Gå till innehåll

Nitrat för högt


AndreaR

Rekommenderade inlägg

Hejsan, jag få inte ner Nitratet. Gjort vattenbytte flera gångar med 10%/vecka, nytt skummare som gå fint, ha bara 5 fiskar. Jag vill inte köpa mer fisk o koraller innan värden bli bra. Vad kan jag göra mer? 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vattenbyte brukar vara svårt att få ner Nitratet med 10% i veckan. Oftast hinner nitratet stiga upp det du plockade bort vid senaste. 

 

Har du mätt nitrit på senaste? Nitrit kan till viss del störa och ge ett falskt nitratvärde. 

 

Hur mycket nitrat var det på senaste testet? Hur ser karet ut i övrigt? Mkt algtillväxt?

 

Nitrat kan man sänka på flera olika sätt. Jag kör hederliga vodkametoden men det finns andra preparat/ kolkällor man kan tillsätta för att få ner och hålla nitrat stabilt. Du kan även köra biopellets i reaktor exempelvis. 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2024-08-06 at 14:34, AndreaR skrev:

Hejsan, jag få inte ner Nitratet. Gjort vattenbytte flera gångar med 10%/vecka, nytt skummare som gå fint, ha bara 5 fiskar. Jag vill inte köpa mer fisk o koraller innan värden bli bra. Vad kan jag göra mer? 

Det förvånar mig inte, 10% är inte mkt, det är knappt en skillnad som inte ens ett bra nitrattest detekterar. Du får naturligtvis en sänkning med 10% men du märker det inte. Säg att du har 20 mg/l i nitrat, efter vattenbytet har du 18 mg/l. Det kommer du inte kunna detektera med ett nitrattest. Men om du fortsätter byter o byter o byter med inte för lång tid mellan, går det naturligtvis ner, MEN sen tillverkas ju också ny nitrat hela tiden, så sluthalten blir ju aldrig så låg som du matematiskt vill få det till. Du måste angripa grundproblemet, dvs skapa en biologisk filtrering som bryter ner nitrat. En ordentlig sandbädd är ett bra sätt, akvarium med bare bottom tenderar att vara mer instabila och med tiden få stigande nitrat. Det är ju i sanden denitrifikationen sker, faktiskt redan om du har endast ngr cm tjock sand. Sen kan du dosera kolkälla, men den fungerar bara om du har samtidigt "lika högt"(slarvigt formulerat)  fosfat, samt också då har zoner som kan denitrifiera nitraten (syrefria zoner, tex sand). Finns en del stenar man kan köpa som påstås skapa mkt zoner som kan denitrifiera, men jag är tveksam. Tror mkt mer på en stor sandbädd, arean samt den porositet som den har (för att näringen skall kunna transporteras) är överlägsen allt annat, inklusive levande sten.  Till sist finns nitratreaktorer, komplicerade men fungerar bra. Finns info här om det. 

Jag menar att vattenbyten det gör man i första hand för att avlägsna sådan som inget filter kan avlägsna (vissa organiska ämnen) samt tillföra sådant som man "slarvat med" i form av en del mikroelement. 

Vidare, tänk på vattenbytesmatten; byter du 20% en dag, och sen dagen därpå byter 20% till har du bara bytt 36%. Byter du tex 20 % fyra ggr i rad (med kanske en dags mellanrum), har du inte bytt 80% utan "bara" 60%. Dvs du kan aldrig byta bort ett stort överskott hur du än bär dig åt, med mindre än att du gör ETT enda riktigt stort vattenbyte, men det går ju inte. Så enligt mig, ganska meningslöst att försöka få ner nitrat med vattenbyten. 

 

/Jonas

 

Ändrat av jonasroman
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...