Gå till innehåll

Nya tångskogen på Sjöfartsmuseet Akvariet


Rekommenderade inlägg

Hej!

I denna tråden tänkte vi visa upp ett av våra projekt som är under utveckling. Skulle det vara något problem, i och med att vi inte skriver som en privatperson utan är ett museum, så får vem som helst säga till.

Vår tanke är att det inom kallvattensdelen finns så lite erfarenhet, så även hos oss, att det borde gynna alla att dela med sig av sina erfarenheter och få synpunkter för att kunna sköta om djur och alla andra organismer så bra som möjligt. Hoppas detta är ok.

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 81
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Den nya tångskogen på Sjöfartsmuseet Akvariet

Akvariet är ungefär 2m djupt, 4m långt och 1,75m från ruta till bakkant. Formen är rektangulär fast med en del sneda kanter och hörn. Rutan är 1,4m hög och 1,7m lång. Väggarna är av betong och dess ytan är inplastad med epoxi. Akvariet är byggt på 80-talet. Det är bara innehållet som kommer vara helt nytt.

Den synliga delen utav baksidan är täckt med en ny hemmabyggd bergvägg gjord av epoxiplast.

Biotopen vi försöker efterlikna är en exponerad klippa från svenska västkusten. Fokus ligger på alger såsom Laminaria och Fucus-arter.

För att uppnå målet med en levande tångskog så kommer allt levande som introduceras i akvariet ha sin roll i ekosystemet, tex betare av oönskade alger och detritus. Därför är det än så länge inga fiskar i systemet då vi vill ha kontroll över näringen i vattnet.

Systemet i korthet:

Vattnet - Saltvatten blandat av kranvatten och salt avsett för korallakvarier.

Volym - Ca 10m3

Skummare – Deltec TS1064 Turbo Skimmer

Returpump – 7000l/h

Sandfilter – 7000l/h

Vågmaskin – 16000l/h kopplad till en Ocean Motion 8-way

Extra cirkulationspumpar – 4 x 3-7000l/h NewJet

Kylare – 3 st 400-900w samt hemmagjorda kylslingor.

Ljus – 3 x 400W MH, 1 x 1000W MH, 2 x 90W MH

Kommande teknik:

Vågmaskin – Tunze Masterstream

Mer skummare

Ozon

Fosfatfilter

Ändrat av Sjöfartsmuseet Akvariet
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Utveckling av akvarium och biotop

I detta kapitlet tänkte vi gå igenom utvecklingen av akvariet från start till dagens datum, med hjälp utav bilder. Bilderna är tagna av oss själva och är av blandad kvalité, men förhoppningsvis ska det kunna ge en bättre bild av vad vi skriver om.

När akvariet, som var en sötvattensbiotop tidigare, tömts på vatten så ville vi få bort gammal betonginredning. Detta arbete var ganska tidsödslande innan vi hitta de rätta verktygen. Den inre betongbiten valde vi att täcka in med epoxi istället för att ta bort helt.

post-5173-14468925459456_thumb.jpg

Ändrat av Laggeman
Fel bild..
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Efter ytterligare ett par veckor sattes de första algerna i. Helst vill man ha alger som sitter fast på lagom stora stenar. Men vi lyckades även fästa Laminaria, vars hapterer hade lostnat från sten, med korallim på nya stenar. Ljuset ser betydligt mer blått ut på bilden än i verkligheten.

post-5173-14468925460688_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Efter ett par månaders tid har det dykt en del oönskade alger. Gröna och ljusbruna trådalger dominerar de ljusa grunda delarna. Detta var ganska väntat då vi inte har så mycket betare än så länge. Plus att vi fyllde på med några hundra liter ”gammalt” akvarievatten för att få med bakterier och annat bra. Det får ta sin tid att komma sig tillrätta och vi är medvetna om att det förmodligen kommer behövas många justeringar innan vi blir nöjda.

På botten ser man även en del nya stenar med alger från senaste insamlingen. Dessa skall flyttas till bättre ställen runt om i akvariet.

post-5173-14468925460896_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vi fortsätter med lite mer om teknik och sånt.

Inredningen

Den konstgjorda bergväggen är gjord utav epoxiplast. Först gjordes en form av frigolit som sedan täcktes in med papper. Sedan målades plasten på i tre lager. Bakgrunden gjordes på plats i akvariet. Därefter sågades den i tre delar så vi kunde flytta ut den ur akvariet och få loss frigoliten och plasta även från baksidan. Det grå färgen blev lite ljusare än vad som var tänkt och vi var lite för försikta för att våga oss på att måla rosa kalkalger, vilket vi ångrar nu i efterhand.

Detta var vårt första arbete med plast och vi gjorde det för att lära oss inför framtida projekt. Färg, form och metod kan absolut förbättras.

Botten kommer att vara utan sand och täckt med stenar av olika storlek. Och levande alger och andra djur förhoppningsvis.

Ljuset

Fyra stycken Lumenarc III reflektorer sitter över akvariet, lite vinklade mot baksidan. I dessa har vi tre stycken 400W MH 10000-20000K och en 1000W MH 13000K.

Två stycken mindre spots med 90W växtlampor hänger vid den grundare delen.

Vi kommer att testa med lägre kelvin framöver för att se hur det påverkar tillväxt.

Cirkulation

Att efterlikna en exponerad klippa är ingen lätt uppgift när akvariet är så pass stort som det är. Därför kommer kapaciteten att byggas till och olika typer att testas.

Som grund har vi flödet från returpump och sandfilter som ger ungefär 14m3/h tillsammans. Sedan har vi en 16m3/h-pump som går till en Ocean Motion-vågmaskin. Vågmaskinen har 8 stycken utlopp, varav två är öppna åt gången.

För att få bättre flöde längs botten har vi en ”upwelling”-rör med små hål i, som ligger längs med framrutans undre kant och blåser längs botten mot baksidan. Till det röret har vi en 7m3/h NewJet kopplad.

Medan vi väntar på en större Tunze Masterstream så har vi tre stycken mindre pumpar vid ytan för att öka på flödet.

En vipp-vågmaskin håller också på att testas, vilket ger en våg var 15 sek. Effekten av en sådan vågmaskin är väldigt bra, då det ger vågrörelser i hela karet. Tyvärr stänker den just nu så pass mycket att vi inte kan använda den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bild från ovansidan. Lampor och Ocean Motion.

post-5173-14468925462569_thumb.jpg

Ocean Motion är vågmaskinen och det är från den alla rören går. Vi har 4st utblås på var sida om framrutan.

Lamporna är just nu korallampor, reeflux. Skall bytas mot mer växtljus snart. Hade vi stängt av kylaren hade vi förmodligen kunnat ha acroporor till och med nere på botten. Kul tanke.. ;)

post-5173-14468925462383_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vattenvärden i akvariet skall vi försöka hålla koll på. Helst med så lite teknik som möjligt. Därför är det sparsamt med djur än så länge. Just nu är de enda djuret som vi satt i medvetet en sjöborre. Men med stenar och alger som vi samlat in har det följt med massor av små sjöstjärnor, snäckor och krabbor. Strandkrabborna kommer vi nog plocka bort när de växt sig lite större, då de kan vara lite stökiga djur. Fler sjöborrar kommer flytta in snart.

När vi startade upp akvariet pumpade vi över några hundra liter från ett annat väl fungerande kallt saltvattenssystem. Då fick vi med en del nitrat och fosfat på köpet. Så startvärdet på nitrat var 4ppm. Detta var 10 veckor sedan. Idag ligger det på 0-0,2. Fosfaten har istället stigit från 0,02 till 0,12. Just nu har vi inga nitrat eller fosfatfilter. Fosfatfilter kommer nog denna veckan eller nästan.

Så här såg de ut idag:

Temp 15 C

pH 8,3-8,4

NO3 0-0,02

PO4 0,12

Temperaturen kommer vi försöka sänka framöver.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alla MH lamporna måste väl värma ganska mycket egentligen, över 2000W(det är ju mycket vatten så det värmer väl långsamt, men iom att det är så mycket vatten måste det ju även bli kämpigt för kylaren att sänka värmen om det väl börjar bli varmt). Iom att detta är ett offentligt akvarium så antar jag att ni försöker ha det tänt så länge besökare kan komma in iaf, hur länge har ni ljuset på? Kommer ni ha "årstider" i akvariet med kortare belysning och lägre temp på vintern och tvärt om på sommaren eller kommer ni i stort sett köra det som om det var sommar nästan hela året? Hur fungerar det isf?

Många frågor :-)

Kul med bakgrundsbygget, jag är personligen svag för betong/cement dock för speciellt sådana här byggen. Det borde se mer "sten" aktigt ut med det än vad det gör med plast. Fast det är ju besvärligare att bygga med(tungt! Går inte lyfta ut), och måste väl lakas ut ganska bra med för att inte påverka KH och PH i karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jätteroligt att ni delar information om ert akvarium och att ni ger er i kast med att få en hel biotop att fungera! Det är inte helt lätt, så ni är värda all respekt :)

Hur många är ni som sköter och utvecklar saltakvarierna?

Jag har bara mitt eget akvarium att jämföra med och volymen i ert akvarium är 100 gånger större än mitt, så jämförelsen haltar säkert lite.

Kan man tänka sig att näringsvärdena kommer att sjunka av sig självt när tillväxten kommit igång mer? Kanske att fosfaten kan minska om ni doserar nitrat lite grand nu? Risken är väl att trådalgerna också skjuter fart i början innan fosfatet går ner mot noll.

Hur effektiv är nuvarande vågrörelse? Rör sig makroalgerna mycket? När man tittar ute i naturen är kraftigt vågexponerad tång helt fri från trådalger, men om man tittar i den skyddade viken bakom klipporna växer trådalgerna kraftigt. Detta trots att det är samma mängd näringsämnen i vattnet. Så jag inbillar mig att det är viktigt att tången rör sig mycket för att undvika tillväxt av trådalger.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite synd på abbborrarna, enligt min mening är det en av de snyggaste och trevligaste fiskar man kan ha i akvarium överhuvudtaget. Fast det här verkar bli nåt det också.

Finns det inte en viss risk för tångkrasch om det inte finns särskilt många djur som tillför näring och det blir en bra tillväxt som förbrukar näring?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alla MH lamporna måste väl värma ganska mycket egentligen, över 2000W(det är ju mycket vatten så det värmer väl långsamt, men iom att det är så mycket vatten måste det ju även bli kämpigt för kylaren att sänka värmen om det väl börjar bli varmt). Iom att detta är ett offentligt akvarium så antar jag att ni försöker ha det tänt så länge besökare kan komma in iaf, hur länge har ni ljuset på? Kommer ni ha "årstider" i akvariet med kortare belysning och lägre temp på vintern och tvärt om på sommaren eller kommer ni i stort sett köra det som om det var sommar nästan hela året? Hur fungerar det isf?

Många frågor :-)

Kul med bakgrundsbygget, jag är personligen svag för betong/cement dock för speciellt sådana här byggen. Det borde se mer "sten" aktigt ut med det än vad det gör med plast. Fast det är ju besvärligare att bygga med(tungt! Går inte lyfta ut), och måste väl lakas ut ganska bra med för att inte påverka KH och PH i karet.

Ja, lamporna ger mycket värme. Därför är det 15 grader just nu och det är det lägsta vi kan komma med kylarna vi har. På våra andra, större kallvattenssystem, har vi värmeväxlare och kan styra temperaturen ned till under 8 grader om vi vill det. Men för att slippa köpa in en ny dyr värmeväxlare och dra om massa rör så tänkte vi se hur långt vi skulle klara oss med portabla kylare som vi hade tre stycken över (anledningen till att vi "snålar" är att vi snart hoppas få bygga om och fram tills dess klara oss på det vi har hemma). Dessa "små" gav inte mer än 3-4 graders kylning. Därefter provade vi att pumpa 8 gradigt vatten från ett kallt system i en golvvärmeslinga (plastad) som vi la i som en slinga i sumpen till Nya tångskogen. Detta gav ytterligare en grad. En slinga till drogs bakom bergväggen i akvariet, med samma 8 gradiga vatten, och gav ännu en grad ned. Vi har golvvärmeslinga kvar så det kan bli fler. Systemet vi lånar kyla utav kyls av den stora kylaren och har inte ändrat temperatur alls. Kul att prova sig fram men det hade givetvis vart betydligt enklare och säkrare med en stor och ordentligt kylare.

Vid lamporna har vi även lite kalluft som blåser in. Vi har kyld luft som blåser ned på utsidan rutorna på våra kalla stora akvarier. Detta för att motverka kondens. Byggt nån gång på 80-talet. Den luften går i en pvc-trumma i framkant över akvariet. Där har vi gjort hål och riktat några rör för att få kalluft på lamporna och ytvattnet. Om detta ger effekt vet jag inte, men alla bäckar små...

Ljustider är 9-17 alla dagar förutom onsdagar då vi har öppet till 20. Så ljuset är på när museet är öppet. Sen kan man ju justera så att det är mindre ljus vissa perioder, för att simulera årstider. Det hade ju vart väldigt intressant att kunna följa årstiderna, eftersom vi har sån variation i våra svenska vatten. Men tekniken och resurserna begränsar en del där. Vi får se hur det blir efter sommaren.

Ja, betongen valde vi bort just av den anledningen. Vi har ingen erfarenhet av hur det reagerar i vatten och ville inte ha någonting i vattnet som kanske skulle påverka vattenvärdena. Sen la vi inte ned så mycket arbete på yta och färg eftersom vi hoppas få påväxt på bakgrunden ganska fort.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jätteroligt att ni delar information om ert akvarium och att ni ger er i kast med att få en hel biotop att fungera! Det är inte helt lätt, så ni är värda all respekt :)

Hur många är ni som sköter och utvecklar saltakvarierna?

Jag har bara mitt eget akvarium att jämföra med och volymen i ert akvarium är 100 gånger större än mitt, så jämförelsen haltar säkert lite.

Kan man tänka sig att näringsvärdena kommer att sjunka av sig självt när tillväxten kommit igång mer? Kanske att fosfaten kan minska om ni doserar nitrat lite grand nu? Risken är väl att trådalgerna också skjuter fart i början innan fosfatet går ner mot noll.

Hur effektiv är nuvarande vågrörelse? Rör sig makroalgerna mycket? När man tittar ute i naturen är kraftigt vågexponerad tång helt fri från trådalger, men om man tittar i den skyddade viken bakom klipporna växer trådalgerna kraftigt. Detta trots att det är samma mängd näringsämnen i vattnet. Så jag inbillar mig att det är viktigt att tången rör sig mycket för att undvika tillväxt av trådalger.

Vi är fyra stycken som jobbar i akvariet, om man räknar in akvariechefen. Men då är det inte bara akvariejobb, utan egentligen allt som sker i Akvariet. Vi har visningar och lektioner, fixar med info och utvecklar utställningen, och en hel del annat. Så tid är en annan resurs som vi ibland har gott om och ibland inte alls har. Därför försöker vi skapa system som kräver så lite skötsel som möjligt. Vilket inte alltid går ihop när det kommer upp nya roliga ideer. Vi är även ganska bra på att ha tålamod. :)

Ja, vi räknar med att tillväxten kommer att ta upp det mesta av nitraten. Och att mata med nitrat för att få ned fosfat är en bra ide. Det har fungerat i ett par korallkar hos oss. Sen är det, precis som du säger, trådalger som är problemet just nu. Så frågan är om vi ska dra ned på fosfat med filter först för att få bättre kontroll över dom, och sedan försöka hitta en balans med tillsatser. Växtnäring/järn kommer nog behövas framöver också.

Rörelsen i akvariet är just nu för dålig. På ett par ställen närmast utblås från vågmaskinen är det ok, men kommer du mer än 50 cm från utblåset är det inte mycket kraft kvar. Sen är trådalgerna som växer nu, kan vara tarmtång och nån mer art, ganska tåliga mot stark rörelse. En tunze masterstream är beställd och på väg. Sen anar jag att den kommer att kännas ganska liten den också när den väl kommer i akvariet. Ska leta upp numret på den, och se vad det är för kapacitet.

Ja, vattenrörelse är väldigt viktigt för macroalgerna, för att få "rätt" tillväxt. De nya och levande delarna på en tex Laminaria har ingen påväxt. Säkert många faktorer som spelar in, ljus, rörelser, betare mm.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite synd på abbborrarna, enligt min mening är det en av de snyggaste och trevligaste fiskar man kan ha i akvarium överhuvudtaget. Fast det här verkar bli nåt det också.

Finns det inte en viss risk för tångkrasch om det inte finns särskilt många djur som tillför näring och det blir en bra tillväxt som förbrukar näring?

Jag tror att det är svårt att komma ned så mycket i näring att tången skulle krascha, så som tex Caulerpa. Tillväxten skulle säkert kunna stanna upp. Sen är det ett stort akvarium där det helt säkert kommer finns skräp/döda alger som vi inte ser och kan städa ut, vilket kommer ge tillbaka näringsämnen till vattnet. Men vi är nybörjare, näst intill, på de svenska macroalgerna så vi får helt enkelt läsa på mer och sen testa oss fram.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...