Gå till innehåll

Ljud från Imperator?


thomas5547

Rekommenderade inlägg

Många, troligen de flesta, benfiskar producerar ljud. Varför ljuden produceras är ganska oklart även om förklaringar såsom aggression, reproduktion, social ordning m.m. är troliga.

Ljuden produceras i simblåsan, med hjälp av fenor, med hjälp av vattnets passage genom gälar/munhåla (huvudsakligen stora fiskar typ tonfiskar, svärdfiskar m.m.), käkarna och ett flertal ännu ej klarlagda processer. Uttrycket "den tysta världen" är helt klart felaktig när det gäller havsmiljön. smiley2.gif.

Här är en intressant länk om fjärilsfiskars förmåga att producera ljud, deras troligen unika anpassning av sidolinjen som en förstärkning av örats funktioner och vilka sociala förhållanden som eventuellt kan regleras av deras ljudproduktion:

http://www38.homepage.villanova.edu/jacqueline.webb/butterfl yfishproject.htm

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite utanför ämnet, men det handlar om "den tysta världen".

För er som dykt på tropiska rev är det ingen nyhet att det inte alls är tyst. De ljud som finns är inte som på TV en massa royaltyfri muzak och dykarnas bubbelljud, utan det är framförallt fiskarna som låter.

Första gången jag doppade huvudet vid ett rev trodde jag att något var fel. Det var ett konstant knastrande på ganska hög volym, avbrutet av en del knäppande och knorrande. De senare är fiskar som "pratar" och skaldjur som slamrar, men det mesta ljudet är det konstanta tuggande och skrapande av papegojfiskar som betar av algerna i korallstenens ytlager.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Var för en massa år sedan på Srilanka och dök. När vikommit ner på en 7-8meter så hördes det plötsligt dova smällar.. Det var stooora Tridacna musslor som reagerade på min skugga flera meter längre ner. De största var närmre metern. Som det lät när de stängde sig!! Strax där efter så hördes ett kraftigt krasande ljud. Simmade mot ljudet och fick se en riktigt stor tryckare (vet fortfarande inte vilken det var, grön med gula streck och blåaktigt skimmer) som knaprade i sig korallsten från botten...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...