Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Hej alla.

Nu känns det som att det är dags att presentera sig.

Jag heter Håkan och har läst här på guiden nästan dagligen i över ett och ett halvt år. Jag körde sötvatten fram till sommaren 2009 då jag bestämde mig för att saltvatten var det som skulle förnya intresset.

Full av tillförsikt tömde jag akvariet redan samma sommar och påbörjade ett projekt att konvertera mitt 220 liters möbelakvarium till salt.

Till saken hör att jag ser mig själv som en "gör-det-självare" och därmed finns det ingenting att köpa, som man inte kan göra själv (billigare och bättre).

Nu är det ju så med de här hembyggeprojekten att de inte alltid blir som man tänkt sig. De blir ju både dyrare och sämre.

Nåväl. Jag läste på. Byggde överrinningsbox i plexiglas. Drog PVC ner till en hembyggd sump (av plexi). Retur över kanten. Jag var ganska övertygad om att jag inte kunde borra i akvariet.

Allt detta kändes jättebra tills jag gjorde ett "fullfartstest". Katastrof. Ljudnivå som ett vattenfall. Skvättande vatten. Ingen balans.

Kort sagt. Jag lade ner det.

I somras (ett år senare) bestämde jag (och frugan) att det var dags att prova en annan metod. "Köpa färdigt".

Vi tittade på RSM och Bromma Zoo hade några (okända) märken som kändes mer eller mindre färdiga. Jag ville trots allt ha minst 250 liter gärna uppemot 350 liter.

Precis när vi bestämt oss, dök en annons upp här på guiden om ett 400 liters med ställning och sump. Vi köpte det i stället (av Scubahawk).

Så nu sitter jag med ett projekt igen :-)

Jag började med att bygga om avrinningsboxen och att ändra lite i rördragningen för att få en "Beananimal" lösning. Det måste nämligen bli tyst för att frugan ska vara nöjd.

Det blir lite hembygge iallafall. Ställningen ska kläs med MDF och luckor från Ikea och en lysrörsarmatur som ska ha 4 T5 till att börja med för att sedan kompletteras med ca 24-30 Cree LED vid ett senare tillfälle.

Det har alltså gått en viss tid sedan mitt intresse skapade ett behov, som nu lett till att jag i onsdags blandade salt i mina 550 liter osmosvatten.

I torsdags köpte jag 30kg levande sten från en butik och igår fredag köpte jag 17kg till från en annan butik där jag fick välja stenar direkt från visningsakvariet.

Revet är staplat och salthalten (enligt en sån där flytande mätare) är på ca 1,022 (fast i sumpen visar den ca 1,025). hmmm.

Temp är 25 grader.

Nu till de obligatoriska frågorna.

1. När ska städpatrull i? Jag har läst lite olika svar här. Min tanke är ju att LS trots allt innehåller en del som bör "städas".

2. Många hänvisar till ca 4 veckor innan man bör införa något levande, men jag har för mig att jag läst att man kan snabba upp processen. Hur i så fall? Och tar man några risker då? Efter så lång väntan blir man väldigt otålig nu ;-)

Förutom olika typer av projekt så gillar jag också att skriva långa historier, som ni märker.

Jag återkommer i ett nytt inlägg med några bilder.

/Håkan

Postat

Jag ska försöka lägga upp lite bilder.

Skulle vilja få in bilderna i texten, men det verkar inte helt enkelt.

Förklarar så länge.

Bild 1 är på hela akvariet med sumpen och början på den hembyggda ljusrampen.

Bild 2 är på avrinningsboxen i hörnet.

Bild 3 är de tre rören. Det högra med hävert, det i mitten är typ durso med luftslang till avrinningsboxen. Blir det för hög nivå där så blir det hävert i detta rör också.

Tredje röret är säkerhetsröret, med uppåtvänt U.

Bild 4 är skummaren som jag hade lite problem med innan jag insåg att pumpen var för starko och drog in för mycket vatten. Kranen som satt där från början hade tydligen en funktion ;-)

Bild 5 är helbild med 2 ljusrör tända.

Slutligen visar bild 6 den enda fripassageraren jag hittat. En krabba. Troligen en Actaeodes tomentosus om jag googlat rätt.

/Håkan

post-4773-14468920484722_thumb.jpg

post-4773-1446892048494_thumb.jpg

post-4773-14468920485117_thumb.jpg

post-4773-14468920485306_thumb.jpg

post-4773-14468920485501_thumb.jpg

post-4773-14468920485695_thumb.jpg

Postat

Kul att se att du kört Beananimals orginallösning för att ta ned vattnet på ett tyst sätt till sumpen. Hoppas det kommer att funka bra för dig - min moddade variant är i alla fall klockren här.

Jag vet inte om det är vettigt att tala om en viss tid innan man kan låta invånare flytta in. Det viktigaste är att undvika att utsätta invånarna för en ammoniaktopp (värst) och en senare nitrittopp (mindre giftigt i saltvatten än i sötvatten) som eventuellt kan komma från den levande stenen. Men har stenen legat en längre tid hos handlaren och skyndsamt transporterades hem så är akvariet i princip redan inkört (cyklat) - stenen har ju en bakteriestam som kan ta hand om ammoniak och nitrit. Annat skulle det vara om stenarna kom ut en stinkande frigolitkartong som hämtas på Arlanda - då behövs veckor för att kurera stenen.

Nu tillhör jag det gamla gardet och väntar gärna några veckor i alla fall. När de bruna kiselalgerna byts ut mot lite mer gröna diton tycker jag det är dags för lite algätande snäckor och kanske några eremiter.

Många trappar upp ljuset sakta över ett antal veckor för att undvika algexplosion. Jag smackar på med full belysning från dag 1 och tar algerna med ro. Kan man bara hantera näringen så försvinner de efter ett antal veckor.

Postat

Vi tycker att det är, i princip, tyst från rören. Ibland kommer det ett litet porlande men det är snarare en viss mysfaktor i det.

Jag blir förstås lite nyfiken på hur du modifierat din lösning.

Enligt originalbeskrivningen skulle man bara behöva justera flödet i hävertröret, men det får jag inte riktigt tyst, så jag justerar även flödet i durson. Varför det blir så vet jag inte, men jag misstänker att det har med det relativt låga returflödet att göra. En Newjet 3000 och ca 1 meters tryckhöjd.

Jag har minskat rörens dimensioner från 32mm T till 25mm ner i sumpen (förutom reservröret som är 32mm hela vägen). Returen är på 20mm.

Tack för beskrivningen av LS. Jag hade väl lite på känn att förhållandena inte skulle vara så dramatiskt skilda från butiken och akvariet så att det skulle starta en ny cykel.

Jag väntar nog någon vecka (minst). Bygger klart lite utrustning.

Sen får det nog komma i lite sand och någon städpatrull.

Jag har en liten fundering på om ett refugium i sumpen skulle hjälpa till att stabilisera värdena så här i början, eller om det snarare är lämpligt lite senare?

/Håkan

Postat

Ser bra ut Håkan, kul med en ny saltis.

Refugium beror lite på vad du tänkt dig i framtiden. Ska du använda dig av någon form av kolkälla eller zeometod så är det helt onödigt med refugium, annars kan det vara en bra idé för att hålla näringen nere. Sen finns det ju andra aspekter av ett refugium, ska man ha kirurger så kan det ju vara bra med en frizon där macroalger får leva som man sen kan skörda och mata kirurger med. Dessutom så är det lite kul o se allt småliv i ett refugium. Hade jag haft plats så skulle jag ha ett även om jag doserar vodka.

Postat

kul med en till stockholmare! du får haka på till nästa Stockholms-träff!

jag tycker du ska ta det lugnt och låta det ta 4 veckor innan du stoppar ner något levande!

varmt välkommen till forumet! :)

  • 2 veckor senare...
Postat

Dags för en uppdatering.

Jag har haft ett par oroliga dagar efter att jag upptäckte att en silikonfog inte såg helt OK ut. Jag tömde akvariet, kontrollerade ställningen och bytte ut liggunderlaget. Känns bättre nu.

Jag har staplat lite sten. Tanken är att få lite gömställen och lite planare ytor för koraller och sånt.

Byggde också in ställningen i Ikea-delar. Ska byta listen under akvariet mot en standard dekorlist. Jag har också fortsatt lite med ljusrampen så nu har jag 4x54W T5. Beställde 12st Cree XP-G och 12st Cree RB idag som komplement till T5. Vad tror ni om det?

Det har nu gått 2 veckor sedan osmosvatten och sten.

Gjorde lite tester för första gången idag.

Jag tycker det är svårt att avläsa färgnyanserna på testerna. Använder Tropic Marins tester. Har någon bra tips på tester med enklare avläsning tar jag gärna emot dem.

Temp=26

PH=8,3

NO2=0,05

NO3=0,1

...ungefär...

Dags för lite bilder och medföljande frågor:

Bild 1: Jag tror det är en Actaeodes tomentosus. Jag har tre sådana där en är ca 4,5 cm och de andra ca 1,5 cm. Är de revsäkra? Ger de sig på koraller, eller sniglar när dessa kommer i?

Bild 2: Silikonfogen innan jag bytte ut underlaget. Hoppas det håller.

Bild 3: En liten nyfiken krabba. Det nya underlaget känns mycket stabilare.

Bild 4: Behöver hjälp med IDav det i den röda ringen. Någon sorts rörmask? Det i den blåa ringen. Är det glasrosor? De ser så genomskinliga ut.

Bild 5: Helbild med belysning på.

Bild 6: Helbild med lite vitbalans experiment. Blev lite för rött.

Bild 7: Misstänker att detta är en glasros, men skulle gärna få en bekräftelse innan jag skickar den till de sälla jaktmarkerna.

Slutligen undrar jag om det kan vara OK att hälla i levande sand nu. Vill gärna ha ett par cm sand, så akvariet ser mer "levande" ut. Är det för tidigt?

/Håkan

post-4773-14468920531762_thumb.jpg

post-4773-14468920531886_thumb.jpg

post-4773-14468920532059_thumb.jpg

post-4773-14468920532244_thumb.jpg

post-4773-14468920532411_thumb.jpg

post-4773-14468920532588_thumb.jpg

post-4773-14468920532769_thumb.jpg

  • 3 månader senare...
Postat (ändrat)

Hejsan Håkan.

Vad snyggt det blev med den nya avrinningsboxen!

Och jag håller med om att det känns som lite lite sten. Men kanske blir det bättre med dem nya du fick nu. :)

Tyvärr vet jag inte vad det är på dina stenar men jag hade något liknande på mina när jag köpte ny sten. Jag tor de kommer försvinna så småningom. Och är det en glasros så kommer du säkert köpa något snällt djur som äter dessa. Så då kan den lika gärna sitta kvar som gratismat.

Är du nöjd med din Tunze-pump? Vilken version är det? Låter den?

Och lamporna blir nog klockrena sen när du drar igång allt. Lägg upp nån bild snart så man får se din aquascaping.

Lycka till. Jag följer din tråd nu.

Ändrat av Scubahawk
Glömde en fråga...
Postat

Hej! Bild 4 och 7 ser allt ut som glasrosor. Vill du bli av med dom och inte har mer än de tre så kan jag varmt rekommendera en pepparmintsräka! Se bara till att du inte få r nåt annat i butiken... Vet dock inte hur man ska kunna skilja dom från de som är snarlika - det får nån annan svara på...

I övrigt snygg design. Mängd sten får du nog justera lite efter vad du tänkt ha i akvariet...

Sen är det ju helt upp till dig vad du skriver om ditt kar, men min egen erfarenhet säger att det är lättare att få svar på frågor om karet om man startar nya trådar (om det inte finns några på samma ämne sen tidigare) med tydliga rubriker.

Som sagt - fint kar! Ska bli kul att se det med lite invånare åxå!

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...