och hitta några ensta exemplar av den eftertraktade fisken ( en hane på 6 mm TL och en hona på 12 mm TL). Man lyckades föra över dem till universitetet i Canberra och studera fisken och mekanismerna bakom den sk cellsvällningen. Man kunde snabbt konstatera att cellsvällning var helt fel begrepp och istället var mekanismer helt identiska med de man funnit hos framförallt släktet rhodactis.

Här stod man för ett dilemma - den ena "organismen" var en hel population av enskilda organismer som arbetade tillsammans (koralldjuret) medans den andra organismen var en organism med specialiserade celler. det fanns också en spännande frågetecken - hade man hittat den felande länken - dvs den organism som var övergångsstadiet mellan kollonibildande djur som arbetade tillsammans som en organism och djur uppbyggda av specialiserade celler.

Svaret som i princip kom i morse är att så är fallet - och det är mer spännande än så eftersom den lilla fisken från Tanganyikasjön expanderar sin kropp av samma anledning som mjukkorallerna - nämligen för att ge maximal yta för de fotosyntetiska alger som finns i den. Det är därför som den expanderade formen av fisken bara förekommer på dagen och nära ytan - för att maximera den fotosyntetiska upptaget. Denna upptäckt av en av de troligvis äldsta övergångarna mellan kollonibildande primitiva djur och moderna djur med högt specialiserade celler skriver om utvecklingshistorien än en gång.

I framtiden så kommer vi noga att få höra mycket om denna märkliga fisk som har namgetts till Lirpa lirpa och som än en gång satt Afrika som de moderna livsformernas vagga.

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...