GÄ till innehÄll

Rekommenderade inlÀgg

Postat
Under interzoo fick vi frÄgan om Borat-alkaliniteten ingÄr i manuella KH mÀtningar(inkl vÄr Alkatronic). Ja det gör den! Vi mÀter nÀmligen alltid Total alkalinitet.
 
SÄ hur mycket bidrar dÄ Borat till den totala alkaliniteten, vilket kan va bra o veta om nÄgon skulle komma över ett testresultat som bara ger dig karbonatalkaliteten(tex ifrÄn ett lab)? Det kan vara bra att veta, för att kunna jÀmföra dessa vÀrden.
 
Om du har naturligt havsvatten med Bor pÄ omkring 4,2 mg / l och ett pH pÄ 8,2, sÄ stÄr Borate för 0,2 dKH av den totala alkaliniteten!
Ingenting du behöver tÀnka pÄ normalt, men som sagt, om du fÄr en analys frÄn ett lab eller liknande som kan mÀta endast sann karbonatalkalitet, fÄr du rÀkna med att detta kommer att ligga cirka 0,2 dKH lÀgre Àn "ditt".
 
Jonas Roman
 
Jag inkluderar skiss dÀr jag gör berÀkningen för att fÄ detta "0.2dKH" -vÀrde för dem som vill ha siffrorna bakom kulissen;_)(skissen Àr förenklad, jag gör en del molberÀkningar som jag ej visat, blir för kladdigt). 

IMG_DB93767A495A-1.jpeg

  • Gilla 1
Postat

Och lite seriösare, total alkalinitet Àr ju alla baser som gÄr att titrera med en stark syra. SÄ det kan ju vara mer Àn bor och karbonater Àven om det kanske inte blir sÄ spÀnnande att titta pÄ. DÀremot blir det ju förvirrande med enheter. Bor har ju egentligen inget med dKH att göra men dÀremot med alkalinitet som mÀts (vanligen) i mekv/l . Men det som beskrivs som karbonathÄrdhet Àr ju med fÄ undantag en mÀtning av alkalinitet. GÄr det att fÄ nÄn rÀtsida pÄ det dÀr eller Àr det för etablerat för att rÀtta till?

Postat

DkH Àr Tyska och en förkortning av Deutsche Karbonat HÀrtegrade. AlltsÄ karbonathÄrdhet och inget annat.

I sötvatten Àr det normalt sett allt som ingÄr i alkaliniteten sÄ man brukar sÀtta likhetstecken mellan dem.

Det Àr bara vi med saltvatten som krÄnglar till det.

Boratalkaliniteten Àr liten och fosfatalkaliniteten Ànnu betydligt mindre. Jag tycker man skall försumma dem i saltakvariesammnhang.

Postat

Nu Àr ju frÄgan vad man lÀgger i ordet normalt men jag vill ÀndÄ mena att det leder fel att sÀtta likhetstecken mellan karbonathÄrdhet och alkalinitet i sötvatten. Ofta Àr det inte sÄ fel att göra det men kommer man under pH 6 - och det finns absolut bÄde sjöar och akvarier som ligger dÀr - sÄ tackar karbonatsystemet för sig och gör lite eller inget Ät saken. I stÀllet Àr det organiska syror som fÄr stÄ för stabiliteten och buffrar vattnet. Vill man köra hÄrt med vildfÄngad diskus med alkottar, torv och annat i den stilen Àr det inte karbonater som stabiliserar och stÄr för alkalinitet och aciditet utan i stÀllet t ex tanniner.

 

För all del Àr karbonater ofta men definitivt inte alltid det helt dominerande i alkaliniteten. Men nÀr det nu Àr alkalinitet vi mÀter och egentligen Àr intresserade av, varför dÄ anvÀnda en annan term och annan mÀtskala? Vattenödla, kopparorm, tornsvala Àr ju exempel pÄ benÀmningar som leder fel och efterhand försvinner, varför inte dÄ karbonathÄrdheten?

  • Gilla 1
Postat

Alkalinitet betyder definitivt absolut inte hur alkaliskt vatten Àr. Blanda inte ihop de begreppen, det Àr helt olika saker. Alkalisk Àr samma som basisk, pH över 7. Alkalinitet Àr förmÄga att stÄ emot syra utan att pH sjunker nÄt nÀmnvÀrt. Vatten kan vara alkaliskt utan att ha mycket till alkalinitet. Och det kan ocksÄ vara surt med mycket alkalinitet. Praktiskt brukar man prova alkalinitet med titrering ned till pH 4,5 dÀr det mesta som har betydelse i vanlig tillvaro har gjort sitt. Man kan alltsÄ starta med ett surt vatten och mÀta vad det har för alkalinitet, inget konstigt med det. Buffertkapacitet Àr sak samma som alkalinitet, Àven om det iofs kan gÄ Ät andra hÄllet ocksÄ, aciditet. 

  • Gilla 1
Postat (Ă€ndrat)
On 2018-07-02 at 13:14, Bygert sa:

Och lite seriösare, total alkalinitet Àr ju alla baser som gÄr att titrera med en stark syra. SÄ det kan ju vara mer Àn bor och karbonater Àven om det kanske inte blir sÄ spÀnnande att titta pÄ. DÀremot blir det ju förvirrande med enheter. Bor har ju egentligen inget med dKH att göra men dÀremot med alkalinitet som mÀts (vanligen) i mekv/l . Men det som beskrivs som karbonathÄrdhet Àr ju med fÄ undantag en mÀtning av alkalinitet. GÄr det att fÄ nÄn rÀtsida pÄ det dÀr eller Àr det för etablerat för att rÀtta till?

Du kan redan detta:-), men ett svar mer för alla:

 

Titrerar man ner till pH 4.2, sÄ har du titrerat ut cirka 99% av alla joner som bidrager till vattnets alkalinitet, sÄ dÀrför kallar vi det total alkalinitet. Utav denna totala alkalinitet utgör karbonaterna cirka 95%, och Borat  resten. Rent teoretiskt kan fosfat, silikat osv ocksÄ bidra men bidraget Àr försvinnande litet,. och för att fÄ med fosfats bidrag till total alkalnitet fÄr man gÄ lÀgre Àn till pH 4.2. Inga tester gÄr lÀgre, sÄ en sÄdan titrering skulle leda till falskt höga vÀrden o ej möjlig eller meningsfull  att jÀmföra med andra vÀrden. 

 

Eftersom alkalinitet bestÄr av flera olika joner, Àr enheten en mÀngdenhet, ja helt enkelt antalet millimol/liter. Om en alkalininitetsbidragande jon bara kan ta upp en vÀtejon, blir dess bidag till den totala alkaliniteten just 1 millimol/l. OM jonen kan ta upp 2 vÀtejoner, som tex CO3, blir den jonens bidrag 2 mmol/l. NÀr den totala alkalniteten rÀknas ut, summerar man alla dessa joner, och fÄr en siffra i milimol/l, MEN eftersom en del joner viktas dubbelt sÄ gÄr det inte anvÀnda enheten MOL, utan man kallar det Eqivalent. 

SÄ enheten Àr, oavsett vilka joner det handlar om, alltid meq/l. 

I dagligt tal talar vi om KarbonathÄrdhet ocksÄ. Det Àr egentligen enbart karbonaternas bidrag till den totala alkaliniteten, men eftersom den ligger mkt nÀra den totala (95%) sÄ förenklar vi och sÀtter likhetstecken mellan KH/karbonathÄrdhet, och total alkalinitet. 

 

Sen att dKH har en annan "siffra" Àr bara en omrÀkningsfaktor: meq/l*2.8=dKH

 

Mvh

Jonas Roman

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Postat (Ă€ndrat)
On 2018-07-03 at 12:35, stigigemla sa:

Alkalilinitet. Ordet betyder hur alkaliskt vattnet Àr.

Är pH under 7 bör man nog i stĂ€llet anvĂ€nda begreppet buffertkapacitet.

Det Àr  fel @stigigemla. Och buffertkapacitet Àr ocksÄ nÄt helt annat. LÄt mig reda ut begreppen:

 

1) alkaliskt (neutralt o surt). Är enbart en benĂ€mning pĂ„ om pH vĂ€rdet Ă€r över eller under 7 o inget annat. Det kan det vara OAVSETT alkaliniteten. Du kan ha ett vatten med hög alkalinitet och lĂ„gt ph(surt) , och du kan ha ett vatten med lĂ„g alkalinitet med högt(alkaliskt) ph. 

 

2) Alkalinitet: Vattnets innehÄll rent numerÀrt (mol) av joner som kan ta upp vÀtejoner, dÀr jonens förmÄga att ta upp en eller flera viktas. Bara för att vattnet tex har hög alkalinitet, behöver det INTE betyda att vattnet har ett pH över si eller sÄ, dÄ CO2 spelar mkt större roll i det. Du kan tex ha ett vatten med 6 i pH men ÀndÄ skyhög alkalinitet. Bara för att en jon bidrar till alkalintiet, betyder inte det att den vid ett visst pH agerar i form av vÀtejonsupptagare. Det beror pÄ jonen och dess omkringliggande pH. 

 

3) Buffertkapacitet: Vattnets förmÄga att motstÄ en pH förÀndring. Buffertkap stiger med ökad alkalintet, MEN vattnets buffertkapacitet vid ett visst tillfÀlle beror pÄ 1) vilka joner som utgör vattnets alkalinitet 2) ph vÀrdet.

Saken Ă€r nĂ€mligen den att vissa joner som ingĂ„r i alkaliniteten arbetar som buffert olika bra vid olika pH vĂ€rden. Borat tex jobbar perfekt som buffert, dvs tar upp eller avger H joner, runt pH 8. Medans karbonater, som vi har mest av, arbetar bĂ€st runt pH 5-6. Detta Ă€r alltsĂ„ orsaken till att ett saltvatten har, TROTS hög alkalinitet, ganska LÅG buffertkapacitet vid pH runt 8, men en mkt hög buffertkapacitet vid pH 5.5-6.5 

 

Mvh

Jonas R

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Postat
On 2018-07-02 at 23:46, stigigemla sa:

DkH Àr Tyska och en förkortning av Deutsche Karbonat HÀrtegrade. AlltsÄ karbonathÄrdhet och inget annat.

I sötvatten Àr det normalt sett allt som ingÄr i alkaliniteten sÄ man brukar sÀtta likhetstecken mellan dem.

Det Àr bara vi med saltvatten som krÄnglar till det.

Boratalkaliniteten Àr liten och fosfatalkaliniteten Ànnu betydligt mindre. Jag tycker man skall försumma dem i saltakvariesammnhang.

Du kan inte försumma den(Boratalka). Den Àr inkluderad vare sig du vill eller inte i alla alkalinitetstester, dÄ den med marginal Àr helt uttitrerad vid vÄrat ÀndtitreringsvÀrden 4.2 (eller 4.5 som ocksÄ förekommer) . Alla vÄra sedvanliga tester mÀter total alkalinitet. Sen att vi kallar det dKH Àr bara en sprÄkfrÄga. 

 

Jonas

 

Postat
On 2018-07-03 at 16:16, Bygert sa:

Alkalinitet betyder definitivt absolut inte hur alkaliskt vatten Àr. Blanda inte ihop de begreppen, det Àr helt olika saker. Alkalisk Àr samma som basisk, pH över 7. Alkalinitet Àr förmÄga att stÄ emot syra utan att pH sjunker nÄt nÀmnvÀrt. Vatten kan vara alkaliskt utan att ha mycket till alkalinitet. Och det kan ocksÄ vara surt med mycket alkalinitet. Praktiskt brukar man prova alkalinitet med titrering ned till pH 4,5 dÀr det mesta som har betydelse i vanlig tillvaro har gjort sitt. Man kan alltsÄ starta med ett surt vatten och mÀta vad det har för alkalinitet, inget konstigt med det. Buffertkapacitet Àr sak samma som alkalinitet, Àven om det iofs kan gÄ Ät andra hÄllet ocksÄ, aciditet. 

precis men jag skulle ÀndÄ vilja ha en invÀndning;-): Buffertkapacitet Àr inte lika med alkalinitet...dom följs Ät, förstÄs, men buffertkapaciteten avgörs ocksÄ av vilken jon som arbetar vid vilket pH. Om vi tex har ett vatten med bara Boratalkalinitet, men ganska lÄg sÄdan, kan det vattnet vid pH 8 ÀndÄ ha en högre buffertkapacitet, Àn ett vatten som har högre alkalinitet men bara bestÄende av karbonatalkalinitet.

 

/Jonas

 

Postat
On 2018-07-03 at 10:47, Bygert sa:

Nu Àr ju frÄgan vad man lÀgger i ordet normalt men jag vill ÀndÄ mena att det leder fel att sÀtta likhetstecken mellan karbonathÄrdhet och alkalinitet i sötvatten. Ofta Àr det inte sÄ fel att göra det men kommer man under pH 6 - och det finns absolut bÄde sjöar och akvarier som ligger dÀr - sÄ tackar karbonatsystemet för sig och gör lite eller inget Ät saken. I stÀllet Àr det organiska syror som fÄr stÄ för stabiliteten och buffrar vattnet. Vill man köra hÄrt med vildfÄngad diskus med alkottar, torv och annat i den stilen Àr det inte karbonater som stabiliserar och stÄr för alkalinitet och aciditet utan i stÀllet t ex tanniner.

 

För all del Àr karbonater ofta men definitivt inte alltid det helt dominerande i alkaliniteten. Men nÀr det nu Àr alkalinitet vi mÀter och egentligen Àr intresserade av, varför dÄ anvÀnda en annan term och annan mÀtskala? Vattenödla, kopparorm, tornsvala Àr ju exempel pÄ benÀmningar som leder fel och efterhand försvinner, varför inte dÄ karbonathÄrdheten?

en del tester har börjat mer korrekt kalla det för just alkalinity, och ej KH

Postat (Ă€ndrat)

Naturligtvis har Boratbufferten en roll i vÄra saltvattensakvarier. Men vÄra kH tester ser den inte med mer Àn nÄgra hundradelar av totalt kH vilket Àr ovÀsentligt.

Men precis som Jonas skriver spelar boratbufferten en förhÄllandevis mycket större roll runt pH 8 som vi har i vÄra akvarier.

Men nu Àr det sÄ att Salifert har ett borattest som fungerar hyggligt förutom att vi har Triton med fler som levererar ett mer noggrant vÀrde.

För de som tycker att pHsvÀngningarna under dygnet Àr för stora rekommenderar jag att testa borat förutom kH.

Borat stÄr för ungefÀr 20% av buffertkapaciteten i saltvatten och en liten del förbrukas till korallernas kalkskelett sÄ för akvarier som drivs utan vattenbyten tycker jag att man bör kolla borvÀrdet. Se hÀr: https://www.advancedaquarist.com/2002/12/chemistry

Ändrat av stigigemla
  • Gilla 1
Postat

Jonas, vi verkar överens om nÀstan allt och det Àr ok:). NÀr det gÀller det vi ser lite olika, tja, om man dÄ mÀter alkalinitet till ett slutvÀrde pÄ tex pH 7, skulle dÄ inte det bli sak samma som det du kallar buffertkapacitet?

  • Gilla 1
Postat (Ă€ndrat)
On 2018-07-05 at 14:46, Bygert sa:

Jonas, vi verkar överens om nÀstan allt och det Àr ok:). NÀr det gÀller det vi ser lite olika, tja, om man dÄ mÀter alkalinitet till ett slutvÀrde pÄ tex pH 7, skulle dÄ inte det bli sak samma som det du kallar buffertkapacitet?

Du menar om vi titrerar ner till visst ph o stannar dÀr?

Hmm...Vi kan stanna vid olika pH vid titrering för att pÄ det sÀttet selektera ut vissa joners bidrag till den totala alkaliniteten. Eller hur?

 

Om vi tex vill veta vad just bara karbonaterna ger för bidrag, dvs fÄ fram den sanna karbonatalkaliniteten,  kan man faktisk titrerar ner o stanna vid pH 7.7(7.9 kanske). Vid ph 7.7 har i det nÀrmaste 100% av alla CO3 joner titrerats ut, MEN inte sÄ mÄnga andra joner Ànnu, sÄ mÀngden vÀtejoner som krÀvs för att nÄ ner till ph 7.7 blir ett mÄtt pÄ CO3 halten i vattnet. Och vet man CO3 halten som man fÄr fram vid denna titrering, sÄ gÄr det ju sen rÀkna ut HCO3, dÀremellan Àr det ju en kontant.  Man summerar nu dessa tvÄ och fÄr den sanna karbonatalkaliniteten. Vad man nu skall med den till, men den kommer förstÄs vara ngt lÀgre Àn total alkalinitet.

 

SjÀlva titreringskurvan har ju tvÄ flacka partier(3 om vi rÀknar in kurvan under ph 4 ocksÄ)  o tvÄ branter (svarta pister). Den första flacka  partiet börjar ju vid pH över 9, och första branten Àr ju vid cirka ph 7.7, dÀr störtdyker kurvan för dÀr Àr CO3 helt uttitrerad  dvs dess buffertkap Àr slut samtidigt som  HCO3 fortfarande Àr usel som buffert, sÄ kurvan gÄr brant ner. Sen efter pH 7.5 cirka, sÄ blir kurvan rakare o rakare för att vara mkt plan mellan ph 7.0-5.0...dvs nu börjar HCO3 jonerna jobba riktigt bra med att fÄnga upp vÀtejoner. Men sÄ vid pH 4.5 Àr dessa HCO3 joner ocksÄ slut o kurvan störtar brant igen. 

SÄ vid den första branten (ph 7.9) har vi ganska selektivt CO3 alkalintieten, o vid den andra (4.5) har vi den totala.

 

 

 

Mvh

Jonas

  

Ändrat av jonasroman
Postat
On 2018-07-05 at 11:26, stigigemla sa:

Naturligtvis har Boratbufferten en roll i vÄra saltvattensakvarier. Men vÄra kH tester ser den inte med mer Àn nÄgra hundradelar av totalt kH vilket Àr ovÀsentligt.

Men precis som Jonas skriver spelar boratbufferten en förhÄllandevis mycket större roll runt pH 8 som vi har i vÄra akvarier.

Men nu Àr det sÄ att Salifert har ett borattest som fungerar hyggligt förutom att vi har Triton med fler som levererar ett mer noggrant vÀrde.

För de som tycker att pHsvÀngningarna under dygnet Àr för stora rekommenderar jag att testa borat förutom kH.

Borat stÄr för ungefÀr 20% av buffertkapaciteten i saltvatten och en liten del förbrukas till korallernas kalkskelett sÄ för akvarier som drivs utan vattenbyten tycker jag att man bör kolla borvÀrdet. Se hÀr: https://www.advancedaquarist.com/2002/12/chemistry

Ja, som jag rÀknade ut sÄ bidrar borat med cirka 0.2dKH, om vi har en Boronhalt pÄ 4 ppm, och börjar mÀtningen med ett vatten som har ett utgÄngspH pÄ cirka 8-8.2.  Det Àr samma resultat som randy fÄr fram i sin artikel i AA. Det stÀmmer bra med det du skriver Stig, att boratalkaliniteten utgör numerÀrt ngr procent av den totala.

 

Detta att med titrering (som salifert tror sig kunna) kunna fÄ fram borathalten, eller boratalkaliniteten Àr inte möjligt enligt min uppfattning i ett saltvatten. Kanske i ett sötvatten dÀr CO3 halten kan försummas. Men i ett saltvatten blir det sÄ hÀr:

För att titrera ut all boratalkaliniten mÄste du ner till pH 6.5 kanske. Men hit ner sÄ har du fÄtt med dig alla CO3 joner med, samt lite av HCO3 ocksÄ, . Det Àr alltsÄ inte möjligt att selektivt titrera ut Borat pÄ detta sÀttet. Testet kommer  visa ett falskt högt vÀrde dÀr vi fÄr CO3 + borat+ lite HCO3  med. 

 

Mvh

Jonas

  

Postat (Ă€ndrat)

Sen vill jag upplysa om en sak till: 

 

Om man fÄr ett KH vÀrde med i ett ICP test sÄ Àr det ALDRIG mÀtt med ICP. Det gÄr inte för alkalinitet Àr inte EN jon utan summan av flera olika med samma egenskaper, att kunna ta upp vÀtejoner. Att tex ATI har den tjÀnsten Àr bara en tjÀnst. Dom titrerar fram era KH vÀrden precis som vi gör med salifert, red sea, hanna, alkatronic etc etc. 

SÅ: JĂ€mför aldrig en titeringsmetod med en annan! Dom kan ju ha en helt annan Ă€ndtitreringspunkt och dĂ€rmed fĂ„ ett annat vĂ€rde. "KH" mĂ€tningar skall överhuvudtaget inte jĂ€mföras sĂ„ mkt mellan tvĂ„ olika metoder, utan mer inom sin egen metod eftersom man kan just ha olika Ă€ndtitreringspunkter, SAMT att vĂ€rdet i sig Ă€r mindre viktigt, utan det Ă€r precisionen. Jag skulles sĂ€ga att det utan vidare kan diffa 0.3-0.5 dKH mellan olika metoder utan att ngn gör fel. Man vĂ€ljer hur man vill mĂ€ta helt enkelt. TĂ€nk pĂ„ detta:-)

 

Jag vet av erfarenhet, och det kan va till hjÀlp för er, att ATIŽs KH vÀrden ligger generellt sett lÀgre Àn om du mÀter sjÀlv. BÄde du o ATI mÀter rÀtt, ni har bara olika Àndtitreringspunkter. SÄ sÄ lÀnge vÀrdena Àr inom 0.5 diff, sÄ Àr troligen bÄda helt rÀtt. SÄ Äterigen, man jÀmfört bÀst med sig sjÀlv. 

 

/Jonas 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Postat

Normal Bortitrering i saltvatten gÄr till sÄ hÀr: Man titrerar först ned till 4,3 för att ta bort karbonathÄrdheten. Skaka om testet eller lÄt det stÄ ett tag för att vÀdra ut CO2.

Sedan titrerar man upp i pH och mÀter dÀr hur mycket som gÄr Ät. Det Àr Borattitrering (Ät andra hÄllet). 

  • Gilla 1
Postat

Vad man brukar göra Àr att man titrerar ner till pH 4,5 eller nÄnstans i den trakten och sÄ kallar man det man fÄr fram för karbonathÄrdhet och det har man nÄn slags vana att dra nÄn slutsats av. Fast... Àr det sÀkert att det Àr det man vill veta? En sak man vill veta Àr ju hur stabilt vattnet Àr mot svÀngningar i pH. DÄ Àr det ju inte jÀtteintressant hur det beter sig nerÄt 4, svÀnger det dit sÄ Àr det kört med marginal. Det kanske vore mer intressant att se hur stabilt det Àr mot mindre svÀngningar, sÀg 0,5 enhet pH eller nÄt sÄnt?

 

En annan sak man kan vilja veta Àr om det finns nog av Àmnen som vissa organismer behöver. Karbonat och bor Àr vÀl vad som ligger nÀrmast till hÀr, möjligen fosfor och silikat Àven om det nog blir svÄrt att urskilja. Kanske man skulle styra titreringen mer specifikt till just precis det man behöver veta?

Postat
23 timmar sedan, stigigemla sa:

Normal Bortitrering i saltvatten gÄr till sÄ hÀr: Man titrerar först ned till 4,3 för att ta bort karbonathÄrdheten. Skaka om testet eller lÄt det stÄ ett tag för att vÀdra ut CO2.

Sedan titrerar man upp i pH och mÀter dÀr hur mycket som gÄr Ät. Det Àr Borattitrering (Ät andra hÄllet). 

ja det var smart, det borde ju funka:-)

Postat (Ă€ndrat)
18 timmar sedan, Bygert sa:

Vad man brukar göra Àr att man titrerar ner till pH 4,5 eller nÄnstans i den trakten och sÄ kallar man det man fÄr fram för karbonathÄrdhet och det har man nÄn slags vana att dra nÄn slutsats av. Fast... Àr det sÀkert att det Àr det man vill veta? En sak man vill veta Àr ju hur stabilt vattnet Àr mot svÀngningar i pH. DÄ Àr det ju inte jÀtteintressant hur det beter sig nerÄt 4, svÀnger det dit sÄ Àr det kört med marginal. Det kanske vore mer intressant att se hur stabilt det Àr mot mindre svÀngningar, sÀg 0,5 enhet pH eller nÄt sÄnt?

 

En annan sak man kan vilja veta Àr om det finns nog av Àmnen som vissa organismer behöver. Karbonat och bor Àr vÀl vad som ligger nÀrmast till hÀr, möjligen fosfor och silikat Àven om det nog blir svÄrt att urskilja. Kanske man skulle styra titreringen mer specifikt till just precis det man behöver veta?

@Bygert, vi vet ju redan det, eftersom vi har ett nÄgorlunda likt vatten som NSV, dvs att vÄr totala alkalinitet, precis som i naturen, utgörs till 95% av karbonatalkaliniteten. Och vi vet alltsÄ att ungefÀr 3-5% av den totala alkaliniteten bestÄr av boratalkalinitet,och vi vet att det Àr ju dÀrför som ett saltvatten stÄr emot ph svÀngningar rÀtt dÄligt kring pH 8, för att vÄr dominerande alkalinitetsbidragare, alltsÄ vÀtekarbonat, jobbar dÄligt som buffert just dÀr. Det Àr ju inget problem, naturen Àr ju sÄn. 

 

Det dÀr med ner till 4...vi Àr inte intresserade av hur det svÀnger dÀr nere, vi gÄr ju dit ner för att fÄ med all alkalinitet för att fÄ ett korrekt vÀrde. Vi mÄste ju mÀta pÄ samma sÀtt. Att tex stanna pÄ ph 5 ger ingen vÀrdefull info, för du har dÀr en del kvar av karbonatalkaliniteten, sÄ ett vÀrde dÀr sÀger ingenting om nÄnting. Antingen Ànda fram till Àndtitreringspunkten eller inget alls sÄ att sÀga. 

 

Ser heller ingen anledning att selektivt ta fram boratalkaliniteten. Den vet vi genom ett  ICP  test. Man fÄr dess halt, o med hjÀlp av pka o aktuellt ph kan man rÀkna ut dess bidrag om man nu vill det. Det var egentligen det mitt inlÀgg handlade om, och borat stÄr dÄ alltsÄ för ungefÀr 0.2-0.3dKh av den totala, och karbonaterna för resten. 

 

Sen dÄ, varför just 4.2 som Àndtitreringspunkt? Jo, i sötvatten ligger den pÄ 4.9-5.0 tror jag. Den Àr alltsÄ mkt lÀgre i saltvatten, och det beror pÄ att syrakonstanten, pka,  för HCO3, Àr lÀgre i saltvatten, dvs i saltvattnet ligger hela bufertkedjan o trycker lite mer Ät höger, och vi behöver alltsÄ dÀrför mer vÀtejoner för att fÄ bort all karbonater till CO2. Stannar man tidigare kommer man fÄ ett för lÄgt vÀrde som inte Àr lika med total alkalinitet. 

 

Du kan inte styra titreringen till att fÄ fram halten av bara ett Àmne för andra Äker med pÄ köpet. DÀr fÄr vi istÀllet anlita ICP:-)

 

Jonas

 

 

Ändrat av jonasroman

GĂ„ med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara pÄ detta Àmne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehĂ„ll har Ă„terskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...