Gå till innehåll

70*70*70 kub


kladd3

Rekommenderade inlägg

Så nu var det tags att att starta upp sitt första saltvattenskar. Meningen med denna tråd ar väl framför alt som en liten loggbok för mig själv samt förhoppningsvis ett ställe där man kan få lite tips och förslag. Om någon är intresserad:W:

Som rubriken säger så är akvariet en kub på 70*70*70 ca 300 liter med en sump på ca 30-40 liter.

Eftersom jag är ganska grön inom saltvatten så blir uppstarten lite lowtech sumpen bestå av en helt vanlig blast balja med skummare i.

Skummare Aquacare1000v

Returpump aquabee up 3000 l/h

cirkulationspump Koralia 3 3200l/h

Mh lampa av något slag (gammal men funkar)

Ett hemmabygge till blå ljus men funkar utmärkt.

Karet är köpt begagnat han som byggde det gjorde tråden https://www.saltvattensguiden.se/foru...ad.php?t=17375 möbeln är den samma fast nu under målning.

Imorgon är det dags att att fylla karet, har rengjort det hela dagen, och testa all utrustning samt det berömda strömavbrottstestet.

Under veckan så blir det att blanda saltvatten och hämta 30 kg levande sten.

Eftersom detta är mitt första försök så tar jag gärna emot alla tips och idéer.

Uppdatering kommer

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 247
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

En snabb fråga bara.

Förnuftet säger att det är bäst att blanda saltvatten för att sedan fixa landskapet i karet. Men det lättaste borde vara att göra landskapet och sedan fylla på med vatten och salt.

Vad rekommendera ni???

Förresten Hur länge klarar sig levande sten utan att ligga i vatten???

Tack på förhand

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är akvariet på plats och hmm såg att jag slarvat när jag städade så jag för väl ta tag i det igen imorgon. Frun var inte nog nöjd möbeln utan tyckte den är lite hög, jaja så det är väl bara att komma på någon ny lösning.

Skulle behöva tips om ny lampa min gamla mh lampa surrar som bara den samt att frun tyckte inte den var snygg nog :smiley3:

Så imorgon är det dags att inhandla salt och tester och fylla på akvariet för första gången -dans

Trevlig kväll allesammans

post-5427-14468920593268_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gör om, gör rätt ; ) ..frugors åsikter är bra att ta på allvar. Ibland händer det att dom har rätt, och ibland får man låtsas att dom har det. Själv tycker jag det är snyggt utan något skåp över karet, alt en smal sarg som kan dölja 2x24w T5 och hänga en amatur i vajrar från taket (har en snygg till salu) /samuel

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En sarg är är ett måste för annars så syns retur röret samt eller rättare sagt frun vill ha en sarg säger att det är mer estetiskt så vad vet ja. Fick ju möblen med när jag köpte karet så det är väl bara att sätta sågen i den. Ingen riktig aning vad 2*24 t5 är men om du tror att den räcker till så är jag intresserad.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

T5 är en benämning på en sorts lysrör som är betydligt smalare och effektstarkare än vanliga tjockrör. Menade inte att 2 st 24w räcker som belysning. Brukar snarare vara ett komplement till huvudbelysningen för att tex få ett blåare ljus. Kör med en sarg på mitt kar. Ska se om jag kan bifoga en bild.. d5431d52-85ec-e73d.jpg

d5431d52-861e-017f.jpg

d5431d52-864f-8534.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så nu sitter man på jobbet och planera hur i helskotta jag ska "designa" akvariet, då kommer frågan upp kan man på något sätt "limma" ihop levande sten?? Funderar på om det funkar med silikon men stenen är ju blöt :snurrig:.

Vad för sorts huvud armatur tycker ni att man ska använda sig av till ett sånt här kar. Balsam kom med ett bra förslag till "extrabelysning".

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då du har ett kar som är 70cm åt alla håll blir det svårt att få till lyset med enbart t5 rör 24w e allt som får plats så då behöver du ca 13-14st för att få riktmärket 1watt/liter vatten. Har du råd eller kan hitta en begagnad kombiramp vore det kanske de bästa! 250w Mh med 2*24wT5 rör ger 298w och så gott som fullgott ljus!

Länken är en Giesemann infiniti ramp kanske i dyraste laget men en riktigt snygg och kvalitetsäker! Säkert något som en Dam där hemma skulle uppskatta då de verkar som de ska vara stilrent och snyggt det du skaffar! Med en liten sarg där uppe och en ramp hängande från taket får du det rent och snyggt! Dessutom kan du välja till LED månljus direkt i denna ramp!

Det finns även ett alternativ på 1*250w + 4*24w T5 som skulle ge dig ljus på de eftertraktade 1w/l

http://www.aquapro2000.de/Lightning/HQI-Lamps/Giesemann/Giesemann-Infiniti/Giesemann-Infiniti-1x250-Watt-HQI-2x-24-Watt-T5::2345.html

Passar inte just denna som du kan välja i flera olika färger finns de många fler på samma sida! ;-)

Ändrat av Zemilor
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det där med 1W/liter skall ses som ett riktmärke, inte något definitivt att köra på.

Med bra reflektorer så kan det vara bättre med enbart T5-rör än en komboramp som har en dålig reflektor till MH'n tex. HAr sett det förut på en del billigare ramper, och då är det bättre att satsa på en T5-ramp med riktiga måsvingereflektorer.

8/12x24W T5 med bra reflektorer skulle klara av även de mest krävande korallerna i ett 70cm högt kar. Skillnaden mellan olika belysningar är egentligen bara hur högt upp man måste placera det mest krävande.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är själv kanonnöjd med min ATI sunpower. Det är en t5 ramp med kylning och möjlighet att tända två rör för sig och fyra för sig! inte dimbar förvisso men jag tyckte inte priset för en ATI Powermodule rättmätigade det

Två st ramper om 6*24w skulle kosta mer än en Giesemann ramp med månljus i paketet men det är helt klart ett alternativ! Du kan säkert hitta ramper i bra begagnat skick om du har lite tålamod!

Egentligen är det vad du själv vill ha och vad regeringen hemma har lagt för vårbudget Banana man

http://www.aquapro2000.de/Lightning/T5-lamps/ATI-Lighting/ATI-Sunpower/Sunpower-without-bulbs/ATI-Sunpower-6x24-Watt-T5::7638.html

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Äntligen vatten i akvariet, efter två timmars körning så är hela akvariet tätt förutom några kopplingar till sumpen måste skaffa några nya oringar så ska det nog ordnar sig.

Tog lite tid att hitta rätt inställningar på kranarna men som sagt så håller sig vattnet på samma nivå både i sumpen och akvariet, så nu är det nog bara att köra. Ska köra det stora strömavbrotts testet snart och sen testa att ställa in inställningarna igen.

Håll tummarna att det inte blir för mkt översvämning i vardagsrummet. Tur att frun jobbar ikväll :).

post-5427-14468920593965_thumb.jpg

post-5427-14468920594168_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Funkar och funkar nu suger systemet som tar vatten ner till sumpen en jävla ursäkta språket massa luft som det inte gjorde innan testet vet inte vad som hände, konstigt samma vatten mängd men nu låter det som det gör när dottern dricker dricka med sugrör och drickan nästan är slut

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du har bara en nedgång till sumpen? alltså bara en durso ner eller ser jag fel?

Vad händer om den sätter igen eller ventilen är lite för strypt? du kan få upp hela sumpens volym i huvudkaret under natten som kommer. du får testa plugga durson och se om de inte blir omvänd översvämmning eller om karet kan ta emot hela sumpen?

returpumpen kan jag inte specen på men min bryter på överhettningskydd innan den går sönder vilket jag hoppas dig med gör... Annars ser det bra ut för dig!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Yepp, jag har bara en durso ner till sumpen, inte jag som byggt karet samt jag har ingen aning om hur många rör man ska ha men de tlöser sig nog. Returpumpen sitter inte på botten av sumpen så jag tror jag klarar mig ifall det blir stopp i durson, med betoning på tror har ej testat så tack för tipset det uppskattas.

Kan inte specen på returpumpen heller men det går på en jordfelsbrytare iaf så jag måste starta den manuellt ifall strömmen går, vilket alltid är ett plus eftersom durson inte verka komma igång av sig själv.

Vad tron ni räcker det att bland salt i karet (inte hela för jag ska ha i sten i helgen) och ha streamen på bara sumpen måste inte vara igång???

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett enkelt sätt att lösa den biten med risk för översvämning är att sätta returpumpen i en bytta som står i sumpen. Då kommer nivån i sumpen att gå ner till kanten på byttan, sen bara sänkas i byttan när det sista vattnet åker upp i karet. Du riskerar att bränna en returpump på detta viset, men slipper 20 liter vatten på golvet med allt vad det innebär... Saltvatten är inte kul att få in i golv och mattor, det försvinner ju inte enbart genom avdunstning som osaltat vatten kan göra...

En annan grej man kan göra är att se till så att inga snäckor eller fiskar kan ta sig in i överrinningsboxen och då det viset kan fastna i röret.

Lite galler på ovansidan löser den biten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle få ner skummaren i sumpen men var inte så försiktig som jag borde varit.:död:

Kan man på något sätt laga detta eller är det bara att köpa en ny.

Ibland blir man bara trött på sig själv. Kan man lödda plast???

Bifogar en bild

post-5427-14468920598945_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...