Gå till innehåll

LED Fråga!


JensGranlund

Rekommenderade inlägg

Hej! har kollat runt på olika färdiga Led-belysningar men det är mycket jag inte förstår mig på?

vad ska man tänka på? vad är viktigt?

Funderar på 2st av den här, funkar det?

http://www.aliexpress.com/item/120w-55-3w-led-aquarium-dimmable-light-black-shell-hot-sale-120w-led-coral-reef-aquarium/637430647.html

Mvh Jens

Har du tittat på Echotech Marin Radion? Absolut i världsklass. Titta på youtube "MR. saltwatertank tv" men de ju förstås lite annan prisklass,men man får ju oftast vad man betalar för.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har inte möjlighet att titta på det just nu men ska absolut kolla in det..

Som du skriver så är det i en annan prisklass så då blir det så mycket längre bort..

Denna prisklass tycker jag passar bättre, frågan är ju bara om det är ett okej ljus?

Kinamarknaden måste ju ha blivit bättre och deras priser går ju inte jämföra..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänk på att det inte är 3 x 55 watt då maxbelastningen för den här armaturen är 120 watt enl. hemsidan.

Sen saknas det lite led i intervallet runt 420 nm där klorofyll a har ett av sina absorbtions-intervaller. (det andra är i det röda området)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

HiTec, kan du lägga in en länk till den? letade men hittade ingen? kan vara så att jag är kass på att leta..

Manks, Det är säkert jättelätt att förstå det du förklarar men jag gör det knappt, att det blir ett max på 120w borde räcka om jag köper 2st? 120+120? eller förstår jag fel?

Önskar verkligen att jag fattade. du har inga knep vad man ska kolla efter? förutom w? vad som är bra m.m..

mvh Jens

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det manks syftar på är indirekt problemet med alla dessa "billiga" armaturer.

Det står att det sitter 55 st 3W dioder i rampen, men då den totalt effekten är 120W så innebär det att dioderna inte körs på 3W, de körs på ungefär 2W var istället. Detta i sig är inte så besvärligt, för dioderna har högre verkningsgrad när de körs på lägre effekt.

Problemet är att det är svårt att lita på siffrorna och texten säljaren ger, man vet inte vad som är sant och vad som inte är det. Det är högst troligtvis inget bedrägeri, du får en LED ramp och den bör se ut som den på bilden. Sådana banditer att inte ens det stämmer tror jag inte de är :-) Men annars är det svårt att bedömma hur pass hög kvalitet det är på grejerna då informationen krockar med sig själv i texten.

Såhär tror jag dock:

Jag tror att rampen kommer fungera bra för dig, så länge specarna är någorlunda korrekta så bör det där ge ett ljus som duger utmärkt är dina koraller. Nackdelarna med den där rampen som jag tror är följande:

1. Den kommer antagligen låta helt bedrövligt, för dessa billiga ramper brukar snåla på kylflänsarna till dioderna och kompensera upp det med ett hejdundrades luftflöde. Den kanske låter ok, den kanske har en nivå som du tycker är ok. Den kanske inte låter alls, men jag tycker du ska ställa dig in på att den kanske kan vara högljud, om du inte är rädd för att pilla lite kan det hända att det går förbättra. Kanske finns tystare fläktar tex.

2. Ljuset, jag tror det kan bli ett väldigt kallt ljus av den där. Men om du tycker det inte är någon fara så är det här ingen nackdel. Du kanske eventuellt kan balansera upp ljuset med några billiga varmvita lysrör eller liknande.

Detta är vad jag tror. Det är lite rock'n roll att köpa sådana här ramper. Man kan och blir oftast nöjd. Men jag rekommenderar att du köper en i tag istället för båda på en gång iaf så du kan se om den verkar bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det som styr idag är vilka frekvenser med färger man använder, dvs mer fokus på nyttan som görs av vissa frekvenser(nm) än bara mängd(watt).

Sen påverkar valet av dioder och mängden/förhållandet av dom olika hur färgerna ser ut i karet.

Jag har en ramp som gått ett bra tag nu med vita och royal blue dioder 455nm, färgerna är ok men mitt kommande bygge blir med en hel del i dom lägre frekvenserna.

Med den erfarenheten jag har idag så skulle jag inte köpa en 2 diodtyps ramp, det är en tråkig kompromiss(som att köpa en bil utan fjädring o handbroms). ;)

Rampen du tittar på har tex blåa som ligger rätt nära det som anges som blått460-470nm, det man brukar fokusera på med SV ramper är en något lägre frekvens 445-455nm.

Som det nämns så saknar rampen även dioder i dom lägre frekvenserna(410-430nm) som blir mer lila och som bidrar till tillväxt och vissa färger.

Sen har dom vassare ramperna även lite rött grönt och blått i sig för att ta fram färgerna på ett bättre sätt.

Jag förstår att det är lockande att spara en hel del kontra en lite vassare ramp men skillnaden kommer nog ikapp dig efter ett tag.

Sparar du lite så får du nog ut lite mer per krona i slutändan, tex möjligheten att styra färger och styrkan på ljuset samt bättre dioder.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här har du en annan ramp, den tycker jag se ganska bra ut, med vissa orosmoln:

http://www.aliexpress.com/item/Hign-Quality-100w-LED-Aquarium-Light-4-Feet-Cree-Aquarium-LED-Lighting-Cree-XP-Device/662356084.html

Jag vet inte hur långt ditt kar är men den där rampen är 120 cm lång så det kanske täcker ganska bra ändå?

Det jag gillar med den är tre grejer:

1. Den är passivt kyld, det kan nog fungera med faktiskt, för som synes på bilderna så sitter dioderna ganska långt ifrån varandra. Så ljudnivån är noll på den här. Om man vågar lita på deras siffror så körs den ganska svalt med ändå. Det ser ut att kunna fungera.

2. Dioderna, den ska köra Cree dioder. Cree är ett märke som är bland de bästa inom lysdioder just nu. Det är nu två av deras lite äldre generationer dioder men de är bra de med. Bättre än de flesta "no-name" dioder som kan sitta i ramperna.

3. Dioderna har linser. Det gör att ljuset koncentreras ner i vattnet bättre, kan göra stor skillnad.

Orosmolnen är bara två för min del:

1. Den här texten: "6 Use Epistar as light scource , good PAR value(over 600 when 80cm)" , här blir jag förvirrad. Först säger de cree dioder men nu är det epistar helt plötsligt. Jag tror dock det bara är de som skrivit fel, vilket som sagt är typiskt för dessa annonser...

2. Kylningen, det låter lite för bra nästan. Nästan för bra... Men som sagt ser det fortfarande ok ut och det är en stor yta så jag tror det är lugnt.

Om en ramp är för kort för ditt kar kanske du kan lägga två lite om lott så har du bra ljus i mitten av karet och lite svagare men fortfarande ljus i kanterna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förlåt att jag var otydlig i mitt svar. Svarade med vänsterhanden när jag lagade mat.

Mikoto har helt rätt i det han skriver. varje individuell diod är på 3 w. men om man bara pytsar in 120 watt som det står i specifikationen kan inte varje diod drivas på 3 w. Om så vore fallet hade de uppfunnit en evighetsmaskin och en fantastisk energikälla. Varje lampa får typ 120/55 w= 2.2 W. Detta har fördelar och nackdelar. Nackdel är att det blir mindre kräm i varje diod, ingen aning om vad de presterar på dessa watt-tal. fördelen är som mikoto säger, bättre effekt per watt du petar in samt att lägre effekt ger lägre värme. Men kylningen kan vara högljudd, kan vara bra, kan vara dödstyst. Vad jag accepterar kanske inte du accepterar och vice versa.

Lite rock´n´roll över det hela.

Angående ljuset så får man fundera vad ljuset ska vara till. För fiskar duger det utmärkt. För koraller duger det säkert helt okej, beroende på vilka koraller (vissa är mer ljuskrävande) och var du placerar dem (ju lägre ner i akvariet du placerar dem, desto mindre ljus når dit) Vidare så spelar det roll vilket ljus som det handlar om. Korallerna utnyttjar små alger i sina cellstrukturer som innehåller klorofyll. Det finns lite olika typer av klorofyll och dessa utnyttjar ljus i specifika våglängder. En av dessa är runt 420 nm. Det verkar saknas helt i den här rampen

I den här tråden står mer. https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?51287-Dags-att-reda-ut-lite-begrepp-hj%E4lp-mig!&p=493185&viewfull=1#post493185

Kan höra med lasse om han vill lägga upp sitt föredrag han höll om ljuset för någon vecka sedan, det var mycket bra och informativt.

(undra om jag själv förstår vad jag skrivit i det här svaret)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Supertack för alla snabba svar! Och att ni försöker så gott ni kan att förklara så en dödlig förstår. Och det är jag tacksam för!

förstår att man nånstans får det man betalar för men måste erkänna att det rycker lite i fingrarna när man jämför priser.. :)

det fanns ju ramper som även hade en massa färger, typ röd grön blå vit..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

skönt att höra att det är fler som går i tankarna iallafall, önskar jag kunde göra en egen med. då hade man kunna vara stolt med.

hur mycket gick den på när man gjorde allt själv? och hur mycket behöver man ha hemma i verktygsväg för att ro ett sådant projekt i land?

mvh/ Jens

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Liknande ramp har jag testat ,den är både snygg och tyst.

Finns en mastodont tråd på reef central om sådana ramper.

Dock så brukar de säljas för 160-180 dollar ink frakt

Bara att söka på 120w bridgelux så får man ofantligt många träffar.

Jag testade den kort i mitt kar och jag märkte inget negativt. Tror den täcker ungerfär 60-80 cm på längden,så två ledramper går åt för kar uppåt 200 liter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!

Jag har en 120W 55x3w med utbytbara linser. Tänkte använda till ett litet fragg-kar men har inte blivit av ännu. Går att få med vilka dioder man vill.

-Fläktarna låter rätt mycket kan jag säga. Discoeffect på botten som med de flesta 3w-uppsättningar om man störs av det är nog från person till person, men jag blev galen.

http://www.aliexpress.com/item/DIY-LAYOUT-D120-Dimmable-120W-LED-Aquarium-Light/791852309.html

Om du skall bygga egen belysning så är det främst tid som behövs. Nöjer man sig med att slå av och på med vanliga timers så behövs inte så stor arbetsinsats. Vill man däremot simulera soluppgång osv. så blir det mer avancerat. Antingen bygger man drivningen själv eller köper färdiga LED-drivers. Bortsett från att du behöver en lödstation så är det inte några specialverktyg direkt.

Tror jag lagt ned åtminstone 20-30 timmar på mitt bygge. Då är det soluppgång och 6st ljuskanaler och simulering av väder (vilket jag aldrig använder). I pengar så ligger nog kostnad så ca 1500 per 100w modul allt inräknar. Om jag låtit bli att göra felköp och inte eldat upp led-drivare så hade det legat runt 1000kr st.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tilläggas alla småsaker man kan behöva, som exempelvis löd-kolv, skaltång/avbitare skruvmejslar muttrar/brickor/skruvar fläktar... Det blir många turer till elfa /claes-ohlsson/webhallen/jula innan man är klar. Men kul är det, och gud vad man lär sig.

här är min tråd om mitt kaosartade bygge. https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?51913-Ett-till-diy-led-bygge

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

stensson, du har ingen länk till den ramp som du använde? lät ju bra att den var tyst :)

alivedreamer, hur menar du med disco? låter ju iallafall inte som något jag vill ha i mitt akvarium.

manks, din tråd har jag redan plöjt igenom! mfl. stiligt akvarium har du då!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Disco-effekten refererar till att varje led ger en ljuskägla som är oika smal beroende på vilken spridning man väljer på linsen som sätts framför. Om inte led-lamporna sitter tillräckligt nära blir det ljuskäglor på botten (och i vattenpelaren) som inte flyter ihop, utan man får runda cirklar med exempelvis varanna blå och varannan vit. Dessa cirklar kan vara olika tydliga och flyta ihop olika mycket. Vissa ser det mer än andra och vissa stör sig mer än andra på det. I min tråd hade jag först en layout på leds som stigigemla sa skulle ge discoeffekt, varvid jag ändrade på layouten . Med så kallade "multichip" som exempelvis Lasse på forumet är en stark förespråkare för slipper man till stora delar det problemet. Ett multichip är många led som sitter ihop tätt tätt.

Ex ett sånt här

Epistar_20W_10000-14000K_LED.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jo som med allt... man är envis i början och tror att man sparar bara för att det är billigare... men det slutar oftast med att man ändå tillslut får köpa den dyra... så helt plötsligt har man köpt två ramper... och vad är det som blir billigare med det... talar ut av egen erfarenhet... men nu gör jag aldrig om det;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En stor anledning att jag byggde själv var att jag inte hittade några multichip-ramper när jag letade.

Robert har en bra poäng, det är lätt att det blir dyrare till slut. Det jag tycker du skall styra är väl om du tycker att det är kul att bygga själv. Jag köpte ju disco-ljus först och byggde eget sen, och det blir dyrt i den ordningen med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

HiTec, kan du lägga in en länk till den? letade men hittade ingen? kan vara så att jag är kass på att leta..

Manks, Det är säkert jättelätt att förstå det du förklarar men jag gör det knappt, att det blir ett max på 120w borde räcka om jag köper 2st? 120+120? eller förstår jag fel?

Önskar verkligen att jag fattade. du har inga knep vad man ska kolla efter? förutom w? vad som är bra m.m..

mvh Jens

Usäkta sent svar.

Här finns en film:

Här finns info: http://www.reefsupplycanada.com/it2080-controllable-full-spectrum-led-32-light/

Här finns den i Kina: http://www.alibaba.com/showroom/it2080-marine-aquarium-led-lighting.html (Måste gå via Aliexpress, kan hjälpa via pm om du behöver.)

Här finns gigantisk tråd om dessa ramper: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2256795

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...