Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2018-09-11 i alla kategorier

  1. Tja Denny! Fick bilder igår! Skickat från min iPhone med Tapatalk
    4 poäng
  2. Ja, det här borde jag pushat för också! Tack @Lasse för hjälpen. Nu till helgen är vår sista öppna helg. Då passar vi på att ha massa extra visningar, food trucks, musik mm. Kolla in vår hemsida eller Facebook-sida för all info. Vill man kolla runt bland akvarierna i lugn och ro kan det vara bra att besöka innan helgen, för under helgen kan det bli ganska mycket besökare.. Onsdag eftermiddag/kväll är bra isf, då har vi öppet till kl 20:00. Efter helgen kommer vi ha stängt, fast de flesta djuren kommer att bo kvar på Sjöfartsmuseet Akvariet. Vi kommer tyvärr inte kunna ha kvar våra gamla akvarier, men kommer kunna sätta upp nya mindre akvarier i andra lokaler på museet. Vi hoppas kunna fortsätta odla koraller mm för att få en bra start i det nya Akvariet där det bland annat kommer bli ett riktigt maffigt levande korallrev (Skulle någon få svår abstinens under stängningstiden så kan man säkert komma på besök då också. Men då får man höra av sig innan och bestämma tid med mig eller någon annan i Akvariet så kan visa runt i röran/det tillfälliga Akvariet) / David
    2 poäng
  3. Som titeln antyder. akvariet stänger ner helgen den 15 - 16/9 Passa på med ett besök innan dess Här är lite teasers från akvariet Och så några filmer MVH Lasse
    1 poäng
  4. Jag kan inte sluta njuta av denna kortsidan, samma dygnsrytm som mina tonåringar under sommarlovet men ändå..
    1 poäng
  5. Vi bygger bara om, det kommer bli större och bättre är planen Vi kommer behålla mycket av fiskarna och korallerna under ombyggnaden, och dom kommer sen få flytta med till nya Akvariet. En del djur kommer flytta till andra publika akvarier under tiden. Om allt går som det ska öppnar vi igen hösten 2021. Då kommer Akvariet på Sjöfartsmuseet ligga i en nybyggd del av museet, under mark.
    1 poäng
  6. Hej jag läser på till ett saltvattens akvarium. Jag skulle vilja veta mer om pumpen samt hur man rengör den hur den fungerar och lite sång. (;_;)
    1 poäng
  7. Bildupdate! gjorde ett första 10% vattenbyte idag efter 4,5 vecka igång!
    1 poäng
  8. Det kan jag inte missa! Onsdag kväll blir det Skickat från min iPhone med Tapatalk
    1 poäng
  9. Kommer nog inte genomföra det ännu på ett par dagar då jag i nuläget doserar fosfat mer aggressivt eftersom att den tidigare doseringen inte gav resultat på cyano eller mätresultatet från triton. Samtidigt tänker jag att mitt fraggkar är sammankopplat med displayen och delar sump vilket borde resultera i att cyanon kommer tillbaka när ljuset gör det. Men helt klart värt att testa om fosfaten inte hjälper!
    1 poäng
  10. 1 poäng
  11. Isf kan du nog sätta magneten över ramen, eventuellt med en shimsbit nedanför så den sitter rakt. Magneterna till 9012 skall klara 15mm. Den här är bra: https://www.drakfisken.se/vattenpafyllning-nivavakt/tunze-osmolator-3155.html --man kan sätta pumpen i en dunk, hink, plastlåda eller liknande. Enda skötseln som krävs är att fylla på förrådsbehållaren ca en gång i veckan och att göra ren den optiska sensorn med några månaders mellanrum (växer det alger på sensorn slutar pumpen fylla på mer vatten).
    1 poäng
  12. Om du har automatiska påfyllningen från ett kärl som inte rymmer mer än vad som går in i karet är risken noll att karet överfylls. Du har väl vattenytan i höjd med underkanten på ramen och då bör du ha 3 cm tillgodo innan karet rinner över. 3 cm x 60 cm x 150 cm = 27 liter. 25 liter är alltså största påfyllningsvolym du bör ha. Och som alltid vid ändringar: Gör strömavbrottstestet.
    1 poäng
  13. Ser ut som den jag använder, ja. Jag klarar mig med en, men jag har ett litet kvadratiskt refugium. Har du ett avlångt så kanske du behöver flera för att belysa hela. Det kan vara bra att skärma av ljuset där du inte vill ha alger, för lampan är tillräckligt stark för att få kalkalger att växa i min skummare i facket bredvid mitt refugium
    1 poäng
  14. En film från ett par dagar sen. https://drive.google.com/file/d/1xAiIH4oyPmztJDgY6sYZI9MX7RkF2sna/view?usp=sharing
    1 poäng
  15. Nu har det äntligen börjat hända lite saker efter sommarens svacka. Dels har jag börjat få in mer fisk i karet som samtliga genomgår TTM för att minimera risken för parasiter och jag har en bestämd lista som på fisk som jag skaffar successivt. I nuläget går det följande fiskar i karet: 1x Oxycirrhites typus - Hökfisk 1x Zebrasoma xanthurum 1x Lyretail Anthias 1x Sixline wrasse 1x Kopparbandad pincettfisk 1x Mandarin I TTM går det 1x Gul kirurg 6x Lyretail Anthias Kommande fiskar är enligt nedan: 1x Meiacanthus grammistes 2x Amphiprion ocellaris 1x Salarias ramosus 1x Amblyeleotris randalli 1x Paracheilinus mccoskeri Totalen hamnar då på 19 st fördelat på mina två kar (fragg och display) med en volym på ~730 liter. Jag har även skickat ett tritontest med tanke på att jag haft lite förändringar i karet under sommaren, dels har jag inte gjort vattenbyten för att se om det motverkar den gröna cyanon (ej spirulina) under 4 månader, det har väl inte gjort speciellt stor skillnad i min mening. Resultatet är enligt följande: Det mest häpnadsväckande för mig är den låga fosfaten som jag doserat sedan mitt första test i maj, dels för att jag hade en 80 dagar lång fisklösperiod men även för att jag var medveten om att den var låg. den 15/5 låg fosfaten på 0.006 och i detta test drygt 3.5 månad senare med dosering ligger den på 0.012. Nu vet jag inte exakt koncentration på det doserade preparatet men det har överdoserats relativt friskt. Det visar även på andra avvikelser bl a jod som är högt, mest troligen p.g.a min red sea color dosering. Detta baserar jag på att korallerna växer men inte speciellt snabbt, förmodligen inte i den takt som jag doserat spårämnen iaf. Det konstanta problemet, grön cyano! Det ända problemet jag har just nu är just grön cyano. Jag har försökt att med en 1-2 dagars intervall manuellt ta bort det jag kommer åt och kan samt blåsa över sten där jag inte kommer åt med en grillpipett, detta avlägsnar mycket då det senare fastnar i min clarisea. Tillsammans med det mekaniska borttagandet har jag doserat nitrat (konstant 5 ppm) och fosfat (vet bara vad triton ger mig då min hanna samma dag som tritontestet togs påvisade ett värde av 0.09). KH ligger på 8 och har i min mening varit väldigt stabilt utan speciellt stora insatser. Jag har den senaste veckan fått kiselalger på glaset vilket jag anser är ett gott tecken på konkurrens i karet. Men jag kan vara fel ute där? Jag har även en stabil algfilm som kommer med en 3-4 dagars intervall på glaset vilket även det känns positivt eftersom jag återigen vill uppmuntra konkurrens. Någon som har andra förslag för att motverka cyanobakterierna? Känner att jag stångar huvudet blodigt här utan några större framgångar. Även om cyanon kanske inte är ett jätteproblem då det är fläckvis här o där (på både sten, glas och sand) så vill man gärna bli av med det. Avslutningsvis en bild på min setosa som är väldigt fin och växer bra!
    1 poäng
  16. Ja, det tycker jag definitivt. Vi var väl där när de hade stängt för säsongen. Kanske kan få till en träff efter nyår?
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...