Gå till innehåll

Lär mig allt ni tycker man ska kunna inför ett köp av saltvattensakvarium


MarinaS

Rekommenderade inlägg

Hejhej, jag heter Marina och blev medlem här redan igår. Lyckades hitta mig fram till det här forumet när jag sökte runt en massa om saltvattensakvarier då jag på sista tiden har blivit mer och mer intresserad för saltvattenskar. Jag har i princip noll erfarenhet av akvarier över huvud taget förutom de gånger jag tagit hand om akvarierna i skolan som är sötvatten. Däremot har min pappa en del erfarenhet inom sötvattensakvarier då vi hade ett stort kar när jag var liten. Men skitsamma ska inte skriva en bok. Jag har lyckats med lite tjat och övertalning fått min pappa att köpa ett kar till augusti-september till mig så till dess vill jag lära mig allt ni orkar lära mig och vad man ska tänka på. Basic stuff som att alla fiskar inte går att ha tillsammans förstår jag och att vissa fiskar gillar att äta på koraller osv fattar jag. :)

Det akvarium jag är sugen på är en Oceanson, inte riktigt bestämt vilken modell ännu men blir nog antingen Infinity 126 eller Multiview, anledningen är för att jag tycker att de är fina samt ser stabila ut och att det kommer underlätta då man inte kommer behöva bygga något utan bara köpa till saker så som pumpar och troligen nya lampor då jag läst till mig att de som redan finns inte kommer funka för koraller osv, men många av pumparna och filterna som man behöver kommer jag köpa begagnat, iallafall om det är nått som kostar original pris 5000. I akvariet vill jag ha lite allt möjligt så länge det går ihop och det inte bli överbefolkat. Men de djur som jag vill ha är koraller, levande sten, anemoner, olika fiskar, sjöborrar, nån kräfta, kanske nån snigel beroende vad de gör för nytta och sjöstjärnor. Jag vill ha som ett litet ekosystem liksom så att vissa av de djur jag har där inne kan göra lite rent också :smiley17: .. Lite off topic nu från ingenstans men kan jag hitta ett oceanson akvarium för en billig peng kommer det också köpas begagnat eller om man kan köpa det på ex bromma zoo fast på delbetalning, för om man kan det kommer jag isåfall stå för akvariumet och inte min pappa och då kommer inköpet inträffa mycket tidigare än i höst.. kanske redan om några veckor om jag lyckas övertala pappa ännu mer haha:)

Vad jag vill lära mig:

1. finns ju ett antal olika filter och pumpar man måste köpa, och de är ju: Skummare, Cirskulationspumpar, mätutrustning, osmos osvosv. Och som jag märkt finns det ju produkter från 300-5000 så vad är skillnaden? Är den ända skillnaden på hur stort akvarium man har eller är vissa bara sämre och vilka ska man isåfall akta sig för? och kan ni komma med tips på vilka produkter jag kommer behöva till det akvariumet isåfall? Kommer troligtvis köpa mycket begagnat då min pappa inte är så nöjd med vilka priset vi annars kan gå upp i.

2. Ja alltså allmänt vad finns det att tänka på som nybörjare vill lära mig så mycket som möjligt!

3. Ifall att det blir strömavbrott så vad gör man? Finns det risk med att akvariumet töms pga hålet där alla pumpar kommer vara kopplade till och isåfall vad gör man?

4. Akvariumet kommer med all sannolikhet stå i vardagsrummet så finns det något man ska akta sig för? Typ att den inte får stå för nära balkongen, fönster eller element?

5. Kan ni rekommendera mig någon bok som jag borde läsa?

Tacksam för svar och hoppas ni orkar läsa och svara =)!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tips från en smålänning: kolla på ditt närmaste bibliotek. Om dom inte har Daniel knop's bok så kan dom antagligen köpa in den.. Välkommen till ett bra forum och en fantastisk hobby. Ta tid på dej och läs på så mycket du kan /Samuel

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hade faktiskt helt glömt bort att bibliotek existerade ha ha.. Ska helt klart kolla där först innan jag beställer något :) Dock är jag mer en internet person så jag kommer hänga här väääldigt mycket och försöka lära mig det mesta genom detta forum och andra hemsidor *S*

Tack för svar :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra inställning. Ett annat tips kan vara att försöka hitta trevliga salta individer i ditt närområde och göra studiebesök hemma hos dom. Kanske inte alla som är pigga på det, men det finns säkert nån eller några..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Marina och välkommen till SG:)

Rådet om boken och biblioteket har du redan fått ovan, använd det rådet. Det framgår ingenstans hur gammal du är men jag förstår på din text att det blir pappa som skall betala kalaset. En liten tumregel är att det kostar ca 100 kronor litern att starta upp ett nytt kar, men det kan även kosta 150 kronor litern beroende på vilken teknik och inriktning du skall ha. Ett annat mycket bra allternativ är att köpa ett begagnat kar som innehåller allt du redan behöver. Då kan du komma undan betydligt billigare.

Läs gärna igenom vad som finns här också: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/forumdisplay.php?249-Nybörjarartiklar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som wiking skriver kan det bli väääääldigt dyrt, men om man har lite tålamod och tid och scanar av köp&sälj här på guiden så kan man göra riktiga klipp. Satsa på att få med din farsa i intresset ordentligt så kan det underlätta ; )

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alltid roligt med nytt folk här på guiden, ska försöka hjälpa dig med några av dina frågor.

1. Det finns ett stort utbud av utrustning till saltvattensakvarium och priset varierar mycket beroende på vilken produkt man väljer. Priserna kan bero på kvalitets skillnader, att produkter är anpassad för olika volym m.m. Att rekommendera specifika produkter kan vara svårt om man inte vet vad du ska ha för kar i slutändan, men jag kan rekommendera några märken som är bra, t.ex. Tunze och Deltec.

Jag tycker du ska söka dig till en saltvattensspecialist butik där de har bättre märken än på Bromma zoo, de flesta produkter på bromma zoo är från budget märken. Åk till Triton i täby(http://www.tritonakvarium.se/), eller Aquarium Stockholm/akvarieleasing (http://www.aquariumstockholm.se/) och prata med dem.

2. Om du har möjlighet att hitta en "mentor" eller åka hem till någon som hållt på med saltvatten ett tag så är det guld värt. Det är oftast lättare att bolla idéer men någon IRL. Det är många saker man kanske inte ens tänkt på innan man startat ett kar.

3. Om det är ett kvalitets akvarium så är det inget problem med strömabrott förutom att djuren kan dö om det varar för länge. Har man dock köpt ett akvarium av en oseriös eller orutinerad byggare så kan det vara feldimentionerat och då kan det bli översvämmningar vid strömavbrott.

4. Ett så stort akvarium väger mycket, bor man i gamla torp eller liknande kanske golvet inte håller, men i ett modernt hus eller lägenhet ska det inte vara något problem. Om karet står i direkt solljus under långa stunder under dagen så kan det påverka tempraturen i karet och det kan bli en ökad algtillväxt.

5. Som Jezzka skrev så är Daniel Knops bok en given nybörjarbok. När jag började så läste jag den, nu finns den i en nyutgåva vilknt jag skulle rekommendera att skaffa den ska tydligen vara lite uppdaterad.

"Korallrevsakvastik för nybörjare" har jag för mig att den heter.

Nu vill jag inte avskräcka dig men att skaffa saltvattensakvarium är DYRT. En formel för att räkna ut kostnaden för ett kar som brukar användas är 100 kr/L, d.v.s ett 600L akvarium kostar ungefär 60.000 kr att starta. Även om du kan spara mycket pengar på att köpa begagnat så kan det bli dyrt.

Utöver det så har jag lite personliga åsikter om de karen du är intresserad av, jag tycker inte om dem, här är några av anledningarna:

* De är för höga. De är säket högre än du är, så hur ska du kunna arbeta i dem? Dina armar når troligtvis inte ens ner till botten om du tappar något där.

* De är inte anpassade för saltvattens bruk och massor av utrustning måste kompletteras, vilket gör att det är lika bra att köpa ett kvalité akvarium direkt.

* Intrycket jag fått av att titta och känna på dem i butik i kombination med vad som skrivits om dem här på guiden får mig att önska mer rörande kvalitén, det är något av en "budget" produkt, även om de är ganska dyra. Du får inte valuta för pengarna.

Det finns säkert fler saker om jag skulle tänka efter pröva att sök på oceanson här på guiden, det är inte första gånget ett av dessa kar kommer upp i diskution.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej MarinaS och välkommen till SvG.

Mitt tips är att försöka hitta något akvarium begagnat här på forumet. Du har lång tid på dig att lära dig om allt och det dyker upp en hel del akvarier som säljs mer eller mindre kompletta.

För att försöka besvara lite på dina frågor så krävs det inte så mycket för att starta ett akvarie.

Men för att utgå ifrån något så är det att föredra ett akvarium med en sump under. I sumpen (ett mindre akvarium) placerar man massor av teknik i och gör att akvariet får mer vattenvolym totalt (ju mer vatten ju enklare att hålla bra vattenvärden).

I sumpen placerar man skummaren och en returpump (som pumpar upp vattnet tillbaka till det stora akvariet). Många har även andra saker i sumpen som aktivt kol och någonting som minskar fosfat och nitrat (finns flera olika varianter som gör mer eller mindre samma sak). Det finns även andra tekniska saker som kan stoppas där, men de beror mer på vilket behov man har och vilken inriktning man på karet, dvs fiskar, mjukkoraller, SPS:er osv...

Skummare kostar olika då de är av olika kvalitet och gör sitt jobb olika bra. Priserna stiger också ju större skummaren är. Just den skummaren som du kan behöva skall vara anpassad till din akvariestorlek.

Uppe i akvariet behöver du en belysning. För att hålla ljuskrävande stenkoraller såsom SPS:er så krävs en belysning på ca 1W/liter (är lägre om man använder LED-lampa). Andra koraller och främst fiskarna har inte detta höga krav. Sedan skall du ha en cirkulation uppe i karet som också beror på vad du har i akvariet. SPS:er är de som kräver störst vattenflöde. Här får man fundera lite för det skiljer sig mycket mellan olika cirkulationspumpar. Välj med omsorg.

En osmosanläggning är att föredra (även om det kan fungera bra med vanligt kranvatten). Den renar vattnet mycket och tar bort saker som kan orsaka problem i akvariet. Osmosvatten används främst till två saker (förutom att det är gott att dricka). 1 - att fylla på vatten i akvariet som dunstar bort (saltet i sig självt dunstar inte). 2 - Att blanda nytt saltvatten med för att göra vattenbyten. En liten tumregel är att byta ca 10% av akvarievattnet varje vecka.

Ja, det finns mängder med saker att köpa till sitt akvarie. Det finns nog många på detta forum som kan hålla med om att det alltid finns något bättre att ha :) Men satsa på beprövade märken och där det finns bra vitsord. Annars riskerar man att hamna i ett uppgraderingsträsk, vilket blir mycket dyrt i längden. Om du frågar så kommer alla ha olika svar, välj med omsorg efter just dina behov och kanske till viss del efter plånboken.

När det gäller översvämning vid strömavbrott så skall du inte behöva oroa dig. Vad som händer (om konstruktionen är rätt) är att en viss mängd av akvarievattnet rinner ner i sumpen medans inget pumpas upp tillbaka. Det skall dock inte kunna rinna ner mer vatten än att allt får plats i sumpen (återigen om konstruktionen är rätt). Det som man kan oroa sig lite för med ett strömavbrott är att cirkulationspumparna slutar fungera och då kan saltvatten bli dåligt. Allt klarar sig ett par timmar men börjar det gå många timmar eller dagar så är det värre.

Tja, det var ett långt inlägg som kanske säger lite, men det är bara att skrapa på ytan :)

Lycka till!

EDIT: Stoffe han visst före med en del svar :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eftersom du bor i Stockholm och det finns en rad butiker med saltvatten så tycker jag du skall besöka dom alla och få lite tips och råd och fundera lite på vad du skulle vilja ha för typ av akvarium och djur. Ställ lite jobbiga frågor och se vilken reaktion du får och vilka som tar sig tid att lyssna på dig som kund. Efter det vet du kanske var du bör köpa ditt akvarium och att du kan få hjälp om något skulle strula etc.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej :) jag är 19 år och går i skolan men ja det blir han som får betala det mesta men sen får jag studiebidrag på 1050 kr som kommer gå till alla akvariegrejer då jag inte har så stort behov av dom pengarna då jag får pengar av pappa också.. Jag har kollat på begagnat men har inte hittat nått som riktigt faller mig in i smaken och sen har jag en mamma här hemma som heller inte går med på vad som helst tyvärr så därav kommer det troligtvis bli oceanson antingen nytt eller begangnat =) Men det mesta av tekniken kommer nog bli begagnat men vad ska man då tänka på isåfall? Hur länge brukar alla dessa filter/pumpar/cirkulationspumpar m.m hålla på ett ungefär?

Ska helt klart gå in där och läsa:)

Tack för svar! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ballsam: Jag har gått in där flera gånger och kollat faktiskt, väldigt bra saker brukar finnas där :) Grejen är den min pappa har alltid velat ha saltvattensakvarium men han har aldrig riktigt tagit tag i det pga tidsbrist men som tur är fick han en dotter som är djurälskare och som har pushat på honom en hel del djur genom tiderna ha ha! :D Däremot var saltvattensfiskar den lättaste övertalningen det gick på en dag medan min hund gick på 8 år ^ ;D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag håller med Maglofster angående butikerna i Stockholmsområdet. Leta reda på de butiker i listan som finns i ditt närområde. Det är kanonbra om man hittar en butik som har det utbudet man söker för då kan man få väldigt många goda råd, vilket är extra viktigt i början. Försök också hitta någon här på SG som bor i närheten av dig, kanske kan hon/han bli din Mentor och stötta dig på plats.

Butiker: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/forumdisplay.php?43-Annonsörer-informerar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Åhh vad underbaart att du orkat svara på mina frågor!! :D åker då utesluter jag nästan helt bromma zoo isåfall förutom då om jag köpet något akvarium därifrån. :) Ska kolla in båda sidorna du tipsa om och kolla in lite pumpar och sånt därifrån isåfall =) ..Den ända "mentor" jag kan komma på är en kille från klassen som är en riktig akvarienörd och som kan väldigt mycket om akvarier och vet att han själv också planerar att skaffa sig saltvatten så tack för tipset ska helt klart prata med honom och fråga honom massa saker också för han är också väldigt duktig :)!!

Okej det var skönt och höra angående ifall att det skulle bli strömavbrott trots att det väldigtväldigt sällan händer här jag bor men gäller ju ändå att isåfall montera upp allt ordentligt och kanske be någon proffs komma och hjälpa till eller iallafall kolla så att allt ser rätt ut =) Vart akvariumet ska stå i vardagsrummet är då ett mysterium... för vi har fönster och element nära de "bra"ställena akvariumet isåfall ska stå, men den tiden den sorgen haha :D

Det är inte mig du avskräcker med de summorna utan min pappa hahah, men det ska nog gå bra med lite sparande och tänkande. Fan juste.. Jag är 155 cm lång och jag kunde knappt nudda mina fingrar i botten på skolans akvarium trots att jag stod på en pall... Ja vilket akvarium jag kommer köpa i slutändan låter jag vara osagt ska försöka hitta något bättre isåfall men jag vill ändå så gärna ha oceanson pga att de är så stilrena.. Men ska söka runt lite mer här på forumet och leta mig fram till för och nackdelar! =)

Tack så mycket för ditt svar ska läsa om det och ta åt mig av informationen jag fått igen och se efter vad jag ska göra!! :D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sorry jag glömmer ibland att skriva till vem jag svarar till men hoppas ni förstår ändå..

Svar till Ferngren: Tack så mycket, du har klargjort en hel del nu för mig nu när du skrivit vad alla de här sakerna innebär p på ett sätt jag förstår och hur de används blev mycket lugnare nu efter det du skrivit!! Ska söka runt efter produkterna och kolla vad priserna ligger på både nya och begagnade =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ulfsa: åhh vad kul!!! längtar till jag kan få igång mitt också men jag har mycket kvar tyvärr kommer säkert kännas som flera år till jag ens köper ett akvarium men ska försöka få det gjort så fort som möjligt när rätta pengarna finns och när jag bestämt mig för vilket akvarium det verkligen blir!!! Ja alla här har varit väldigt hjälpsamma och snälla hihi!!

Lycka till med ditt akvarium! =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De karen du har valt ut känns mer eller mindre enorma, du får välja precis vad du vill men jag skulle nog rekommendera något mindre. Speciellt då de som sagt behöver ganska mycket och ganska dyr utrustning för att hållas igång.

Är du ute efter akvarier i den storleken? Jag tror det skulle vara lättare att börja med ett lite mindre och mer behändigt akvarie. Har du kollat på Red Seas akvarier? De är gjorda för saltvattens akvaristisk och har liknande design som Oceanson akvarierna(i mina ögon). De blir dyrare, men de har fördelen att du kan starta de direkt och köra. Även om de flesta som har de nog rekommenderar att du byter vissa delar på de.

Här är en bild på deras 130 liters akvarie, ett kar som ofta finns att köpa begagnat här på guiden och som är mycket populärt annars.

post-5646-14468925199014_thumb.gif

Jag skulle tro det är ett bättre val. Jag är av åsikten att man köper aldrig rätt från början oavsett hur mycket man tänker och gör så det är bättre att starta med ett lite billigare men ändå bra projekt och sedan utvecklas från det :-)

Daniel Knops bok är redan nämnd och jag verkar vara en av de få här på guiden som skaffat och läst den nya versionen av boken. Den är verkligen att rekommendera före den gamla, även om den gamla fortfarande är bra på koralldelen. Men de gjorde stora ändringar till fisk delen och är fräschare på teknik(dock fortfarande bara ytligt grundlig). Har ditt bibliotek bara den gamla versionen så låna den, men om du köper så lägg pengarna på den nya.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

mikoto: Jo jag vet att jag har valt ut stora akvarium men både jag och pappa har gått med på att om vi ska ha ett saltvattenskat så ska det vara på minst 500L, ska det vara så det det vara liksom ;) Red Seas akvarier har jag faktiskt hört gott om så jag ska kolla lite på dom fast de lite större isåfall då jag som sagt vill ha ett kar på minst 500L, skulle inte säga nej till ett på 1000L heller fast det tror jag skulle bli ganska dyrt så det får isåfall vänta^ =)

Ska kolla in den nya boken av Daniel Knop, tror jag ska köpa den istället för att låna då det bara är att bläddra upp när som =)

Tack för svar :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...