jonasroman Postat 1 juli 2018 Postat 1 juli 2018 Under interzoo fick vi frÄgan om Borat-alkaliniteten ingÄr i manuella KH mÀtningar(inkl vÄr Alkatronic). Ja det gör den! Vi mÀter nÀmligen alltid Total alkalinitet.  SÄ hur mycket bidrar dÄ Borat till den totala alkaliniteten, vilket kan va bra o veta om nÄgon skulle komma över ett testresultat som bara ger dig karbonatalkaliteten(tex ifrÄn ett lab)? Det kan vara bra att veta, för att kunna jÀmföra dessa vÀrden.  Om du har naturligt havsvatten med Bor pÄ omkring 4,2 mg / l och ett pH pÄ 8,2, sÄ stÄr Borate för 0,2 dKH av den totala alkaliniteten! Ingenting du behöver tÀnka pÄ normalt, men som sagt, om du fÄr en analys frÄn ett lab eller liknande som kan mÀta endast sann karbonatalkalitet, fÄr du rÀkna med att detta kommer att ligga cirka 0,2 dKH lÀgre Àn "ditt".  Jonas Roman  Jag inkluderar skiss dÀr jag gör berÀkningen för att fÄ detta "0.2dKH" -vÀrde för dem som vill ha siffrorna bakom kulissen;_)(skissen Àr förenklad, jag gör en del molberÀkningar som jag ej visat, blir för kladdigt). 1 Citera
nike83 Postat 2 juli 2018 Postat 2 juli 2018 spÀnnande!  vad ingÄr mer i den totala alkaniteten?   Citera
Bygert Postat 2 juli 2018 Postat 2 juli 2018 Och det var absolut nödvÀndigt att skriva rubriken sÄ man fÄr sÄna hÀr bilder i skallen?  https://www.filmonpaper.com/posters/borat-quad-teaser-beachstyle-uk/     4 Citera
Bygert Postat 2 juli 2018 Postat 2 juli 2018 Och lite seriösare, total alkalinitet Àr ju alla baser som gÄr att titrera med en stark syra. SÄ det kan ju vara mer Àn bor och karbonater Àven om det kanske inte blir sÄ spÀnnande att titta pÄ. DÀremot blir det ju förvirrande med enheter. Bor har ju egentligen inget med dKH att göra men dÀremot med alkalinitet som mÀts (vanligen) i mekv/l . Men det som beskrivs som karbonathÄrdhet Àr ju med fÄ undantag en mÀtning av alkalinitet. GÄr det att fÄ nÄn rÀtsida pÄ det dÀr eller Àr det för etablerat för att rÀtta till? Citera
stigigemla Postat 2 juli 2018 Postat 2 juli 2018 DkH Àr Tyska och en förkortning av Deutsche Karbonat HÀrtegrade. AlltsÄ karbonathÄrdhet och inget annat. I sötvatten Àr det normalt sett allt som ingÄr i alkaliniteten sÄ man brukar sÀtta likhetstecken mellan dem. Det Àr bara vi med saltvatten som krÄnglar till det. Boratalkaliniteten Àr liten och fosfatalkaliniteten Ànnu betydligt mindre. Jag tycker man skall försumma dem i saltakvariesammnhang. Citera
Bygert Postat 3 juli 2018 Postat 3 juli 2018 Nu Àr ju frÄgan vad man lÀgger i ordet normalt men jag vill ÀndÄ mena att det leder fel att sÀtta likhetstecken mellan karbonathÄrdhet och alkalinitet i sötvatten. Ofta Àr det inte sÄ fel att göra det men kommer man under pH 6 - och det finns absolut bÄde sjöar och akvarier som ligger dÀr - sÄ tackar karbonatsystemet för sig och gör lite eller inget Ät saken. I stÀllet Àr det organiska syror som fÄr stÄ för stabiliteten och buffrar vattnet. Vill man köra hÄrt med vildfÄngad diskus med alkottar, torv och annat i den stilen Àr det inte karbonater som stabiliserar och stÄr för alkalinitet och aciditet utan i stÀllet t ex tanniner.  För all del Àr karbonater ofta men definitivt inte alltid det helt dominerande i alkaliniteten. Men nÀr det nu Àr alkalinitet vi mÀter och egentligen Àr intresserade av, varför dÄ anvÀnda en annan term och annan mÀtskala? Vattenödla, kopparorm, tornsvala Àr ju exempel pÄ benÀmningar som leder fel och efterhand försvinner, varför inte dÄ karbonathÄrdheten? 1 Citera
stigigemla Postat 3 juli 2018 Postat 3 juli 2018 Alkalilinitet. Ordet betyder hur alkaliskt vattnet Ă€r. Ăr pH under 7 bör man nog i stĂ€llet anvĂ€nda begreppet buffertkapacitet. Citera
Bygert Postat 3 juli 2018 Postat 3 juli 2018 Alkalinitet betyder definitivt absolut inte hur alkaliskt vatten Àr. Blanda inte ihop de begreppen, det Àr helt olika saker. Alkalisk Àr samma som basisk, pH över 7. Alkalinitet Àr förmÄga att stÄ emot syra utan att pH sjunker nÄt nÀmnvÀrt. Vatten kan vara alkaliskt utan att ha mycket till alkalinitet. Och det kan ocksÄ vara surt med mycket alkalinitet. Praktiskt brukar man prova alkalinitet med titrering ned till pH 4,5 dÀr det mesta som har betydelse i vanlig tillvaro har gjort sitt. Man kan alltsÄ starta med ett surt vatten och mÀta vad det har för alkalinitet, inget konstigt med det. Buffertkapacitet Àr sak samma som alkalinitet, Àven om det iofs kan gÄ Ät andra hÄllet ocksÄ, aciditet. 1 Citera
jonasroman Postat 4 juli 2018 Författare Postat 4 juli 2018 On 2018-07-02 at 12:58, Bygert sa: Och det var absolut nödvÀndigt att skriva rubriken sÄ man fÄr sÄna hÀr bilder i skallen?  https://www.filmonpaper.com/posters/borat-quad-teaser-beachstyle-uk/     haha  Citera
jonasroman Postat 4 juli 2018 Författare Postat 4 juli 2018 (Ă€ndrat) On 2018-07-02 at 13:14, Bygert sa: Och lite seriösare, total alkalinitet Ă€r ju alla baser som gĂ„r att titrera med en stark syra. SĂ„ det kan ju vara mer Ă€n bor och karbonater Ă€ven om det kanske inte blir sĂ„ spĂ€nnande att titta pĂ„. DĂ€remot blir det ju förvirrande med enheter. Bor har ju egentligen inget med dKH att göra men dĂ€remot med alkalinitet som mĂ€ts (vanligen) i mekv/l . Men det som beskrivs som karbonathĂ„rdhet Ă€r ju med fĂ„ undantag en mĂ€tning av alkalinitet. GĂ„r det att fĂ„ nĂ„n rĂ€tsida pĂ„ det dĂ€r eller Ă€r det för etablerat för att rĂ€tta till? Du kan redan detta:-), men ett svar mer för alla:  Titrerar man ner till pH 4.2, sĂ„ har du titrerat ut cirka 99% av alla joner som bidrager till vattnets alkalinitet, sĂ„ dĂ€rför kallar vi det total alkalinitet. Utav denna totala alkalinitet utgör karbonaterna cirka 95%, och Borat  resten. Rent teoretiskt kan fosfat, silikat osv ocksĂ„ bidra men bidraget Ă€r försvinnande litet,. och för att fĂ„ med fosfats bidrag till total alkalnitet fĂ„r man gĂ„ lĂ€gre Ă€n till pH 4.2. Inga tester gĂ„r lĂ€gre, sĂ„ en sĂ„dan titrering skulle leda till falskt höga vĂ€rden o ej möjlig eller meningsfull  att jĂ€mföra med andra vĂ€rden.  Eftersom alkalinitet bestĂ„r av flera olika joner, Ă€r enheten en mĂ€ngdenhet, ja helt enkelt antalet millimol/liter. Om en alkalininitetsbidragande jon bara kan ta upp en vĂ€tejon, blir dess bidag till den totala alkaliniteten just 1 millimol/l. OM jonen kan ta upp 2 vĂ€tejoner, som tex CO3, blir den jonens bidrag 2 mmol/l. NĂ€r den totala alkalniteten rĂ€knas ut, summerar man alla dessa joner, och fĂ„r en siffra i milimol/l, MEN eftersom en del joner viktas dubbelt sĂ„ gĂ„r det inte anvĂ€nda enheten MOL, utan man kallar det Eqivalent. SĂ„ enheten Ă€r, oavsett vilka joner det handlar om, alltid meq/l. I dagligt tal talar vi om KarbonathĂ„rdhet ocksĂ„. Det Ă€r egentligen enbart karbonaternas bidrag till den totala alkaliniteten, men eftersom den ligger mkt nĂ€ra den totala (95%) sĂ„ förenklar vi och sĂ€tter likhetstecken mellan KH/karbonathĂ„rdhet, och total alkalinitet.  Sen att dKH har en annan "siffra" Ă€r bara en omrĂ€kningsfaktor: meq/l*2.8=dKH  Mvh Jonas Roman  Ăndrat 4 juli 2018 av jonasroman 1 Citera
jonasroman Postat 4 juli 2018 Författare Postat 4 juli 2018 (Ă€ndrat) On 2018-07-03 at 12:35, stigigemla sa: Alkalilinitet. Ordet betyder hur alkaliskt vattnet Ă€r. Ăr pH under 7 bör man nog i stĂ€llet anvĂ€nda begreppet buffertkapacitet. Det Ă€r  fel @stigigemla. Och buffertkapacitet Ă€r ocksĂ„ nĂ„t helt annat. LĂ„t mig reda ut begreppen:  1) alkaliskt (neutralt o surt). Ăr enbart en benĂ€mning pĂ„ om pH vĂ€rdet Ă€r över eller under 7 o inget annat. Det kan det vara OAVSETT alkaliniteten. Du kan ha ett vatten med hög alkalinitet och lĂ„gt ph(surt) , och du kan ha ett vatten med lĂ„g alkalinitet med högt(alkaliskt) ph.  2) Alkalinitet: Vattnets innehĂ„ll rent numerĂ€rt (mol) av joner som kan ta upp vĂ€tejoner, dĂ€r jonens förmĂ„ga att ta upp en eller flera viktas. Bara för att vattnet tex har hög alkalinitet, behöver det INTE betyda att vattnet har ett pH över si eller sĂ„, dĂ„ CO2 spelar mkt större roll i det. Du kan tex ha ett vatten med 6 i pH men Ă€ndĂ„ skyhög alkalinitet. Bara för att en jon bidrar till alkalintiet, betyder inte det att den vid ett visst pH agerar i form av vĂ€tejonsupptagare. Det beror pĂ„ jonen och dess omkringliggande pH.  3) Buffertkapacitet: Vattnets förmĂ„ga att motstĂ„ en pH förĂ€ndring. Buffertkap stiger med ökad alkalintet, MEN vattnets buffertkapacitet vid ett visst tillfĂ€lle beror pĂ„ 1) vilka joner som utgör vattnets alkalinitet 2) ph vĂ€rdet. Saken Ă€r nĂ€mligen den att vissa joner som ingĂ„r i alkaliniteten arbetar som buffert olika bra vid olika pH vĂ€rden. Borat tex jobbar perfekt som buffert, dvs tar upp eller avger H joner, runt pH 8. Medans karbonater, som vi har mest av, arbetar bĂ€st runt pH 5-6. Detta Ă€r alltsĂ„ orsaken till att ett saltvatten har, TROTS hög alkalinitet, ganska LĂ G buffertkapacitet vid pH runt 8, men en mkt hög buffertkapacitet vid pH 5.5-6.5  Mvh Jonas R  Ăndrat 4 juli 2018 av jonasroman 1 Citera
jonasroman Postat 4 juli 2018 Författare Postat 4 juli 2018 On 2018-07-02 at 23:46, stigigemla sa: DkH Àr Tyska och en förkortning av Deutsche Karbonat HÀrtegrade. AlltsÄ karbonathÄrdhet och inget annat. I sötvatten Àr det normalt sett allt som ingÄr i alkaliniteten sÄ man brukar sÀtta likhetstecken mellan dem. Det Àr bara vi med saltvatten som krÄnglar till det. Boratalkaliniteten Àr liten och fosfatalkaliniteten Ànnu betydligt mindre. Jag tycker man skall försumma dem i saltakvariesammnhang. Du kan inte försumma den(Boratalka). Den Àr inkluderad vare sig du vill eller inte i alla alkalinitetstester, dÄ den med marginal Àr helt uttitrerad vid vÄrat ÀndtitreringsvÀrden 4.2 (eller 4.5 som ocksÄ förekommer) . Alla vÄra sedvanliga tester mÀter total alkalinitet. Sen att vi kallar det dKH Àr bara en sprÄkfrÄga.  Jonas  Citera
jonasroman Postat 4 juli 2018 Författare Postat 4 juli 2018 On 2018-07-03 at 16:16, Bygert sa: Alkalinitet betyder definitivt absolut inte hur alkaliskt vatten Àr. Blanda inte ihop de begreppen, det Àr helt olika saker. Alkalisk Àr samma som basisk, pH över 7. Alkalinitet Àr förmÄga att stÄ emot syra utan att pH sjunker nÄt nÀmnvÀrt. Vatten kan vara alkaliskt utan att ha mycket till alkalinitet. Och det kan ocksÄ vara surt med mycket alkalinitet. Praktiskt brukar man prova alkalinitet med titrering ned till pH 4,5 dÀr det mesta som har betydelse i vanlig tillvaro har gjort sitt. Man kan alltsÄ starta med ett surt vatten och mÀta vad det har för alkalinitet, inget konstigt med det. Buffertkapacitet Àr sak samma som alkalinitet, Àven om det iofs kan gÄ Ät andra hÄllet ocksÄ, aciditet. precis men jag skulle ÀndÄ vilja ha en invÀndning;-): Buffertkapacitet Àr inte lika med alkalinitet...dom följs Ät, förstÄs, men buffertkapaciteten avgörs ocksÄ av vilken jon som arbetar vid vilket pH. Om vi tex har ett vatten med bara Boratalkalinitet, men ganska lÄg sÄdan, kan det vattnet vid pH 8 ÀndÄ ha en högre buffertkapacitet, Àn ett vatten som har högre alkalinitet men bara bestÄende av karbonatalkalinitet.  /Jonas  Citera
jonasroman Postat 4 juli 2018 Författare Postat 4 juli 2018 On 2018-07-03 at 10:47, Bygert sa: Nu Àr ju frÄgan vad man lÀgger i ordet normalt men jag vill ÀndÄ mena att det leder fel att sÀtta likhetstecken mellan karbonathÄrdhet och alkalinitet i sötvatten. Ofta Àr det inte sÄ fel att göra det men kommer man under pH 6 - och det finns absolut bÄde sjöar och akvarier som ligger dÀr - sÄ tackar karbonatsystemet för sig och gör lite eller inget Ät saken. I stÀllet Àr det organiska syror som fÄr stÄ för stabiliteten och buffrar vattnet. Vill man köra hÄrt med vildfÄngad diskus med alkottar, torv och annat i den stilen Àr det inte karbonater som stabiliserar och stÄr för alkalinitet och aciditet utan i stÀllet t ex tanniner.  För all del Àr karbonater ofta men definitivt inte alltid det helt dominerande i alkaliniteten. Men nÀr det nu Àr alkalinitet vi mÀter och egentligen Àr intresserade av, varför dÄ anvÀnda en annan term och annan mÀtskala? Vattenödla, kopparorm, tornsvala Àr ju exempel pÄ benÀmningar som leder fel och efterhand försvinner, varför inte dÄ karbonathÄrdheten? en del tester har börjat mer korrekt kalla det för just alkalinity, och ej KH Citera
stigigemla Postat 5 juli 2018 Postat 5 juli 2018 (Ă€ndrat) Naturligtvis har Boratbufferten en roll i vĂ„ra saltvattensakvarier. Men vĂ„ra kH tester ser den inte med mer Ă€n nĂ„gra hundradelar av totalt kH vilket Ă€r ovĂ€sentligt. Men precis som Jonas skriver spelar boratbufferten en förhĂ„llandevis mycket större roll runt pH 8 som vi har i vĂ„ra akvarier. Men nu Ă€r det sĂ„ att Salifert har ett borattest som fungerar hyggligt förutom att vi har Triton med fler som levererar ett mer noggrant vĂ€rde. För de som tycker att pHsvĂ€ngningarna under dygnet Ă€r för stora rekommenderar jag att testa borat förutom kH. Borat stĂ„r för ungefĂ€r 20% av buffertkapaciteten i saltvatten och en liten del förbrukas till korallernas kalkskelett sĂ„ för akvarier som drivs utan vattenbyten tycker jag att man bör kolla borvĂ€rdet. Se hĂ€r: https://www.advancedaquarist.com/2002/12/chemistry Ăndrat 5 juli 2018 av stigigemla 1 Citera
Bygert Postat 5 juli 2018 Postat 5 juli 2018 Jonas, vi verkar överens om nÀstan allt och det Àr ok. NÀr det gÀller det vi ser lite olika, tja, om man dÄ mÀter alkalinitet till ett slutvÀrde pÄ tex pH 7, skulle dÄ inte det bli sak samma som det du kallar buffertkapacitet? 1 Citera
jonasroman Postat 8 juli 2018 Författare Postat 8 juli 2018 (Ă€ndrat) On 2018-07-05 at 14:46, Bygert sa: Jonas, vi verkar överens om nĂ€stan allt och det Ă€r ok. NĂ€r det gĂ€ller det vi ser lite olika, tja, om man dĂ„ mĂ€ter alkalinitet till ett slutvĂ€rde pĂ„ tex pH 7, skulle dĂ„ inte det bli sak samma som det du kallar buffertkapacitet? Du menar om vi titrerar ner till visst ph o stannar dĂ€r? Hmm...Vi kan stanna vid olika pH vid titrering för att pĂ„ det sĂ€ttet selektera ut vissa joners bidrag till den totala alkaliniteten. Eller hur?  Om vi tex vill veta vad just bara karbonaterna ger för bidrag, dvs fĂ„ fram den sanna karbonatalkaliniteten,  kan man faktisk titrerar ner o stanna vid pH 7.7(7.9 kanske). Vid ph 7.7 har i det nĂ€rmaste 100% av alla CO3 joner titrerats ut, MEN inte sĂ„ mĂ„nga andra joner Ă€nnu, sĂ„ mĂ€ngden vĂ€tejoner som krĂ€vs för att nĂ„ ner till ph 7.7 blir ett mĂ„tt pĂ„ CO3 halten i vattnet. Och vet man CO3 halten som man fĂ„r fram vid denna titrering, sĂ„ gĂ„r det ju sen rĂ€kna ut HCO3, dĂ€remellan Ă€r det ju en kontant.  Man summerar nu dessa tvĂ„ och fĂ„r den sanna karbonatalkaliniteten. Vad man nu skall med den till, men den kommer förstĂ„s vara ngt lĂ€gre Ă€n total alkalinitet.  SjĂ€lva titreringskurvan har ju tvĂ„ flacka partier(3 om vi rĂ€knar in kurvan under ph 4 ocksĂ„)  o tvĂ„ branter (svarta pister). Den första flacka  partiet börjar ju vid pH över 9, och första branten Ă€r ju vid cirka ph 7.7, dĂ€r störtdyker kurvan för dĂ€r Ă€r CO3 helt uttitrerad dvs dess buffertkap Ă€r slut samtidigt som  HCO3 fortfarande Ă€r usel som buffert, sĂ„ kurvan gĂ„r brant ner. Sen efter pH 7.5 cirka, sĂ„ blir kurvan rakare o rakare för att vara mkt plan mellan ph 7.0-5.0...dvs nu börjar HCO3 jonerna jobba riktigt bra med att fĂ„nga upp vĂ€tejoner. Men sĂ„ vid pH 4.5 Ă€r dessa HCO3 joner ocksĂ„ slut o kurvan störtar brant igen. SĂ„ vid den första branten (ph 7.9) har vi ganska selektivt CO3 alkalintieten, o vid den andra (4.5) har vi den totala.    Mvh Jonas   Ăndrat 8 juli 2018 av jonasroman Citera
jonasroman Postat 8 juli 2018 Författare Postat 8 juli 2018 On 2018-07-05 at 11:26, stigigemla sa: Naturligtvis har Boratbufferten en roll i vÄra saltvattensakvarier. Men vÄra kH tester ser den inte med mer Àn nÄgra hundradelar av totalt kH vilket Àr ovÀsentligt. Men precis som Jonas skriver spelar boratbufferten en förhÄllandevis mycket större roll runt pH 8 som vi har i vÄra akvarier. Men nu Àr det sÄ att Salifert har ett borattest som fungerar hyggligt förutom att vi har Triton med fler som levererar ett mer noggrant vÀrde. För de som tycker att pHsvÀngningarna under dygnet Àr för stora rekommenderar jag att testa borat förutom kH. Borat stÄr för ungefÀr 20% av buffertkapaciteten i saltvatten och en liten del förbrukas till korallernas kalkskelett sÄ för akvarier som drivs utan vattenbyten tycker jag att man bör kolla borvÀrdet. Se hÀr: https://www.advancedaquarist.com/2002/12/chemistry Ja, som jag rÀknade ut sÄ bidrar borat med cirka 0.2dKH, om vi har en Boronhalt pÄ 4 ppm, och börjar mÀtningen med ett vatten som har ett utgÄngspH pÄ cirka 8-8.2.  Det Àr samma resultat som randy fÄr fram i sin artikel i AA. Det stÀmmer bra med det du skriver Stig, att boratalkaliniteten utgör numerÀrt ngr procent av den totala.  Detta att med titrering (som salifert tror sig kunna) kunna fÄ fram borathalten, eller boratalkaliniteten Àr inte möjligt enligt min uppfattning i ett saltvatten. Kanske i ett sötvatten dÀr CO3 halten kan försummas. Men i ett saltvatten blir det sÄ hÀr: För att titrera ut all boratalkaliniten mÄste du ner till pH 6.5 kanske. Men hit ner sÄ har du fÄtt med dig alla CO3 joner med, samt lite av HCO3 ocksÄ, . Det Àr alltsÄ inte möjligt att selektivt titrera ut Borat pÄ detta sÀttet. Testet kommer  visa ett falskt högt vÀrde dÀr vi fÄr CO3 + borat+ lite HCO3  med.  Mvh Jonas   Citera
jonasroman Postat 8 juli 2018 Författare Postat 8 juli 2018 (Ă€ndrat) Sen vill jag upplysa om en sak till:  Om man fĂ„r ett KH vĂ€rde med i ett ICP test sĂ„ Ă€r det ALDRIG mĂ€tt med ICP. Det gĂ„r inte för alkalinitet Ă€r inte EN jon utan summan av flera olika med samma egenskaper, att kunna ta upp vĂ€tejoner. Att tex ATI har den tjĂ€nsten Ă€r bara en tjĂ€nst. Dom titrerar fram era KH vĂ€rden precis som vi gör med salifert, red sea, hanna, alkatronic etc etc. SĂ : JĂ€mför aldrig en titeringsmetod med en annan! Dom kan ju ha en helt annan Ă€ndtitreringspunkt och dĂ€rmed fĂ„ ett annat vĂ€rde. "KH" mĂ€tningar skall överhuvudtaget inte jĂ€mföras sĂ„ mkt mellan tvĂ„ olika metoder, utan mer inom sin egen metod eftersom man kan just ha olika Ă€ndtitreringspunkter, SAMT att vĂ€rdet i sig Ă€r mindre viktigt, utan det Ă€r precisionen. Jag skulles sĂ€ga att det utan vidare kan diffa 0.3-0.5 dKH mellan olika metoder utan att ngn gör fel. Man vĂ€ljer hur man vill mĂ€ta helt enkelt. TĂ€nk pĂ„ detta:-)  Jag vet av erfarenhet, och det kan va till hjĂ€lp för er, att ATIÂŽs KH vĂ€rden ligger generellt sett lĂ€gre Ă€n om du mĂ€ter sjĂ€lv. BĂ„de du o ATI mĂ€ter rĂ€tt, ni har bara olika Ă€ndtitreringspunkter. SĂ„ sĂ„ lĂ€nge vĂ€rdena Ă€r inom 0.5 diff, sĂ„ Ă€r troligen bĂ„da helt rĂ€tt. SĂ„ Ă„terigen, man jĂ€mfört bĂ€st med sig sjĂ€lv.  /Jonas Ăndrat 8 juli 2018 av jonasroman 1 Citera
stigigemla Postat 8 juli 2018 Postat 8 juli 2018 Normal Bortitrering i saltvatten gÄr till sÄ hÀr: Man titrerar först ned till 4,3 för att ta bort karbonathÄrdheten. Skaka om testet eller lÄt det stÄ ett tag för att vÀdra ut CO2. Sedan titrerar man upp i pH och mÀter dÀr hur mycket som gÄr Ät. Det Àr Borattitrering (Ät andra hÄllet). 1 Citera
Bygert Postat 8 juli 2018 Postat 8 juli 2018 Vad man brukar göra Àr att man titrerar ner till pH 4,5 eller nÄnstans i den trakten och sÄ kallar man det man fÄr fram för karbonathÄrdhet och det har man nÄn slags vana att dra nÄn slutsats av. Fast... Àr det sÀkert att det Àr det man vill veta? En sak man vill veta Àr ju hur stabilt vattnet Àr mot svÀngningar i pH. DÄ Àr det ju inte jÀtteintressant hur det beter sig nerÄt 4, svÀnger det dit sÄ Àr det kört med marginal. Det kanske vore mer intressant att se hur stabilt det Àr mot mindre svÀngningar, sÀg 0,5 enhet pH eller nÄt sÄnt?  En annan sak man kan vilja veta Àr om det finns nog av Àmnen som vissa organismer behöver. Karbonat och bor Àr vÀl vad som ligger nÀrmast till hÀr, möjligen fosfor och silikat Àven om det nog blir svÄrt att urskilja. Kanske man skulle styra titreringen mer specifikt till just precis det man behöver veta? Citera
jonasroman Postat 9 juli 2018 Författare Postat 9 juli 2018 23 timmar sedan, stigigemla sa: Normal Bortitrering i saltvatten gÄr till sÄ hÀr: Man titrerar först ned till 4,3 för att ta bort karbonathÄrdheten. Skaka om testet eller lÄt det stÄ ett tag för att vÀdra ut CO2. Sedan titrerar man upp i pH och mÀter dÀr hur mycket som gÄr Ät. Det Àr Borattitrering (Ät andra hÄllet). ja det var smart, det borde ju funka:-) Citera
jonasroman Postat 9 juli 2018 Författare Postat 9 juli 2018 (Ă€ndrat) 18 timmar sedan, Bygert sa: Vad man brukar göra Ă€r att man titrerar ner till pH 4,5 eller nĂ„nstans i den trakten och sĂ„ kallar man det man fĂ„r fram för karbonathĂ„rdhet och det har man nĂ„n slags vana att dra nĂ„n slutsats av. Fast... Ă€r det sĂ€kert att det Ă€r det man vill veta? En sak man vill veta Ă€r ju hur stabilt vattnet Ă€r mot svĂ€ngningar i pH. DĂ„ Ă€r det ju inte jĂ€tteintressant hur det beter sig nerĂ„t 4, svĂ€nger det dit sĂ„ Ă€r det kört med marginal. Det kanske vore mer intressant att se hur stabilt det Ă€r mot mindre svĂ€ngningar, sĂ€g 0,5 enhet pH eller nĂ„t sĂ„nt?  En annan sak man kan vilja veta Ă€r om det finns nog av Ă€mnen som vissa organismer behöver. Karbonat och bor Ă€r vĂ€l vad som ligger nĂ€rmast till hĂ€r, möjligen fosfor och silikat Ă€ven om det nog blir svĂ„rt att urskilja. Kanske man skulle styra titreringen mer specifikt till just precis det man behöver veta? @Bygert, vi vet ju redan det, eftersom vi har ett nĂ„gorlunda likt vatten som NSV, dvs att vĂ„r totala alkalinitet, precis som i naturen, utgörs till 95% av karbonatalkaliniteten. Och vi vet alltsĂ„ att ungefĂ€r 3-5% av den totala alkaliniteten bestĂ„r av boratalkalinitet,och vi vet att det Ă€r ju dĂ€rför som ett saltvatten stĂ„r emot ph svĂ€ngningar rĂ€tt dĂ„ligt kring pH 8, för att vĂ„r dominerande alkalinitetsbidragare, alltsĂ„ vĂ€tekarbonat, jobbar dĂ„ligt som buffert just dĂ€r. Det Ă€r ju inget problem, naturen Ă€r ju sĂ„n.  Det dĂ€r med ner till 4...vi Ă€r inte intresserade av hur det svĂ€nger dĂ€r nere, vi gĂ„r ju dit ner för att fĂ„ med all alkalinitet för att fĂ„ ett korrekt vĂ€rde. Vi mĂ„ste ju mĂ€ta pĂ„ samma sĂ€tt. Att tex stanna pĂ„ ph 5 ger ingen vĂ€rdefull info, för du har dĂ€r en del kvar av karbonatalkaliniteten, sĂ„ ett vĂ€rde dĂ€r sĂ€ger ingenting om nĂ„nting. Antingen Ă€nda fram till Ă€ndtitreringspunkten eller inget alls sĂ„ att sĂ€ga.  Ser heller ingen anledning att selektivt ta fram boratalkaliniteten. Den vet vi genom ett  ICP  test. Man fĂ„r dess halt, o med hjĂ€lp av pka o aktuellt ph kan man rĂ€kna ut dess bidrag om man nu vill det. Det var egentligen det mitt inlĂ€gg handlade om, och borat stĂ„r dĂ„ alltsĂ„ för ungefĂ€r 0.2-0.3dKh av den totala, och karbonaterna för resten.  Sen dĂ„, varför just 4.2 som Ă€ndtitreringspunkt? Jo, i sötvatten ligger den pĂ„ 4.9-5.0 tror jag. Den Ă€r alltsĂ„ mkt lĂ€gre i saltvatten, och det beror pĂ„ att syrakonstanten, pka,  för HCO3, Ă€r lĂ€gre i saltvatten, dvs i saltvattnet ligger hela bufertkedjan o trycker lite mer Ă„t höger, och vi behöver alltsĂ„ dĂ€rför mer vĂ€tejoner för att fĂ„ bort all karbonater till CO2. Stannar man tidigare kommer man fĂ„ ett för lĂ„gt vĂ€rde som inte Ă€r lika med total alkalinitet.  Du kan inte styra titreringen till att fĂ„ fram halten av bara ett Ă€mne för andra Ă„ker med pĂ„ köpet. DĂ€r fĂ„r vi istĂ€llet anlita ICP:-)  Jonas   Ăndrat 9 juli 2018 av jonasroman Citera
Rekommenderade inlÀgg
GĂ„ med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.