Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Kimozabe

Inkoppning fisk som transporterats ”långt”

16 inlägg i detta ämne

Hittar inte en tråd som jag läste en gång. 

 

Där var det någon/några som skrev matnyttigt vad gäller inkoppning av fisk som transporterats längre sträckor. 

 

Kommer förhoppningsvis få fisk från Dejong eller annan lev inom väldigt kort och behöver råd/tips på hur jag ska hantera deras acklimatisering, har bara haft fisk som transporterats 10-60 min.  Ska jag ha i syresten, doppvärmare etc?

Eller det är bara att göra som sist, hälla över fiskarnas vatten i en större behållare, starta hävert på slangen och låta vattnet droppa tills jag nåt typ dubbel mängd, tömma ut en del och sen köra tills det nåt samma pH och salthalt?

 

Mvh

Kim

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Det viktigaste (vad jag läst) är att vattnet är fullt av ammonium och kolsyra från fiskarna efter en längre transport. När sedan påsarna öppnats försvinner kolsyran, pH stiger och ammoniumet omvandlas till giftig ammoniak. Tydligen har man ca en halvtimme(?) på sig efter att påsen öppnats innan detta blir ett problem. En lösning är att använda ammoniablockerare, en annan att acklimatisera fiskarna inom en halvtimme efter att påsen öppnats.

 

Det enklaste tycker jag är att låta den stängda påsen flyta i karantänskaret en stund så temperaturen blir samma. Därefter öppna påsen, mäta salthalten och ändra karantänskarets salthalt till samma eller lägre. Sedan kan man i princip släppa i fiskarna direkt (man kanske ändå bör ta det lite gradvis eftersom pH kan skilja, men en halvtimme räcker säkert mer än väl).

 

Har du många påsar med helt olika salthalt skulle jag antingen använda ammoniablockerare (och värmare och syresten?) eller sänka karantänskarets till samma värde som den minst salta påsens (kan iofs bli stressigt att öppna alla påsar samtidigt). Är salthalten i karantänskaret lägre spelar det tydligen inte så stor roll, det viktiga är att den inte är högre.

 

Allt ovanstående gäller bara vanlig fisk, lägre djur som tagghudingar och snäckor är det nog bäst att droppacklimatisera flera timmar (längre desto större skillnad i salthalt).

Redigerad av Christian J

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Teorin kan säkert @Lasse berätta mer om, men en metod att ta emot fisk som åkt länge i påse är följande: 

 

-Mät pH, temp och salthalt i vattnet i transportpåsen. 

 

-Ta akvarievatten i en hink, justera pH, temp och salthalt så det ligger nära värdena i transportvattnet. (Vi använder CO2 som vi bubblar för att sänka pH)

 

-När värdena är ungefär de samma flyttas fisken med håv direkt till hinken med det justerade akvarievattnet. 

 

-Därefter kan de vänjas in på vanligt sätt utan att behöva oroa sig för dåligheter i transportvattnet.

 

Vi har följt detta protokoll de senaste åren med goda resultat. 

 

/ David  

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Jag kör lite saltvatten i min sodastream. Sedan är det bara att blanda med karantänvattnet tills pH stämmer. Jag håller fiskarna i hinkar med genomluftning tills pH stämmer skapligt.

Jag justerar salthalten i karantänen så den stämmer och då  behövs ingen inkoppning.

Redigerad av stigigemla

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, stigigemla sa:

Jag kör lite saltvatten i min sodastream. Sedan är det bara att blanda med karantänvattnet tills pH stämmer. Jag håller fiskarna i hinkar med genomluftning tills pH stämmer skapligt.

Jag justerar salthalten i karantänen så den stämmer och då  behövs ingen inkoppning.

Ahhhh, det tänkte jag inte ens på Stig. Tack :) 

Tror min mamma har en sodastream (annars får jag i värsta fall handla en). 

 

Men ska jag inte undvika luftning av transportvattnet? Tänker på det som Christian skrev med ammoniak. Genomluftning skyndar väl på processen?

Jag har googla ”blockerare” men hittade inget att ha i vattnet. 

 

Mvh

Kim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@stigigemla @Sjöfartsmuseet Akvariet

Hur mycket kolsyrat saltvatten kan det tänkas gå åt till ca 150-170 liter saltvatten?  Har ingen aning/referens mest så jag vet vad jag ger mig in på här om det krävs 1 liter eller 50 liter :) 

 

Annars får det nog bli som David tipsa, att korrigera pH o salt i en mindre behållare och därifrån koppa in fiskarna. För det borde väl inte krävas jättemycket för att sänka 10-20 liter vatten. 

 

Mvh

Kim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

1 liter kolsyrat vatten räcker till mer än 2000 liter karantänvatten.

Släng transportvattnet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 minuter sedan, stigigemla sa:

1 liter kolsyrat vatten räcker till mer än 2000 liter karantänvatten.

Släng transportvattnet.

Oj, ja men då måste jag ju prova. 

Ska låna sodastreamer från morsan. Fungerar det bra ska jag handla en. 

 

Japp, transportvattnet åker i vasken. 

 

Tack @Christian J @Sjöfartsmuseet Akvariet och @stigigemla för hjälpen. 

 

Mvh

Kim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack @Christian J, kommer dock att prova pH/saltjustering och sen i med fisken. 

 

@stigigemla

En följdfråga dock, kommer pH att stiga i takt med att kolsyran går ur vattnet eller det är någon annan kemisk reaktion som sänker pH och det blir vattenbyte som får höja pH?

Antar att jag inte bör ha skummaren igång utan enbart cirkulation när jag gör sänkningen?

 

Mvh

Kim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glömde tacka, 

kolsyrat saltvatten fungerade jättebra. Blev en smidig ”inkoppning” :) 

Mvh

Kim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om jag får kapa tråden lite... 

I början av min karriär som kallvattensakvarist var jag jättenoga med att koppa in mina djur över flera timmar. Då var det ofta djur som dog. 

För cirka fem år sedan började jag lägga i djuren direkt i akvariet så fort jag kommit hem utan inkoppning. Det kan vara stor skillnad i salthalt, pH och temperatur mellan transportvattnet och akvarievattnet. Jag kan inte minnas att det varit ett enda dödsfall.

Kan detta fungera även för varma akvariedjur?

 

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 hours ago, Slanten said:

I början av min karriär som kallvattensakvarist var jag jättenoga med att koppa in mina djur över flera timmar. Då var det ofta djur som dog.

Samma för mig fast med varmvattensfisk. Lägre djur fungerade bra.

 

12 hours ago, Slanten said:

Kan detta fungera även för varma akvariedjur?

Kanske det handlar om att välja det minst dåliga alternativet, lång inkoppning kanske i sig leder till stress. Det allra bästa alternativet är förstås att erbjuda samma värden på temperatur, salthalt och pH (men med syre och utan ammonium) så att man slipper acklimatisering (och istället ändra temperatur och salthalt och pH i karantänskaret under flera dagars tid).

 

Jag vet inte hurpass skadlig skillnader i temperatur, salthalt och pH verkligen är i "normalfall" (om det finns sådana), men https://www.advancedaquarist.com/2006/1/aafeature2 skriver:

 

"It is a common practice to float fish in the bag to adjust the water temperature to match the aquarium. The toxicity of ammonia and other toxins increases as the water temperature rises."

 

https://www.advancedaquarist.com/2006/3/aafeature1 fortsätter:

 

"Large, rapid changes in pH and temperature are stressful to fish. However, fish vary in their ability to tolerate changes in temperature and pH.

...

A temperature change of one degree Fahrenheit per hour (1F/hour) with a maximum of just three degrees Fahrenheit to three degrees Celsius (equal 5.4F) a day has been suggested (Noga, 2000)."

 

Å andra sidan säger samma artikel att salthalt inte spelar så stor roll så länge man går från högre till lägre, och rekommenderar rentav att slänga i fiskarna direkt i karantänsvatten med bara 12 promilles salthalt.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min erfarenhet är att det många gånger är bäst att slänga i fisken utan koppning - även vi långa transporter. Men är det mycket ammonium i påsen så kan fiskens blod innehålla mycket ammonium. När då fisken slängs i ett nytt kar med pH upp mot 7,9 så kan detta ammonium inne i fisken omvandlas till ammoniak och döda fisken. Har varit med om detta när en provfisk som introducerades först dog medans kompisarna från samma påse fick gå via ett pH sänkt vatten. Det är inte pH som är det viktiga utan hur mycket av den utsöndrade ammoniumet som blir till ammoniak när pH höjs.

 

Den metod som flest använder vi långa transporter är den som David talade om. Sänk pH:t i mottagnings karet med hjälp av koldioxid (eller som Kim gjorde) till under 7. Plocka fisken från påsarna direkt i det pH sänkta karet. Ta inte med något vatten. Eventuell någon temp anpassning före. Låt pH sakta gå upp i mottagningskaret. Lyft sedan över fisken om det behövs.

 

En viktig sak som jag upptäckt hemma är att det ofta inte går bra om man direkt introducerar nykomlingarna i huvudkaret. Jag sätter därför alltid mina nykomlingar i mitt refugium för ca två veckor innan de lyfts in i huvudkaret. Resultatet av detta är att alla introduceringar numera går utan något bråk överhuvud taget.

 

MVH Lasse

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja det var riktigt bra tips från David och Stig. Jag är så grymt tacksam för hjälpen. 

 

Jobbigt när ens pH-mätare begär kalibrering mitt i en pH-justering dock, men verkar som att även firren jag fick idag klarar sig  :) 

Blir till att kalibrera mätaren imorgon så den är redo för en ny justering till nästa last kommer. 

 

Mvh

Kim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu