Gå till innehåll

Äpple som krymper!!


DevilDamsel

Rekommenderade inlägg

Har ett äpple som inköptes för 10 månader sen. Den är väldigt färggrann, äter nykläckt artemia glatt (med sina "tentaklar" ute) och ser helt enkelt nöjd ut på alla sätt... utom... att den krymper!! Den minskar långsamt men ändå märkbart i storlek för varje månad, och är nu ca en tredjedel så stor som när den inköptes!! Vad kan det bero på? Svälter den? Eller är det bara en faktor av att den inte fyller upp sig med lika mycket vatten som innan (ungefär som en anemon kan fylla upp sig själv)? Och i så fall varför? Allt annat i karet; fiskar, gurka, sjöborre, eremiter, snäckor, koraller, mår prima och växer så det knakar.

Några teorier??

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

vad händer om den släpper ägg?

Lite månljus och de tror att de är i havet och ska föröka sig. Äggen är dödliga. Förstår överhuvudtaget inte att sjögurkor och äpplen kan vara till salu. Det finns många som har haft gurkor under flera år utan problem, medans det det finna många som haft dem bara några veckor.. Och fått slänga fisk o koraller för tusenlappar.

Min personliga inställning till äpplen och gurkor är att de absolut ska stanna i havet.

PS, finns trådar här på SG där gurkor o äpplen har slått ut hela (fina/välfungerande) akvarium.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tycker inte heller om äpplen och gurkor, de hör hemma i specialist akvarier. Men ska man vara ärlig, har folk som inte vetat att de är en källa till problem haft dem långa tider utan problem, och många gånger har de dött, och fortfarande inte orsakat några problem. Det som gör mig negativt inställd är att man inte vet i förhand om man kommer få problem med ett giftigt äpple, eller inte. Jag misstänker att sjöäpplens giftighet beror på deras diet, och att de i fångenskap sakta kan bli mindre giftiga, men det är en ren gissning. Om så är fallet skulle 'odlade' kunna vara riskfria, men nyligen vildfångade närmast går att beskriva som färg-glada handgranater.

En passning på trådskaparens frågeställning lite snabbt. Sjöäpple / gurkor är nattätare. Om den (regelbundet) äter dagtid är det ett tydligt tecken på att den får för lite mat. Att den krymper är en varningssignal än tydligare. Ditt äpple svälter. Normalt sett äter de plankton och andra svävande partiklar, nykläckt artemia är väll i princip där den övre gränsen för vad de faktiskt kan peta i sig går. Om möjligt försök omplacera sjöäpplet och se om du kan mata upp det med hårdkokt ägg-gula, jäst, eller något av de olika plankton foder som finns i handeln.

Undertiden du gör vad du kan för att rädda äpplet, kan du ju överväga om du ska behålla det, eller hitta någon annan som vill ha det. Då väll informerad om riskerna med ett äpple, så klart.

Lycka till...

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Äpplet har vi (vi på jobbet alltså, arbetar inom akvaristik) endast på "test"... för riskerna med dem är väl kända, så de är inget vi placerar ut hos kunders akvarier. Den kom till oss av en slump och fick stanna just av observationsskäl, kan man säga. Liksom de gurkor vi har. Värt att nämna vad gäller gurkor förresten, så dog en av våra för några månader sen. Kändes minst sagt nervpirrande, vad skulle ske nu i den burken... men allt klarade sig utmärkt, fiskar och koraller och vattenvärden! En teori vi har, som dock kräver mer forskning i, är att kanske både gurkor och äpplen kan dö "självmant" utan att orsaka problem i akvariet, och att gifterna släpps ut bara om de skadas/stressas ihjäl av andra invånare t.ex fiskar som bits. Men det behövs mycket mer observation kring dessa komplexa djur, och det är därför äpplet är hos oss. Om intresse finns så kan jag hålla er på SG uppdaterade kring dessa observationer och hur det går med äpple/gurka undersökningen.

Mr B, bra svar! Tack så mycket, ska ge den planktonfoder och se om den växer!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...