Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2018-07-09 i alla kategorier

  1. Hei! Dette begynte som et svar på om "Finns det fler kalla akvarister i Sverige??" Jeg Bor i Norge, på sydspissen i Mandal, og som en kjent norsk "russisk ubåtkaptein" sa det: Jai kan da ikke se noen grense under vann! Hei! Akvariet er et Juvel Lido 200 som jeg har fjernet den innvendige filterboksen, limt på en ekstraruter på fronten, og borret to hull i bakveggen til en overrenningsboks. Jeg er så gammeldags at jeg tror at bunnfilter er bra, og hadde i utgangspunktet tenkt å drive både bunnfilteret og kjøleslyngen med luftheiser for ikke å drepe plankton i pumpene. Det gav dessverre mye mere luftbobler i vannet en jeg kunne huske fra mitt tidligere akvarie, og når pumpen fra Juvelfilteret passet rett ned i stigerørene fra bunnfilteret ble det å kjøpe en ekstra pumpe og drive bunnfilteret med to Juvelpumper. Kjølingen er en slangekveil ned i en fryseboks i kjelleren. Der klarte ikke en luftheis å løfte nok vann over kanten av akvariet, så den drives av en Ehaim 2100 pumpe. Kjølingen klarer nå uten noen ekstra isolasjon og med utetemperatur på 26 grader å holde karret på 15 grader. Belysningen er foreløbig Juvelledlampen, men den skal byttes i en kraftigere ledlampe ( Coral Box Moon Led, Fluval Sea Marine & Reef LED 3.0, eller ?????) så snart jeg klarer å bestemme meg! Jeg vil ha noe som kan ha natt og dagveksling og god mulighet til å regulere fargen! (gjerne med en App) Planen videre er å koble til et refugium og et algerfilter, så får jeg se om det holder eller om det må mer teknikk til! Jeg bor 10 minutter fra godt havvann, så om jeg må bytte litt vann er ikke det noen stor sak! Sydspissen av Norge har jo bit av golfstrømmen som nabo, så det er åpen vann hele året! Nå må jeg ut å lage meg litt fangstredskap, så stopper her. {;-) Totto
    2 poäng
  2. Jag har väl sagt två saker länge: - Läs för f-n inte om regler och arter inom CITES. Det kan bli ett riktigt dyrt misstag. - Se till att få nåt papper på inköp av djur på EG bilaga B. Och reglerna då. Bilaga A kräver intyg för i princip allt man tar sig för med. För saltvatten är det mest bilaga B som blir aktuellt så vi håller oss där. I EG 338/97 finns följande i artikel 8: 5. De förbud som anges i punkt 1 skall också tillämpas på exemplar av de arter som upptagits i bilaga B, utom då den behöriga myndigheten i den berörda medlemsstaten har övertygats om att exemplaren har förvärvats och, om de har sitt ursprung utanför gemenskapen, att de har införts i enlighet med gällande lagstiftning för bevarande av vilda djur och växter. Och då får vi ju ta punkt 1 också: 1. Det är förbjudet att köpa, att erbjuda sig att köpa, att förvärva för kommersiella ändamål, att för kommersiella ändamål för allmänheten förevisa, att använda i vinstsyfte och att försälja, att inneha för försäljning, att saluföra eller att för försäljning transportera exemplar av de arter som upptagits i bilaga A. Alltså, när det gäller bilaga B så är det förbjudet att göra något kommersiellt om man inte kan bevisa att exemplaret har lagligt ursprung. Däremot är det alltså inte förbjudet att inneha. Man kan alltså köpa en korall i zooaffären och ha den och behöver för den skulle inga papper. Men man får alltså inte ta en fragg och sälja om man inte kan bevisa att den är laglig. Hur bevisar man att det är lagligt då? När det gäller bilaga A är det ju ett statligt intyg som gäller men för bilaga B finns det inte lika klara bestämmelser. Praktiskt har det visat sig att myndigheterna är nöjda om man har ett spårbart kvitto. Är det då tveksamheter går man på den personen i stället. Kan hända sånt som att en ormsäljare fem led tidigare i annat land får bekymmer medan de senare leden går fria. Så om man nu har en korall på bilaga B och inte tänkte på att begära kvitto? Ja man får ju ha den. Och inget säger att säljaren måste lämna dokumentation vid försäljning. Men kan man inte styrka ursprunget så får man inte sälja, så enkelt är det. Fast när det går mellan privatpersoners akvarium så är ju risken för upptäckt kanske inte så stor. Men ska man ha exportpapper, då blir det ju en helt annan historia. Tyvärr, inga papper, ingen export. En sak till är också viktig. Försäljning av exemplar på bilaga B i nån slags omfattning är tillståndspliktig enligt artskyddförordningen. Var gränsen går må vara oklart men tänker man sig att börja exportera lär man definitivt behöva tillstånd.
    2 poäng
  3. Nu skall du få några trick som brukar kallas Lasses fattigmans nitrivec. Metod 1) Har du ett bra fungerande sötvattenskar igång? Krama ur dit filter i en liter vatten (kranvatten eller RO) Ställ detta i kylskåpet. Dutta i lite grand varje dag i ditt saltvattenskar Metod 2) Har du en ogödslad skogsbacke utanför? Gå ut och ta något spadtag av ytskiktet (ca 10-15 cm ner) - slamma upp i en hink. filtrera fram några liter via ett kaffefilter. ställ filtratet i kylskåpet - rör om och dutta i varje dag på samma sätt MVH Lasse
    2 poäng
  4. Hei! Akvariet er et Juvel Lido 200 som jeg har fjernet den innvendige filterboksen, limt på en ekstraruter på fronten, og borret to hull i bakveggen til en overrenningsboks. Jeg er så gammeldags at jeg tror at bunnfilter er bra, og hadde i utgangspunktet tenkt å drive både bunnfilteret og kjøleslyngen med luftheiser for ikke å drepe plankton i pumpene. Det gav dessverre mye mere luftbobler i vannet en jeg kunne huske fra mitt tidligere akvarie, og når pumpen fra Juvelfilteret passet rett ned i stigerørene fra bunnfilteret ble det å kjøpe en ekstra pumpe og drive bunnfilteret med to Juvelpumper. Kjølingen er en slangekveil ned i en fryseboks i kjelleren. Der klarte ikke en luftheis å løfte nok vann over kanten av akvariet, så den drives av en Ehaim 2100 pumpe. Kjølingen klarer nå uten noen ekstra isolasjon og med utetemperatur på 26 grader å holde karret på 15 grader. Belysningen er foreløbig Juvelledlampen, men den skal byttes i en kraftigere ledlampe ( Coral Box Moon Led, Fluval Sea Marine & Reef LED 3.0, eller ?????) så snart jeg klarer å bestemme meg! Jeg vil ha noe som kan ha natt og dagveksling og god mulighet til å regulere fargen! (gjerne med en App) Planen videre er å koble til et refugium og et algerfilter, så får jeg se om det holder eller om det må mer teknikk til! Jeg bor 10 minutter fra godt havvann, så om jeg må bytte litt vann er ikke det noen stor sak! Sydspissen av Norge har jo bit av golfstrømmen som nabo, så det er åpen vann hele året! Nå må jeg ut å lage meg litt fangstredskap, så stopper her. {;-) Totto
    2 poäng
  5. Gjelder det bare Sverige, eller kan du ta med nabolandet også? Jeg bor i Mandal, lengst syd i Norge, og har akkurat satt opp et kaldt saltvannsakvarie på 200liter ette en pause på veldig mange år! Karret ble fylt med vann i går, og de første innbyggerne fulgte etter i dag! Karret er definitivt på eksperimentstadiet!
    2 poäng
  6. Det var väldans trevligt att återvända till hobbyn, så efter endast 3 månader med ett 130 liters kändes det som att det var dags för något större. Planen var att köpa ett Juwel Trigon 350 och sedan bygga bänk, sump, osv själv. Men efter att ha shoppat teknik hemma hos Tribiani så tyckte jag att hans kar var väldigt fint, så för två helger sedan hämtade jag hem det. Nedan följer lite bilder på hur det såg ut under uppstarten, samt en bild från idag. Trots att man bör sträva efter motsatsen, så har allt tyvärr fått gå väldigt snabbt med denna flytt. För endast 8 dagar sen fyllde jag på sista osmosvattnet och började blanda i salt. Som väl är verkar allt ha gått bra hittills, väntade mig en rejäl algchock men det är oroväckande lugnt på den fronten. Alla värden verkar hålla sig någorlunda stabila. Systemet innehåller strax under 500 liter vatten, och ca 65 kg levande sten. Akvariet har måtten 120x60x50, optiwhite och slimline bakgrund, borrat med 3 hål. Vad gäller fisk så är där två clowner, fem chromisar, en six-line wrasse och en scooter blenny. Där bör även finnas en decora goby men den skadade sig på en sten när den ville gömma sig efter flytten, jag såg den vara framme dagen efter i rätt dåligt skick och jag har tyvärr ej sett den sedan dess. I övrigt en hel del LPSer, mjukisar, skivor och knappar, vilka alla verkar trivas. Tror att fokus kommer ligga på LPSer även i framtiden. Vad gäller teknik så belyser jag det hela med 3 st Coral Box LEDs, en Rollermat står för mekanisk filtrering, kör även en Coral Box Cloud 9 skummare + ozon, Deltec 20w UVC, ALR1 algreaktor, Tunze ATO, och Jebao står för vågor och returvatten. Har även en doserpump från Oceanakvarium som jag ännu ej startat upp.
    1 poäng
  7. Jag skulle säga att du ska stoppa där. Själv håller jag ett Kh på 7,7-8. Går jag högre så blir mina koraller griniga.
    1 poäng
  8. Koraller har jag alltid försökt få ner i karet så fort som möjligt. Kolla gärna att salthalten överensstämmer hyfsat så ska det gå bra. Vill du vara proaktiv och förhindra eventuella pestdjur från att följa med så kan du alltid doppa korallen i någon av de alla olika preparaten som finns för att få bort olika pestdjur innan korallen kommer ner i karet. Finns i alla webbshops och alla tillverkare har sin egna så det är bara välja och vraka.
    1 poäng
  9. Ibland har man tur!! Igår så höll jag på med karet, sumpen och skummaren. Allt flöt på och fungerade felfritt som det brukar. När jag öppnar till sumpen på eftermiddagen så har skummaren lagt av. Det visar sig att pumpen gett upp. Som tur är har jag vid ett tillfälle varit förutseende och köpt en extra pump för just att en sån här grej ska hända Byter pumpen och allt funkar som det ska igen.
    1 poäng
  10. Euphyllior är generellt tåliga och tacksamma sålänge man ger dem lagom mängd flöde och ljus. Ha lite koll på räkan och plocka upp den med lite mat som bete och en plastlåda med lock om den är på korallen och pickar.
    1 poäng
  11. Sålänge du inte sätter ner några andra koralldjur som kan brännas av glasrosorna har du ju all tid i världen att få bort dem. Det är ingen dödsdom att få glasrosor. Jag har upplevt positiva resultat med pepparmintsräkor när det har varit mycket glasrosor i akvariet. Fungerar inte dessa så finns Berghia nackensnäckan som du kan sälja vidare när den har betat av allting
    1 poäng
  12. Aha, gött. Tack så mycket Danne Mvh Kim
    1 poäng
  13. Fukt skulle jag säga
    1 poäng
  14. Visserligen skrev Jonas om kalla akvarister i Sverige men detaljer som nån gräns struntar vi i, klart du är välkommen! Går säkert bra med danskar, finnar eller vad som helst också, är det kallt så är det bra. Men nu får du ju berätta mer värderade nabo. Akvariet självklart, vad är det i det och vad har du för teknik? Men det här med Mandal var också lite intressant. Ser ju onekligen ut att vara så långt i syd man kommer i Norge. Hur ser det ut där, klimat, havsmiljö, tja i största allmänhet?
    1 poäng
  15. Det finns inget som är bra som går fort - gammalt djungelordspråk inom hobbyn Och som Skalman säger, "skynda, usch ett sånt fult ord, svär inte".
    1 poäng
  16. Normal Bortitrering i saltvatten går till så här: Man titrerar först ned till 4,3 för att ta bort karbonathårdheten. Skaka om testet eller låt det stå ett tag för att vädra ut CO2. Sedan titrerar man upp i pH och mäter där hur mycket som går åt. Det är Borattitrering (åt andra hållet).
    1 poäng
  17. 1 poäng
  18. En sen uppdatering! Har nu påbörjat arbetet med att bygga en möbel samt gjutit klart betongskiva. Till möbeln använde jag 2 x 60x40 skåp ifrån IKEA som sedan byggdes ihop och förstärktes med ett regelverk invändigt. Det som inte är gjort på bilderna är uttag för fläkt (Använder en modell större datafläkt) som jag täcker med ett vitt fläktgaller. På andra sida hamnar således endast ett galler för utblås. Skåpsfläkten kommer kopplas till en fuktighetsgivare och således reglera sig själv. Kommer också att bygga en egen sektion bredvid sump för förvaring samt en för osmos tank. Skåpet kommer också att ha LED ramper som tänds vid öppning. Sedan tillkommer målning och isolering via isoleringmattor på samtliga sidor invändigt. Under veckan så kommer även sockel att byggas som lyfter skåpet 18cm och höjden kommer totalt att ligga på cirka 100cm. Betongskivan gjöts via ett ramverk av formplyfa med en nedsänkning på 1,2cm för akvariematta samt undre glas, detta för att skapa ett renare intryck och slippa se matta och glasskarv. Håltag för overflow, retur samt elkabel ifrån MP10:a är också gjort i skiva/skåp. Elkabeln ifrån MP10:an kommer att kläs i ett mässingsrör som leder ned i betongskivan. Övriga PVC bitar målas möjligen vita för att sjunka in i väggen bakom. Nästa steg blir att modifiera lampan ifrån Nanobox Quad. Idag sitter gooseneck anslutet. Här kommer jag gänga upp två mässingsrör som kommer gå rakt ut ifrån vägg och däri gömma elen och leda in detta i rummet bakom. Tills nästa gång, tre små barn gör att projekten tar lite längre tid ibland
    1 poäng
  19. För det första - bakterierna producerar inte nitrat - de producerar ammonium/ammoniak. Med hänsyn till energikostnad så är det den oorganiska kväveförening som är billigast. den kan tas direkt upp i cellerna och det är bara ammonium/ammoniak som kan transporteras inom en organism. Om det bara finns nitrat tillgängligt så krävs det att det omvandlas före (eller i samband med upptaget) till ammonium/ammoniak - annars kan det inte tas upp eller transporteras. Detta kräver framställning av ett enzym (om organismen kan detta över huvud taget) och kostar energi. En sak som man kanske inte tänker på är att nitrat är inget som tillförs vattnet på grund av utsöndring från levande (förutom nitrifikationsbakterier då) utan nitraten är en produkt från det utsöndrade ammoniumet/ammoniaken som har nitrifierats. Mäter vi 0 i nitrat så kan det både bero på att all kväve omvandlat till nitrat konsumeras eller att det inte produceras tillräckligt med ammonium/ammoniak - Vi tolkar det som nitratbrist - i verkligheten är det brist på tillgänglig NH4/NH3. Detta borde ha stor betydelse om det är så att den typ av Cyano som vi har problem med har ingen eller dålig utvecklad förmåga att omvandla nitrat till NH4/NH3 via enzymer. Vi säger nitratbrist (för vi mäter det) - i verkligheten är det brist på fritt NH4/NH3 En annan orsak varför mattorna kan utvecklas är att titta på det andra viktiga näringsämnet - fosfor. När mattorna bildas så blir det en anaerob zon under mattan. Det är en förutsättning för att bundet fosfor skall kunna frigöras från sand, sten eller annat. Men inte den enda - det måste finnas svavelväte tillgängligt också - svavelvätet bryter isär kopplingarna mellan olika metaller (observer kalcium är en metall) och fosfatjonerna (om det finns något metallfält fosfor) och släpper den fria - voila mattorna fixade fosfor också. Men det är ett om - svavelväte bildas inte om det finns nitrat närvarande under mattorna och därför motverkar nitrat i vattenkolumnen frisläppandet av fosfat från sand, sten och annat Att det hjälper med att sätta in nitrat kan alltså bero på bland annat att man i så fall stryper fosfattillförseln under mattorna till cyanon - inte på någon nitratbrist för cyanon. Läs gärna igenom texten flera gånger - den är kanske inte så lätt att hänga med i men för mig är det 42 MVH Lasse
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...