morphriz Postat 16 november 2006 Postat 16 november 2006 Hej igen,konverteringen från de två OH- jonerna är beroende av flera faktorer. Problem uppstår främst om hastigheten i tillsatsen är för stor. I zoner med högre pH sker utfällning direkt i CaCO3 eller olika kalciumfosfater. Den senare är ju "bra" då det hjälper till att hålla ner fosfat. Tillgängligheten av koldioxid är oxå en faktor, pH höjningen blir mer märkbar ju mindre koldioxid som finns i vattnet och det är inte mycket vid pH runt 8 till att börja med. System som använder kalkvatten behöver ordentlig luftning, gärna före tillsatspunkten så att vattnet är så nära balans med luften som möjligt. Ex, direkt efter skummaren. mvh MattiasP.S. Gå gärna i polemik med mig, jag har fel rätt ofta jag med.. systemen vi behandlar i saltvatten innehåller flera multifaktor system typ pH,Alk,Ca, Mg som gör det svårt att ha "koll". Citera
GustavF Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Jag har skrivit detta tidigare men 80% natriumbikarbonat+20% natriumkarbonat ger en buffert med pH 8,3.Om man tar 83%+17% så blir pH 8,2Alltså 80/20 i torrvikt av båda? På annat ställe på forumet skrivs det att av 1000g Natriumbikarbonat tar man 200g och torkar i ugnen (blir natriumkarbonat) och blandar med de 800g natriumbikarbonat man inte torkar. Men efter torkningen så väger ju inte natriumkarbonaten 200g längre så förhållandet blir inte 80/20 längre. Spelar det någon större roll? Citera
Claes_A Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Hej Gustav,Fördelen med att väga natriumbikarbonat är att det inte binder kristallvatten. Dvs vikten är ganska konstant över tiden. Natriumkarbonat är läskigt hygroskopiskt (tar upp 10 vatten per molekyl om jag minns rätt) så det är svårt att väga om du inte har en alldeles tät och ny burk med torkad natriumkarbonat. Över tiden kommer innehållet i burken att ändra vikt eftersom det tar upp vatten från luften. I slutändan vet du inte vad du har i burken i termer av andel vatten bundet. Citera
GustavF Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Hehe... det gjorde ju inte saken direkt enklare. Vägde natriumkarbonatet direkt när det kom ut ur ugnen och då vägde det klart mindre än innan. Kan man inte anta att allt innehåll blir Na2CO3·10H2O efter ett tag då? Citera
Claes_A Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Jo visst borde allt hydreras fullständigt med tiden men jag skulle inte anta att det har gjort det för det är en långsam process. Till det jag inte besvarade riktigt: Om du väger upp 200 g NaHCO3 och torkar det fullständigt (till Na2CO3 ) så kommer du att ha kvar 63% av vikten - 106 g/mol / (2*84 g/mol) - dvs 126 g pga att vatten och CO2 lämnat saltet. Citera
GustavF Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Ja det verkar stämma rätt bra med skillnaden i vikt jag uppmätte. Men frågan är vad som egentligen avses i Ingvars recept. Är du här Ingvar? Citera
Lasse Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Såsom han skrivit det så är det 20 % natriumkarbonat och 80 % bikarbonat, dvs du skall ha 20 % av det du får kvar efter torkningen.MVH Lasse Citera
GustavF Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Ok. Tack. Man vet ju aldrig riktigt. Ingvar kanske t.om. menade 80% av en X-molarig bikarbonatlösning och 20% av av en X-molarig natriumkarbonatlösning om han indirekt var väldigt "teknisk" Citera
stigigemla Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Nej, Jag är helt övertygad om att han vägt upp pulver/kristaller och sedan gjort buffertlösning. Men snart är han väl på.. Citera
uffe2 Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Jag är nog lite trög idag.....Om jag har 1 kg bikarbonat.Hur mycket av detta ska jag då lägga i ugnen, för att sedan kunna blanda ihop det hela ?Om man tappar 63% vid grillningen, så får jag att man ska lägga in 240 gr i ugnen.(Behåll resterade 760 gram)Dessa 240 gr blir efter grillning 150 gr.150 gr är 20% av 760 gr.Är det rätt eller felräknat ? Citera
stigigemla Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Det är ganska rätt. Men om det blir 15 eller 20 eller 25% karbonat spelar liten roll.Om du har pH 8,0 eller 8,2 betyder mycket litet men om du går under 7,8 eller över 8,5 bör du titta noga i karet. Citera
uffe2 Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Jag har stabilt pH värde på 8.0 Det är ganska rätt. Men om det blir 15 eller 20 eller 25% karbonat spelar liten roll.Om du har pH 8,0 eller 8,2 betyder mycket litet men om du går under 7,8 eller över 8,5 bör du titta noga i karet. Citera
uffe2 Postat 28 november 2006 Postat 28 november 2006 Mätningarna är gjorda på dagen.Jag mätte PH-värdet just nu 00:50 på natten och hade ett Ph-värde på 7,7Detta är gjort med Salfierts tester och dom är inte speciellt nogranna.På morgon eller kväll? Citera
Malta Postat 17 januari 2007 Postat 17 januari 2007 Jag är nog lite trög idag.....Om jag har 1 kg bikarbonat.Hur mycket av detta ska jag då lägga i ugnen, för att sedan kunna blanda ihop det hela ?Om man tappar 63% vid grillningen, så får jag att man ska lägga in 240 gr i ugnen.(Behåll resterade 760 gram)Dessa 240 gr blir efter grillning 150 gr.150 gr är 20% av 760 gr.Är det rätt eller felräknat ?Borde inte 63% av 240 gram bli 88.8... gram?Har jag fattat fel, men om man bakar bikarbonat i ugnen återstår 37% av den totala startmassan, fast i form av den nya substansen? Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.