Gå till innehåll

Kellers uppgradering, Akvastabil 275 Mark II


Keller

Rekommenderade inlägg

Nja i dagsläget har jag ingen mer kirurg så jag tror att det bara var något tillfälligt när nykomlingarna anlände. Färgen är bättre idag. :)

Jo, tanken är att jag ska lägga en order nu när det ändå blir en Dejongresa men det är fasligt svårt att bestämma sig för vad man ska beställa. Det finns ju inga garantier att det finns hemma heller. Men jag filar på en liten lista. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 68
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Okej, min stackars strigosus var blekare igår och i morse hade han nån slags beläggning på sig. Det var lite svårt att se i blåljuset men det är väl stressprick som de kallar det och sist det hände en fisk försökte jag med UV men det var kört ändå. Den gången smittades de andra fiskarna också så det var bara att börja om.

Jag har kört igång med UVC men mina förhoppningar är ganska svåra att höja till några högre nivåer. Damnit! Och jag som beställt från Dejong också. Det går ju inte att slänga i nån fisk i akvariet när det är så där. Finns det någon medicin som faktiskt funkar som man kan köra med? Tidigare erfarenheter av prickmediciner har visat att de är helt verkningslösa men det kanske är skillnad på olika märken? Eller hur ska jag göra? Tips emottages tacksamt.

Jag tänkte köra igång mitt 120 liters på nytt i helgen så att jag har ett evakueringsakvarium, alternativ karantän för dejongfisken tills huvudakvariet är "rent"... Hur lång tid det nu kan ta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vem hävdar det?

Jag inser att jag var lite otydlig och det beror på vad man lägger i ordet hjälper, i det här fallet menade jag som botemedel (ungefär som "Kåvepenin hjälper mot infektion i örat") och det är väl mer eller mindre konsensus på de flesta forum att det inte är? Däremot, som jag skrev, "den verkar på något sätt ändå hålla det i schack, eller underlätta för fisken att hålla undan sjukdomen", vilket det väl också råder konsensus på?

Nu ska jag vara väldigt försiktig och inte späda på med onödiga spekulationer etc. Men, i mitt fall så upptäckte jag prick tidigt då jag tillförde fiskar i mitt dropp off rev i april. Jag körde på med full fart på min ozongenerator i typ 4 veckor, vecka för vecka såg det bättre ut, men tre fiskar dog, d.v.s ingen mirakelmedicin direkt, men undan för undan försvan pricken på fiskarna. Efter fyra veckor stängde jag av ozonet helt i fyra veckor. Fortfarande ingen prick. Jag har tillfört ny fisk, en liten Scopas för att beta alger och en Salarias också för att beta. Körde full ozon i någon vecka när jag stoppade i dom och dom har inte fått något heller efter att ha gått ytterligare sju veckor utan ozon.

Jag säger inte att pricken är borta, jag säger inte heller att ozonen som botat pricken. Men ja, något har ju hänt och det enda jag kan peka på är ozonen. Har liksom inte tillfört eller gjort något annat. Tycker ju att parasisterna borde ha gått igenom sin cykel nu efter 12 veckor och nya prickar borde uppkommit? Men det kanske uppstod någon slags "terrorbalans" och snart kommer ett bakslag med mer fiskdöd?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det du skriver Magnus stämmer med mina erfarenheter men jag går så långt att jag säger att ozonet i rätt mängd tar de nykläckta parasitlarverna om de inte är för många, det vill säga om det inte finns en kraftig infektionshärd i karet. Bästa resultatet har jag fått genom att ta bort de mest angripna fiskarna (köra hinkmetoden) samtidigt som jag kör/ökar ozonet i karet. Kör också alltid ozon vid nyintroduktion av fisk.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Ozon verkar lite otäckt att köra med måste jag säga. Det kanske får anstå.

Däremot är jag lite villrådig nu. Jag har haft en del bortfall senaste veckan. Först dog Pincetten och sen strigosus. Jag gjorde ett vattenbyte på 110 liter och drog igång mitt lido att ha som karantän när Dejongfisken kommer. Nu idag dog även min bicolor och clownerna ser inte så värst friska ut heller. De har som någon slags grådaskig beläggning på sig. De kommer antagligen också att trilla av pinn.

Så vad gör jag? Borde jag avboka Dejongfisken och avvakta och se hur det går för de kvarvarande eller är det något som går över inom rimlig tid så att man kan köra Dejongfisken i karantänsakvariet så länge?

Irriterande att Bicolorn dog för jag trodde att jag hade tagit mig igenom det värsta. Hade lite utslag på ammonium när de två första dog, därav vattenbytet och nu ser det mycket bättre ut med vattenvärdena.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det fräter på skummaren och är giftigt verkar det som. Det känns som att jag ska hålla mig ifrån det så länge jag har små ungar som är nyfikna och klåfingriga. Hehe

Nåväl, det är trist med fisken. Frågan är bara hur jag gör med ny fisk. Om man vågar köpa fler eller om man ska avstå ett par månader.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja jag får nog göra så. Det är ju uppstartat o klart. Nu kör jag förvisso det utan levande sten och med filter i filtermodulen som jag har läst att man kan göra med karantänsakvarium men om det ska bli en långvarig lösning, typ 8 - 10 veckor så kanske jag får slänga i några stenar också.

Tack för synpunkterna!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Okej en smärre uppdatering. Inga fler dödsfall och clownerna som såg så illa ut och som jag i princip helt hade räknat ut har repat sig. Jag kan också notera att min ganska frodiga algtillväxt nästan helt försvunnit. Eller alltså, det är inte bara tillväxten som försvunnit utan algerna överhuvudtaget. Jag har väldigt näringsfattigt vatten, det kanske är därför. Jag antar att vattenvärden osv stabiliserat sig.

Så det känns ju bra. Förresten har jag god tillväxt på de få koraller jag har också. En SPS har nog vuxit 1,5 centimeter sen jag bytte akvarium, och den lille rackaren växte knappt någonting i förra akvariet. Då hade jag förvisso sämre ljus men också mycket högre näringsvärden. Det var svårt att hålla nere dem i en liten vattenvolym.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 1 månad senare...

Aj då, missade frågan. Beklagar.

Ja, jag är jättenöjd just nu. Både med utrustningen och det levande. Jag ska uppdatera med lite foton på de nya fiskarna inom kort. De initiala hälsoproblemen hos fiskarna verkar vara borta och nuvarande besättning är pigga, har jättefina färger och äter som hästar. =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej,

Ja jag bytte ut orginalgrejerna. Jag fick aldrig ordning på det så jag gick till Triton och fick hjälp med en med standardlösning. Jag har en 90 graders böj uppe i avrinningslådan och sen nån grej med ett lufthål så att man kan reglera lite hur fort det ska rinna ner. Iofs gör man ju det med returpumpen men det har lite betydelse för hur mycket det låter i alla fall. Mynningen på kröken är under vattenytan vilket ska göra det tystare men jag tyckte nog att det skvalade en hel del i början. Det låter mycket mindre nu men helt tyst är det inte. Men vilket saltvattensakvarium är helt tyst å andra sidan. Kan det vara durso det heter?

Som du kanske noterat har jag ingen örnkoll. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...