Gå till innehåll

Glasborr för 32 och 40mm genomföring


Sune

Rekommenderade inlägg

Självklart! Men 55 var lite transportskadad så den var inte helt rund.. 42 hade jag inte tålamod, utan ville se hur fort det gick att borra i 12mm glas :) Sen förstår jag varför man brukar använda pelarborr eller mall, och inte kör på frihand med en skruvdragare..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det fanns en jäkligt smart "mall" som jag hittade på Ebay, men jag glömde vart :( den såg ut som ett stort V med en sugkopp i spetsen, passade dom flesta storlekar!

Hade varit rätt nice att hålla med fingrarna som du sa Christer men jag når inte så långt ner i karet ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Borrade först hålet i en skiva till avrinningsboxen. Spände den mellan två träskivor med tving.

post-6894-14468926989035_thumb.jpg

Tyvärr gick set ur flisor under som var rätt stora. Inte kritiskt på nåt sätt i denna skiva, men i karet sen vill man nog att det ska bli bra.

Sen känns det som att en styrmall inte är nån dum ide, en sån får det bli.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag lyckas undvika några större skärvor ur glaset när jag har en träbit med ett hål i som man lägger ovanpå som guide och spänner fast. Om man gör som stig säger och borrar från båda hållen bör det inte bli några flisor.

Har du träbiten som guide så behöver du inte oroa dig om att sikta. Det enda negativa jag kan se är att träguiden verkade bromsa och hålla fast borret lite när jag använde det vilket förlängde borrtiden en del.

Med pelarborr borrat från båda håll så får man helt underbara hål dock som tidigare konstaterats. Helt oslagbart, det blir så bra att jag skulle nog nästan kunna överväga att ta bort rutan man vill borra för att kunna få den till borrmaskinen om man har tillgång till pelarborr. Annars kan man göra som jag gjorde med(efter tips från laggeman). Att du borrar hålet i karet, och blir bitarna lite flisiga så kan du borra små adapter glasbitar i 2-3 mm glas med pelarborr och limma på på ovan och undersidan av hålen i karet. Då får du perfekta fästytor för genomföringarna. Även om eventuella svagheter i glasbotten/sidan blir kvar förstås från flisorna. Men det verkar som regel inte vara så allvarligt om hålen är i ett ytavrinningshörn då den lägre vattennivån där minskar trycket. Genomföringarna och adapterglasbitarna fördelar ju trycket med över en större yta.

Allt detta skrivet av någon som egentligen inte kan så mycket och glashållfasthet, så jag kan ha fel i något av ovanstående :-) Men för mig har det fungerat bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är inte så orolig för ovansidan (där gummipckningen skall sitta) men man vill ju göra det så nra som möjligt. Orkar banne mig inte montera ut botten på karet, det får gå ändå.

Jag tänkte att jag lyckades få in spänningar i glaset med min tving-anordning och att det gick ur onormalt stora flisor pga det.

Kanske ska man försöka göra en antydan undrrifrn med mall som du säger och sen ta drt mest innifrån karet med samma mall. Lurigt dock att hålla fadt mallen stadigt på utsidan....

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man bör helst hålla fast adapterbiten på något bra sätt... En massa gaffatejp kanske kan fungera som ghettolösning. Jag lyckades sätta fast den med tvingar(spänn inte för hårt! Glaset sprack för mig när jag spännde lite för bra, på en testbit som tur var...) och några adapterbitar av träreglar. Men hur väl det går beror på vad man har tillgång till och hur karet ser ut. Är det väldigt högt behövs det enda monstertvingar för att göra detta...

Värt att tänka på är att vibrationerna kan få tvingarna att lossna med om man borrar ett par hål. Mitt hjärta höll på att stanna pga detta halvvägs genom tredje hålet :-) Som tur var gick det bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vet inte hur vanligt det är med härdade bottnar på akvarier. Många amerikaner skriver om det men jag har nog aldrig sett det på de kar jag sett. Här är en tråd med rätt intressant sätt att ta reda på om glaset är härdat eller ej: http://www.salt-city.org/showthread.php?9542-How-to-tell-if-glass-is-tempered

Dina mallar ser bra ut!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fan nu blor jag nojjig :( får maila MP/Eheim (som levererar till Hornbach) i morrn.

Ang mallarna. Den med sarg är för undersidan för att rikta in den. Den andra är för insidan.

Frågan är hur man bäst borrar undrifrån, känns lite vingligt att vända ett 50kg kar uppochner....

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...