Gå till innehåll

Stefan

Medlem
  • Antal inlägg

    116
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Coral mass spawning på Palau förefaller att vara en höjdarupplevelse utifrån de filmer jag sett därifrån...
  2. Aruba, Tobago, Barbados, Brasilien, Kristiansand, Hitra, Gullmaren... Till hösten blir det Fiji, Cook Islands och Nya Zeeland - misstänker att Great Astrolabe Reef utanför Kadavu, Fiji kommer att bli den absoluta favoriten...
  3. Grymt snygg, men dessvärre är det ju nästan billigare att åka till Japan och titta på den "live" än att köpa den!!
  4. Tångräkor, mysis, små fisk, musslor och div. sniglar brukar det gå att få tag på. Det verkar dock vara lite tidigt för mysis ännu, tångräkor däremot är det mycket gott om. Åtminstone på de ställen jag dykt de senaste veckorna.
  5. Mycket finkrossat flingfoder kan i nödfall fungera - nackdelen är att överlevnadsgraden blir låg eftersom inte alla yngel kommer att förstå att det är något som går att äta i och med att det inte är ett foder som väcker jaktinstinkten iom att det inte rör sig.
  6. Reef Fishes del 1-3 (och de kommande två delarna) är mer böcker att läsa än atlas. De innehåller bilder, fakta om naturliga habitat, fakta om lämplig föda, minsta akvariestorlek, lämplighet för akvarie etc. I korthet är de enormt faktaspäckade, enda nackdelen är att böckerna tar upp en del fiskfamiljer som inte gärna går att ha i hemmaakvarium.
  7. Reef Fishes vol 1 - 3 av Scott Michael
  8. De minsta havssköldpaddorna blir runt 70 cm långa, det krävs en hyfsat stor tank för att de ska få plats.
  9. Som sagts i en tidigare tråd, kommer inte på rak hand på vilken, så är fireworms och andra borstmaskar behäftade med oförtjänt dåligt rykte och är djupt missförstådda. Så länge inte populationen exploderar i mängd så gör de mycket mer nytta än skada, koraller och andra filtrerare liksom fiskar får mycket näring från dessa kryp, både när de är i äggstadiet - larvstadiet och i vissa fall i vuxen storlek. Låt maskarna vara kvar!
  10. Rotifer är det engelska (och det latinska släktnamnet) namnet på hjuldjur. http://www.vattenkikaren.gu.se/fakta/arter/rotifera/synchaet/sync.html
  11. Tror inte att du behöver vara nämnvärt bekymrad för att den skall växa till något monster. Har sett den typen av småstjärnor förr och än har ingen växt sig särskilt stor, vilket i och för sig teoretiskt kan bero på predation, men med största sannolikhet är det en art som inte växer sig så stor.
  12. Det går att ha de i akvarie runt den tänkta storleken, växer de för mycket går det alltid att återbörda de till den ursprungliga miljön. Organismer från kallare hav brukar, generellt sett, inte trivas jättebra i för varmt vatten utan får en förkortad livslängd men under kortare perioder brukar det gå att ha kallvattensorganismer i varmare vatten. Revsäkra? Har aldrig provat att ha de i revakvarium men jag skulle nog vara försiktig, precis som med de flesta andra krabbor. Har aldrig hört att du inte får plocka krabbor och ha i akvariet, men personligen skulle jag nog ha de i ett specialakvarie snarare än i ett korallrevsakvarium.
  13. Om du vill driva upp eventuella framtida yngel så är mitt bästa tips att köpa Joyce Wilkersons "Clownfishes", det är lite småkrångligt att driva upp ynglen men inte så fruktansvärt mycket svårare än exempelvis diskus. Du måste flytta över de kläckta ynglen till ett annat kar, så köp ett mindre kar att ha ynglen i, men det är ingen större mening med att flytta över äggen eftersom det är ganska svårt att få hög överlevnadsgrad om de inte får gå kvar hos föräldrarna tills kläckningen.
  14. Ett alternativ är att öppna musslan och ge den halva musslan med skal, det gör jag med mina ormstjärnor, då sitter köttet kvar i skalet och drar inte bort i strömmen från pumparna. Annars har normalt sjöstjärnor inga som helst problem att öppna en blåmussla, framförallt inte om den är död.
  15. Tror också på Chaetodon collare, tror som Hasse att mysis kan vara lösningen på födoproblematiken men se till att det är mysis från havet och inte sötvattensmysis (Mysis relicta) du får tag på. Näringsinnehållet i sötvattensvarianten är inte fullgott för saltvattensfiskar.
  16. Räkna med att de ömsar skal någon gång i månaden (variation finns). Den främsta anledningen till att de ömsar skal är tillväxt, men det kan troligen även bero på skador på det gamla skalet etc. Putsarräkor som är tvåkönade parar sig i samband med skalömsningen och den som ömsat skal får i och med detta ägg att bära på.
  17. Är det nån som kan tyska som har lust att översätta? När jag odlade grönalgsplankton när jag läste marinbotanik använde vi vanligt gödningsmedel (vet ej fabrikat) men jag vet inte om det finns några restprodukter i exempelvis Blåkorn som kan ge förgiftningar etc. när det förs uppåt i näringskedjan, marinbotanikerna var inte så värst intresserade av vad som hände längre upp i näringskedjan utan det var algerna i sig som var intressanta.
  18. Förutsatt att jag läst rätt (vilket inte är någon som helst självklarhet i och med att beskrivningen var på tyska) så tyckte jag mig se att "phytofood" var näringsämne för algplanktonen (Nanochloropsis) och därför drar jag slutsatsen att de liksom merparten av alla andra växter och växtrelaterade organismer i första hand behöver kväve+fosfor för tillväxt och överlevnad. Zooplankton behöver förstås annan föda men algplankton klarar sig principiellt på kväve+fosfor (resten finns normalt i vattnet). Blåkorn=växtgödning=kväve+fosfor (+ev något mer)
  19. "Phytofood" låter som någon form av konstgödning, rent hypotetiskt bör det gå lika bra med exempelvis Blåkorn eller liknande vilket antagligen "Phytofood" är. Frågan är om Blåkorn osv. innehåller några orenheter som kan spridas vidare till akvariet genom uppbindning i algerna. .
  20. Det finns arter i svenska vatten som kan bli uppemot 16 - 18 cm. Den art du såg var troligen den som kallas havskrusbär - namnet kunde väl varit roligare kanske - eller unga individer av någon av de större arterna. Kammaneterna är inte direkt ovanliga så chansen att du får se någon nästa gång du dyker är ganska stor, själv såg jag ett flertal när jag dök utanför Hitra i Norge för ett par veckor sen. Förresten var det något program på Discovery för ett par månader sedan om en forskare i Australien som höll Kubmaneter i sin simbassäng och handmatade de med småfisk så det går väl alltid att hitta en lösning på att få de att överleva, misstänker att det krävs stor vattenvolym bara.
  21. Maneter är generellt sett mycket svåra att ha i akvarium - även om det inte är helt omöjligt. Om inte annat riskerar de att sluta som gelemassa efter att ha passerat insuget till cirkulationspumparna. Men de är fantastiskt snygga!
  22. Det var inte en sån här eller något liknande? http://home.swipnet.se/~w-30484/kammaneter/fakta.html
  23. Förefaller vara ett OK urval av djur som bör lämnas i havet, lite fundersam ang. anthias dock...
  24. Det lätt psykotiska drag som verkar förekomma hos många av oss män och kan beskrivas som prylgalenhet har som bekant en förmåga att ställa till det...vet inte hur många gånger jag kommit hem med mirakelpryl "X" som ska lösa alla världens problem (och gärna några till) och som idag ligger och samlar damm i källaren eller till min sambos förtret längst ned i garderoben...tänk om man hade varit smart nog att spara alla pengarna istället...då kunde man suttit på en strand i Mikronesien och haft havet som akvarium istället för att sitta här i regnet...
  25. Enligt vad jag såg på deras hemsida fanns det visst en för vardera planktontypen, sätt ett par lysrör bakom PET-flaskorna så löser det ljusbehovet enkelt och billigt.
×
×
  • Skapa Ny...