Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Hur sa vi nu med detta. Spelar det någon roll vilket glas man skall ha i en armatur för att skydda sina koraller och fiskar.

Vanligt "grönt" härdat glas

eller är det bättre med

Optiwhite "klart" härdat glas

Har idag skyddsglas för bygglampor men de är lite små så skulle fixa till bättre glas så nån som kan hjälpa mig med detta...

Nått man bör säga om man går till glasmästarn och beställer skyddsglas

Postat

Okey skall kolla vad det kan kosta med detta. Låterdyrt om man skall ha en värmetålig weissglas på 90x20cm ;)

Men glas överlag tar alltså bort de UV strålar man ej vill ha i karet??

Postat

Så skall det i alla fall fungera. Lite beroende på tjocklek och glastyp varierar dock effekten som jag förstått. Vanligt värmetåligt glas brukar kallas pyrex och finns såväl härdat som "vanligt" och i diverse tjocklekar.

Postat

men vanligt skyddsglas som är för bygghalogen lampor ser ut att vara grönt blir det några brytnings effekter på färgerna med detta gröna glas

Postat
i mina lampors bruksanvisning varnar dom för att använda borosilicat glas

Undra varför sökte på det på google och fan detta

borosilicat glas från tyskland vilket är extremt rent och mycket värmetåligt

Postat

Borosilikatglas är det som är pyrex. Pyrex är ett av de vanligaste fabrikaten bara. Som jag minns är det det och kvartsglas som tål värme bäst, men vet inte varför de ej är rekommenderade som skyddsglas...

Postat
Undra varför sökte på det på google och fan detta

borosilicat glas från tyskland vilket är extremt rent och mycket värmetåligt

Vet inte vaför men kanske för att de petiga Italienarna använder total UV block glas även på min med E40 sockel.

Postat

Sökte i forumet lite och hittade detta

Nej du måste ha skyddsglas! 150 nm strålningen går rätt genom huden och du blir inte solbränd, strålningen går längre in och kan orsaka brännsår längre in och så småningom cancer. Korallerna tål den inte heller, de behöver också skyddsglas. Vanligt fönsterglas släpper igenom praktiskt taget allt ljus korallerna kan ta upp -350 nm och längre. Vissa koraller kan fluorescera i rött och grönt av kortare UV ljus, ofta väldigt snyggt,men klorofyllet tar inte upp det ljuset. Vanligt fönsterglas kan nog spricka i värmen så du bör ha lampor med yttre glaskolv som skyddar eller specialglas. Optiwhite släpper igenom mer av det långvågiga UV - ljuset, skyddar lika bra som vanligt fönsterglas och släpper igenom 3-4% mer av det vanliga ljuset.

Så Stig Härdat vanligt skyddsglas är alltså lika bra som Optiwhite härdat skyddsglas?

Postat

kvartsglas tar inte bort Uv strålningen, det är därför dat inte ska användas som skyddglas - men det gäller ju dubbelfattade mH lampor, E40 sockel lamporna har skyddet inbyggt i glaskolven

Postat

Spinner vidare

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showpost.php?p=57514&postcount=7

Olika glassorter har väldigt olika egenskaper för ljus.

Ex Det går ju inte att sola bakom en vanlig glasruta, för glaset tar mycket effektivt bort ljus av UVA, UVB och UVC (kortvågit blått ljus).

Kvartsglas släpper igenom det mesta av UVA, UCB och UVC.

Det är därför man har kvartsglas i UVC filter,som bl.a tar bort bakterier.

Plexiglas släpper också igenom UVA, UVB och UVC.

Det gäller att hitta ett glas som har egenskaper somframför allt filterar bort UVC ljuset.

Problemetär att då försvinner oftast även en stor del av UVA och UVB ljuset, som man ofta vill ha kvar.

Därför är det nog riktigt att om man använder ett tunt glas ex. Optiwhite eller Low Iron, så finns det enstörre del av UVA och UVB kvar, medans UVC är i princip helt borta.

Dessvärre så tror jag att en ansenlig del av UVA och UVB försvinner ändå. Skulle vara intressant att göra en mätning på detta ! Är det någon som har tillgång till en spektrometer ? Jag har inte hittat Optiwhite (Low Iron) optiska egenskaper än, men detta skulle vara intressant och se hur mycket UVA och UVB som försvinner.

Någon som har hittat optowhites optiska egenskaper ?

Postat

Kanske nån kan tolka detta bättre?

Ifall Pilkington Optiwhite är okey??

http://www.pilkington.com/applications/products/europe/sweden/swedish/bybenefit/special+applications/products/pilkington+optiwhite/default.htm

Transmission av UV - strålning

optiwhite2.jpg

Extra klart floatglas

Pilkington Optiwhite™ är ett floatglas fritt från järnoxid och grönton. Ett extra klart glas med högre UV- och ljustransmittans, bättre färgåtergivning i genomsikt och utan förändringar av det infallande ljuset. Vanligt floatglas har en svag grönton som ökar med tjockleken och orsakas av järnoxid, som ingår naturligt i vanligt glas.

Pilkington Optiwhite™ är ett floatglas med ett minimum av järnoxid och grönton. Ljustransmissionen är högre än för vanligt glas; 1% högre vid 4 mm glastjocklek och 4% högre vid 15 mm. Glaset har dessutom betydligt högre UV-transmission än vanligt glas.

Vid 4 mm tjocklek t.ex. är den 82% jämfört med 69% för vanligt glas. Oönskad UV-strålning stoppas effektivt med laminering.

Användningsområden

Pilkington Optiwhite™ används i applikationer med höga krav på ovanstående egenskaper,exempelvis i utställningsmontrar, möbler och vitvaror,

men också för att få rätt färgåtergivning vid screetryckning på glas.

Dessutom används Pilkington Optiwhite™ i tjocka glaskonstruktioner där gröntonen annars kan bli störande, t.ex. i tjocka skyddsglas och vid tillverkning av våra brandskyddsglas från och med 23 mm totaltjocklek. Eftersom Pilkington Optiwhite™ har hög transmission genom hela solenergispektrat är det också rätt glas för solfångare och solceller.

Tjocklekar

Pilkington Optiwhite™ tillverkas i tjocklekar från 3 till 19 mm.

Postat

Hittade lite mer om skyddsglas ;)

Glaset heter Neokeram. Används till bygglampor, braskaminer osv.

5187 kr / m2 - 4mm - ej härdat

Postat
det sitter borosilikat glas i Gieseman armaturer

/Conny

Tack vart har du sett/läst detta står det nån stämpel etc på glaset

Borosilikatglas - Neorex, Pyrex, Duran

Borosilikatglas eller eldfast glas är ett unikt glas med specifika egenskaper och fördelar som att det tål temperaturchocker, extrema temperaturer, har låg specifik vikt, hög elektrisk isoleringsförmåga, är kemiskt resistent och goda hygienegenskaper, hårt och reptåligt samt mycket god formbarhet. Det används till laboratorieglas,

ugnseldfasta formar och liknande. Vanliga varunamn på eldfasta

glas är Pyrex och Duran.

Postat

Jag hadde mail kontakt med en kille från Geiseman,har haft lite problem med ljuset,misstänkte ngt fel på skydsglaset då fick jag detta svar:

The original glass is made from Borosilicate material which is design to let someof the UV pass thru which is beneficial for the coral. We know that the amount of UV going thru the glass is not significatuve enough to create problem but the Intensity may cause some problems if:

-The coral have not adapted but in your case its now 4 years so I don think so

-The fixture is too close to the water level (12 inche is recommended but bringing it up to 18 may prove to be a good solution)

- Your bulbs are too old and push too much of the Red-Orange light spectrum. Bulbs need to be changed after 6000h of use.

/ Conny

Postat

hmm jag e konfunderad vad kommer det sej att sfiligoi varnar för att byta ut glaset mot borosilikatglas om det glaset som är med går sönder även om det är lampa med E40 sockel ???

Postat

Jag tror de använder borosilikatglas för att det håller bättre. Men för att det skall blockera UV har de väl någon tillsats i glaset / glasytan.

Jag hade nog tagit vanligt glas men haft en extra skiva hemma ifall. Men risken är ju att skyddsglaset sjävspricker för det blir ju mycket varmare nära lamporna.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...