Gå till innehåll

Ännu ett saltat projekt... 935L


Vitamin

Rekommenderade inlägg

Tänkte dra igång en ny tråd med mitt nya projekt. Mitt gamla 1000 liters akvarium är nu ett minne blott & det var kul så länge det varade. Men denna gång tänkte jag avancera lite. Ett kar med coolare mått & snyggare möbel, mer tillbehör & ett riktigt akvarierum. Jag är just nu i renoveringsakten med det rum som skall bli med akvarium.

Om ungefär en månad är troligtvis karet på plats. Min tanke är att det skall bli ganska mycket stenkoraller. Jag har 500 liter gammalt vatten sparat som skall användas i det nya karet. Jag kommer att blanda dom sista litrarna direkt i karet innan upp starten. Sen får det stå & ”gro” ett par veckor med LS & det gamla vattnet. Eftersom karet endast är 55 cm högt så kommer jag att använd mig av 3 stycken 150W MH armaturer. Lite billigare i strömförbrukningen också. Alla lamporna skall vara på 10 000K för bättre tillväxt av koraller, sen har jag 3 styckenT8 rör med blåljus för att få det att se snyggare ut. Givetvis skall allt styras med timrar.

Karets mått är 1700x1000x550mm (935 liter). Karet är borrat på kortsidan. Jag funderar på att ha det som en rumsavdelare där man kan se in från tre håll. Mycket jobb med att skrapa rutor, men det får man väl leva med…

För att få fjutt på koraller & kalkalger har jag en Deltec kalkreaktor & en Deltec kalkmixer. Jag har även diverse andra spårämne som skall tillsättas med doserpumpar. Jag hade tänkt använda ozon i skummaren & en styrenhet till denna.

Angående avdunstat vatten så kommer jag att dra kopparrör längst rummets väggar med en på & avstängningskran. Efter den skall det sitta en magnetventil som i sin tur är kopplad till ett osmosfilter & som sedan går direkt till min kalkmixer. Planen med detta akvarium är att jag i princip endast skall behöva kolla av att allt ser OK ut, och rengöra skummare & fylla på diverse förbrukningsvaror. Men för att få detta att klaffa, krävs ganska mycket tankeverksamhet & backup av alla här på forumet. Så jag tar tacksamt emot goda råd.

Bilder kommer senare…

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ska verkligen bli kul att se!!

Kopparrör? Är det bara jag som är nojjig eller.. Koppar och koraller..

Hmm, det rimmar ju illa, men det är ju bara sötvatten i rören, sen renas det i osmosen, är det en dålig idé eller, behöver jag tänka om på denna punkt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skall dra rör från pannrummet ut till akvariet, på röret sätter jag magnetventilen som sedan är ansluten till min osmos. Det är ju helt vanligt kranvatten. Rören kommer inte att ha någon kontakt med saltvatten. Det skall ju endast användas till det vatten som avdunstar...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

nya koppar rör släpper altid ifrån sig mer än vad gammla rör gör spec om du har varmvatten "vilket du inte ska".

Inte för att jag tror att det blir nått probelm men du skulle ju alltid kunna dra GF ist.

finns övergångar till GF från koppar, bahh kommer inte vad dom drag kopplingarna heter som man avänder till koppar.

Mvh Mikael

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser det som ytterst osanolikt att dina sista 15 m skulle kunna släppa ifrån sig något som inte redan har kommit dit under de X antal mil vattnet redan har färdats innan det når ditt hus.

Skulle snarare tro att ditt problem kommer bli att vattnet står stilla i röret lite för mycket, men det gäller oavsett typ av rör.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser det som ytterst osanolikt att dina sista 15 m skulle kunna släppa ifrån sig något som inte redan har kommit dit under de X antal mil vattnet redan har färdats innan det når ditt hus.

Skulle snarare tro att ditt problem kommer bli att vattnet står stilla i röret lite för mycket, men det gäller oavsett typ av rör.

men dom rören är sällan spec nya,,

har en kommpis som kör ett sötvatten iofs utan osmos men alla hans fiskar dog effter att dom bytt panna och rör. koppar halten va extremt hög.

Mvh Mikael

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Innan vattnet kommit hem från vattentäkten till dig kan det ha pumpats av pumphjul av brons, gjutjärn eller rostfritt. Runnit i ledningar av vanligt stål, rostfritt, betong, ev gjutjärn, ev koppar. Passerat packningar av diverse olika material. Allt detta med en ålder på 0 - 100 år. Lite kopparrör på slutet har ingen betydelse.

Är du orolig använd rostfritt i magnetventil och rör eller slang för tvättmaskin.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blir det verkligen så mycket "mer" koppar i vattnet på den lilla biten som du tänker dra? Vattnet fram till huset har säkert färdats i flera km av kopparrör ändå (eller har de annat rör i vattennätet? Antar att en större del borde vara stål och järn) så en sådan liten bit vore väl försumbart, eller?!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad händer om magnetventilen hänger sig? Golvbrunn?

Hmm, jag har funderat på detta, och jag skall dra en ledning under golvet. Hela benställningen skall stå i ett stort hårdplatskar som är 7cm högt. Allt för att skydda golvet mot diverse lekage, sen är tanken att jag skall borra hål i plastkaret & dra ett rör ner i golvbrunnen. Detta plastkar kommer jag att bygga in under möbeln så den kommer inte att synas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Renoveringen håller fortfarande på, så under tiden drog jag igång ett litet sidoprojekt. Jag hade en del gamla PVC rör & lite annat kul som låg & skräpade i garaget, så jag tänkte att detta kunde bli ett nitratfilter. Modell USA…;) Tänkte dra igång den ikväll & testa om den håller tätt i lim skarvarna. Bygget är kanske inte det snyggaste man sett, men det får man leva med. Den skall ändå inte synas, & som sagt, alla delar är ett hopplock från tidigare använda prylar från mina saltvattensakvarium.

Hela Nitratreaktorn är 75 cm hög, och pumpen jag använder är 1048 600L, kanske lite klen, men skulle jag märka detta senare så är det enkelt att byta ut den mot en pump på 1200L istället. Jag har byggt in en ventil där jag kan ”mata” reaktorn & förhoppningsvis skall detta funka.

Här kommer lite bilder på bygget:

post-955-1446891228494_thumb.jpg

post-955-14468912285131_thumb.jpg

post-955-14468912285324_thumb.jpg

post-955-14468912285507_thumb.jpg

post-955-14468912285754_thumb.jpg

post-955-14468912285942_thumb.jpg

post-955-14468912286097_thumb.jpg

post-955-14468912286249_thumb.jpg

post-955-14468912286344_thumb.jpg

post-955-14468912286468_thumb.jpg

post-955-14468912286582_thumb.jpg

post-955-14468912286692_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...