Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Jag har:

*Bra saltvärde.

*Bra Temp 26 grader

*Ph 8,3

*Två stora cirkulations pumpar

*En pump med filter

Akvariet har stått i 4 veckor och gått nu... skall jag:

*Lägga i levande sten? Hur mkt?

*Nått mer jag bör tänka på?

Tacksam för all hjälp! Är eld och lågor och ivrig på att se livet börja i mitt kar!

:smiley17:

post-2863-14468912402557_thumb.jpg

  • Svar 87
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Postat

Väkommen till hobbyn, Timmy!

Först och främst, heder åt dig att du låter uppstarten ta sin tid. Det vinner du på!

När det gäller LS har det ju som grundfunktion att utgöra ett vitalt biologiskt filter i systemet, dels att vara en bas för att bygga revet med allehanda koraller du kommer att skaffa med tiden. Många akvarister, däribland jag själv, har ca 25 kg LS per 100 liter vatten, vilket i ditt fall skulle bli uppemot 70 kg. Då börjar det bli ganska fullt. Du behöver dock inte börja med så mycket sten på en gång, om inte annat kan det bli ganska dyrt. Om du å andra sidan har pengarna så kan det vara en fördel att introducera all LS på en gång, så att du slipper att få en ny nitratcykel för varje gång du lägger in ny LS. Men som sagt, det räcker om du skaffar en mindre mängd, uppemot 20 kg, för att komma igång och bygga din biotop. Fördelen med att börja med en mindre mängd är hela ditt kar får funktionen av ett karantänskar i och med att du kan hålla råkoll på varje sten och se till att det inte följer med oönskade saker, t.ex. bubbelalger eller glasrosor (du hittar flera trådar om dessa vedervärdiga saker i detta forum. Man kan aldrig vara nog försiktig med att granska nyintrocucerad LS). Vanliga grönalger får du däremot räkna med att du kommer att få en "våg" av efter en tid med din LS, oavsett hur mycket du skrubbar den innan.

Annat att tänka på:

- Du skriver inget om att du har en skummare. Skummaren är viktig för att föra bort överskott av näringsämnen i vattnet. Redan när du har i din LS kommer skummaren att göra nytta för att hålla vattnet rent, och särskilt efter att du har introducerat fisk i akvariet

- Du skriver inget om belysning, men det är ju helt beroende på vad du ska ha för liv i ditt kar

- När du väl har lagt i din första laddning LS bör du skaffa nitrat och nitrittester för att följa din nitratcykel. Först när cykeln är förbi och du har låga stabila värden ska du införskaffa koraller och fisk. Försök att motstå frestelsen att köpa en clownfisk i ett tidigt stadium "bara för att se om den klarar sig". Det är bättre att ha tålamod och vänta ut bra vattenvärden.

- Du kan ju fundera på om du vill ha sand eller inte i akvariet. Om du ska ha sand bör du börja med den så tidigt som möjligt så att mikrofaunan i sanden kan börja byggas upp (Levande sand). Kanske du kan få en skopa levande sand från någon annan?

Postat
Hej calle!

Återkommer med svar på belysning och skummare när jag vet mer! :-)

Timmy,

Fabrikat på dessa saker spelar mindre roll, huvudsaken är att du har något att komma igång med. Vilken modell som passar dig beror på vilken belastning, dvs antal och storlek på fiskar och andra djur, du tänkt att ha i akvariet. Börja med det du har!

Postat
Nu har jag varit och köpt 18kg Levande sten med fina rosa/lila nyanser på!

Stora och vackra stenar. De blir bra att bygga med.

Fundera över att ev. skaffa en plexiglasskiva att skydda glasbotten med. Om du tappar en sådan sten från ythöjd i akvariet kan glasbotten i värsta fall spricka. Plexiglas i skivor finns för billig penning på alla byggvaruhus och som till nöds kan sågas till med bågfil. Ett annat alternativ är att ha korallgrus på botten som bromsar fallet.

Postat
Det första du ska skaffa är en bra "Bullshitdetector"

Jag förstår att ernie inte tycker om levande sten speciellt mycket och han har en poäng där jag tycker också att Ls är överskattat som nedbrytare mm och jag tror också att man inte behöver Ls om man istället skaffar ett nitratfilter istället vad jag däremot tycker det bästa med Ls är att den är ett snyggt och naturligt inredningsmaterial men på tok för dyr egentligen. Jag är övertygad om vid ett nystartat akvarium att t.ex faxesten duger lika bra och ympa in lite Ls för att få in lite kalkalger och sedan bara köra med ett lysrör i ett par månader så är faxestenen lila och fin och omöjlig att skillja från den levande stenen faktum är att jag gjorde detta själv i början av 90 talet med faxe och lavasten och 16kg Ls det tog inte många veckor med ett tritonrör innan hela inredningen var täckt med kalkalger tyvärr så kände jag inte till nitratfilter och det fanns väl knappt heller för den delen så karet blev efter ett år ett paradis för trådalger för på den tiden kunde man inte mäta nitrat och fosfatvärderna.

Postat

Bästa forumkolleger,

Jag föreslår att vi flyttar diskussioner om metod A eller metod B är bäst för att bryta ned nitrat till en annan tråd under en annan rubrik. I denna tråd gäller det att på bästa sätt hjälpa en nybörjare på traven med ett nytt akvarium. Jag vet av egen erfarenhet att man blir bäst hjälpt av att alla råd ligger någorlunda i linje med varandra, annars stjälper det mer än hjälper. Jag vågar påstå att "huvudfåran" inom hobbyn enligt nutida vetenskap och litteratur är att bygga ett saltvattensakvarium med ett "levande filter" av LS som bas. Självklart, det finns andra metoder, och varje metod har sin förkämpe i detta forum, ibland baserat på "gamla sanningar", ibland på nya forskningsrön. Det kan säkerligen kännas frestande för alla förkämpar, gamla rävar som nya, att rekrytera nykomlingar till att följa just "sin" metod. Kan vi ändå inte enas om att hålla dessa metoddiskussioner borta från nybörjarforumen i varje fall?

Jag har själv spenderat över en timme per telefon med nybörjaren i denna tråd (Timmy) tidigare ikväll, så jag vet att Timmy kan klara sig utan motstridiga råd. Nästa steg är att installera skummaren, sätta på belysningen och långsamt "köra in" stenen under övervakande av nitrit- och nitratnivåer. Låt oss alla understödja Timmy i denna resa!

Postat

Ja,jag tycker att LS är överskattat,har provat med både LS & DS(död sten).Men 70kg. i ett 290L kar??

Det blir ca:10000:- ,för dom pengarna kan man både köpa nitratfilter samt fylla karet med koraller.Själv har jag hellre koraller än ett stenröse.

Postat

Jag har följt denna tråd men inte skrivit något eftersom jag inte har något att invända mot det Calle skriver.

Det enda jag kan tillägga är att en bok är bra.

Jag tycker också att mängden LS är precis lagom. Jag hade 72 kg i mitt 250 och det passade precis till en snygg inredning. Jag mätte aldrig nitrat i det karet. Nu har jag över 90 kg i 400 hundran och har inte mätt nitrat där heller.

Ju längre man kan klara sig utan kalkreaktor desto bättre är det tycker jag. Inga förkalkningar i pumpar eller grejor som hänger sig. Jag ligger i och för sig något lågt på KH (6-7) men korallerna växer mycket bra.

Postat

Den sten som Timmy har köpt kommer från en akvarieaffär i Gbg där den har legat ett tag. Därför borde stenen vara ganska så inkörd på i varje fall affärens vattenparametrar. Jag har gett rådet till Timmy att ändå följa "kvävecykeln" efter flytten av stenen till hans eget akvarium, eftersom vissa känsliga saker i stenen kan dö under den i och för sig korta transporten hem till honom, dels för att Timmys vattenparametrar kan vara annorlunda (temperatur, salt, ev PH) och att detta i sin tur triggar igång en ny "kvävecykel", om än i mindre format. Timmy har redan ett nitrittest och ska börja testa regelbundet nu. Jag har rekommenderat att även skaffa en nitrattest för att helt säkert veta att stenarna är inkörda vad gäller kvävecykeln. Bättre att testa vattnet innan första köpet av fisk (jag avråder från metoden att testa om vattnet är färdigt genom att slänga i en clownfisk och se om den trivs).

Under tiden som LS körs in är det bra att få en känsla för PH och KH (dessa tester har Timmy också, tillsammans med någon form av buffertabletter). Genom att följa KH över tiden ser man hur mycket KH som "förbrukas" av akvariet och hur mycket buffer som behöver tillsättas för att PH ska hålla sig stabilt och KH på någorlunda hög nivå. Mina rekommenderade intervall är PH 8,1-8,3 och KH 8-12, men så länge man inte har känsliga saker kan man ju tillåta sig svängrum.

Hela Calsium-svängen med kalkmixer och kalkreaktor mm kan man gott vänta med tills man är intresserad av hårdkoraller och vill se dem växa. Detta går hand i hand med MH-lampor, vilket ändå är något som Timmy inte vill börja med just nu. Den dagen man är intresserad av Calsium kan man ju börja billigt med någon pulver/vätskemetod innan man gör en större investering.

Nu är tiden inne för att montera skummaren och belysning, och sedan beundra alla de småkryp som följer med LS, gärna med ficklampa under natten :-)

Timmy,

Du har ett osmosfilter och du behöver fundera på ett sätt att fylla på vatten. När du, förhoppningsvis idag, sätter på din belysning för första gången, så kommer du att drabbas av fenomenet avdunstning. Det är då viktigt att du finner en metod att fylla på med nytt vatten allteftersom akvarievattnet avdunstar. Ju oftare du fyller på, desto bättre, annars kan du få svängningar i salthalten i akvariet. I början kanske du vill köra "manuellt" och själv fylla på vatten. De flesta med större akvarier har annars någon form av (elektrisk) nivåvakt kopplad till en särskild dunk/tank med färdiggjort osmosvatten som fyller på med automatik. Det finns färdig utrustning för detta i akvariehandeln (kallas osmolator), men det går lika bra att bygga själv med hjälp av en nivåvakt (från t.ex. Clas Ohlson) och en liten pump. Allt detta beror naturligtvis på hur fort du tröttnar på att själv behöva fylla på osmosvatten och hur snabbt du vill skaffa fler prylar. Börja du att fylla på manuellt och se hur du trivs med det.

Postat

nä,jag tycker oxå att calle fått med det viktiga.LS eller inte,tja jag tycker nog man ska börja med denna metoden,då får man en massa micro-organismer på köpet,visst kan det följa med saker man inte vill ha,men det kan ju även sitta lite kul grejor på stenen,jag tycker det är lite spännande med LS,tittar alltid hos handlarna om det finns någon speciell.

Postat

Jag tröttnade ganska snabbt på manuell påfyllning, man slarvar och glömmer, eller reser bort en helg tex.

Ta en titt på Clas Ohlson-varianten den verkar billig och enkel.

Postat
Så e de långsamt, långsamt men väldigt säkert så suger hobbyn varje krona.

Speciellt om man bestämt sig för en rund burk som man till och med måste riva lite av huset för att få in....:):):smiley20:

Postat
Vågar man lägga i en putsar räka i akvariet nu? Tacksam för svar!

När du känner att du inte kan vänta längre på att få i de första djuren så ska du vänta ytterligare 2-3 veckor:snurrig: ...... Jag skulle inte introducera en räka som första djur, hellre en Salaris eller någon annan algätare.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...