Hej och välkommen! Kul med första akvarium, mitt första var saltvatten det med :-) I början finns det hur mycket som helst att lyssna på, sålla och försöka klura ut.
Om du klarar av det så är det enklaste att hitta någon som har ett kul akvarie åt det hållet du önska. Sedan följa vad de gjorde och då kan du även fråga de om tips och hjälp :-)
Men lite tankar här från mig, det är döda korallskelett du samlat på dig va? Jag är lite neutral till om jag skulle rekommendera att ha de i akvariet, de brukar släppa en del näringsämnen ifrån sig och bli ganska algiga som resultat. Vill du ha de iaf så stoppa i de i en hink med färskvatten nu direkt så hinner de släppa ifrån sig en del ämnen där istället för i det slutgiltiga akvariet. Sanden kan du göra samma sak med :-) Samma princip.
Du behöver inte ha en sump till akvariet, du behöver heller inte ha en skummare. De underlättar, men det är svårt att veta vad man vill ha första gången. Starta akvariet utan sump är mitt tips och kör ett tag så listar du ut vad du saknar och vill ha. Vill du mest ha smådjur så blir belastningen mycket mindre iaf.
Som filtrering behövs filtreringsbakterier som omvandlar nitrit och ammonium som är giftiga till nitrat som är mindre giftigt. Sedan så hanterar du nitratet genom att byta vatten regelbundet så minskar det. Bakterierna lever i hela akvariet, på väggarna, stenarna, sanden. Så du måste inte ha ett filter egentligen. Men har man för mycket djur så behöver man mer bakterier, då behövs någon effektivare filtrering. Men mitt tips är att köp lite levande sten istället och inred med. Det är kul och stenen har stor yta för bakterierna att leva på. Detta kompletterar du med bra flöde i akvariet som syresätter vattnet för både djuren och bakterierna.
Så flöde är den andra och nästan viktigaste punkten. Du behöver bra flöde, det behöver dock inte betyda superstarkt flöde. När det gäller att sätta fart på vatten är det som alltid viktigare med teknik, teori och utförande än råstyrka. Något som är lätt att blanda ihop här :-) Om du sätter en pump på botten av akvariet och riktar den så att den blåser rakt upp mot ytan så börjar hela din vattenvolym att röra sig från ytan för vattnet syresätts och det syrerika vattnet transporteras ner till botten och du har en sluten krets. Det svåra blir att göra en sådan lösning snygg, om du inte gillar titta på pumpar och sladdar! Många rekommenderar 10-30 gånger karets volym i cirkulation. Men det behöver du inte ha, många som sätter i pumpar i akvariet är bra på att sätta fart på vattnet i den översta delen av akvariet, men sådär på att få vattnet i botten att röra sig. Där det behövs mest då stenen och bakterierna bor där, samt att stenarna och inredningen blockerar flödet. Då är det lätt att försöka kompensera det genom att ösa på råstyrka tills det fungerar, dessutom är ju pumpar kul! :-) En del koraller gillar dock ganska grovt flöde mot sig, det får man anpassa efter invånarna.
Den sista viktiga delen är ljus, vill du inte ha något som behöver ljus för att växa kan du strunta i det. Bara ha något som gör att du kan se in i akvariet. Annars behöver du ha en bra ljuskälla. Viktiga är att anpassa den efter vad du vill ha, ljus är kul och bra! Men tänk ljus som en energikälla för akvariet. Det som lyser i akvariet måste användas på något sätt. Sätter du inte i något som tar upp ljuset och växer så kommer något annat börja växa själv, mest troligtvis alger. Sällan sådana man själv vill ha. Så det smarta är att skaffa en ljuskälla anpassad efter det du vill ha styrkemässigt. Så köp något billigt men trevligt i början, så köper du en bättre lampa senare när du vet vad du behöver. Metall Halogen lampor brukar vara billiga idag, om du kan hitta en sådan på 150w så vore det nog en bra start för det akvariet!
Kortfattat: Viktigast är flöde, filtrering och ljus. Köp något billigt begagnat men vettigt i början så byter du upp dig sedan. Tro mig, det blir billigare :-) Lägg pengarna på det, lite levande sten och tvätta din sand ordentligt så har du ett bra nybörjarakvarium!