Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Som vanligt lyssnar jag inte på vad andra säger utan måste själv uppleva problemet för att tro på det. 

@norskfisk Jon-Olav, du hade naturligtvis rätt angående att maten fastnar i slangarna. Så nu har jag byggt om det hela för att spola slangarna med rent vatten efter varje matning.

 

Men ett annat problem är att min Jebao doseringspump inte verkar klara att köra fem pumpar samtidigt. De pumpar bara en bråkdel av vad som är inställt. Jag orkade inte programmera om igår kväll, så ska göra ett test ikväll för att se om det hjälper att köra en pump i taget istället. Om inte det funkar: "Jebao, We have a problem"

 

Hur jag än bär mig åt går det inte att visa stående bild. Så tyvärr blir det så här:

1235517628_Dosering(Custom).jpg.017a4f996b1ca72ffd966021f7566ca2.jpg

  • Gilla 1
Postat

Nu har jag gjort en testprogrammering där det bara går en pump i taget och då blir doseringen korrekt. Så vi kan konstatera att strömmatningen inte räcker till för att fem pumpar kör på en gång. 

 

Kvällen kommer ägnas åt lite optimering av systemet och programmering av doseringspumparna. Tyvärr har Jebao så otroligt tröga knappar att man snabbt får ont i fingret. Och det är mycket knapptryckningar för att ställa in 8 kanaler med 24 poster per kanal. 

 

För att överhuvudtaget få nån överblick har jag knåpat ihop en pumpsekvens i Excel. Vissa volymer kommer ändras, men det blir ungefär så här:

(Totalt ointressant för alla utom mig...)

 

Capture.JPG.e3b8d5ad22567c8a317576ab5f995e51.JPG

Postat

Du får ju biffa upp strömadaptern då känns det som! Mer ampere bara...

 

De där knapparna är ett riktigt otyg. Jag har funderat på att bygga en liten fjärrkontroll med typ en gammal tv-spels kontroll som bas. Det behövs inte många ledare för att kunna matcha knappantalet på en doserpump. Då kan man programmera den i timmar utan att ledsna...

Postat

@mikoto

Sluta fundera... Bygg! Jag har till och med ont i axeln av all knapptryckning igår. Men nu är det färdigprogrammerat och inga slangar har mat liggande. Ska låta detta gå nån dag för att se om doseringen blev bra eller om nått akvarium behöver mer. 

Tyvärr kan jag bara mata varannan timme, så sjönejlikorna verkar tröttna och kryper ihop igen. Får se hur det går.

 

 

Akvarie 5

Hittade en liten pistolräka som jag inte sett tidigare. Sånt är kul! Fick bli en bild tagen med blixt, tyvärr.

1450960434_1(Custom).jpg.050f050fc293b825d558f28d1e97b06a.jpg

 

Akvarie 2:

Det är alltid blandade känslor när en nakensnäcka dyker upp i akvariet. Det är kul, för det är spännande varelser. Men lite sorgligt för det är så svårt att ge dem föda, då de är specialister som bara äter en sorts art av tex hydrozoer. Dessa två har jag inte kunnat identifiera. 

130826491_4(Custom).jpg.0e3a5b70fe896226cbf34749381786a7.jpg1949068126_6(Custom).jpg.96fc76f0ac17c5cf4543a19191fe8a58.jpg

 

 

Akvarie 2:

Den stora taggsjöstjärnan är underhållande. Den vill inte bränna sig på tentaklerna...

444392265_7(Custom).jpg.82f47acc3448687ea2c84797b6637cc4.jpg

 

Igår hittade den matningslangen och tänkte nog att sondmatning var en bra ide!

535523318_3(Custom).jpg.d66de74d10870d32ab68e6b7fe20f72e.jpg

  • Gilla 4
Postat
On 2021-01-28 at 22:10, mikoto skrev:

Härligt, den där effekten är jag långt ifrån. Blir besvärligt att försöka härma den här... Fast kanske inte omöjligt... Får titta framöver. Det underlättar att ha en bråkdel av min vattenvolym dock misstänker jag.

 

Efter att kört på två olika sätt, kan jag dra en preliminär slutsats att sjönejlikorna helst vill ha konstant tillgång till foder i vattnet. I början körde jag matning varje timme. Idag har jag börjat med matning varannan timme, men med lite lägre dos också. Så det kan ju påverka. Men de börjar dra ihop tentaklerna efter en timme och då är det ju en timme kvar till mat...

Men ska testa att öka mängden foder imorgon, innan jag drar en definitiv slutsats. Ska köra den låga dosen över natten också.

 

Tillbaka till ditt akvarium, kanske detta kan hjälpa en bit på vägen. Eller i alla fall fungera som tankebränsle. För att få full effekt ska det vara 0,001273 cyclopstärning per liter akvarievatten och timme.  

Detta blir 6,11 tärning/dygn om ditt akvarium är på 200 liter.

Eller 20,4 g/dygn. Alla tärningsfabrikat är ju olika gissar jag. 

 

Du kan kanske låta bli att köra på natten. Det tar några timmar för att få dem i full blom, men då kan du ju "spara" lite cyclops. 

Hmm, det kanske kan vara en lösning för mitt akvarium också, nu när jag tänker efter... Attans, då får jag programmera om igen!

  • Gilla 1
  • Haha 1
Postat

Nu har även jag blivit Youtuber! Daniel, dina filmer är så inspirerande att även jag vill försöka. Det ligger naturligtvis inte i samma klass som dina och jag lär mig fortfarande. Men jag hoppas att det kan vara lite intressant. Det blev lite mycket prat, men hoppas ni står ut i 10 minuter av rörliga bilder på kalla akvarier. 

 

 

  • Gilla 3
Postat

Äntligen! Vad bra exponering du får, ser ju kanonbra ut med färger och ljus. Du klipper ju som ett proffs med, kul!

 

Blir så roligt när du pratar pratar om att du har enkel teknik när man ser omröraren snurrandes bredvid, fyra pumpkontroller under, två doserpumpar och slangar och sladdar överallt 😄 Men ser ju otroligt bra ut.

 

Sex kuber om dagen, det blir en hel karta i veckan. Det blir dyrt det här... 🙂 Undrar om mitt förhållande av mängd anemon per liter vatten inte med måste räknas in dock? För det är nog ganska torftigt jämfört med dig. Så att inte maten fördärvar vattnet istället för att komma tillgodo åt invånarna.

 

  • Gilla 1
Postat

Tack ska du ha, kul att du gillar det!

Det var nog mest tur att det blev nått överhuvudtaget. Har en Lumia "systemkamera" med fast lins som jag knappt använt tidigare, man har ju mobilen nuförtiden. Så det var en del laborerande innan det blev nått över huvudtaget. 

Idén att klippa in separata filmklipp fick jag i din senaste film där du talar om SPS i ditt tropiska kar. Sen använde jag programmet du tipsade om. Det var jättebra, men även det krävde lite tittar i manualen innan det blev nått. 

 

Haha, du har nog rätt med tekniken. Man blir lite hemmablind. 

 

Du har nog rätt att mängden foder ska anpassas efter biomassan i akvariet. Du kan ju experimentera lite med vilken koncentration som krävs för att nejlikorna ska reagera. Det tar inte många timmar i rätt koncentration innan de tittar fram. 

Om det är tillräckligt strömt i vattnet håller sig nog cyclopsen svävande. I mitt lilla akvarium tar det inte många minuter innan all mat är uppäten av hungriga tentakler. 

Postat

Härligt, Lumia känner jag inte igen dock, eller det fanns en serie mobiler från Microsoft som hette så. Det kanske är en Panasonic Lumix kamera du har?

 

Mina nejlikor är sträckta till och från, ganska vilt varierande. Men strax efter jag hällt i cyclops så sträcker de oftast på sig ganska redigt. Brukar mata med cyclops först. Sedan när de sträckt ut sig tinar jag en kub med grövre foder som artemia eller mysis och punktmatar några större individer, det blir en del spill av det så de små också brukar få någon enstaka bit.

Postat

Lumix är det visst. Det blev nästan rätt...

Nu har jag haft kul en stund igen och kan presentera avsnitt nummer två. Håll till godo. Måste nog öka belysningen för filmen blir rätt grynig. 

 

 

 

 

  • Gilla 3
Postat

Oj, här pumpas avsnitten bara ut! Vi får se hur det går för dina exemplar den här gången då. Det är ju fortfarande väldigt oklart varför min växte fast till slut. Men den hade ingen färsk snittyta som jag skapat där den fäste. Dock så var området där den fäst inte i något fantastiskt skick utan det såg lite skadat ut så det behöver nog inte vara negativt att göra ett snitt.

 

Det har fungerat uselt att hålla fast min mekaniskt dock som du är inne på med. Limning är nog bättre även om limmet inte verkar fästa så bra? Jag har ännu inte testat limma någon gång så har ingen erfarenhet själv där.

 

Jag har faktiskt skrivit till Tjärnö igen då jag skrev lite med de i somras och fråga hur de gjorde, en del av svaret blev såhär:

 

"Jag har aldrig försökt att få Alcyonium som vi samlat in med bottenskrapa, dvs lossryckta från sitt substrat, att åter fästa, främst för att jag inte trott det skulle gå."

 

Ska bli kul att se om de svarar något! Får hålla koll på mailen i veckan.

 

Främsta utmaningen vi kanske har är att få de att trivas och växa ordentligt i första hand? Om de växer kanske de även fäster lättare.

Postat

Jepp, har suttit i "karantän" under veckan, så haft en oändlighet av tid i gillestugan. Då kan man hålla på med sånt som är ointressant för resten av familjen. Men nu är allt som vanligt igen, dvs endast små glimtar av egentid...

 

Limmet fäster nog rätt bra egentligen, det är bara det att vävnaden ändrar form så ofta att det släpper av den anledningen. Det hade varit bra med ett lim som resulterar i en mycket mer elstisk fog istället. Kan inte komma på nått sånt lim, dock. 

Den här gången har jag klämt dem ganska hårt mellan stenarna för att de inte ska smita, samt gjort ett ganska stort snitt. Får se om det gör nån skillnad. 

 

Du får gärna dela med dig av deras svar! Spännande att höra deras erfarenheter. Kanske de har lite djur över från sina skrapningar som vi stackars hobbyakvarister kan få ta del av? Hur som helst är det kul med en kontakt hos dem också!

 

Angående utfodringen visar de samma beteende som sjönejlikorna i och med att de blåser upp sig när det finns mat i vattnet och surar när det är matfattigt. Sen gäller det ju även att fodret i vattnet är i rätt storlek. Cyclops är nog på gränsen till för stort, som du skrivit tidigare i samband med din timelaps. Jag testar att kombinera Brigtwell Reef Snow och cyclops. Ska även köpa in lite konserverad fytoplankton, typ EasyBooster. 

 

Vissa av händerna har piggnat till idag:

461403859_2(Custom).jpg.9101919d94fa490f2a01f25fa05011d4.jpg

 

Jämfört med igår, strax efter operation:

1049060368_1(Custom).jpg.ec5c0818fb8d4f1bc70da9e902cf58f5.jpg

Postat

Ja, maten är lite klurig. Har jag beställt lite ny frysmat att testa, de har väntat på mig sedan nyårsafton men bilen har inte varit med. Men den är fixad nu till slut så jag ska hämta maten nu i veckan så får jag testa! Minns nästan inte vad jag köpt.

 

Gummibanden fungerar sådär, iom att min fäste så långsamt så kändes det som gummibanden mest gav skador på stackaren av trycket. Men de fungerar med tropiska koraller för där växer de fast inom en vecka för det mesta. Vi får bredda våra försök. Göra ett par stycken av olika metoder tills vi lyckas klura ut vad som är mest framgångsrikt. Du har ganska idealiskt med lågt lugnt flöde och god tillgång på mat... och inga stora krabbor som ska klättra och välta de hela tiden.

 

Jag är lite inne på att testa ordna ett "hand refugie" faktiskt, ska bara lista ut detaljerna hur jag ska ordna det...

 

På mat där med, gör lite reklam för min väns företag. Han odlar(i liten skala) phytoplankton och säljer, med dina hanterbara volymer så skulle de ju vara ett ganska ekonomiskt alternativ även om du matar varje dag. Han rekommenderar mig att mata 10 ml per 100 liter akvarievatten varannan dag. Men du är ju en hårdare kille så du vill nog ha 20 ml per 100 liter varje dag istället. Köper du en 500 ml flaska skulle den ändå räcka ca 14 veckor åt dig med en sådan dosering. https://www.phytoplankton.se/phyto-shop/?collection=arter

Postat (ändrat)

Spännande vad du får för mat och vilken som är populär hos händerna! 

Ja, gummiband är inte helt optimalt för händerna, men jag tror att nått måste man ha för att hålla dem på plats. Nu har jag testat flera olika varianter där alla blivit snittade och limmade men på olika substrat:

 

1 st i en kopp med engelskt grus.

1 st klämd av en sten mot en BTN-bakgrund

1 st klämd av en sten mot en glasruta. 

3 st klämda mellan två stenar med ett gummiband runt.

1 liten koloni limmad direkt på en sten utan gummiband.

2 st stumpar som blev kvar när snittet lades. De limmades fast på en sten utan gummiband

3 st stumpar klämdes mellan stenar utan lim

1 st stump hamnade nånstans i akvarie 5

 

Kolonin på glaset har redan släppt från glaset. Limmet sitter kvar på foten. Inget bra substrat. 

Jag håller med att det är rätt idealiskt med små dedikerade akvarier. Krabbor kan vara rätt irriterande för DMH.

 

Handrefugiet låter spännande! Hoppas du listar ut allt! 

 

Det där phytopklankton-fodret verkar väldigt spännande! Ska testa Nannochloropsis salina. Verkar dock som att hållbarheten är begränsad till 3-4 veckor, men det blir inget problem om jag köper en liten flaska till att börja med. 

 

Akvarie 2:

Ibland undrar man hur saker har gått till, som detta till exempel:

 

20210219_152937.jpg.9c25fbf14f107e7f1616500e24131c41.jpg

 

 

Ändrat av Slanten
  • Gilla 1
Postat

En av händerna ramlade ju av rätt kvickt, så jag tänkte testa ett annat substrat. Vad tror ni om att fästa den med superlim på ett sånt här plastnät. Det är inte speciellt flexibelt, vilket jag egentligen vill att det ska vara.

Eller ska jag ta typ gasbinda för att det ska vara mer följsamt och när handen växt fast kan man sedan fästa hela paketet direkt på en sten eller liknande. Samma tanke med nätet. 

 

1418430074_nt(Custom).jpg.f2d4b823aff58e36cdcf0051c5aeaed7.jpg

Postat

Var ute i Lysekil för att se om nått intressant hade simmat in i fångstbacken, samt sätta ut en till på lite djupare vatten. 

På min gamla back som legat i sjön i flera år hade ju repet blivit avskuret eller gått av.

När jag började dra upp den nya backen blev det betydligt trögare halvvägs upp. Trodde att den fastnat i nån kätting, men det gick att dra upp den. Döm om min förvåning: under den nya backen dinglade den gamla!!

 

20210226_212534.jpg.9330e506316ae5f46c8bb77d606ab058.jpg

 

Jag lade tydligen ner den nya backen precis bredvid. Den gamla har ett flytande rep, så det hade "stått" upp i vattnet och slingrat sig runt det nya repet. Det är rätt strömt genom södra hamnen. Ibland är undrens tid inte förbi!

20210226_212548.jpg.d346411cdee166bfb04035a3160b0f20.jpg

 

Nu har det växt en hel del kalkmaskar på stenarna i alla fall. 

20210226_212957.jpg.536e6179504eefc39fd3bbde953c43d8.jpg

 

Fiskarna åkte tillbaka i havet, förutom en riktigt liten stensnultra. Det myllrade av trollhumrar och några fick följa med hem. 

20210226_230036.jpg.2b7de63a880e1e3ff7201fa65c0bac8f.jpg

  • Gilla 3
Postat

Nu börjar abstinensen efter ett stort kar bli outhärdligt! Sitter och jobbar på distans i gillestugan och har stora karet vid sidan om skrivbordet...

Så nu ska jag på ett eller annat sätt starta upp. Ett smolk i glädjebägaren är att frontrutan är VÄLDIGT repig. 

 

148088850_1(Custom).jpg.20d60ad9aa9152d2cd31526dd3d1d477.jpg

 

Så en variant är att montera ner frontrutan och byta ut den mot en ny och fräsch. Tyvärr är det en plastram som gör det hela lite mer omständigt. Men det ska nog gå. 

 

Egentligen är jag inte helt nöjd med formen på akvariet: 160x50x60 (LxDxH) En större bottenyta och lite lägre höjd hade varit mycket trevligare. 

Så ett akvarium med måtten 180x75x50 är helt i min smak. (675 liter) Denna bygger jag själv på plats. 

 

Då kommer vi till min fråga. Nuvarande kar står på en svetsad aluminiumram som är väldigt kraftig, dock blir arean mot akvariebotten för liten. Det skulle kunna avhjälpas med en kraftig köksbänksskiva av trä ovanpå en svetsad ram. Ramen skruvas fast i den nuvarande ställningen. 

Kan det fungera utan att akvariet spricker?

 

2069728848_5(Custom).jpg.95a5b73af9ddec1acc16f51f6ab29bae.jpg

 

1426785654_4(Custom).jpg.dea2bacf2c5f96058609f5a522ce800c.jpg

 

1441972954_3(Custom).jpg.0af8bbd25da6b4af1691b5862ebb2e21.jpg

 

 

 

Postat

Oj vad tråkig rutan såg ut nu, den ser nog bättre ut när vatten är i men den har klart levt ett hårt liv.

 

Vad spännande med drömmar om ett nytt akvarium! Du behöver egentligen inte vara så orolig över att bottenytan av akvariet har kontakt över hela vägen, titta på ett aluminium rams akvarium som exempel. Deras botten har bara indirekt kontakt med bänken de står på genom aluminium ramen i sig som går runt bottens yttre perimeter. Det viktigaste är att akvariet står plant och inte rör sig.

 

Så en svetsad ram med en grov skiva ovanpå kommer duga fint. Trä skulle också vara ett bra material till ramen, där väljer du det som är lättast för dig att arbeta med eller få hjälp med. Sedan du skaffa sump i ett separat rum så har du väl inte gjort så mycket egentligen med utrymmet under akvariet? Så då slipper du tänka på det iaf när du konstruerar bänken.

Postat

Igår limmade jag den mjukkorall som lossnat från glasrutan. Satte den på ett myggnät. Får se om det kan vara melodin, fast jag tror inte det tyvärr. Limmet verkar släppa rätt fort från handen...

 

840707563_6(Custom).jpg.84d432f1aeaa78eb26d44f476e16f424.jpg

 

94590257_4(Custom).jpg.dadb664e33b1ad0cc3b915a2c27c1575.jpg

 

 

Testade även att limma fast några sjöpungar som låg och skvalpade på botten och det blev rätt bra faktiskt. Har lite större förhoppningar om att dessa kommer sitta bra i och med att de inte har så stora volymförändringar. 

 

1850801654_2(Custom).jpg.5dc11c988322f43b3e98669f14a21c87.jpg

 

 

Postat
On 2021-03-01 at 19:09, mikoto skrev:

Så en svetsad ram med en grov skiva ovanpå kommer duga fint. Trä skulle också vara ett bra material till ramen, där väljer du det som är lättast för dig att arbeta med eller få hjälp med. Sedan du skaffa sump i ett separat rum så har du väl inte gjort så mycket egentligen med utrymmet under akvariet? Så då slipper du tänka på det iaf när du konstruerar bänken.

 

Min snåla plan är att återanvända befintlig ram och lägga en ny, förstärkt skiva ovanpå. Så här är det tänkt: 

Nu när jag ritat upp det ser det lite vingligt ut, fast det går ju att förankra i betongväggen. Får eventuellt fundera lite till. 

Capture.JPG.4b17630ac173ebb3848437a5d66d99f7.JPG

  • Gilla 1
  • 2 veckor senare...
Postat

Här kommer nästa avsnitt av Kallt & Salt! Denna gång i 4K, wow, så glöm inte att ändra kvalitet! Har även lånat en mikrofon, så ljudet är nog lite bättre också. 

Vi tittar närmare på två skönheter: sjönejlikor och taggsjöstjärnor

 

 

  • Gilla 6
Postat

Åh, äntligen! Produktionsvärdena stiger exponentiellt, kanonbra ljud.

 

Sådär fina sjönejlikor skulle man ha, eller det har jag nog men som sträcker på sig lika fint. Din matning verkar göra susen.

  • Gilla 1
Postat

Tack ska du ha! Det är grymt kul att klippa och klistra film. Det kommer det bli mer av...

 

Jag tror jag hittat en bra balans mellan kontinuerlig matning av plankton och punktmatning med artemia och krill. Om jag missar att punktmata en dag är nejlikorna ordentligt sura dagen efter och samma sak gäller om den kontinuerliga matningen inte funkar under en dag. 

  • Gilla 1
Postat
On 2021-03-16 at 10:18, Slanten skrev:

Här kommer nästa avsnitt av Kallt & Salt! Denna gång i 4K, wow, så glöm inte att ändra kvalitet! Har även lånat en mikrofon, så ljudet är nog lite bättre också. 

Vi tittar närmare på två skönheter: sjönejlikor och taggsjöstjärnor

 

 

 

Så sanslöst jäkla vackert! 

  • Gilla 1

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...