Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Hej!

Semestrarna är över och det börjar klia i fingrarna efter nya projekt!

Så här ser bakrunden ut:

Volym: ~10000L

Temp: ~ 12 C

Nitrat: 25-50

PO4: Hög

Mycket filtrerare-mycket matning

Vi har ett "torn" som är två meter där vi kört biopellets ungefär ett år. Detta fungerar säkert, men går väldigt långsamt. Vi har några grader varmare just i slingan som går genom tornet, dock ej över 15 grader. Nu funderar vi på att testa något nytt i tornet.

Har sett Steve Weast akvarium på nätet och han verkar rekommendera nitratfilter med vodka. Om jag fattar rätt så är det ungefär som en kalkreaktor med biobollar som man doserar kolkälla till. Det skulle nog gå att bygga om tornet till ett sådant.

Sen hittade jag några stora säckar med svavelkulor på lagret och det går ju också att göra nitratfilter av, typ samma variant som ovan, eller?

Frågan är vad som funkar bäst i kallt vatten? Vodka eller svavel? Andra tankar? Bakterie-snack?

Fosfat försöker vi lösa på annat sätt.

/ David o Jens U

  • Svar 53
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Postat

Jag skulle köra med svavelfilter. De jobbar med så lågt flöde att det är noll problem att köra det vattnet genom en slangvärmeväxlare.

Pröva 10m 10mm tunnväggig PE-slang i 25mm Pe-slang lindad i en spiral så är där säkert mer än 80% verkningsgrad. Vatten in i tunna slangen- vatten ut i tjocka. Varma änden åt samma håll för båda slangarna. Slangar och kopplingar finns hos en bevattningsfirma. Hittar ni ingen Göteborg finns Waterboys.se i Alvesta.

En doppvärmare behövs i en kammare före filtret.

Länk: http://mars.reefkeepers.net/USHomePage/USArticles/Zmiro/DenitratationSoufre.html

Postat

Svavelmetoden eftersom den inte är temperaturberoende på samma sätt som de andra biologiska metoderna. Gör ett torn och låt vatten droppa igenom, låt utsläppet bli över en bädd av kalkkross - pumpa tillbaka

gör ni som Stig säger så kan ni sätta en liten doppvärmare i filtret och få en bättre temperatur för det biologiska.

MVH Lasse

Postat

Tackar för input!

Tänkte vi kunde använda detta tornet som vi ändå vet att det är tätt och har en bra pump. Men det kanske är overkill? Mått ca 180x20 cm

post-5173-14468930407678_thumb.jpg

Vill du utveckla det med temp Lasse? Har inte så mycket att gå på där mer än lite vad Steve W har skrivit på nåt forum.

/ David

Postat
Tackar för input!

Tänkte vi kunde använda detta tornet som vi ändå vet att det är tätt och har en bra pump. Men det kanske är overkill? Mått ca 180x20 cm

[ATTACH=CONFIG]100676[/ATTACH]

Vill du utveckla det med temp Lasse? Har inte så mycket att gå på där mer än lite vad Steve W har skrivit på nåt forum.

/ David

Jag skall titta in till er någon gång nästa vecka hade jag tänkt - vi kan snacka om det då - men i princip så tar ni en smal slang och pumpar in i tornet (ja - droppar) Denna slang har ni trätt i en större som Stig skrev. Ni gör en abrovinch (finns säkert i den länk Stig skickade med) där den smala slangen går upp överst och släpper i vattnet i tornet. Utloppet sedan kopplar ni i den tjocka slangen (det måste vara tätt mellan slangarna men det går att fixa). Tanken är att returvattnet skall rinna tillbaka runt den tunna slangen och ni får en motströms värmeväxlare. Ett returvatten värmer upp det inkommande vattnet till den temperatur som ni sätter i tornet och samtidigt kyls det utsrömmande vattnet ner till bassängen temp. det är låga flöden så jag gissar att ni skulle kunna ligga på 25 grader i tornet och bara påverka bassängens temperatur ytterst marginellt. Svavelväte metoden tar ner pH:t till ca 5 så kalkbädden återställer pH:t och ni får samtidigt kalcium, karbonater och magnesium till ert bassängvatten.

MVH Lasse

Postat

Låter bra Lasse! Hör gärna av dig om tid när du vet så vi kan avsätta tid till att fråga ut dig ordentligt :)

Smart ide med in- och utlopp som värms och kyls!

Vi får diskutera kalkbädden också. Vi har ju inte så mycket förbrukning av Ca, Mg och karbonater. Vi funderar på skummare istället. På utvattnet alltså.

/ David

Postat

Tänkte testa den här varianten, så slipper vi bygga om så mycket. Eftersom jag är dålig på ritprogram blir det whiteboard...

post-5173-14468930420897_thumb.jpg

På ett ungefär. Vatten går från toppen via pump till botten, i ett slutet system. Innan pumpen sitter ett inlopp där det antingen sugs in vatten av sig själv eller pumpas in med liten pump, och styrs med kran. Denna kranen styr flödet genom filtret. Invattnet ska nog värmas upp innan det kommer in i filtret.

Vattnet kommer ut i toppen. Och får droppa genom kalkstenskross.

Utloppet är just nu bara en luftslang, kanske kommer sätta igen på en dag. Och insuget till cirkulationspumpen bör vara en bit längre ned, ska limma på ett rör där(så det är ritat på bilden). Vill ju få ut N2-gas, inte in det i pumpen.

Sen kanske vi får nedgradera cirkulationspumpen. Den är lagom till biopellets, HLP nånting. Har inte kollat flytkraft på svavelkulorna än..

Detta är bara version 3. Klart att man kunde byggt om och fixat ännu mer men då måste man ju vänta på att det ska torka!

Förmodligen har jag missat nåt uppenbart, så det är bara att hugga! ;)

/ David

Postat

Jag tror inte man skall ha flytande bädd till svavelkulor. Tror jag har läst det någonstans för länge sedan. Men pumpen kan nog ändå vara bra att starta någon gång om dagen för att förhindra att kulorna kleggar ihop.

Postat

Jag var på väg att skriva något liknande - de jag sett har haft inflödet ovanifrån och haft recirkulationen gående från botten och uppåt.

MVH Lasse

Postat

Misstänkte det. Sett några ritningar där det ska vara väldigt lågt flöde.

Men nu är luftning och utlopp i toppen limmat, så jag tror ändå jag testar med cirkulationspumpen på måndag, med flöde nedifrån upp i tornet. Kan ju sätta pumpen på den lägsta nivån(körde biopellets på nivå 3). Svavelkulorna kanske far upp en bit men det är ändå mer än 1m upp till insuget till pumpen. Flyter dom för bra får vi göra om. Kanske göra om systemet till stenkoraller och använda tornet som kalkreaktor.. ;) Eller vända pumpen. Fast det känns som det skulle sätta igen i botten.

Får testa och se helt enkelt.

/ David

Postat

Funderat över helgen och kommit mer in på droppmetoden som Lasse Och Stig föreslagit.

post-5173-14468930463688_thumb.jpg

Nåt sånt där. Kanske lägga nån filtermatta mellan botten och svavelkulorna. Och uppvärming innan vattnet kommer in.

Tankar på det? Funkar det att lufta/gasa av med en sån vin-jäsrör?

/ David

Postat

Nu är filtret igång. Nu blir det mätning, trimning och läckageöversyn den närmsta tiden.

Så här blev det:

post-5173-14468930487384_thumb.jpg

Vatten in i toppen, via det grövre röret. På väg in går vattnet i en "golvvärme-slinga" massa varv i en 50L-hink med värmare i. Just nu 16,5 grader(systemet 11,8C). Går att värma mer.

Vatten ut genom botten via gul slang till torn med korallkross. Tillbaka till systemet från botten av det mindre tornet.

Extra slang från toppen är just nu överrinning, om det skulle klägga igen, plus gas ut(hoppas vi).

Ska man ha tålamod eller starta upp det biologiska på något snabbare sätt? Läst lite om kolkälla mm.

/ David

Postat

Japp, flödet just nu är ca 8L/h. pH har inte börjat sjunka riktigt än, bara 0,3, men det kommer.

Temperaturen är uppe på 24 grader i tornet. I systemet är det fortfarande runt 12C. Så med så här lågt flöde funkar vår "värmeväxlare" bra.

Kommer kontrollera pH och NO2 varje dag nu i början för att se vad som händer.

/ David

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...