Gå till innehåll

Gustavs AM Chromis, 125 liter


GustavF

Rekommenderade inlägg

Har haft sötvatten 2-3 år och började snegla på saltvatten då allt såg så mycket vackrare ut. Undersökte mycket under en period, men förkastade sedan iden då det såg ut att bli för häftigt för studentplånboken. Något år senare efter sommaren 2005 så fanns det lite sommarjobbspengar i kassan och jag och flickvännen funderade på ett nytt akvarium, kanske denna gång ett större hörnakvarium med diskus. Tänkte denna gång försöka handla begagnat för att spara lite pengar och kollade köp & säljsidor med jämna mellanrum. Så dök det upp ett bättre begagnat Aqua Medic Chromis här på saltvattensguiden och efter snabb överläggning så blev det lite av ett impulsköp, vilket är något jag mycket sällan gör.

Gillar tekniska prylar en massa, men det rimmar tyvärr dåligt med studentbudgeten. Födelsedagspengar, julpengar och det som eventuellt blir över går dock just nu till akvariet och tillbehör.

Tekniken som används:

Akvarium: Aqua Medic Chromis, ca 125 l

Belysning: Ocean Light 150W MH med Aqualine 10000K lampa, Arcadia 15W T8 med actinrör.

Skummare: Deltec MCE600

Osmos: Aquatic Nature 90S

Vattenpåfyllning: Aqua Medic Niveaumat

Cirkulation: 2*MaxiJet 1200, MaxiJet 1000, Aqua Medic PF 1000, för totalt ca 4000 l/h

Fiskar:

Nemateleotris Magnifica

Koraller:

Fungia

Pachyclavularia

Zooanthus

Ricordea?

Skivanemoner

Övrigt:

2*Nassarius spp sniglar

1*Turbosnäckor

1*Clibanarius Tricolor

2*Lysmata Ambionensis

1*Lysmata Debelius

Vattenskötsel:

Ca 10-15% vattenbyte i veckan. Rowaphos och aktivt kol placerade i påsar i skummaren. Som ni ser är det också ganska överdriven skumning. Jag vill kunna mata mina djur en del utan att vara livrädd för att värdena skall bli dåliga i ett så litet akvarium. Kör även med ca 10 cm finkornig DSB. Det är tyvärr ganska livlöst än så länge, men man ser massor av kvävgasbubblor där nitraten försvinner. Om någon har en levande DSB hemma så tar jag gärna emot ett par nävar sand.

Det hela sattes sedan upp efter ett par veckor och ca 20 kg levandesten köptes in. Levandestenen kom direkt från Bali och var inte kurerad innan. Är osäker på om jag skulle köpa icke kurerad sten igen. Det blir förstås mer intressant liv, men mer problem på samma gång. Plockade bort mer än 20st mer eller mindre levande krabbor från stenen och försökte skrubba bort så mycket döda saker som möjligt. Har sedan dess fiskat upp fler krabbor från akvariet och 3 st pistolräkor. Finns dock troligen minst en pistol kvar i akvariet vilken hånar oss med sitt evinnerliga knäppande.

Stenen placerades bara ut på botten för att få kurera under en längre ett par månader. Under denna period användes ingen belysning och inget vatten byttes. Till en början hostade skummaren (från börjar en Aqua Medic Biostar Flotor) upp brun sörja som behövde tömmas flera gånger om dagen för att inte svämma över. Var knappt så att det klarade sig över natten utan att tömmas.

Här kommer den enda bild jag har på hur det såg ut då:

tidig.jpg

Nere till vänster syns en hemmabyggd fälla, petflaskemodell.

Därefter möblerades det om ganska ofta innan vi var nöjda med placeringen. Funderade på att bygga en pyramid i mitten, men det blev istället en hästskoliknande formation i slutändan med många hål att gömma sig i för skygga invånare.

Ljuset ökades sedan succesivt långsamt (ca en halvtimme i veckan). Sedan bestämde jag mig dock för att skaffa ett rör med blåljus och fick i samma veva lite hybris och hade på lamporna lite mer. Detta ledde till att det började växa lite grönt på glaset och inredningen och jag drog då ner på belysningen lite. Hade även höga fosfat och nitratvärden. Detta resulterade i (nu är vi ca 4 månader efter uppstart, kring jul.) i att jag införskaffade Rowaphos som tog bort fosfaten och att jag köpte 10 snäckor som skulle få ta hand om algerna. De trivdes alla bra till en början, men senare tog inköpta eremiter kål på några stycken och några till har hittats döda. Dessa dödsfall tror jag beror på att jag möblerat om ganska mycket och härjat med sniglarna i och de har även fått uppleva en ganska kraftigt varierande salthalt och temperatur. Skall köpa ett nytt gäng tänkte jag och nu är allting mycket mer stabilt så jag hoppas att dessa skall klara sig.

Efter ca 6 månader köpte vi vår första och hittills enda fisk, en Nematelotris Magnifica. Den hade en lite skadad främre ryggfena (”antennen”) vid inköp, men verkade i övrigt pigg. Fenan växer nu bra och blir nog hög och fin.

För ett par veckor sedan så blev det en ny inköpstrip med förhoppning om några koraller. Det blev då korallerna listade ovan. De flesta hade jag läst in mig på innan och tyckte de skulle bli bra första koraller. Fungian var dock inte planerad, men den var så himla vacker. Jag hade dock med mig lite böcker och läste på om den i affären och den verkar ju inte vara särskilt svår och den tycker säkert om min sandbädd.

Mina vattenvärden 2006-03-11:

Ammonium: 0 ppm

Nitrit: 0 ppm

Nitrat: 10-15 ppm

Fosfat: 0 ppm

kH: 8,6 dKH

pH: 8,2

Calcium: 400 ppm

Magnesium: 1230 ppm

Temperatur: 27,4 °C

Salthalt: 34,5 ppm

Här kommer äntligen lite bilder på hur det ser ut i dagsläget:

Bilder

Kalkalgerna sprider sig mycket bra nu när ljuset är på längre (idagsläget 6h MH och 8h blåljus) och jag skall succesivt öka ljuset mer.

Levande på inköpslistan är:

Nemateleotris Decora

Något clownfiskpar. Ej bestämt sort än, men har iaf bestämt oss för att de skall vara tankodlade.

Skulle även gärna ha ett par odlade Banggaikardinaler, men det är ju inte helt enkelt att få tag på.

Vill otroligt gärna ha en Mandarin, men det lär nog tyvärr inte funka. Tror inte ens jag vågar chansa att köpa en som jag vet tar fryst mat innan. Vill ju inte att stackaren skall svälta ihjäl så det fårnog vänta till ett framtida större akvarium med ett sort fint copepod-genererande refugium till.

Alla pumpar är i dagsläget inte vackra att titta på. De skall ersättas med en closed loop, men jag håller på att spara ihop till en bra pump. Hade en SCWD kopplad till en Aquabee 3000 inne i akvariet ett tag, men det var en riktig skitpump. Vibrerade mycket och levererade knappa 1600 l/h. Just nu vill jag nog ha någon Deltecpump monterad i en closed loop utanför akvariet.

Kom gärna med kommentarer och åsikter. Tar gärna emot kritik, men försök att hålla den konstruktiv.

helbild.jpg

skummare.jpg

Dletec MCE600 som samlar skräp.

inuti.jpg

En salig röra i skåpet.

hela.jpg

fungia2.jpg

Det här är strax efter att fungian kommit på plats.

fungia.jpg

En vecka senare har den flyttat på sig.

nema.jpg

pachy.jpg

skivor.jpg

zoo.jpg

ambionensis.jpg

ambpach.jpg

debelius2.jpg

debelius.jpg

sand1.jpg

En Nassarius gömd under sanden. Ser ni den.

sand2.jpg

Samma Nassarius strax efter.

nassarius.jpg

nassarius2.jpg

Lägg märke till den frysta artemian upe till höger.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 183
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

tjusigt !!! var hittar man nassarius ??

Hittade de på JR i Täby. De här var oidentifierade vid inköpet (av både affären och mig) då de inte är den typiska sortens Nassarius. Vanligtvis är de betydligt mindre tror jag. JR får in dem iblandenligt dem, men jag köpte nog de sista denna gång men möjligtvis fanns det någon enstaka kvar. Tänker köpa fler om jag hittar dem. Perfekta att röra om lite i sanden och samtidigt äta allmänt skräp.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mycket fina bilder, verkar ju gå att få riktigt fint fastän det inte är så stort. Jag som är intresserad av ett Chromis får komma med ett par frågor. Vars sitter blåljuset, är det i mh armaturen eller har det en egen armatur ?

Följer det med någon cirkulationspump i paketet eller följde dom du har med när du köpte ?

Är cirk. pump ett måste eller klarar sig det levande i karet ändå ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mycket fina bilder, verkar ju gå att få riktigt fint fastän det inte är så stort. Jag som är intresserad av ett Chromis får komma med ett par frågor. Vars sitter blåljuset, är det i mh armaturen eller har det en egen armatur ?

Följer det med någon cirkulationspump i paketet eller följde dom du har med när du köpte ?

Är cirk. pump ett måste eller klarar sig det levande i karet ändå ?

Blåljuset har en egen "armatur". Köpte en sån här från Arcadia för 15W rör. Lysröret är fastsatt under en glasplatta som föjer med Chromisakvariet och jag köpte även en reflektor till denna. Dock så tror jag att Power Compact Armatur + rör från Interpet kan vara ett bättre alternativ för då får man lite mer ljus på samma yta. Kan ta ett kort på hur det hela är monterat imorgon. Ljuset blir mycket vackrare med lite blåljus som komplement och jag önskar bara att jag hade lite mer :) Men jag kanske kompletterar med ett rör från Interpet senare. Aqua Medic har även en hetare version av MH armaturen som följer med karet som innehåller 2*24W T5 rör. Den är dock lite längre och sticker ut lite utanför akvariet i så fall.

Som cirkulation följer det bara med ett PF1000 innerfilter tror jag som ger 1000 l/h. Det tycker jag helt klart är för klent och kör därför med lite extra. Med bara en pump för cirkulation blir det svårt att undvika s.k. döda fläckar där vattnet är stillastående och det är inte bra. En relativt billig lösning på bra cirkulation kan nog vara en Eheim 1262 kopllat till en closed loop med 3 st utblås som korsar varandra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör med 3 olika storlekar från 0-0,5 m.m. Sen finns det nog lite större korn nånstans också. Kör dock en vanlig DSB och inte plenum.

Ok. Det lutar åt att jag kommer göra det samma när jag ska starta upp mitt kar. Kommer ha sandvändande sjöstärna och ett par V.strigata om det blir så.

Hade du i sanden från början också?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En sak som jag stör mig på, gäller alla kar som har mh armatur. Är att varför hänger alla i vajrar från konsoller på väggen, varför inte ha ett fäste i karmen på karet där man kan fästa armaturen med lite justermån upp och ner ?

Jag har nämligen betongvägg där det är fullt av armeringsjärn, så jag kommer få svårt att fästa konsoller där.

Angående cirk. pumpen. I mitt sötvattens växtkar har jag ett innerfilter som pumpar 200L/h. Tycker det blåser på rätt bra för att vara 200L/h, utblåset är riktbart 360 grader och jag måste ha det riktat nästan direkt mot bakglaset för att inte växter och fiskar ska "blåsa" iväg. Tycker ju därmed att 1000L/h borde räcka ?

Men ett korallrev kanske vill ha rätt bra flås ?

Får väl se, tror inte jag kommer köpa en till cirk. pump direkt, det för bli en senare uppgradering isf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok. Det lutar åt att jag kommer göra det samma när jag ska starta upp mitt kar. Kommer ha sandvändande sjöstärna och ett par V.strigata om det blir så.

Hade du i sanden från början också?

Jag vågar inte ha någon stjöstjärna eller sandmumsande fisk med risk att sterilisera sandbädden, men jag kan mycket väl vara överförsiktig. Hade tyvärr inte i sanden från början, vilket hade gett mer liv. Men samtidigt så innebär sand från början att det kommer samlas mer skit i den då det inte direkt finns några djur som tar hand om det. Då är det nog viktigt att ha bra blås så inte för mycket skräp samlas på botten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En sak som jag stör mig på, gäller alla kar som har mh armatur. Är att varför hänger alla i vajrar från konsoller på väggen, varför inte ha ett fäste i karmen på karet där man kan fästa armaturen med lite justermån upp och ner ?

Jag har nämligen betongvägg där det är fullt av armeringsjärn, så jag kommer få svårt att fästa konsoller där.

Angående cirk. pumpen. I mitt sötvattens växtkar har jag ett innerfilter som pumpar 200L/h. Tycker det blåser på rätt bra för att vara 200L/h, utblåset är riktbart 360 grader och jag måste ha det riktat nästan direkt mot bakglaset för att inte växter och fiskar ska "blåsa" iväg. Tycker ju därmed att 1000L/h borde räcka ?

Men ett korallrev kanske vill ha rätt bra flås ?

Får väl se, tror inte jag kommer köpa en till cirk. pump direkt, det för bli en senare uppgradering isf.

Armaturen sitter fast med två små skruvar i taket. Tror inte det är så stor risk att armeringen kommer ivägen. Kan ta ett kort på detta med under morgondagen.

Det är inte själva hastigheten på vattnet som är viktigt utan mängden vatten som förflyttas per tidsenhet. En vanlig rekommendation för saltvattensakvarium är ett minimum på ca 10X-20X volymen per timme. Jag sätter ribban lite högre och har ca 40X, men det är ändå långt ifrån någon storm.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänkte ha i redan inkörd sand blandat med ny från början, om det nu blir av. Sen i med inkörd och ny LS blandat med död LS. Blir billigast så, och den döda LS'en har lustiga former som jag efterfrågar. Jag kommer inte ha i någon fisk innan inkörningsprocessen är förbi och det skapats bra med djur i sanden, dett aför att minska risken för att maten i snaden ska ta slut så att säga.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gillar karet i sig men ej alla pumpar, hoppas att du löser det med din tanke med cloosed loop delen!

Vart har du fått tag på all den finkorniga sanden?

Förstår att du inte gillar alla pumpar, för det gör inte jag heller. Det skall allt lösa sig så småningom, men det behöver sparas lite först. Deltec gör så dyra saker :)

I botten ligger det Magnedol från granngården, väl sköljd förstås. Sen är det en påse med Råda Sands finkornigaste och till sist 9 kg Aragonite från akvarielagret. Magnedolen och Aragoniten är kritvit, men Råda-sanden är typ brun, vilket ger ett totalt intryck som gör sanden lite mörkare är kritvitt. Jag tycker att det ser lite mer naturligt ut.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Korallgrus är väl för grovkornigt för att bli en bra djup sandbädd, det funkar nog bättre bara någon centimeter tjockt och med manuell rengöring eller bra sandmumsande djur. Med för stora korn (helst max 0-0.5 mm) så blir det dålig eller ingen denitrifikation i botten och risken finns att det istället blir en "fälla" för gamla matrester och liknande och det är inte bra.

Personligen tycker jag att någon form av sand gör helhetsintrycket klart snyggare, men en del föredrar en ren botten för att hålla koll på matrester och annat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det beror på om du bara vill ha en tunn bädd för estetik och liten/ingen risk, eller ta risken med en tjock bädd för att få fördelarna som bl.a. denitrifikation (nitrat blir till kvävgas eller liknande som lämnar akvariet genom luften.

All sand blir med tiden brun om man inte manuellt rengör den eller har bra djur som sköter detta. Till detta ändamål finns det vissa fiskar, stjöstjärnor, sjögurkor, sjöstjärnor o annat som kan funka. Med en djup sandbädd är det dock viktigt att djuren inte äter det liv som finns i sanden, utan helst bara alger, gammal mat och ev lite bakterier.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Gustav,

Hur länge har sandbädden varit på plats?...... den ser så ren och fin ut!

Fungerar skummaren bra? Jag är på G att installera samma typ, men jag ska göra en ny överdel först för att få plats med lite grejor, UV mm. Funderar dock på ett större kar så jag vet inte hur mycket tid & pengar jag ska lägga på nuvarande kar.

Bra bilder förresten, vad använder du för kamera, inställningar etc?

/ Hälsningar Pär

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sandbädden har variet där ett par månader kanske. Är faktiskt relativt ren och fin utan algväxt.

Skummaren fungerar utmärkt, men kunde vart tystare. Skall testa att sätta på kitet man kan få från Deltec om man ber om det, för att få den tystare. Senast jag tömde koppen stank det verkligen så in i h*****e, så den måste göra ett bra jobb iaf. Dock så har jag fortfarande väldigt låg belastning så den får inte jobba så hårt som den skulle kunna. Du får komma över o kika på den om det skulle behövas.

Kameran är faktiskt ingen hit. Det är en Kodak EasyShare DX6340 på 3,1 megapixlar och den har några år på nacken. Omöjligt att få skarpa helbilder, men av någon magisk anledning så gör den helt ok ifrån sig om man kopplar på macroläget o ställer sig vid rutan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Testade kitet från Deltec för att tysta ner skummaren, men det blev ingen skillnad. Är inte mer högljudd än andra påhängsskummare jag testat, men det är ju inte direkt tyst. Är själva pumpen som ger en del ljus ifrån sig när den drar in luften. Förstår inte riktigt varför Deltec valt Aquabee-pumparna. Har personligen bara dåliga erfarenheter av dessa pumpar och de är ju helt klart ett lågbudgetmärke

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...