Gå till innehåll

Mitt första akvarium


Dez3d

Rekommenderade inlägg

Med tanke på att madarinerna kan ligga lungt på botten utan minsta rörelse så borde det inte vara något problem. Cirkulationen på natten får saker att röra sig lite sakta, men det är inget häftigt drag direkt. Jag får helt enkelt avvakta och observera dom.

Tack för svaren!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 408
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Hej alla duktiga saltvatten snubbar :)

Först vill jag tacka för denna tråd som har tagit upp det mesta man undrar över innan man drar igång :)

Sen har jag ett par fågor :)

1. vad är DSB ??

2. hur stor sump bör man ha till ett 375 liters akvarium ?

3. är det vanligt glas som du har fått till skuret när du byggde din sump ? isf. hur fixa du de vassa hörnen nertill mot silliconet ? hoppas du fattar vad jag menar ?

Tack så länge :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1. DSB kan man kort förklara med ett tjock lager med sand av olika storlek sök lite på forumet så kommer du att hitta massor.

2.det beror helt på vad du menar om du ska ha sump eller bara i karet man säger minst 10 gånger akvariets volym men helst mer så 375 liters minst 3500l/h men gärna upp mott 6000L/h även denna gång sök runt lite på forumet.

3. kanten som kommer ner mot siliconet skär man helt enkelt bort lite på hörnet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hehe, japp :ler:

Tack jojjen! Jag är själv glad att ni övertalade mig att kämpa vidare. Däremot tänker jag konstant på förbättringar och förenklingar som driver mig till vansinne, men jag förmodar det går hand i hand med denna hobby.

Tänkte det var dags för fler frågor (:jävul: ):

Angående mina clowner. Jag har som tidigare nämnts i tråden en Tunze Stream på 7000L/h i karet (120x40x50) och jag har nog inte ett enda område i tanken där vattnet står stilla. Mina mandariner sover på botten om natten i lugn och ro och min goby har grävt en grotta åt sig som han försvinner in i på natten (han lever lite farligt med tanke på att stenen vilar på sanden).

Clownerna simmar och simmar, dag som natt, fast mandarinerna verkar ganska obekymmrade över vattenflödet och kan ligga still på sandbotten och vila. Är detta normalt för clowner? Dom är två ocellaris och är tankuppfödda i England.

Detta kommer nog låte rejält löjligt, men kan dom stressa ihjäl sig p.g.a flödet? Jag har strypt flödet till minimum (30%, 7000/100 x 30 = 2100L/t i bred stråle). Lite högre på dagen via vågfunktionen.

M.v.h

Peter

Hej Peter

Om du sätter in en Sarcophyton, gärna av lite större storlek, eller ev Rhodactis cf. indonsinensis så kommer de nog att börja sova där. Rhodactis kan dra ihop sig på natten och då funkar det inte. Tycker de verkar gilla mjukkoraller med lite längre "polyper" bäst. Hos mig väljer min A. percula (ev A. ocellaris) en stor Sarcophyton (diameter ca 300 mm).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2.det beror helt på vad du menar om du ska ha sump eller bara i karet man säger minst 10 gånger akvariets volym men helst mer så 375 liters minst 3500l/h men gärna upp mott 6000L/h även denna gång sök runt lite på forumet.

sump inte pump :)

att pumparna ska vara 10x karets volym vet jag men jag hadde ingen aning om att jag var tvungen att hyra lägenheten under för att ha sumpen där :smiley17:

Så min fråga är fortfarande var är en rimlig volym på en sump till ett 375 lit akvarie :ler:

Tack för svaren :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

AlienOne:

Välkommen hit till världens bästa forum! I alla fall ett helt suveränt forum.

Svaren jag ger dig är från en nybörjare till än annan. Praxis här är at man inte försöker ställa frågor som inte anknyter till tråden och den personens tråd i andra trådar om de inte hjälper trådens upphovs man i deras verksamhet. Utan det är bättre att starta en egen tråd. Och av erfaren het kommer du få svar i den med.

Sumpens storlek bör vara 10 % av karets (inlast fakta). Dock kan du inte ha för stor sump så är lägenheten under till salu kan du gärna hyra den med!;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej alla,

mitt vatten är aningen gult och jag filtrerar med 1½ml aktivt kol som jag lagt i filterbehållaren på returpumpen. Är placeringen av kolet lite för aggressivt om jag nu ska filtrera i 1-2 dygn (d.v.s att den suger upp mycket spårämnen o.s.v)?

Mitt KH har sjunkit från 8.8 till 8.3 på två veckor och jag tänkte filtrera med kolet innan jag buffrade upp KH:t.

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag upptäckte ikväll en svart linje längst med roten på min Sinularia trotts att den verkar må bra. Jag kommer att lägga upp en bild på detta under kommande dagen men vill höra om detta kan vara allvarligt. Det svarta området är 1-2mm brett och ca 2 cm långt och har dykt upp mycket snabbt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Hej alla, tänkte ge en uppdatering med lite bilder nu när det har gått två månader. Lite fiskar har tillkommit samt en H. Crispa (ja, ett impulsköp).

Dom ändringar jag gjort är följande:

Refugium sand (10 cm korallsten) har bytts ut mot 5 kg små levandestenar för att få en bra miljö för pods till mandarinerna. Jag har precis startat att matar med Phyto-Feast men jag har redan sett en kraftigt växande population sedan jag bytte ut sanden.

Deltec UV-c 20W filter har installerats i sumpen med en MaxiJet 1000 pump.

Deltec FR509 fosfatfilter har installerats med 250 ml Rowaphos kopplat till en Maxijet 500 pump.

En påse nollnitrat sattes i efter att ammoniak och minimal nitrit blivit detekterbara med Salifert test, detta var ca. en vecka after att fiskar tillsattes i karet och som jag ser en naturlig konsekvens av det. Nu, tre veckor efteråt har jag nästan noll i dessa värden.

Jag har bytt ut mitt 36W T8 Actinic rör med två T5 dimmbara armaturer där jag för tillfället använder Osrams L54W/67 rör som ger ett sanslöst ljus tillsammans med mina MH:n. Jag ska komplettera met ett 10.000 eller ett nytt blått rör). Dimmerdosan är beställd från Aquastabil men jag har inte mycket detaljer kring den utom att den klarar över 15 seriekopplade rör och kostar under 400:-

Jag byggde ett månljus med LED som ljuskälla som gör karet riktigt snyggt. Kostade runt en hundralapp att bygga och detaljer om detta finns i moolighttråden här på forumet. Mina mandariner verkar älska ljuset! Dock verkar det som om ljuset orsakar lite extra brunalger på dom kraftigast belysta områdena, så jag har på ljuset i endast 3 timmar per natt. Jag har även minskat ner på MH:n till 4 timmar från 5.

Jag har även bytt ut alla slangar (till autopåfyllning, fosfatfilter och UV-c) till sillikonslangar. Nu bör det ej finnas något som kan avge mjukningsmedel.

Mina vattenväden som upmättes tre dagar sedan visade följande:

Temp: 26

Densitet: 1.025 / 33%

pH (kväll): 8.1

KH: 9.4 dKH

NO3: <0.2 ppm

NO2: <0.01 ppm

NH4: <0.25 mg/l

Totala fosfater: 1.0 ppm

Mina invänare för tillfället är:

2 st. Mandariner (Synchiropus splendidus)

2 st. Clowner (Amphiprion Ocellaris)

2 st. Benggai Kardinaler (Pterapogon kauderni)

1 Sleeper Goby (Valenciennea Stigata)

10 Astraea tecta sniglar

5 Turbo brunneus sniglar

5 st Hermitkräftor (Calcinus elegans)

1 Putsarräka (Lysmata amboinensis)

1 Heteractis Crispa anemon

Rhodactis skivanemoner (Indosinensis)

Discosoma skivanemoner

Clavularia

Xenia (från Vargklo)

Fingerläderkorall (Sinularia)

2 st. krabbor som jag ej fått tag på

En mycket blyg men irriterad mantisräka

En Kardinalfisk dog efter acclimatiseringen (2 timmars dropp) och ersattes med en ny som verkar ha klarat sig bra (ville ha dom i par, och utan problem, därav snabba nyköpet). Vad dödsfallet berodde på är omöjligt att veta, men dessa vildfångade fiskar har mycket dålig överlevnadsstatistik och vissa menar att detta beror mycket på någon sjukdom. Jag kommer EJ köpa nya om något sker med dom.

Crispan verkar må mycket bra. Foten var fin och helt utan skador, munnen vad stängd och den hade kvar en hel del färg när jag köpte den. När jag satte den i karet flöt den runt i ett dygn (filtermaterial på alla pumpinsug). Nu har den hittat en plats i halvskugga och den har en mycket snabb respons när jag matar den (stänger ihop sig innom 30 sek). Jag matar den med mysis räkor, scallops bitar och vanliga havsräkor. Jag har ej sett den kasta ut resterna ännu och jag matar den försiktigt med små mändger mat varje dag och övervakar den för att få en uppfattning över dess matvilja innan den "skiter". Den tar även riktigt stora bitar mat. Jag berikar havsräkorna och scallopsen med Sera Fishtamin (4 droppar).

Fiskarna matar jag med Ocean Nutrition Formula 1 och 2 i små pellets (2:an är mer vegetabilisk och jag har denna främst för min framtida kirurg). Jag matar även periodvis med artemia (fryst + nyckläckta).

Jag har (troligen p.g.a fosfaten som legat på 1 ppm, inget mätbart sillikat) fått en kraftig tillväxt av brunalger. Dessa lär sakta försvinna nu med fosfatfiltret, skummningen, algskrapningen och månadsvattenbyten (20%).

Sist kommer lite bilder:

nypano.jpg

2a.jpg

2b.jpg

2c.jpg

2d.jpg

2e.jpg

2f.jpg

2g.jpg

2h.jpg

2i.jpg

2j.jpg

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Doserpumpen är kopplad till en 100L tunna med osmosvatten som jag tillsätter TM's Re-mineralize. Jag funderar på att syresätta vattnet via en liten luftpump, men jag har inte sett något fall av mitt pH, verkar stabilt trotts att 2-3 tunnor förbrukats redan.

Jag tillsätter ingen kalcium ännu då det ligger stadigt på 420 ppm, men jag har inget riktigt kalciumkrävande ännu utom Halimedan jag fick av dig. Om jag ska tillsätta så blir det med Saliferts tillsatser och senare med en kalkmixer kopplad till autopåfyllningen.

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En fråga till någon. Som jag skrev innan så tillsatte jag ca 5 kg småbitar av LS för ca 2 veckor sedan. Jag tänker att utöka mängden LS med 10-15 kg för att fylla ut i ena änden av karet (vänstra). Hur ska jag gå till väga? Kan jag köra allt direkt eller ska jag köra 5 eller 10 kg först i en månad eller två? Kan man reducera nitrat/nitrit spiken om man köpar väl inkörd sten som man håller i vatten?

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Givet den mängd LS du redan har i akvariet är inte 10-15 kg någon dramatisk ökning, du borde kunna lägga i det på en gång. Det borde också fungera bra att använda väl inkörd sten så som du beskriver, även om det finns exempel där det ändå inte har gått att undgå en nitrattopp (se lennies nybörjartråd). Se bara till att skölja ur stenen ordentligt med saltvatten innan du lägger i den i ditt kar för att få ur skräp och döda djur. Sköljvattnet kan du fånga upp för att se om det finns några småkryp som du vill rädda till ditt refugium.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Tänkte lägga upp lite fler bilder då jag utökat volymen levandesten till 50 kg (21%). Jag har även utökat mängden småstenar i refugium och jag har pods som kryper på rutorna nu.

Jag har även lagt till ett clownpar (Amphiprion ephippium) från Jaken, som ursprungligen kommer från Joneys kar. Dom verkar trivas och äer bra. Den stora (honan?) har lagt beslag på H. Crispan. Jag har även lagt till två fina kirurger, en Z. flavescens och en Z. desjardinii.

Två mjukkoraller har också tillkommit, en Sarcophyton och en Cladiella.

I hårdkorallväg har jag köpt två olika furcata (ej på bild).

Mina vattenvärden är följande:

Temp: 25.5

Salt: 1.0215 (hydrometer) / 1.024 (refraktometer)

pH: 8.1-8.3

KH: 7.8 (ska buffras med Tropic Marine Triple buffer)

Nitrat: >0.1

Nitrit: 0

Ammonium: <0.25

Fosfater: >0.03

Ca: 420 (ökas med Salifert Coral Calcium 1 ggr per vecka)

Mg: 1050 (har precis buffrats 150 ppm med Salifert Magnesium Powder, skall underhållas med Salifert Liquid Magnesium veckovis)

Si: 0

Jod: 0.1

Strontium: 34 mg/L (ev. för lång tid gick innan uppmätning)

Här kommer lite fler bilder, och jag hoppas att ni inte tröttnar:

pano06.jpg

ane.jpg

dis.jpg

sar.jpg

sin.jpg

ski.jpg

cla.jpg

pol.jpg

clo2.jpg

clo3.jpg

des4.jpg

fla2.jpg

man.jpg

man2.jpg

sti.jpg

sni.jpg

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...