Gå till innehåll

Aquael 320L hörntank+112L sump


Rekommenderade inlägg

  • Svar 703
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Det är häftigt att ta upp en mantis från karet! Man får en adrenalin kick, fast det är bara en räka. Väntar att jag skulle ha tur igen och får ut den tredje. Hoppas du hittar en som uppskattar din mantis och vi blir flera mantis-människor på SG

Hoppas också jag hittar någon som är intresserad av mantis, dom är ju så cooola

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så har man varit på Triton och köpt på sig en massa tråkig teknik å material.

Köpte en ny 400w lampa och den gjorde kanoners på allt i akvariumet, på bara 3tim såg jag skillnad på både knappar och skivisar.

Gav även bort den lille mantisen till sin nuvarande ägare. Skönt att den kunde hamna i intresserade händer.

Trodde att allt berodde på vattnet men gud så fel man kan ha. Förmodligen är det en kombination av vattenvärden och ljuset. aMen nu är ljuset fixat och uppenbarligen halva problemet löst.

Fick låna magnesium test av Gustav och ska köra en testrunda på vattnet imorgon.

Utöver teknik och tester bidde de ett litet roligt köp av en Arrowcrab, sjukt gullig krabba som ser ut att stormtrivas i mitt akvarium. Vi får se om han gör några rackartyg, då blir han förflyttad till nanot =-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite pix!

Jädrar vilken glädje de blev på mina knappar när de kom nytt ljus. Knappar som tidigare varit stängda öppnar sig, och långsmala utdragna knappar som sträckt sig i desperation mot ljuset ser mycket fräshare ut nu. Detta bådar gott inför framtiden.

Köpte en liten arrowkrab som gjort sig hemma i akvariumet och ser allmänt flummig ut =-)

post-2577-14468914763161_thumb.jpg

post-2577-14468914763305_thumb.jpg

post-2577-14468914763463_thumb.jpg

post-2577-14468914763606_thumb.jpg

post-2577-14468914763755_thumb.jpg

post-2577-14468914763916_thumb.jpg

post-2577-14468914764326_thumb.jpg

post-2577-14468914764504_thumb.jpg

post-2577-14468914764676_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

kallas även spindel krabba har haft en mycket trevlig å cool men den verkar ha försvunnit av nån anledning.

Min va revsäker.

Mattias jag har suttit å kollat på hur du gjort dina dörrar men vet inte riktigt om jag är med kan du förklara hur du gjorde för att få till böjningen ?

Tog du bara en tillräkligt bred bräda å sågade den efter akvariet eller ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Enklast är att bygga en ram som har exakt samma böj som akvariumet. Mallarna till skivorna gör man enkelt i kartong och sedan är de bara att såga och bygga ihop en ram med böjd utsida.

Om jag bodde i ett nytt hus skulle jag satsa på att göra en gigantis dörr för både sump, ram och top till akvariet. Jag fick det tyvärr inte att fungera pga att väggar och golv lutade lite och dörren därför inte fungerade med gångjärnen på plats.

Själva skivans (böjens/ytterskivans) mått gjorde jag med hjälp av måttband. Sedan ser man till att skivan blir exakt "kvadratisk". När skivan sedan limmas fast ser man till att använda många tvingar och fäster ramen efter skivans form. Ramens syfte är att böja och inte att verka som guide för skivan. Därför gör det inte så mycket om ramen är lite ostabil på höjden, så länge den inte ger med sig av skivans böjkraft så fyller ramen sitt syfte.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Visst e dom söta.

Idag såg jag att inte riktigt alla mina knappar kan tyckt de va helt ruttet att bo i mitt kar. Några har börjat knoppa av sig och börjar färdas upp längst med det planerade knappområdet. Hi hi hi precis som planerat.

Sedan har jag sett att det ploppat upp lite små polyper längst med basen av min pelare. Utöver det har det fastnat 2-4st mitt på glasbotten, hoppas de tar sig och startar nya kollonier där.

post-2577-14468914777289_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

attachment.php?attachmentid=18738&d=1196892240

Har tidigare sett den här sortens gobie i affär för ungefär ett år sedan och såg den som en trolig kandidat till mitt akvarium. Igår var jag på besök på Aquaria och fick se dessa skönheter och tror jag är fast. Uppenbarligen trivs de med hårda koraller typ Acropora där de bosätter sig och som jag förstått det kan man ha flera i samma akvarium så länge det är stort nog.

Men hur ofta finns dom att få tag på?! Den större varianten av gul korall gobie ser man ju titt som tätt men jag minns inte senast jag såg Gobiodon okinawae i affären senast. I Januari/februari beräknar jag att köpa in de första (ska köpa minst tre eller ett par). Men om de är svåra att få tag på kanske jag får hålla ut tills de dyker upp.

Någon som vet hur ofta de finns att få tag på?

Gobiodon okinawae

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ha ha ha idag hände det....... hokus pokus endast 1min efter det att lamporna slogs på och jag tittar in i akvariumet. Plötsligt ser jag någonting väldigt bekant, två små ögon och antenner som tittar sig runt, EN MANTIS!

Snabbt springer jag efter hinken och plockar upp stenen, hämtar en lampa för att se någonting och då har den lille gynnaren självmant kapitulerat och simmar omkring i botten av hinken.

Så plötsligt har jag två mantisar under kontroll i mitt hem :ler:

Denna är ca3cm lång brun,grön och lila med lite blått inslag på små delar. Svårt att få uppfattning om färgen faktiskt. Men helt ful är den inte. Tror denna blir gebort precent till den som är intresserad till ett Pico eller nano. Anonns kommer inom kort.

Äntligen kanske man slipper knäppningar i karet, men risken är att de finns fler.

Haha sist jag såg en sådan var den ca 20cm och fräst i chilli, vitlök mumms........

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Korallrevet brukar ha dom hemma lite då och då.

Har själv ett par i mitt kar. Fin trtevlig liten fisk som är framme ofta. Hos mig har det bosatt sig i min största knappkoloni men ibland så flyttar dom över till min "långhåriga" skivanemon.

:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tog lite bilder och gjorde försök att hitta en knapp jag inte sett tidigare. Tyvärr hittade jag inte knappen som sitter på baksidan av stenhögen, använde en glasvas som vattenkikare uppifrån och det gick väll sådar.

Passade på att ta lite bilder uppifrån (de lite suddigare bilderna) och tog även några vanliga foton.

Mina gröna knappar uppskattade den nya ampan och har återfått sin gröna lyster precis som tidigare. De små gröna knapparna i bild 2, är helt obeskrivliga och bilden gör dem värkligen ingen rättvisa. Det roliga med bild två är att det endast var två pytteknappar som jag fick syn på när jag köpte en liten bit med röda alger på. Idag har knapparna växt och nu är det fyra små rackare.

post-2577-14468914787718_thumb.jpg

post-2577-14468914787862_thumb.jpg

post-2577-14468914788009_thumb.jpg

post-2577-14468914788153_thumb.jpg

post-2577-14468914788301_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just när man trodde man börjat gå mot ljusare tider vad gäller vattenkvaliteten i mitt kar så...... POFF!! Hur mycket alger som hällst de senaste tre dagarna och det ser inte ut att sluta.

Det hela började med att jag gjorde två större vattenbyten (ca20%)med fem dagars mellanrum, och tillsatte calcium 1gång i veckan som en mjukstart. Det var ca fyra veckor sedan.

Sedan såg jag att värdena blev bättre, men inte bra. KH ville inte stiga (saknade calcium test). Så för två veckor sedan åkte jag till Triton och köpte på mig Magnesium (testerna var slut), men som tur hade jag med mig GustavF, han fick jag låna magnesium test av. Magnesiumet i mitt kar var nästan obefintligt och paniken började komma. Men jag tog det lugnt. Började med Rowa ca1dl i en påse (till mina ca400L) och gjorde två vattenbyten första veckan och ett lite större denna vecka. Så att inte det skulle komma så mycket alger. Men vad gjorde det för nytta, dom smög sig sakta på. Idag har jag ökat till 1,5dl Rowa i karet. Utöver vattenbytena började jag smått å tillsätta magnesium.

Och vad har hänt, värdena har blivit liiiiiiiite bättre men de är långt ifrån bra. Så för ca en vecka sedan började det komma mer alger än vanligt. Och idag är mitt kära kar invarderat av alger. Bubbel, bruna, gröna, håriga och slemmiga.

Vad kan ha hänt?! Borde det inte bli tvärt om, när jag gör mer vattenbyten, ploppar ner Rowa i tanken, byter ut kolet, rengör skummaren oftare (varannan dag) och börjar tillsätta calsium och magnesium för att få till mina värden. Allt i hopp om att jag ska styra upp allt innan jag åker.

Kan det vara så att jag skulle sett till Magnesium och KH innan jag började med calcium? Kan det vara boven eller har jag gjort någon annan dundermiss!?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

:smiley13: Vad tråkigt att du har fått alger i ditt kar, hoppas du får ordning på det.

En erfaren salthandlare sa till mig när jag hade lite algproblem att jag inte skulle göra vattenbyten (inte för stora iaf) eftersom man då tillför nya spårämnen till vattnet som algerna tar som näring och kan då växa sig starkare, fick även tips om att höja Kh till ca 11-12 för då dör en del alger ut, det funkade för mig.

för att höja Ca så måste du höja Mg först.

lycka till.

mvh Thomas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Imorgon lämnar jag detta land och mitt akvarium för 3v tid. Hoppas att ingenting krashar bara

Algerna kan jag bekämpa när jag kommer hem, men en krash kommer kanske ta död på intresset ett bra så låååååångt tag tror jag.

PS: Den STÖRSTA klovnen försvann plötsligt igår natt, och idag fick jag syn på en putsarräka och att min Arrow-crab mumsade på var sin liten klovnbit! Hoppas inte det är så illa att det är Arrow-jäkeln som tagit den. Isåfall är det säkert ajöss med alla klovner undertiden jag är borta. Hur ska detta gå? Jag kommer vara nervös hela jäkla resan över hur mitt kar ska vara när jag kommer tillbaka.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...