Gå till innehåll

Mh ballast


xedar

Rekommenderade inlägg

Tänkte på den här:

System 260 moonlight, which combines metal halide and fluorescent lamps.

Moonrise and moonset, and even the phases of the moon, pose no problem for the complex microprocessor control. We even thought of a cloud simulation.

Det här är ju egentligen OT, men jag fick svar från Giesemann idag och det svaret är motsägelsefullt mot det dem skriver om System 260 moonlight. Svaret lyder.

only the "System 260 sunrise" has cloud simulations, but in this light fixture are only tubes.

Men man kan i alla fall dra slutsatsen att dem inte har någon armatur som dimmar MH. Dimmas det så är det lysrör. Med tanke på armaturernas priser tycker jag detta är klent! Tyvärr fick jag inte svar på frågan om dem i något fall använder elektroniska ballaster för lysrör/MH.

Mvh Jens

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 70
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Men man kan i alla fall dra slutsatsen att dem inte har någon armatur som dimmar MH. Dimmas det så är det lysrör. Med tanke på armaturernas priser tycker jag detta är klent! Tyvärr fick jag inte svar på frågan om dem i något fall använder elektroniska ballaster för lysrör/MH.Mvh Jens

Ja, där ser man...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Xedar har du monterat ihop dina lampor?Även jag köpte hem ballast (hade de andra delarna hemma).Fast blev lite irriterad.Det gick bara 2 kablar ut från ballsten till reflektorn.

Dvs det fanns ingen jord!Visst det fanns de vanliga kablarna samt dimmersladden mellan ballast och stickkontakten, Dock inte från ballasten till reflektorn.På deras forum sa de att jag kunde jorda reflektorn i sockerbiten som gick från ballastentill stickkontakten.Känns väldigt konstigt att koppla jorden förbi ballasten istället för genom den.

Hur löste du det? Har en vän som är ganska elektriskt kunnig som säger att man inte ska göra så just för att det är en elektronisk ballast. Men som sagt Xedar, hur löste du problemet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjena adde, jag har inte satt upp det än, håller på att bygger....

men det spelar väll igen roll om du "går förbi ballasten"

man har ju alltid gemenasm jord så det är ju bara att dra jordsladden till relfektorn åså.

men varför vill du jorda reflektorn?

Mvh Mikael.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är knappast något att leka med! det är inte speciellt mycket ström som behövs för att vara dödligt, och i synnerhet när saltvatten leder som det gör! Så det är knappast något att nonchalera.

Vet man vad man gör är det helt ok att skruva själv men gör man inte det är det bättre att låta någon som vet vad han/hon göra det. Sedan lär ju knappast något försäkringsbolag ersätta någonting om det visar sig att man pillat själv utan kunskaper.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fast skall man vara ärlig så räcker egentligen inte att det bara är jordat, skall det vara riktigtså SKALL man ha en jordfelsbrytare så har man säkrat upp det som går. Plus att det är en hyfsat billig grej idag, iaf. i relation till vad den skyddar mot.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

vad skulle du vinna på att jorda reflektor? lampan är väll knappast inkapslad i reflektorn. ballasten är en färdig enhet med 3 kablar fas nolla jord. sen 2 kablar till lampan .

Det är ju ingen direkt installation man behöver va behörig elektriker för att göra, samma sak som att byta stick kontakt till en lampa.

Adde ballasten är jordad, men inte lampan vilket är ganska logist man jordar inte lampan utan bara ballasten "lampan har inte 3 poler fas,nolla och jord" så om du vill jorda relektorn är det bara att använda gemensam jord.

Mvh Mikael

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör våghalsigt ojordat, inte speciellt bra.. men jag ska nog ordna till det framöver. Men det som jag funderar på är ju hur en jordfelsbrytare reagerar på eventuella läckströmmar i burken? Det är ju inte så ovanligt att såna förekommer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Många lägenheter, speciellt gamla har inte ens skyddsjord indraget mer än till tex. spisen så då är det inte så mycket att göra... Och om man funderar på att dra in en skyddsjord i en sån lägenhet är man skyldig att byta alla uttag till jordade så det brukar lätt springa iväg med pissetassar. Sedan kanske jag bordeutveckla mig angående jordfelsbrytiom. att när jag skrev SKALL så menar jag ju förståss mer att det ger sådana uppenbara fördelar att man bör installera en sådan.

Annars så har jag för mig att det skall finnas en och annan tråd om just jordning och jordfelsbrytare.

Nu har jag inte sett den ballasten ni pratar om men det är inte alla ballaster som har en specielljord mer än att den skruvas fast i en armatur som givetvis är jordad och oftast iom. det är ju reflektorn också jordad.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jordfelsbrytare är den avgörande mest lugnade aparatur jag har installerat i mitt hus. Visst kan även dessa krångla men när dom fungerar så är jag lugn. Jag är inte elektriker och detta med ström kors och tvärs kan bli enerverande. Såvitt jag förstår så är en jordfelsbrytare koppladpå nollskenan. Altså inte på jord. Den reagerar på en förändring i strömkretsens ampere. Nogranheten är så låg som i milliampere. Omdet där som snurrar runt i trådarna skulle läcka ut på något sätt såkopplas fasen ur. Det blir becksvart. Dvs jorda strömkretsen så rusar ström till jord och fel uppstår. Strålande tycker jag.

DE läckströmar Niklas pratar om har jag mätt upp i min 250 balja. Gamla ruttna pumpar kan skapa elände. För att inte tala om doppvärmare. Hade vid ett tillfälle 24 volt i karet. Trodde länge att jag hade sår vid nagelbanden och därför trodde det skulle svida och kittla lite när jag stoppade ner dom i saltvattnet. Hur detta uppträder veti gudarna men så var det. Märkligt att det bara blev ca 24 volt tex. Nå varför slår då inte jordfelsbrytaren ut fasen när jag jordar karet genom att jag stoppar ner nävarna i vattnet. Har nog med att göra att det är lite ampere. Jordfelsbrytaren bryter vid skillnader på 30 milliampere. Och i detta fall var det 24 volt (uppmätt) men troligen mindre spänningsskillnad än 30 milliampere. Nu ska jag inte förirra mig djupare i ström för då blir det säkert fel.

Läste för vansinnigt länge sedan att man skyller endel fisksjukdommar på läckström i karet. Man skyllde då tex "hål i huvudet"-sjukan på endel sötvattensfisk på just detta.

Äh Hur som haver. Hur många gånger står vi inte med slabbevatten på golvet och rotar med nävarna i karet. Saltvatten (med god ledningsförmåga) överallt. Då är vi duktiga med att jorda alla fel som finns i vårat elsystem. Jaja nog tjötat.

För er som inte har jordfelsbrytare: Skaffa det!

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med risk för att spåra ur lite men undrar inte omman kanskylla på krypström när det gäller alla dessa hål-i-huvudet-tokstollar som springer omkring i vår värld, G W Bush tex. smiley4.gifVem vet han kanske har ett akvarium i det stora vita huset där han stått med huvudet nere i smiley4.gif

Kunde bara inte låta bli att fåna mig lite, får väl skylla på att det är sent och jag väntar med spänning på att hämta mitt nya kar imorgon smiley4.gif

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har "korstågat" mot det här med krypströmmar i karet tidigare,både här och på amerikanska akvarie sajter,men det verkar vara ett svart hål i kunskapsbanken på de flesta håll.

Min teori går ungefär så här:alla powerheads och pumpar där impellerns magnet har kontakt med vatten,doppvärmare etc inducerar krypströmmar i vattnet- nånstans mellan ungefär 10-50volt p-p,

vi vet hur människor mår som exponeras för elektromagnetisk strålning,strålande dataskärmer,tak fulla av gamla lysrörsarmaturer osv

Varför skulle fiskarna klara att befinna sig i ett konstant kraftfält,bättre än oss ,om inte jag är ute och cyklar helt och hållet så påverkar det också deras orienterings system

Dessutom finns ju då teorin om att detta skulle vara (en av) orsakerna till hllp= hål i huvet syndromet hos en del fiskar(kirurger bl.a)

Så för att göra en kort historia lång:använd en jordprob(av titan)i akvariet,det är åtminstone en klarförbättring.Jag har vid flera tillfällen observerat att vissa fiskars hypernervösa fram och tillbaka simmande försvinner om man får bort krypspänningen i karet!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2 saker om detta du skriver Greger.

1. De krypströmmar jag mätt upp berodde på gamla dåliga pumpar. Bort med pumpen så var den saken klar. De krypströmmar du pratar om borde ju då alla pumpar ge men en fungerande ny pump kan jag ej mäta dessa värden.

2. Detta att jorda karet med en titanpinne hade vi många och livliga diskusioner om för ca 2 år sedan ungefär. Jag kan inte el men det som de elkunniga sa då var att detta var bland det farligaste man kan hitta på. Hela huset kan bli strömförande om man exempelvis jordar i ett element tex.

Fast nu kommer vi lite av från ämnet. Handlade ju om ballaster.

Jag har en fråga där (elokunnig som jag är), om man nu skaffar sig en sån elektronisk ballast (verkar ju faktist väldigt fiffig) behövs då de andra prylarna i metallhalogen armaturen? Å då menar jag inte lampan och sockeln så klart. Eller byter man bara ut ballasterna och behåller resten.

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tja peter ,mät igen, alla såna här pumpar och värmareinducerar krypspänningar.

att jorda nånting överhuvudtaget i ett element är naturligtvis förenat med livsfara,men jag har aldrigg sagt nåt om element!

man kopplar på elsystemets jordskena,och så rekommenderar jag en jordfelsbrytare

Men däremot så har du rätt i att jag slank utanför ämnetsmiley1.gif

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då var vi 2 smiley1.gif.

Jag vet att alla pumpar inducerar spänning men att denna spänning för mig inte var mätbar på en fungerande pump. Framförallt så killade det inte i nagelbanden längre.

Sen resten av detta med att jorda karet överlåter jag till de som kan. Ni får gärna diskutera detta. Men min kunskap är för dålig. Kommer bara ihåg att en tidigare diskusion där man varnade för detta. Även på jordskenan.

Huvudsaken är att man har en jordfelsbrytare. Fast det är ju inte för risken att bli grillad du vill jorda karet utan för friskare kar antar jag.

peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...

gahh slutat funka...

strömavbrott i ca 5sec enligt lys dioderna på ballasten så dimmar den?? har hafft dom off i 5H utan skilnad.

Vet inte om det är lamporna eller ballasterna som inte funkar som dom ska.

Det konstiga är att jag har 2 st och båda kan ju inte gå sönder sammtidigt dom borde klara det.

tråkigt är det i allfall och lördag e det så man kan inte ringa nån.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...